söndag 19 februari 2012

Nordeas ISK utklassar Avanza och Nordnets?


I senaste inlägget om Truworths fick jag några bra kommentarer. Det visar sig t.ex. att man endast kan äga vissa utländska aktier i en ISK (Investeringssparkonto), nämligen de som handlas elektroniskt. För mig var detta en nyhet. I min enfald hade jag förväntat mig samma möjligheter som i en KF och att bankerna var rätt lika.

I korthet verkar principen vara att endast elektroniska orders går bra i en ISK. Behövs en telefonorder så får det bli kapitalförsäkring eller vanlig depå. Och här skiljer det sig åt.


Avanzas och Nordnets utbud
Hos Avanza kan man t.ex. i en ISK bara handla på:
 • Sverige
 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA (ej OTC och Pink Sheets)
 • Kanada (Toronto och Venture)
För Nordnet gäller i stort samma sak förutom att Kanada är lite sämre (bara Toronto TSX60) och Tysklands tillkommer (DAX30). De skriver också att "placeringsmöjligheterna kan utökas eller begränsas beroende på vad som vid var tid godkänns av Nordnet."

Min preliminära slutsats är då att aktier på t.ex. Londonbörsen, Madridbörsen eller Parisbörsen inte kan handlas i en ISK. Ingen Tesco, Viscofan eller L'Oreal i ISK-porföljen? Men där hade jag nog fel, förutom Londonbörsen!


Gammelbankens utbud
Det märkliga är att Nordea av alla banker skriver följande på sin hemsida:

"Vilka placeringar kan jag ha i mitt Investeringssparkonto? Du väljer själv hur du vill att din sparportfölj ska se ut och kan välja bland följande sparformer: Svenska, nordiska och utländska aktier på 21 marknader i 14 länder (min markering)."

 

De extra marknader det handlar om är:

 • Frankrike
 • Holland
 • Portugal
 • Belgien
 • Tyskland
 • Spanien
 • Italien
 • Schweiz

Inte trodde jag att en gammal storbank plötsligt skulle segla upp som den överlägset bästa ISK-kandidaten ifall du gillar utländska aktier. Märkligt! Ska nog motvilligt fundera en vända på Nordea, trots att jag egentligen är en helguten Avanzakund.

Till råga på allt verkar courtagen ganska rimliga också, se länken.

 

Länkar till deras ISK-utbud

Avanzas utbud

Nordnets utbud

Nordeas utbud


lördag 11 februari 2012

Aktieduellen: Sydafrikas H&M bättre än vårt?

 Truworths är en sydafrikansk klädjätte som i många delar påminner om HM. Den är en också en av mina äldre placeringar som jag haft i flera år. Nu är frågan om jag ska "bita i det sydafrikanska klädäpplet", sälja mina aktier och flytta över pengarna till HM. Man borde ju bara ha utländska aktier när motsvarande bolag inte går att köpa i Sverige eller om de är klart bättre.

Frågan är då hur de står sig mot varandra. Jag vet att det är som att svära i kyrkan bland läsarkretsen att påstå att något är bättre än HM, men just därför är det extra intressant att undersöka! Det ska också sägas att jag i dagsläget har 5 gånger så mycket i HM som i Truworths (vilket faktiskt illustrerar min ambivalens på ett bra sätt:-)


En snabb grafisk överblick

Truworths har en av de mest perfekta kurvor, eller linjer, som jag sett (lite nördigt att bli exalterad av en börskurva men det bjuder jag på.) Sedan kan valutaeffekter och sådant påverka, men ändå. Truworths ser ut att tugga på oavsett finanskris, eurokris, greklandskris och arabiskavår-kriser.

Bilderna kommer från corporate information

Verksamheten och konkurrensfördelar

Truworths är enbart verksamt i Afrika. De har 526 butiker i Sydafrika, 12 i Namibia, 5 i Swaziland och 18 andra i övriga Afrika. De har varumärkena Truworths, Truworths Man, Daniel Hechter, LTD, Identity, Inwear, Ginger Mary, YDE och Uzzi. Se senaste årsredovisningen för mer info.

HM är ett av världens starkaste varumärken, men Truworths har också sina konkurrensfördelar. Se länken, och scrolla till mitten av sidan. Truworths vann 2010 utmärkelsen "Emerging market retailer of the year", så de verkar vara på rätt spår.

Värdering

Här hämtar jag diverse nyckeltal från 4-traders och Financial times och jämför.

Vinsttillväxt och P/E-tal
Truworths: 20 % per år senaste 5 åren, P/E 15 för 2012.
HM: 8 % per år senaste 5 åren, P/E 21 för 2012.

Utdelning
Truworths: 4,1 % för 2012, 25 % tillväxt per år senaste 5 åren, 55 % utdelningsandel.
HM:4,3 % för 2012, 11 % tillväxt per år senaste 5 åren, 94 % utdelningsandel.

Avkastning på eget kapital
Truworths: 44 % per år senaste 5 åren.
HM: 42 % per år senaste 5 åren.
  
Marginaler
Truworths: 28 % i "operating margin"
HM: 18,5% i "operating margin"

Skuldsättning
Båda är obelånade men HM har en något större kassa.

Fördelar och nackdelar med Truworths

Skäl som talar för att äga Truworths:
 • lägre värderat än Hm
 • växer snabbare än Hm
 • hela Afrika finns kvar att växa i 
 • kan växa snabbare eftersom det är ett mindre bolag
 • lägre utdelningsandel

Man hittar givetvis också skäl som talar emot
 • Går inte att köpa i ISK (Uppdatering 120212, tack för kommentarer!)
 • Saftigt courtage*
 • Valutarisk då placeringen inte är i SEK
 • Politisk risk i Sydafrika och övriga Afrika
 • Hur ska de växa globalt ifall de vill det?
* Hos Avanza är det 750 kr plus landets avgifter och valutaväxling, totalt drygt 1 000 kr. Därför bör man vara beredd att köpa en större post för att få en rimlig köpavgift.

Summering
Jag har svårt att sälja en aktie som i alla fall vid en första koll verkar vara bättre än HM. Jag är dock  beredd att byta åsikt snabbare än Juholt i denna fråga! Egentligen är det ju dumt att äga något utländskt när bra svenska alternativ finns.

Antagligen kommer jag att behålla mina Truworths, och kanske på sikt öka (beroende på hur responsen är), men det är inget man gör i småposter med tanke på just courtaget.

Ett sätt att se det hela är att de inte överlappar varandra då HM bara har 4 butiker i Afrika (Marocko och Egypten). Man kan ju se innehavet som en egen liten "Afrikafond", med dyr köpavgift men sedan gratis förvaltning?

Vad är din åsikt? Pärla eller svin? Är Sydafrikas HM bättre än Sveriges som investering?

lördag 4 februari 2012

Analys av MekonomenVerksamheten
Enligt hemsidan erbjuder Mekonomen ett brett och lättillgängligt utbud av prisvärda och innovativa lösningar och produkter för konsumenter och företag. Mekonomen är Skandinaviens ledande bildelskedja med egen grossistverksamhet. Mekonomen har 328 butiker, varav 224 egna och 104 samarbetande. Antalet anslutna verkstäder är 1 621, varav 1 009 Mekonomen Bilverkstad, 389 MekoPartner, 212 BilXtra och 11 Speedy.

Verksamheten är indelad i tre affärsområden:
 • Grossisverksamhet: Produktavdelning med ansvar för sortimentutveckling och inköp.
 • Detaljhandelsverksamhet: Består av bildelsbutiker i Sverige Norge och Danmark (39 butiker).
 • Mekonomen Bilverkstad: Består av 852 bilverkstäder knutna till Mekonomen genom avtal.
Av omsättningen står konsumentförsäljning för 25% och verkstadskunder för 75%.


Min Checklista
Ska nu stämma av mot min "checklista" för att se att bolaget passar min strategi. 
 
1. Funnits i minst 10 år
Ja, fullt godkänt. Grundat 1973, namnändring till Mekonomen så sent som 1996 från Bileko. Börsnoterat 2000.

2. Haft utdelning i minst 5 år
Utdelning sedan 2000, ingen sänkning av ordinarie utdelning.

3. Har en enkel verksamhet som man förstår sig på
Japp, reparera bilar och sälja tillbehör.

4. Har en bestående konkurrensfördel
Storleken börjar bli en konkurrensfördel. Den starkaste konkurrensfördelen tycker jag nog ändå är varumärket. Vilken är den första verkstad du kommer att tänka på? Hos mig är det Mekonomen?  Ok, jag är kanske lite partisk, men det är samma tankegångar hos sambon. Det är som med Vanish (det rosa fläckbortagningsmedlet), du kommer på ett självklart första svar, och måste tänka ett tag för att komma på något annat. Det kallar jag en tydlig konkurrensfördel!

Anledningen är så klart lyckad TV-reklam men också smart marknadsföring. I Stockholm kan du knappt åka på E4:an eller någon annan större väg utan att se en stor Mekonomenskylt. Väldigt smart gratisreklam!

 5. Jämn vinst och intäktsökning
Ja, bilreparationer och tillbehör behövs hela tiden, även under en lågkonjunktur.

6. Minst 3,5 procent utdelning 2 år framåt och ingen sänkning
Dagens utdelning på 3,5 % kommer inte att sänkas.

7. Inte har sänkt sin utdelning 5 år bakåt
Ja, om man bortser från extrautdelning, vilket man bör göra.

8. Har return on equity på minst 10
Ja, 25-35 procent senaste åren.

9. Har låg skuldsättning
Ja, obelånat.
  
10. Har en pålitlig ledning med egna aktieinnehav.  
Ja, t.ex. har VD:n 45 000 aktier.

Värdering och framtidsutsikter
 • Hög vinstökning de senaste åren (bra)
 • Ganska högt PE-tal på 20 (ok med tanke på vinstökningen)
 • Utdelning på 3,6% (ok)
 • Avkastning på eget kapital på cirka 30 (bra)
 • Kursen är mycket hög jämfört med eget kapital (dåligt)
Mekonomen är enligt mina amatörberäkningar något undervärderat, men inget kap.

Bilverkstadsbranschen är under förändring och här är Mekonomen väl positionerat. En liten verkstad har svårt att upprätthålla kompetensen att serva alla nya bilmodeller som kommer, vilket gör att det går mot färre och större aktörer. "Berras bilverkstad" har enkelt svårare att hänga med kompetensmässigt, och inköpspriserna på delar lär också bli bättre med en större aktör. Servicen lär också öka med nya bilar då det mer eller mindre krävs en verkstadstid för något så enkelt som att byta en glödlampa.

5-årshistoriken från corporate information
ser ganska trevlig ut.
Varifrån ska tillväxten då komma? Genom Mekonomens satsning på kvinnor och 24-timmars öppettider kan de nå bredare målgrupper än andra verkstäder. Värt att komma ihåg är också att företagssidan kan utvecklas mycket, och den andelen av vinsten kan säkert öka i framtiden.

Inom delar är Biltema en konkurrent som har bättre, eller i alla fall billigare, grejer. Men de saknar verkstad och finns på få ställen i landet.

Risken finns att Mekonomen diversifierar för mycket. Att t.ex. ge sig in i båtmarknaden kan vara att "kasta pengarna i sjön". Å andra sidan är det kanske att se som att kopiera den väl fungerande bilmodellen på andra områden.


 
Kuriosa
En nackdel (nu är jag inte helt seriös) är att de samarbetar med AIK och Brommapojkarna, och inte Djurgården som är mitt favoritlag.  Vid närmare eftertanke är det dock självklart med AIK-samarbete på grund av färgerna svart och gult. Brommapojkarna då? Ja, det är väl ok ändå eftersom det är Europas största klubb sett till antalet spelare.
Mekonomen i en mening
Jag äger Mekonomen för deras starka konkurrensfördelar, gedigna utdelningshistorik, och nytänkande inom en konservativ bransch.