söndag 23 maj 2021

Sålt Embracer och Kahoot - och svar från Mo-Bruk

 

Dags för en kort uppdatering om vad som hänt i portföljen.

Försäljningar

Jag har sålt Embracer och Kahoot, För båda bolagen handlar det om att jag, efter funderande, inte vill äga relativt stora och välkända bolag. Jag har faktiskt blivit lite rädd för det populära och är nog i grunden något av en contrarian. Framförallt vill jag fokusera på det jag tror mest på, okända marknadsledare (Hidden Champions) och då passar de inte riktigt in. Portföljen är nu nere på 11 bolag, och går från globalt nanocap till globalt smallcap. Embracer räknas som globalt Large-cap och Kahoot som globalt Mid-cap.

För Embracer tillkom diskussionen om redovisning vilket lyftes av financeamir på Twitter. Och i Kahoot är värderingen inte direkt låg i förhållande till tillväxten, trots nedgången. Blev alltså osäker på bolagen, men framförallt ville jag fokusera på Hidden Champions (skriver mer om det sen). Jag tror på båda bolagen, det är absolut inget fel på dem och många duktiga personer äger, men jag vill fokusera ännu mer sett till strategi.

Köp

För pengarna har jag ökat en hel del i Century Pacific, nu 12% av portföljen och även i Karoooo, nu 8% av portföljen. Just Century Pacific har seglat upp som ett stort innehav och jag är imponerad av bolaget. Filippinerna har varit stängt hos Avanza men sedan en tid går det köpa igen. Ett nytt Indonesiskt bolag är också inköpt (uppdaterat).

Jag har även ökat i Netbay, då jag vill ha en viss andel teknik. Karoooo, Netbay och Micro-Mechanics är nu teknikdelen av portföljen.

Mo-Bruk

Fick ett mejl från Mo-Bruk vilket jag passar på att lägga in här. I och med att jag var ifrågasättande i mitt tidigare blogginlägg så vill jag såklart att bolagets bild kommer fram. Se tidigare inlägg om Mo-Bruk här.4 kommentarer:

 1. När det gäller "digitala" bolag så tror jag inte att det är någon nackdel att bolaget är modell större, snarare tvärtom. Ett marknadsvärde runt $10B tror jag är "sweet spot" avseende förvärv alternativt uppköp.

  Sen kanske Embracer och Kahoot! är hidden champions utifrån ett amerikanskt perspektiv? Ska bli spännande och se vad sekundärnoteringen i USA av Kahoot! resulterar i.

  Att Kahoot! är högt värderat råder det ingen tvekan om och aktien har haft rejäl motvind senaste månaderna men jag lutar åt behåll tills vidare då de fortfarande har finfin Business Ztrength.

  Embracer tror jag har fortsatt fin resa att göra och värderingen är relativt sansad tycker jag. Lutar mer åt öka än behåll här.

  Oavsett så tror jag du ska gå på din magkänsla och jag tror att du känner dig mer bekväm med din exotiska strategi kring hidden champions vilket inte ska underskattas avseende nattsömn och annat. Ser fram emot fler uppslag kring hidden champions framåt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det är inte självklart vad som är Hidden Champions eller ”overlooked” stocks. Embracer är ju tex på en mindre lista. Och det finns skäl till att digitala bolag fungerar på andra sätt än ”vanliga”.

   Men jag har fastnat för att Hidden Champions är det jag ska leta efter, eller egentligen att likviditet, bolagsstorlek och värdering spelar stor roll. Ska utveckla tankarna men mycket inspiration finns i denna rapport: https://www.zebracapital.com/wp-content/uploads/2019/06/Liquidity-as-an-Investment-Style-2018-Update.pdf

   Radera
 2. Utmärkt att du håller dig på USA-marknaden, ju längre bort desto högre vinster är min teori, jösses

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, jag är nog inte med på vad du menar. Men skillnaden mellan att äga ett globalt bolag som Embracer och ett annat globalt bolag som inte är listat här behöver inte vara så stor i sig. Och kom gärna med förslag på vad jag borde äga :)

   Radera