söndag 25 mars 2012

10 intervjufrågor


För en tid sedan blev jag intervjuad av bloggaren "Classier Corn". Jag tänkte nu också lägga ut frågorna och svaren här. En länk till intervjun finns även för den som önskar.


10 intervjufrågor

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag är 35 år och lever ett lugnt familjeliv med min sambo och vår 9 månader gamla son. Bor i villa i Stockholmsförort. Till yrket är jag jurist inom försäkringsbranschen, och har hållit på med aktier i 7-8 år.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Startade för några månader sedan. Direkta orsaken var att mitt jobb skulle starta en blogg, och då ville jag lära mig mer om bloggande, och startade en egen blogg på skoj. Sedan blev jag fast! En stor inspiration är förstås också bloggare som t.ex. 40procent20år och Life of a Stockman.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Mitt fokus är utdelningsaktier. Till stor del handlar det vanliga svenska aktier, men jag försöker även hitta unika bolag med en egen nisch, eftersom jag tycker det är särskilt kul. Bloggen blandar generella tankar om investering med specifika bolagsanalyser. Jag försöker också få till en aptitlig layout med mycket bilder för att locka till läsning.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Lära mig mer om aktier och om bloggande! Genom att skriva tvingas jag tänka klart, och kan inte minst få respons på tankarna. På sikt så kan man utveckla sin investeringsstil och även ge andra inspiration.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag jobbar med en del olika uppslag som jag samlar på mig över tid. Grunden för bolagsanalyserna är enkel eftersom jag följer en viss mall.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Att hitta unika aktier som sticker ut, eftersom jag gillar bolag med en egen nisch, att bedöma företags konkurrensfördelar eftersom det är en ofta förbisedd del av investeringar, att hitta enkla checklistor för kommande investeringar, för undvika att gå på minor.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Hitta bra förebilder och försök inte att hoppa in och ut ur marknaden!

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Fokusera på att ha roligt och se till att ge respons på andras bloggar.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Alla de som finns på min blogglista tycker jag är bra förebilder!

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Ha roligt och dela med mig av mina funderingar!

söndag 18 mars 2012

Salt och djurfoder in i portföljen?Tänkte utöka "Australienfonden"
Tänkte testa att försöka få lite input för ett eventuellt köp. Har vaskat fram en i mitt tycke intressant aktie från Australien som jag är sugen på att köpa. Har redan två aktier där, Blackmores och Woolworths och vill komplettera med ett tredje ben. Courtagen är trevligare i Australien och ligger på 450 spänn (inga extra avgifter som i Sydafrika). Gillar Australien eftersom det är ett politiskt stabilt land som har närhet till Asien och erbjuder många spännande investeringsmöjligheter.

Vad tror ni om val av bolag? Även om få lär känna till några detaljer om bolaget så är det alltid kul med mer eller mindre spontana reaktioner:-)

Ridley Corporation ett bra val?
De gör något basalt som att framställa salt och djurfoder. Verksamheterna är kanske något spretiga men båda är intressanta tycker jag. Ridley är marknadsledande och höga inträdesbarriärer finns i form av att antalet möjliga platser för "saltgruvor" är små. Gillar att de äger mark, och är starka i två konjunkturokänsliga nischer. Blev riktigt sugen på köp på grund av denna analys.

Saltet används av industrier, konsumenter, mattillverkning och pooler (!). Djurfodret framställer de genom att göra om grödor till djurfoder eller fodersupplement.

Det som gör företaget intressant är följande:
  • Basala varor som alltid kommer att behövas
  • Verksamheterna har funnits länge (över 100 år för saltdelen)
  • Få konkurrenter
  • Höga inträdesbarriärer, få platser lämpliga för "saltgruvor".
  • Stordriftsfördelar
  • Markinnehaven en dold tillgång

Bild från corporate information
När det gäller siffror så har de P/E 14, utdelning på drygt 7 %, ingen sänkning senaste 10 åren och en helt ok skuldsättning.

Ska man säga något negativt är det att vinstuvecklingen och avkastningen på eget kapital kunde vara bättre.

Länk till finansiell info
Länk till hemsidan


Andra bubblare
Retail food group (RFG) verkar vara Australiens svar på Sydafrikas Famous Brands, som jag har i portföljen. Består av över 1000 Cafér- och restauranger i främst Australien och Nya Zeeland, med starka varumärken om jag förstått det hela rätt. Det som lockar är den stabila verksamheten den utdelningsökning som förväntas, i alla fall om man ska gå på 4-traders prognoser (vilket är tveksamt). Dagens 5 % per år förväntas växa till 7,5-8% per år inom några år.

En annan möjligen intressant och till namnet snarlik aktie är Super Retail group (SRG). Denna analys lockar i alla fall mig till vidare undersökning.

Slutligen finns Beyond International (BYI), som sysslar med TV-produktion och bland annat ligger bakom Mythbusters. Länk till finansiell info.

söndag 11 mars 2012

Favoritlänk #1 - Smidig sökning bland 39 000 aktier

En del av investering går ut på att hitta bra information för sina ställningstaganden, något som kan vara nog så svårt. Tänkte därför dela med mig av några favoriter. Först ut är Financial Times. Du hittar bra info om samtliga aktier i hela världen. Massor med nyttiga nyckeltal, en suverän screener och bra portföljfunktion. En av mina favoriter!


Bra information om enskilda aktier 
Imponerande många aktier finns, nästan 39 000 st. Även mindre svenska aktier som Skåne-Möllan och Firefly finns representerade. Massor av nyttig info, och intressanta nyckeltal.Suverän screener! 
Du kan söka ut aktier bland alla nästan 39 000 på ett smart och smidigt sätt. Varför t.ex. inte söka aktier med utdelning över 3 %, låg skuldsättning och hög avkastning på eget kapital? Kan ge intressanta listor att arbeta vidare med!


Bra portföljfunktion
Denna använder jag för att hålla koll på resultaten. Det fina med den är att den tar hänsyn till utdelningar, och att man kan få fördelning över olika länder mm.
Av integritetsskäl har jag ingen bra bild att komma med här!


Länkar:
Nyckeltalen per aktie - skriv in aktie uppe till höger
Screener - fantastisk med 39 000 st aktier, där man kan söka på varierande nyckeltal
Portföljfunktion - mycket bra som inkluderar utdelning

söndag 4 mars 2012

Min egen Afrikafond - håller den måttet?


Placera.nu har en artikelserie om investeringar i Afrika. Senaste artikeln handlar om utbudet av afrikafonder. Tänkte därför göra en mindre jämförelse av min egen "afrikafond", bestående av direktinvesteringar i Discovery Holdings, Famous Brands och Truworths.

Förvaltnings- & köpavgifter
Fonderna har årliga förvaltningsavgifter på 2-3 procent och ger antagligen inte heller så hög utdelning, baserat på deras innehav. Köpavgiften ligger på 0-1 procent.

Min fond är gratis och har en "omvänd fondavgift" i form av att bolagen ger en utdelning på 2-4 procent.  Kruxet är dock att köpavgiften blir väldigt saftig, så det krävs en rejäl investering. Man måste man nog köpa ett post i en aktie för minst 30 000 kr för att få ner köpavgiften till 3 % på grund av det höga courtaget.* När man väl köpt är det dock gratis att ha, utan förvaltningsavgift och med relativt hög utdelning.
  
* Hos Avanza är courtaget 750 kr + landets avgifter, cirka 1 000 kr per order alltså. Nordea är faktiskt billigare. Nordnet har jag frågat, men de har inte återkommit trots att jag var kund där medan jag frågade.

Utveckling
Utvecklingen senaste 3 åren är 20-70 % för Afrikafonderna. Min fond har gått cirka 130 % (tyvärr har jag inte varit med på hela den resan). Tittar man på utvecklingen senaste året har Afrikafonderna gått upp 2-17 % och min fond befinner sig i mitten med uppgång på 6-7 procent.


Discovery holdings
Sydafrikanskt försäkringsbolag, nytänkande, lågt värderat och en stabil utdelningshöjare. Har fått en egen analys, som jag i efterhand inser var lite lång. Alla tycker nog inte heller att försäkring är lika intressant som jurister inom försäkringsbranschen:-) Ur ett investeringsperspektiv är dock det en konjunkturokänslig bransch som alltid kommer att behövas.

En 5-årsgraf säger ganska mycket. Måste också nämna att det kan vara ganska missvisande att bara visa vinst per aktie (kassaflöde, eller fritt kassaflöde är intressantare), men bilderna tycker jag ändå förmedlar kvalitetén i bolaget på ett snabbt och enkelt sätt.

Bild från corporate information
Famous brands
Sydafrikas McDonalds, men en god spridning av restauranger, cafeer och pubar. Alla har ledande positioner och är starka varumärken. Ganska konjunkturokänsligt, och även om folk äter mindre ute så har de klarat sig bra. Kan komma en egen analys på detta bolag, skulle gissa att det står sig rätt väl i en aktieduell mot just McDonalds. De har åtminstone högre tillväxt, bättre avkastning på eget kapital och lägre skuldsättning.

Bild från corporate information


Truworths
Sydafrikas HM har fått en egen analys tidigare. Kan dock inte motstå att lägga ut en 5-årsgraf igen:

Bild från corporate information