onsdag 29 oktober 2014

Ekonomiprat nästa vecka och några affärer gjorda


Är nu tillbaka från turkietsemestern och bevakar åter bloggen. Har följt börsen via mobilen och kört lite twittrande. Mycket händelserika veckor under tiden jag var borta men diversifieringen och de hyfsat stabila valen har gjort att jag ändå kunnat slappna av :-) Oavsett börspanik så står sig bolag som Österrikiska posten och Famous Brands relativt starka.

Visst borde man kanske totalnjuta av semestern men när hotellet har wifi så är det svårt att vara helt bortkopplad. Det här med börsberoende kan vara värt ett eget inlägg framöver :-)


Platser kvar till ekonomiprat
Nu på tisdag 4 november kl 18 är det dags för ekonomiprat på Belgobaren. Finns en del platser att fylla då 25 är bokade och 13 är fyllda. Så anmäl er gärna! Kan det vara inaktivitet på bloggen, börsfallet, eller att folk tröttnat? Tror och hoppas i alla fall inte på det sista då det varit mycket trevligt alla gånger hittills.


Gjorda affärer
Några affärer gjordes innan semestern, d.v.s. innan börsraset och återföljande återhämtning.

Exit Exxon
Exxon Mobil såldes på 94 USD. Anledningen är att jag hittade bättre alternativ, utdelningen är ganska låg, och aktien blev dyrare och dyrare enligt prognoserna på 4-traders. Är något skeptisk till tillväxten från Ryssland och det blir allt svårare att hitta billig olja och öka produktionen. Visst har de Wide-moat men de är ändå råvaruberoende och därigenom lite cykliska.

Elekta nytt innehav
Svenska Elekta köptes in på 71 kr. Största delen av Exxonförsäljningen gick hit. Tror att bolaget har en ljus framtid och - hör och häpna - starkare vallgrav än H&M. Elekta är wide moat enligt Morningstar och H&M bara narrow. Ville också ha in lite mer hälsovård och sjukvård som är en nyttig och stabil sektor. De ska få ett eget inlägg så jag stannar där.

Småaffärer
För övrigt har jag ökat i Northwest Healthcare REIT på 9.69 CAD. Minskade i Handelsbanken på 318 (B-aktien). Jättefint bolag men jag ville ha mer av Elekta och Northwest.

Tror ni att förändringarna är till det bättre? Antalet bolag i portföljen har i alla fall inte ökat, och en något större vikt i Sverige kan ju vara bra att ha.


Turkiska reflektioner och gissa bolaget
Nog var man tvungen att göra lite aktieresearch under Turkietresan. Kunde inte motstå att testa den lokala BIM-butiken. Kan komma med reflektioner kring det ifall det är av intresse. I korta drag så är det riktig LIDL-klass på dem och jämför man priser så ligger de bra till. Däremot ligger de geografiskt inte lika bra till. En reseguide sa att "de är billiga men finns alltid på så konstiga ställen". Gissar att de sparar in på lokalhyran också.

Flygplatsbolaget och Cementbolaget var för svåra att kolla upp :-) Noterade några konkurrerande cementbilar på vägarna, men annars fanns det inte så mycket cement i tankarna som tur var.

Något jag däremot noterade var ett logistikbolag vars namn frekvent förekom på lastbilarna. "Aras Kargo" är näst störst på paket i Turkiet. Och gissa vem som äger 25 % av dem? Ett bolag i portföljen faktiskt :-)

Så slutligen hoppas jag att fler platser fylls på ekonomipratet. Och vad tror du om affärerna? Och vilket är ägaren till det turkiska bolaget? Ska försöka få till inlägg om Elekta och även eWork framöver men vi börjar här.

söndag 5 oktober 2014

Ekonomiprat, investera i Turkiet och kortare uppehåll


Det första jag ska säga är att jag nyss såg att Lundaluppen ska sluta blogga, tråkigt! Och skriv gärna en kommentar där, det är en blogg som jag åtminstone uppskattat väldigt mycket.

Ok, nu till ämnet. Ska på semester till Turkiet med familjen i några veckor och då måste man ju samtidigt passa på att kolla några lokala bolag. Frugan shoppar saker medan jag shoppar aktier. Har hittat några bolag som kan vara värda en titt. Kommer inte att ta omvägar för att nosa reda på intressant information, vi talar ju semester och inte aktieresearchresa :-)

Hur handlar man då? Jo, hos Avanza blir det telefonorder, maxcourtage och i kapitalförsäkring eftersom ISK inte går. Ingen höjdare. Handel är möjlig men i praktiken ganska svår eftersom du måste upp i en rejäl ordersumma för att få ett rimligt procentuellt courtage. Har inte hittat någon bra ADR eller sekundärnotering. Valutan är också någonting att ta i beaktande.

Mer praktiskt kan man väl välja en Turkiet-fond i sin PPM-portfölj. Allmänintresset är kanske inte så stort men ETT inlägg kan det ju vara värt tycker jag.


Tre turkiska bolag
Här är de tre mest intressanta jag kunnat hitta. Inget är väl jättenära köp men är med på den stora bevakningslistan. Tar in synpunkter för att se om det förändras. Vet att bolaget Turkcell också kan vara något men jag nöjer mig med Telia. Namnet antyder visserligen inlåsningseffekter, men jag avstår ändå :-)


TAV Havalimanlari
Namnet är ganska svåruttalat men verksamheten mycket lätt att förstå sig på. Flygplatser! Det är ju fina naturliga monopol med rejäla konkurrensfördelar och "pricing power". Det finns ju inte så många alternativ för flygbolagen att använda, och som konsument så måste du handla i butikerna på plats. Knappast möjligt att lämna flygplatsen för att få i sig en bit mat och priserna är väl därefter. Till skillnad från flygbolagen så är konkurrenssituationen helt annorlunda.

Huvudverksamheten är i Turkiet men de har även ett antal flygplatser i andra länder som Lettland, Georgien etc. Jag själv landar tyvärr inte på denna flygplats, och verkligen overkill att på en tvåveckorssemester bege sig till en annan flygplats bara för "researchens skull".

Sammantaget blir det som en "flygplatsfond" med tilt åt Östeuropa och särskilt Turkiet. Inte så tokigt faktiskt och tror man på flygets framtid kan detta vara ett bra alternativ. Du har Zurich flygplats och Köpenhamns flygplats noterade, och Auckland i Australien, så utbudet är inte gigantiskt (fler finns men dessa är mest intressanta enligt mig).

Finns även på noterad i USA via Pink Sheets men ganska dålig omsättning tyvärr.

Prognos för P/E-tal 2014 och 2015 är 13 och 11
Och direktavkastningen förväntas bli 3,8 och 4,8 för de åren
Och en länk till deras webbplats samt 4-traders.


BIM Birlesik Magazalar
Detta andra tungvrickarbolag är Turkiets motsvarighet till Lidl. Riktigt enkel verksamhet och en stark position med fina tillväxtmöjligheter. Den här länken ger en översiktsbild över marknaden. Det här går hem hos mig men skulle nog behövas en titt på plats för att bli övertygad (ska nog hinnas med!). Priset känns också lite dyrt, hade ju varit konsekvent om även aktien hade varit i lågprissegmentet. Ser för dyr ut och australiensiska Woolworths är mitt förstaval i den här sektorn. Skulle jag addera någon ligger sydafrikanska Shoprite närmast.

En kommentar från Aktieingenjören, som får anses som bloggosfärens Retail-expert numera, vore ändå spännande :-)

Finns på Pink Sheets men väldigt dålig omsättning.

Prognos för P/E-tal 2014 och 2015 är 32 och 26
Och direktavkastningen förväntas bli 2 och 2,4 procent för de åren
Och en länk till deras webbplats samt 4-traders.


Akcansa Cimento
Som jag längtat efter att någon gång få lägga till ett cementbolag i portföljen! Här har vi Turkiets troligen största cementproducent som ju kan vara en kandidat. Brutalt osexig verksamhet, men cementbolag kan ha starka konkurrensfördelar. Med tanke på att cement är tungt att transportera och att man inte kan eller får smälla upp cementanläggningar överallt så blir det lokala småmonopol.

Tesen är enkel. Befolkningen växer, cement per capita lär öka, vilket talar för att efterfrågan kommer att öka. Detta är ju positivt om det finns inträdesbarriärer som gynnar de spelare som redan är "inne" på banan. Läste någonstans att de inte får ha för hög marknadsandel, max 25% och det är något att undersöka närmare, eftersom tillväxt då rimligen sker utanför landet.

Får se om jag kan locka med mig familjen från sanden till närmaste cementfabrik för en närmare titt. Sand som sand? Nja, det blir nog svårt.

Finns även i Hamburg men ingen omsättning alls tyvärr.

Prognos för P/E-tal 2014 och 2015 är ca 12 för båda
Och direktavkastningen förväntas bli 5,8 och 7,3 procent för de åren
Och en länk till deras webbplats samt 4-traders.


Nästa ekonomiprat 4 november
Nästa ekonomiprat på Belgobaren blir tisdag 4 november kl 18. 25 platser är bokade, men antalet kan utökas om vi är ute i god tid. Anmäl dig enklast här och nu!

Frågan har även väckts om vi ska vara på något annat ställe. Fundera gärna så tar vi en diskussion på plats. Finns mycket annat att snacka om också :-) Det brukar ju bli snack om allt från svenska banker, försvaret, politik, portföljsammansättning, trading och högutdelande aktier. En rolig (?) utmaning till nästa gång kan vara att hitta tråkigaste bolaget - där har jag själv i alla fall en given kandidat!

Kommer du på nästa ekonomiprat? Och kan något av de turkiska bolagen vara något att kika vidare på? Vilket i så fall?

Läser av bloggen nu till fredag, sedan kan det bli sämre med den saken p.g.a. semester (inte arrogans:-)