söndag 18 oktober 2020

Rätt siffror, story och ledning?Idag blir det ett inlägg som bygger på ett tips som jag stötte på via Professor Kalkyl på Twitter. På kalqyl.se samlas mycket nyttig information, t.ex. en video där Damodaran föreläser om värdet av Stories. Mycket sevärt och tänkvärt. 

En kort summering är att det finns två olika människor, numbers people och story people. Är man åt det ena hållet behöver man lära sig det andra. Och siffermänniskorna har svårare att lära sig se stories än tvärt om :-)  Omvandlat till investering så bör en bra placering både ha rätt story och rätt siffror. Själv leker jag med tanken att lägga till rätt ledning också. Håller det? Alltså rätt siffror, rätt story och rätt ledning. Och finns det tankesättet med i min uppdaterade strategi

Hur fångar jag detta i min strategi?

Rätt siffror fångar jag mycket via grafer/historik och kravet på 10% tillväxt, stödd av historiken. Sen är jag konservativ på så sätt att jag vill ha vinst. Hellre ett dyrt men vinstgivande SaaS-bolag än ett som olönsamt (allt annat lika). Ett bolag som är högt skuldsatt faller alltid bort för mig.

Rätt story handlar mycket om megatrender, att bolaget har en strukturell tillväxt. För mig är rätt story något som inte är uppenbart eller hett. Hur kul är t.ex. mjölk och tejp? Och jag gillar de som säljer "hackor och spadar". Men här är en risk. Folk springer oftare och snabbare på de enklare bollarna och då kan klungan åtminstone tillfälligt få rätt: Typ: "Jag tror på elbilar och köper Tesla". För egen del är jag närmare att investera i vitvarukedjan Elon. En alltför het story kan man bränna sig på.

Rätt ledning är konservativ, jobbar med låg belåning och är långsiktig. De tar inte stora risker och saknar narcissistiska tendenser. Och de berikar inte sig själva i överkant utan eget ägande är den stora belöningen. Även om rätt siffror och rätt story finns kan ledningen förstöra allt. Om det inte har dina intressen som aktieägare för ögonen, ja då hjälper inget. De måste också fokusera. Jämför med ett matställe som serverar thailändsk mat och svensk husmanskost. Nej, på den. Gör en sak och gör det rätt och väx hellre på djupet än på bredden (jfr begreppet Hidden Champions)

Synpunkter?

Vad tror du om dessa enkla punkter? Vilken är viktigast? Finns det någon annan lika uppenbar punkt som borde vara med på samma nivå? Rätt värdering t.ex.? Och kan man säga något så generellt som tre punkter och fånga kärnan i en bra investering? Jag tror det. Vad tror du?

söndag 11 oktober 2020

Intervjuad av Börskollen


Idag blir det inget vanlig inlägg utan jag lägger upp en intervju av Börskollen. Tänkte att jag lägger ut hela och så kanske det blir någon kommentar eller diskussion utifrån det. Håll till godo! Och har ni ledan läst, ja, då får ni vänta till nästa söndag för ett nytt inlägg. Mvh/Gustav

Denna vecka får du lära känna Gustav, kanske mest känd från sin uppskattade aktieblogg med fokus på exotiska tillväxtbolag från världens alla hörn. Känner du till “moat:iga” bolag som A2 Milk, Altium eller Micro-Mechanics? Inte? I så fall är det här definitivt en intervju du bör ta del av! Hej Gustav(s aktieblogg). Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

“En del skulle nog säga att jag lider av away-bias, men egentligen är det enkelt: Jag vill hitta de bästa investeringarna jag kan, oavsett var de finns.”

Jag är en jurist med ett ovanligt stort aktieintresse. Även om jag till viss del är rutinerad försöker jag alltid att lära mig mer och älskar att göra research, skriva, och få input. Diskussionen, grävandet, och det sociala med investeringarna lockar väldigt mycket, även om man förstås också hoppas på en god avkastning.

Fritidsintressen utöver ekonomi är framförallt resor och musik, även om börsen slår det mesta. Och med börsen ska jag nog säga alla världens börser eftersom jag investerar globalt, och har en några exotiska innehav. En del skulle nog säga att jag lider av away-bias, men egentligen är det enkelt: Jag vill hitta de bästa investeringarna jag kan, oavsett var de finns.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

“Jag började alltså med aktier relativt sent i livet, och är mer av en late bloomer än en Unga-Aktiespararna-kille.”

En tidigare kollega fick mig intresserad av investeringar. Jag började alltså med aktier relativt sent i livet, och är mer av en late bloomer än en Unga-Aktiespararna-kille. Innan jag började köpa aktier själv var det ungefär lika kul som att se andra spela på hästar. Man måste ju testa själv för att det ska bli kul, och det var det verkligen!

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

“Det handlar om att hitta den stil, eller snarare mix av stilar, som passar ens personlighet. Jag trivs bäst med långsiktiga investeringar, buy and hold och letar oftast efter okända marknadsledare.”

Jag har provat ganska många stilar, t.ex. råvarubolag, ren utdelningsinvestering och chansartade tillväxtraketer. Upptäckte, föga förvånande i efterhand, att både råvarubolag och rena chansningar svänger för mycket och är för osäkert för mig. Det som också fick mig att komma på rätt väg är 40procent20års blogg, Peter Lynchs böcker och Morningstars filosofi kring “moat”. Det handlar om att hitta den stil, eller snarare mix av stilar, som passar ens personlighet. Jag trivs bäst med långsiktiga investeringar, buy and hold och letar oftast efter okända marknadsledare.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 9.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Man får läsa om bolag man kanske kanske inte läser om annars. Av någon anledning så är t.ex. inte små Indonesiska tejpbolag så värst populära ens i Indonesien. Ibland finns inslag av humor, eller i alla fall försök till humor i det jag skriver. Inläggen på Twitter innehåller även även spår av politik.

“En annan häftig sak med Twitter är den kollektiva kunskapen och den (alltsom oftast) härliga stämningen som ändå finns i finans-Twitter.“

Främsta nyttan, eller snarare nöjet, med Twitter är de kontakter som man kan knyta. Det är ett så enkelt sätt att skapa dialog och personliga kontakter. En annan häftig sak med Twitter är den kollektiva kunskapen och den (alltsom oftast) härliga stämningen som ändå finns i finans-Twitter.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Senaste åren har jag influerats mycket av Framtidsaktier, Stefan Thelenius och Phantas, för att nämna några. Fonder som Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets, liksom de amerikanska fondbolagen Grandeur Peak och Wasatch är också stora inspirationskällor. I bokväg är det såklart det som Peter Lynch skrivit, men också Morningstars Measuring the Moat och Christoper Mayers 100-baggers. Apropå Cristofer så ska boken Börspsykologi av Cristofer Andersson (läs Börskollens tidigare bokintervju) också nämnas då den biten av investeringarna ofta är underskattad.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

“Mindre bolag med låg skuldsättning, tvåsiffrig försäljningstillväxt, megatrender i ryggen, hög marknadsandel, konkurrensfördelar, ocykliska inslag, viss samhällsnytta, insynsägande och ok värdering.”

Jag har en mening som sammanfattar strategin, så jag kör den! Det jag letar efter är: Mindre bolag med låg skuldsättning, tvåsiffrig försäljningstillväxt, megatrender i ryggen, hög marknadsandel, konkurrensfördelar, ocykliska inslag, viss samhällsnytta, insynsägande och ok värdering.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

 1. Låg skuldsättning är prio ett - annars är det för farligt.
 2. Konkurrensfördelar är prio två - det sänker risken och gör skillnad över tid.
 3. Att bolaget växer är prio tre - annars är det svårt att tjäna pengar över lång tid via buy and hold.
 4. Megatrender - önskvärt, gör skillnad över tid.
 5. Värderingen är svår men såklart viktig. Nog är det skillnad om du köper till P/E 100 eller 25.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

“Jag tror rätt bolag är så mycket viktigare än när man köper rätt bolag.”

För den som sett filmen Snowroller, så tror jag “taskig tajming” är ett citat som kan passa väl de gånger jag försökt med trading. Jag tror rätt bolag är så mycket viktigare än när man köper rätt bolag. Men jag har, inspirerad av Grandeur Peaks filosofi tagit fram en matris för köp- och sälj-beslut, som tar hänsyn till bolagens kvalitet, värdering och momentum. Men då talar vi momentum i försäljning och vinst, inte kursen. Nej, jag är ingen Kavastu, så jag lockas varken av att följa, eller sälja kurser för den delen (sagt med glimten i ögat ;-).

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

“Corona innebar faktiskt ett slags bryskt uppvaknande för att jag inte hade rätt bolag fullt ut och ca 25% av portföljen ändrades.”

Jag vill verkligen ha bolag som gör att jag sover gott. Och då menar jag inte bolag som Tempur, även om det faktiskt är börsnoterat i USA. Och utdelningen är inte alltid den kudde man tror. Corona innebar faktiskt ett slags bryskt uppvaknande för att jag inte hade rätt bolag fullt ut och ca 25% av portföljen ändrades. Vissa bolag var för högt skuldsatta, andra var för cykliska.

“I riktigt starka finanser och stark marknadsposition finns en kudde på riktigt, medan utdelning och lång historik ibland snarare kan vara en falsk trygghet.”

Jag har skiftat ut dem och äger nu verkligen bolag som (peppar peppar) ska klara sig igenom vilken marknad som helst. Lärdomen är att ocykliska bolag med riktigt stark balansräkning är de som passar mig bäst. I riktigt starka finanser och stark marknadsposition finns en kudde på riktigt, medan utdelning och lång historik ibland snarare kan vara en falsk trygghet.

⇨ Tips: Kom igång med bolagsbevakning i Börskollen på 3 minuter

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.

Det genomgripande temat är att jag letar efter Hidden Champions, okända marknadsledare. Man kan se portföljen som en blandning av 8 till 15 sådana bolag. Geografiskt finns de över hela världen, med en tyngdpunkt på tidigare brittiska kolonier. I Nya Zeeland och Australien har jag t.ex. A2 Milk och Altium, och i Singapore Micro-Mechanics.

“Det genomgripande temat är att jag letar efter Hidden Champions, okända marknadsledare.”

Vi kan ta två närmare exempel på hur jag tänker och vi börjar med grekiska Kri-Kri Milk. Istället för att köpa Axfood eller ICA till P/E 25-30 som växer under 5% går jag utanför Sverige. Då får man ett mindre bolag som växer snabbare och är billigare, men har liknande egenskaper. Ok, jag säger inte att bolaget är lika säkert, men hög värdering i förhållande till tillväxttakt är också en risk. Ett annat exempel på bolag av det slaget är sydafrikanska Italtile. Få bolag har en så stark marknadsposition och historik, i alla fall med tanke på deras lilla bolagsstorlek.

En kort liten utmaning; om du bara får välja fem olika aktier idag och investeringshorisonten är tio år, vilka skulle då du välja och en kort motivering varför?

Då skulle jag välja i olika sektorer:

 • A2 Milk - mjölkbolagens Apple
 • Kri-Kri Milk - grekisk yoghurt är en bra nisch
 • Italtile - badrum behövs även i Afrika
 • Micro Mechanics - okänd IoT-spelare
 • Netbay - digitaliserar Thailand

Alla är relativt ocykliska, har stark balansräkning, långsiktiga tillväxtmöjligheter, och en stark marknadsposition.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Framtidsaktier, Phantas, och Stefan Thelenius såklart, men Stefan har redan varit med i en intervju. Kanske en intervju med Börskollen själva vore något? Åtminstone jag är nyfiken på vad svaren skulle bli. Frågorna också ;-)

Haha! Ja, det kanske inte ska uteslutas i en framtid. Kul när man både får utforma frågorna och svaren ;-) Tack för din medverkan och ett stort lycka till med dina investeringar!

⇨ Tips: Du har väl inte missat Börskollens populära nyhetsbrev?

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.


söndag 4 oktober 2020

Sju bolag jag tittar på just nu


Idag ska vi kort gå igenom några olika case som kikar på. Hade en idé om att skriva hela inlägget på en bokstav, typ sju schyssta småbolagscase som sonderas. Men så "kul" ska vi inte ha det. 

Dessa bolag kikar jag på just nu:

 • AB Dynamics. UK-bolag inriktat mot testning av bilar m.m. Kikat på länge men inte fått grepp om dem. Oklart hur stark marknadsposition de har, men verkar vara en vettig spelare i en framtidsbransch. Tycker de ser väl dyra ut, men har tyckt så länge.

 • Calian Group Kanadensiskt diversifierat bolag som ser hyfsat intressant ut. Men frågan är hur mycket "moat" och hur mycket ren konsultverksamhet. Är det sticky business? Sektorerna är stabila men jag får inte en klar bild av hur de sticker ut och vad som skiljer dem mot konkurrenterna. Långa kundrelationer kanske är det centrala men det sägs inte rent ut.

 • Embracer. Mycket att gilla. Smart förvärvsstrategi där de inte skuldsätter sig. Men kan man sätta "moat" om det finns ett stort personberoende? Absolut inget fel på bolaget, bara frågan om det passar min strategi (som kan vara fel förstås). Knäckfrågan är om de dominerar en nisch, eller är en liten spelare i en allt mer konkurrensutsatt marknad. Samt om konkurrensfördelarna är strukturella. Ser man dem som en välsmord och unik förvärvsmaskin av äldre spel (dataspelsrekondsspecialisten?) kanske de kan sägas dominera. Men vad jag förstått tar de stora kliv mot att bli en "vanlig" spelutvecklare och bredda sig? Och för mig är spelutvecklingsbranschen generellt svår att skapa "moat" i.

 • Feerum. Polska jättesilos för spannmål kan vara en fantastisk grej, eller en katastrof. Oklart vilket. Men om någon vill sätta tänderna i detta polska småbolag är jag en bollplank av diskutabel kvalitet. Har själv landat i "intressant men för svårt", trots att verksamheten i sig är ganska enkel. Gillar att de tycks ha unik teknik och breddar sig till Afrika. Men möjligheten att följa vad som händer, stor exponering mot Ukraina och kopplingarna till EU-stöd gör att jag instinktivt ryggar tillbaka. Skulle dock kunna vara ett globalt "Skånemöllan på steroider".

 • Logo Yasilim. Gillar det jag ser men jag fastnar alltid på samma sak. Som bolag är det en logisk investering på alla sätt, men jag har för svårt att se förbi Erdogan och Liran. Är för rädd för att valutan dippar 20-25 procent om jag köper eller att Erdogan hittar på nya dumheter. Med en pålitlig(are) politisk ledning hade jag definitivt köpt bolaget.

 • Mitra Keluarga. Ingen lista är komplett utan ett indonesiskt bolag, som ingen brukar säga! Men om man tror på Indonesien och på ökat behov av sjukvård kan kanske deras premium-sjukvårdsskedja vara något? Har själv landat i två mindre nischbolag i landet, men detta finns på radarn också. Frågan är om sjukvård i sig är lite för nära politiken och blir svårbedömt. Nog finns alltid en slags regleringsrisk även om antalet Jonas Sjöstedt i världen är få.

Vad tror du om dessa bolag? Tror du något är värt att kika vidare på? Och tänk på att mina kommentarer inte är särskilt genomtänkta, men att något i dessa bolag har fångat mitt intresse och jag tar upp vad jag fastnat på utifrån min strategi.

Och vad kollar du själv på i dessa dagar?