söndag 13 juli 2014

Syftet med sparandet, resetankar och sommaruppehåll


Har tänkt en hel del på syftet med sparandet senaste tiden. Målet är att ha möjligheten att gå i pension mycket tidigare än vid 65 år. Men det är såklart lätt att "bli rik" när man räknar ut framtida avkastning i Excel. Typ, om man bara skruvar upp den årliga avkastningen till 32 % per år så är jag multimiljardär år 2077.

Nej, jag tror på pengar jag ser och det är inspirerande att se utdelningarna växa från år till år. Lite som ens barn faktiskt. Eller kanske inte. Men jag hoppas i alla fall om några år kunna få säga till mina utdelningar: Vad stora ni blivit :-)

Målet är förresten inte att sluta jobba utan att kunna sluta jobba. En ganska stor del av ens sociala liv och välmående är kopplat till arbetet. Och jag trivs med vad jag gör och var jag är. Jag har turen att vara på en arbetsplats med en god stämning, meningsfulla uppgifter, och med fantastiska människor i närheten.

Sommar på vintern
Om pensionen ligger långt bort så ligger möjligheten till fler "sommarlov" tillsammans med familjen närmare. Ambitionen är att kunna ta familjen på semestrar lite då och då utan att vara hindrad av en alltför tunn plånbok. Någon gång ska man ju återinvestera utdelningarna i det verkliga livet och då är utlandssemestrar vintertid något som kommer nära till hands.

Kanske kunde man även sikta på köpa ett hus eller lägenhet utomlands (nu börjar jag låta inte så lite som Ägamintid, jag vet :-). Eller så nöjer man sig t.ex. med två charterresor om året i november och mars. Då slipper man förhoppningsvis också nagga på det kapital som gör att jag/vi skulle kunna sluta jobba tidigare. Jag skulle också ha svårt att övertyga min sambo om ett husköp. "Det är inte så roligt att åka till samma ställe..." är det jag får höra, och nog ligger något i det. Men det måste väl bero på vilket ställe man återkommer till :-)

Min ambition är ändå att under de närmsta åren testa lite olika resmål för att se om man verkligen fastnar för något ställe. Italien, Spanien, Turkiet och Thailand är länder som lockar. Och jag är ju inte främmande för utländska investeringar :-)

Aktieportföljsresan
Den nördigaste resan av alla hoppas jag göra någon gång i livet: Att besöka alla mina investeringar "live", d.v.s. äta en sydafrikansk Famous Brands-burgare på plats, droppa in på Discoverys huvudkontor, käka en sallad på köpt på Woolworths i Sydney etc.

Okey, även mindre smickrande saker ska också bockas av, som att skicka ett brev med Österrikiska posten och beskåda Ridleys djuråtervinningsstationer på plats. Att säga hej på Vitecs huvudkontor i Umeå är också obligatoriskt. Vissa ställen är säkert lättare att få med familjen till. En H&M-butik funkar nog t.ex. ganska bra.

Vad säger du?
Vad är syftet med ditt sparande? Sluta jobba, börja resa, lägga allt på hög, konsumera mera etc? I mitt eget fall är det en privat pensionsförsäkring, men även en "semesterförsäkring".

Är lägenhet/hus utomlands något som lockar? I vilket land? Och har du någon "aktieresa" du drömmer om? Nördigt i överkant javisst, men det är en särskild känsla att se det man faktiskt investerat i!

Nu tar bloggen sommaruppehåll och jag hoppas som sagt på möjligheten till fler sommaruppehåll framöver :-)

söndag 6 juli 2014

Halvårsresultat, förändringar och framtida inlägg


Dags att snacka lite resultat så här i halvtid 2014. Första halvåret gick portföljen upp 12,5 procent. Som en jämförelse gick Avanza Zero upp ca 8 procent och världsindex (DJ World index) ca 6 procent. Sett till 1 år och 3 år är resultatet inte alls lika bra men jag känner att jag börjar få mer koll, peppar peppar. Något jag tar mer hänsyn till än tidigare är bolagens värderingar och jag har försökt förfina värderingsmodellen.

Orsaken till uppgången är främst att rejäla snedsteg har undvikits. Men vissa bolag har såklart också gått väldigt bra, t.ex. Vitec, Skanska och Protector Forsikring. I skrivande stund är portföljen upp nästan 16 procent så jag är mer än nöjd.


Bolag in och bolag ut
Aktiviteten på transferlistan har varit lite väl hög men det beror på att många gamla trotjänare har fått lämna. En gallring i truppen har gjorts och jag vill numera inte heller ha fler än 20 bolag i portföljen. För tillfället är jag nere på 17 bolag.

Bolagen som lämnat

Följande bolag har lämnat portföljen sedan januari:
 • Atrium Ljungberg, 90 kr. Såldes lite tidigt och har sedan haft en behaglig resa uppåt. 
 • Skåne-Möllan 300 kr (+ utdelning). Inte tillräckliga konkurrensfördelar och dessutom lite hög värdering. Har fortsatt ner.
 • Essanelle 12,75 EUR. Kom ett bud på de tyska frisörerna så de fick lämna. Kontantersättningen per aktie + utdelning var lägre än vad jag sålde för.
 • Beijer Alma 199 kr (+ utdelning). Något för dyr.
 • RSA 103 Pund. Tidigare felköp som såldes av. Man ska nog vara mer skeptisk till högutdelare med skuldsättning.
 • Blackmores 23 AUD. Vitamintillverkare där jag blev mycket oroad för konkurrensen.
 • Truworths 6900 ZAR. H&M får räcka, specifika risker med bolaget som underskattades.
 • Munich Re, 161 EUR (+ utdelning). Har tappat tillväxten och jag är rädd för ökad konkurrens. 
Var det rätt att sälja dessa bolag? Spontant är Atrium ett kvalitetsbolag som kanske såldes för tidigt. Men jag bedömer att Northwest Healthcare REIT har starkare konkurrensfördelar och en ännu bättre nisch.

Bolagen som tillkommit
 • Northwest Healthcare REIT, ca 10,20 CAD. Inte någon raket men har i alla fall höjt direktavkastningen i portföljen
 • Protector Forsikring ca 29 NOK. Någon slags timing fanns här även om de borde blivit inbytta mycket tidigare.

Framtida inlägg
Precis som aktieportföljen är väldiversifierad känner jag att bloggen ibland spretar en del. Så lika bra att ta in lite synpunkter. Är det något särskilt jag ska skriva om? Fler bolagsanalyser och mindre galenskaper? Har jag fullkomligt snöat in på konkurrensfördelar (samtidigt som jag tror man ska hitta sin nisch)?

Kom gärna med önskemål och idéer på bolag och ämnen att ta upp. För att köra en sann floskel så är det läsarna och kommentarerna som gör bloggen!

Något av det jag funderar på att skriva om är:
 • Portföljregler, max antal bolag, viktning etc
 • Djupdykning i alla portföljbolagens konkurrensfördelar (matris)
 • Clarksons kommer till Sverige (matros:-)
 • Hur värdera aktier? Mitt försök till modell
 • Bokstavsdiversifiering i portföljen :-)
 • Whistler Blackcomb eller Skistar?
 • Bahnhof - bättre än Telia?
 • Kopparbergs Bryggeri ger mig huvudbryderi
 • Steppe Cement - eller Dangote?
 • Park 24 - investera i parkeringsplatser?
 • Resebolagsaktier - TUI travel och UTG Group
 • Invocare - världens mest defensiva aktie?
 • Uppdatering av topplistan stabila svenska utdelningsaktier (Puh)
 • Fler okända svenska utdelare
 • Analys av Infratil - flygplatser och transport m.m.
 • Analys av Edenred - en aptitlig aktie?

Snart tar jag sommaruppehåll men ett ytterligare inlägg hinns med innan dess. Och jag hoppas också kunna ta fler "sommaruppehåll" i framtiden. Men mer om det i nästa inlägg som handlar om syftet med sparandet :-)

Ha en trevlig söndag!

torsdag 3 juli 2014

Fem högutdelare som ger mer än fem procent


Tänkte skriva något som är direkt relaterat till Riksbankens sänkning av räntan. Och förresten gissar jag att Ingves tyvärr känner sig lite sänkt också, men det är en annan story :-) En positiv bieffekt av räntesänkningen är att skatten på ingvesteringssparkontot, förlåt investeringssparkontot, kan gå ner till nästa år eftersom den beror på ränteläget.

Man blir hur som helst inte rik på att spara på bankkonto, och särskilt inte i dagsläget. Så vilka placeringar kan ge en högre "ränta" eller direktavkastning med andra ord? För egen del har jag i portföljen fem bolag som förväntas dela ut fem procent eller mer. Och de uppfyller också mina krav på starka konkurrensfördelar och goda finanser.

Ska väl nämnas att de i mina ögon är hyfsat säkra utdelare och fina högränteplaceringar i den lågräntemiljö som nu råder. Sen kan man såklart inte veta och jag går på de utdelningsprognoser som finns på 4-traders för nästa år.


Högutdelare i portföljen

Northwest Healthcare REIT ca 8 %
Northwest förväntas ge 8 % direktavkastning på årsbasis vid kursen 10 CAD. I korta drag gillar jag att de är marknadsledande på privata sjukvårdslokaler i Kanada. En fin nisch som har demografin med sig. Konkurrensfördelarna finns där i form av trögrörliga hyresgäster samt ägandet av parkeringsplatserna som hör till (ca 10 % av intäkterna!). Se även tidigare titt på bolaget.

Utdelningen har legat konstant högt de senaste åren och med tanke på långa hyreskontrakt och räntesäkring är förhoppningsvis inte någon sänkning nära.

eWork ca 6 %
Konsultmäkaren eWork ger enligt prognoserna på introduce en direktavkastning på över 6 % vid kursen 40,70. Visst finns risker i form av förändringar i konsultmäklarbranschen. Men de har inga egna konsulter och jag tycker mig se en "nätverkseffekt" i form av att flest konsulter anslutna ger möjlighet till flest uppdrag. Och vice versa. Se tidigare inlägg här.

Telia ca 6 %
"Hon är säker gamla bettan..." är väl något som skulle kunna sägas om Telia. Och förlåt Betsson vilket kanske passat ännu bättre. Men är hon så säker? Visst ser man långsiktiga moln hopa sig på flera fronter och trots få aktörer är konkurrensen inom vissa delar hård. Men det är inte så många aktier som förväntas ge över 6 procents direktavkastning i den här lågräntemiljön. Se särskilt inlägg om teknikriskerna.

Protector ca 5 %
Protector är nästan sönderskrivet av andra bloggare (och mig) men en viktig sak är att direktavkastningen förväntas bli över 5 % vid dagskursen 35.20 NOK. Sett som en "ränteplacering" kan den motivera sin plats i portföljen som en högutdelare även om man bortser från tillväxten.

Österrikiska posten ca 5 %
Detta bolaget är så ohett som det kan bli och nämns inte riktigt lika ofta som Protector i bloggosfären :-) Förväntas på kursen 35.75 EUR ge nästan 5,5 procent vid nästa utdelning. Möjligen är bolaget mer "post" än "pre", d.v.s. att de har passerat sitt bäst-före datum. Men brev kommer att fortsätta delas ut, och paketen att öka på grund av e-handelstrenden. Och de har en närmast monopolistisk marknadsposition. Men visst finns risker i form av att paketen inte kan kompensera ett snabbare tapp på brevsidan. Se tidigare inlägg här.

Andra alternativ?
Ett bolag jag börjat titta på senaste tiden är kanadensiska Whistler Blackcomb. Jag ser dem som ett bättre alternativ till Skistar (högre utdelning och lägre skuldsättning m.m.). Och här pratar vi om en bransch med rejäla inträdesbarriärer. Du kan knappast smälla upp ett lika högt berg och en konkurrerande anläggning i närheten då allt hänger på geografin och höga uppstartskostnader. Och väl på anläggningen är du "inlåst" i alla inköp du gör.

Skulle dock gärna se att aktiepriset åkte lite utför, för nu på 17.65 CAD ger de 5,5 procent direktavkastning. Utdelningen förväntas inte heller öka och då skulle jag vilja komma upp i Telia-klass för att vara mer nöjd.

Har ni tips på några fina högutdelare? Som gärna också uppfyller kraven på starka konkurrensfördelar och goda finanser.