onsdag 29 oktober 2014

Ekonomiprat nästa vecka och några affärer gjorda


Är nu tillbaka från turkietsemestern och bevakar åter bloggen. Har följt börsen via mobilen och kört lite twittrande. Mycket händelserika veckor under tiden jag var borta men diversifieringen och de hyfsat stabila valen har gjort att jag ändå kunnat slappna av :-) Oavsett börspanik så står sig bolag som Österrikiska posten och Famous Brands relativt starka.

Visst borde man kanske totalnjuta av semestern men när hotellet har wifi så är det svårt att vara helt bortkopplad. Det här med börsberoende kan vara värt ett eget inlägg framöver :-)


Platser kvar till ekonomiprat
Nu på tisdag 4 november kl 18 är det dags för ekonomiprat på Belgobaren. Finns en del platser att fylla då 25 är bokade och 13 är fyllda. Så anmäl er gärna! Kan det vara inaktivitet på bloggen, börsfallet, eller att folk tröttnat? Tror och hoppas i alla fall inte på det sista då det varit mycket trevligt alla gånger hittills.


Gjorda affärer
Några affärer gjordes innan semestern, d.v.s. innan börsraset och återföljande återhämtning.

Exit Exxon
Exxon Mobil såldes på 94 USD. Anledningen är att jag hittade bättre alternativ, utdelningen är ganska låg, och aktien blev dyrare och dyrare enligt prognoserna på 4-traders. Är något skeptisk till tillväxten från Ryssland och det blir allt svårare att hitta billig olja och öka produktionen. Visst har de Wide-moat men de är ändå råvaruberoende och därigenom lite cykliska.

Elekta nytt innehav
Svenska Elekta köptes in på 71 kr. Största delen av Exxonförsäljningen gick hit. Tror att bolaget har en ljus framtid och - hör och häpna - starkare vallgrav än H&M. Elekta är wide moat enligt Morningstar och H&M bara narrow. Ville också ha in lite mer hälsovård och sjukvård som är en nyttig och stabil sektor. De ska få ett eget inlägg så jag stannar där.

Småaffärer
För övrigt har jag ökat i Northwest Healthcare REIT på 9.69 CAD. Minskade i Handelsbanken på 318 (B-aktien). Jättefint bolag men jag ville ha mer av Elekta och Northwest.

Tror ni att förändringarna är till det bättre? Antalet bolag i portföljen har i alla fall inte ökat, och en något större vikt i Sverige kan ju vara bra att ha.


Turkiska reflektioner och gissa bolaget
Nog var man tvungen att göra lite aktieresearch under Turkietresan. Kunde inte motstå att testa den lokala BIM-butiken. Kan komma med reflektioner kring det ifall det är av intresse. I korta drag så är det riktig LIDL-klass på dem och jämför man priser så ligger de bra till. Däremot ligger de geografiskt inte lika bra till. En reseguide sa att "de är billiga men finns alltid på så konstiga ställen". Gissar att de sparar in på lokalhyran också.

Flygplatsbolaget och Cementbolaget var för svåra att kolla upp :-) Noterade några konkurrerande cementbilar på vägarna, men annars fanns det inte så mycket cement i tankarna som tur var.

Något jag däremot noterade var ett logistikbolag vars namn frekvent förekom på lastbilarna. "Aras Kargo" är näst störst på paket i Turkiet. Och gissa vem som äger 25 % av dem? Ett bolag i portföljen faktiskt :-)

Så slutligen hoppas jag att fler platser fylls på ekonomipratet. Och vad tror du om affärerna? Och vilket är ägaren till det turkiska bolaget? Ska försöka få till inlägg om Elekta och även eWork framöver men vi börjar här.

21 kommentarer:

 1. Du har Elekta till 10 % lägre anskaffningspris än mig. Och ja, på lång sikt borde den vara klockren
  / Per H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den är klockren. Det finns i alla fall väldigt få svenska bolag som i princip bara har en enda konkurrent att räkna med (i detta fall Varian systems). Ska köra ett länge inlägg om Elekta framöver.

   Radera
 2. KOC Holdings är intressant turkiskt bolag.

  http://valueandopportunity.com/2014/09/23/emerging-market-risks-turkey-koc-holding/
  http://valueandopportunity.com/2014/09/23/emerging-market-risks-turkey-koc-holding/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska läsa på men spontant har jag svårt att se konkurrensfördelarna, men man måste nog gå igenom innehav för innehav.

   En mer negativ syn finns här:
   http://seekingalpha.com/article/2525315-update-koc-holding-geopolitical-risks-might-not-be-priced-in

   Där sägs bland annat att Koc-familjen och Erdogan inte är bästa vänner. Viss politisk risk i så fall.

   Radera
 3. Som jag förstått det bokar elekta intäkter upfront (dvs innan de faktiska intäkterna börjat ramla in, kan ibland göras med en finansieringspartner), detta pga att det har stora kostnader innan avtalet skrivs. Detta höjer ju då upp omsättningen och vid försenade leveranser (faktureringen skjuts upp, tvister etc.) påverkar det vinstmarginalen negativt för att man måste kompensera detta med kostnader.
  Summa summarum, verkar vara det som pågår lite just nu. Tror därför vi får se en dålig rapport till pga tidigare försäljning men sen bör det vara ordning på torpet igen. Bra köp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra input! Hoppas också det är ett bra köp och ska skriva lite mer om dem framöver!

   Radera
  2. Byggbolagen gör exakt likadant. Det är inte så ovanligt som man kan tro. Vore ju ännu konstigare om man bygger en skyskrapa på 2 år ( 8 kvartal) och redovisar noll i intäkter 8 kvartal i rad för att sedan redovisa en feting vinst kvartal 9 om betalningen skett i efterskott. Det mest rimliga vore att boka intäkterna efter hur långt man kommit med själva installationen. Sen kan man tycka att det blir en slagig kvartalsutveckling eftersom det beror på hur många installationer man säljer per kvartal. Jag ser bara en konstig sak i redovisningen och det är att kassaflödet de senaste 5 åren inte matchar vinsten. Och det även med hänsyn tagen till utdelningar, men å andra sidan är det snarare regel än undantag att man redovisar högre vinst än faktiskt kassaflöde, det är åtminstone vad jag tycker om man bara kollar lite vitt skilda bolag i olika brancher

   Radera
  3. Tack för input!

   Haha, ja här har vi lite samma frågor som det med bostadsföreningar och linjär avskrivning.

   Radera
 4. Vilken tid är det som gäller på Belgobaren?

  SvaraRadera
 5. Tror inte det hajr med att folk har tröttnat i alla fall, själv har jag bara fullt upp fram till jul tyvärr :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också att det är så. Jag kommer i alla fall inte att tröttna :-)

   Hoppas du hänger med efter jul!

   Radera
 6. Många är tydl upptagna då men det blir säkert intressanta diskussioner ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Tror också det blir riktigt intressanta diskussioner ändå!

   Radera
 7. Hälsa och sjukvård är en bransch som jag gärna skulle ha en större del av portföljen i. Har en liten del Astra indirekt genom Investor.

  Om Elekta: "Produkterna är inriktade på precis strålterapi, bildstyrd och stereotaktisk strålterapi, gammaknivskirurgi, stereotaktisk neurokirurgi och kartläggning av hjärnans funktioner."

  Jag har helt lost i den här branschen och har väldigt svårt att förstå varför Elekta är bättre än andra företag. Så det faller bort för mig.

  För min del får det bli något mer konsumentinriktat företag i så fall om jag ska ha någon chans att bedöma det : )

  Dock är branschen i sig intressant och efterfråga kommer aldrig att "försvinna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ett inlägg om Elekta, troligtvis imorgon :-) Kan inte påstå att jag kan detaljerna på något sätt men jag är säker på att det finns få aktörer, i princip bara två globala. Det är också en branch med inträdesbarriärer.

   JNJ, Novo Nordisk eller Northwest healthcare REIT kanske kan vara något för dig att titta på om Elekta går bort. Men vänta åtminstone tills imorgon innan du sorterar bort dem helt :-)

   Radera
 8. Nu är vi 17 pers. Får se om vi i alla fall når 20 denna gång! Oavsett så lär det bli bra diskussioner.

  SvaraRadera
 9. Kan ägaren till det turkiska logistikföretaget möjligen vara oesterreichische post?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt svar! De är alltså inne på tillväxtmarknaden Turkiet vilket är lite kul.

   Radera
 10. Hej,

  Jag är gärna med på kvällens ekonomiprat.

  Mvh, Alex

  SvaraRadera