söndag 5 oktober 2014

Ekonomiprat, investera i Turkiet och kortare uppehåll


Det första jag ska säga är att jag nyss såg att Lundaluppen ska sluta blogga, tråkigt! Och skriv gärna en kommentar där, det är en blogg som jag åtminstone uppskattat väldigt mycket.

Ok, nu till ämnet. Ska på semester till Turkiet med familjen i några veckor och då måste man ju samtidigt passa på att kolla några lokala bolag. Frugan shoppar saker medan jag shoppar aktier. Har hittat några bolag som kan vara värda en titt. Kommer inte att ta omvägar för att nosa reda på intressant information, vi talar ju semester och inte aktieresearchresa :-)

Hur handlar man då? Jo, hos Avanza blir det telefonorder, maxcourtage och i kapitalförsäkring eftersom ISK inte går. Ingen höjdare. Handel är möjlig men i praktiken ganska svår eftersom du måste upp i en rejäl ordersumma för att få ett rimligt procentuellt courtage. Har inte hittat någon bra ADR eller sekundärnotering. Valutan är också någonting att ta i beaktande.

Mer praktiskt kan man väl välja en Turkiet-fond i sin PPM-portfölj. Allmänintresset är kanske inte så stort men ETT inlägg kan det ju vara värt tycker jag.


Tre turkiska bolag
Här är de tre mest intressanta jag kunnat hitta. Inget är väl jättenära köp men är med på den stora bevakningslistan. Tar in synpunkter för att se om det förändras. Vet att bolaget Turkcell också kan vara något men jag nöjer mig med Telia. Namnet antyder visserligen inlåsningseffekter, men jag avstår ändå :-)


TAV Havalimanlari
Namnet är ganska svåruttalat men verksamheten mycket lätt att förstå sig på. Flygplatser! Det är ju fina naturliga monopol med rejäla konkurrensfördelar och "pricing power". Det finns ju inte så många alternativ för flygbolagen att använda, och som konsument så måste du handla i butikerna på plats. Knappast möjligt att lämna flygplatsen för att få i sig en bit mat och priserna är väl därefter. Till skillnad från flygbolagen så är konkurrenssituationen helt annorlunda.

Huvudverksamheten är i Turkiet men de har även ett antal flygplatser i andra länder som Lettland, Georgien etc. Jag själv landar tyvärr inte på denna flygplats, och verkligen overkill att på en tvåveckorssemester bege sig till en annan flygplats bara för "researchens skull".

Sammantaget blir det som en "flygplatsfond" med tilt åt Östeuropa och särskilt Turkiet. Inte så tokigt faktiskt och tror man på flygets framtid kan detta vara ett bra alternativ. Du har Zurich flygplats och Köpenhamns flygplats noterade, och Auckland i Australien, så utbudet är inte gigantiskt (fler finns men dessa är mest intressanta enligt mig).

Finns även på noterad i USA via Pink Sheets men ganska dålig omsättning tyvärr.

Prognos för P/E-tal 2014 och 2015 är 13 och 11
Och direktavkastningen förväntas bli 3,8 och 4,8 för de åren
Och en länk till deras webbplats samt 4-traders.


BIM Birlesik Magazalar
Detta andra tungvrickarbolag är Turkiets motsvarighet till Lidl. Riktigt enkel verksamhet och en stark position med fina tillväxtmöjligheter. Den här länken ger en översiktsbild över marknaden. Det här går hem hos mig men skulle nog behövas en titt på plats för att bli övertygad (ska nog hinnas med!). Priset känns också lite dyrt, hade ju varit konsekvent om även aktien hade varit i lågprissegmentet. Ser för dyr ut och australiensiska Woolworths är mitt förstaval i den här sektorn. Skulle jag addera någon ligger sydafrikanska Shoprite närmast.

En kommentar från Aktieingenjören, som får anses som bloggosfärens Retail-expert numera, vore ändå spännande :-)

Finns på Pink Sheets men väldigt dålig omsättning.

Prognos för P/E-tal 2014 och 2015 är 32 och 26
Och direktavkastningen förväntas bli 2 och 2,4 procent för de åren
Och en länk till deras webbplats samt 4-traders.


Akcansa Cimento
Som jag längtat efter att någon gång få lägga till ett cementbolag i portföljen! Här har vi Turkiets troligen största cementproducent som ju kan vara en kandidat. Brutalt osexig verksamhet, men cementbolag kan ha starka konkurrensfördelar. Med tanke på att cement är tungt att transportera och att man inte kan eller får smälla upp cementanläggningar överallt så blir det lokala småmonopol.

Tesen är enkel. Befolkningen växer, cement per capita lär öka, vilket talar för att efterfrågan kommer att öka. Detta är ju positivt om det finns inträdesbarriärer som gynnar de spelare som redan är "inne" på banan. Läste någonstans att de inte får ha för hög marknadsandel, max 25% och det är något att undersöka närmare, eftersom tillväxt då rimligen sker utanför landet.

Får se om jag kan locka med mig familjen från sanden till närmaste cementfabrik för en närmare titt. Sand som sand? Nja, det blir nog svårt.

Finns även i Hamburg men ingen omsättning alls tyvärr.

Prognos för P/E-tal 2014 och 2015 är ca 12 för båda
Och direktavkastningen förväntas bli 5,8 och 7,3 procent för de åren
Och en länk till deras webbplats samt 4-traders.


Nästa ekonomiprat 4 november
Nästa ekonomiprat på Belgobaren blir tisdag 4 november kl 18. 25 platser är bokade, men antalet kan utökas om vi är ute i god tid. Anmäl dig enklast här och nu!

Frågan har även väckts om vi ska vara på något annat ställe. Fundera gärna så tar vi en diskussion på plats. Finns mycket annat att snacka om också :-) Det brukar ju bli snack om allt från svenska banker, försvaret, politik, portföljsammansättning, trading och högutdelande aktier. En rolig (?) utmaning till nästa gång kan vara att hitta tråkigaste bolaget - där har jag själv i alla fall en given kandidat!

Kommer du på nästa ekonomiprat? Och kan något av de turkiska bolagen vara något att kika vidare på? Vilket i så fall?

Läser av bloggen nu till fredag, sedan kan det bli sämre med den saken p.g.a. semester (inte arrogans:-)

47 kommentarer:

 1. Det finns en sida som heter Interactive Brokers som tar ca 40 kr courtaget för handel i hela världen. Man kan endast ha vanlig depå där och det är möjligt att det finns någon annan hake men det kan vara värt att kolla upp!

  Det är bloggen Billiga bolag som ska ha cred för detta och det finns en liten diskussion i kommentarsfältet där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, spännande! Ska kollas upp.

   Radera
  2. tjena, jag har haft IB i flera ar. hur bra som helst. Ligger ljusar fore de svenska sajterna nar det galler handel. Hade man inte varit sa feg skulle jag gatt lang IB aktien och kort Nordnet och avanza. Enda nackdelen ar att dina tillgangar inte star i dit namn, men IB's forsakring tacker dina forluster vid en ev IB konkurs upp till 500 k USD.

   Radera
  3. Verkar finnas en hel del frågor. Själv tycker jag risken verkar för hög och kommer att avstå, trots bättre courtage.

   Radera
 2. Jag siktar på att dyka upp på Belgobaren.
  Hörs!
  / Fredrik B

  SvaraRadera
 3. Jag kommer också gärna den 4:e!

  Mvh,

  Jens B

  SvaraRadera
 4. Jag kan dessvärre inte närvara på ekonomipratet den här gången så ha en fin kväll och en trevlig semesterresa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att du inte kan. Hade tänkt prata lite om Northwest. Har själv ökat lite men har inte hunnit skriva om det annat än på Twitter. De handlas ju under bokfört värde och med över 8 % Yield. Problemet är att de har en del vakanser, men på lång sikt känns ju aktien klockren tycker jag (fortfarande).

   Radera
 5. Hej Gustav! Jag kommer gärna! ha en fin semester! Med vänlig hälsning Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt, välkommen!

   Semester och semester... ska nog försöka försöka göra någon mindre aktiespaning även om även om det är svårt :-) Att på knackig engelska börja fråga om cementprodukter är inte helt naturligt. Och konstigt nog har researrangören inte några utflykter till cementfabriker :-)

   Radera
 6. Akcansa är visst ett joint venture med Heidelberg som ena parten. Heidelberg är bra stora inom cement.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag borde borga för kvalitet. Heidelberg känns bekant, tror jag har handlat cementsäckar därifrån vid något tillfälle.

   Vad tror du? Borde väl vara ett plus?

   Radera
 7. Jag kan inte påstå att jag har någon större koll på BIM tyvärr. För en "normal" kedja ser jag dagligvaruhandeln som en inflationskyddad investering där lågt pris för en välskött kedja är det viktigaste.

  Men BIM verkar vara lite speciellt och är med på Forbes lista över innovativa företag även om jag inte har förstått varför (http://www.forbes.com/companies/bim-birlelik-magazalar/). Antalet produkter i en butik verkar även det vara väldigt lågt (600 enligt Forbes) vilket kan jämföras med t.ex. Lidl/Aldi (700-1200) och andra butiker (kring 3000).

  Så det verkar handla om en blandning av små "medelhavsbutiker" och hård inriktning på EMV-varor vilket skiljer sig från vad jag tittat på hittills. Utifrån mina kriterier är aktien en aning för dyr (direktavkastning på ca 2,5 % skulle krävas med en förväntad tillväxt på 15 %) men annars kan jag inte säga mycket vettigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras P/B är förövrigt skyhögt vilket visar på att det krävs mycket låga investeringar för att generera de intäkter som de i dagsläget gör. Kanske därav innovativiteten?

   Radera
  2. Tack för efterfrågad kommentar!

   Håller med om att den är för dyr. Kan inte riktigt få grepp om det speciella, men kanske är det detta (även om det inte är särskilt speciellt):
   Få produkter, egna varumärken, ingen reklam, enkel paketering, inga extrapriser. Ingen franchise heller. De verkar vara en konsekvent lågprisbutik på alla sätt.

   Se länken: http://www.bim.com.tr/english/Categories/621/quality_and_price_comparison.aspx

   Radera
  3. Jag bor i Turkiet sedan många år och handlade förr ofta på BİM. Samma känsla som på Lidl, d.v.s. man kan inte göra all sin shopping där, men kan gå dit och kolla vad som finns och spara lite pengar på det.

   En sak som kanske är svår att förstå för folk som inte bor i Turkiet är betydelsen av poltitisk stratifiering. BİM är väldigt tydligt religiöst konservativ. Kvinnliga arbetare där har oftast huvudduk, medan det åtminstone i Istanbul är ganska ovanligt i de andra större kedjorna. Folk brukar alltid hävda att namnet står för "Büyük İslam Merkezi' (Den stora islamska marknaden). Officiellt finns det inget stöder det och det kan mycket väl vara helt påhittat, men det säger en del om hur BİM uppfattas. Det här dämpar de ju i vissa områden i de stora städerna, förutom att de uppenbarligen inte har så mycket ge i riktigt rika områden. Men det positionerar dem väl i större delean av landet. Och det viktigaste är att detta rimligen är en stor del av förklaringen till hur de har lyckats växa så starkt under det senaste decenniet. Turkiet har ju under den tiden haft ett konservativt muslimskt (med Turkiska mått mätt) styra. Den rådande politiska ordningen tycks ju fortsätta och lär nog råda i ytterligare ett decennium eller två.

   Radera
  4. Aha, spännande input som jag helt missat. Det där tål att tänkas på, ska fundera! Bra exempel på saker som är lätta att missa utifrån och riktigt kul att få sådana här kommentarer via bloggen.

   Måste bara passa på att fråga om det är någon annan turkisk aktie du tror kan vara värd att titta på.

   Radera
  5. Tyvärr har jag väldigt lite koll på den turkiska aktiemarknaden. Jag investerar bara i nordiska och amerikanska aktier.

   Just det faktum att allt är så otroligt politiserat här och att mutor till politiker är en så pass viktig företeelse här gör ju att det blir svårt med transparensen.

   Historiskt skulle jag tro (följer inte alls turkiska aktier, så jag vet inte säkert) att turkiska storbanker har varit en bra investering. Turkiska banker är med tanke på landets ekonomi i övrigt oväntat starka, expanderar även utanför landet och ligger såvitt jag kan begripa nästan alltid långt fram på teknikkanten. Ur ett användarperspektiv längre fram än svenska banker. Samtidigt är de bättre på att lura sina kunde än svenska banker. Men jag sitter trots allt detta hellre på SHB än nån turkisk bank.

   Radera
  6. Tack för input. Håller med, håller mig själv också hellre till SHB!

   Radera
 8. Varför är Northwest så billig? Har sjunkit mycket de senaste åren. Orsak? Hoppas på ett inlägg om det. Tack för trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte till 100 % varför men framförallt är det nog att de inte får allt uthyrt, en del lokaler står tomma. Se kommentarer här: http://www.stockchase.com/company/view/3751

   En allmän nedgång på Toronto-börsen spelar också in. Sedan kan eventuellt det spela in att CFO drar sig tillbaka även om det är lite långsökt: http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=1971430

   Men aktien handlas till över 8 % direktavkastning och under bokfört värde. Utdelningen ska vara säker och jag har ökat lite lätt strax under 9,70 CAD. Ser det som de ändå gynnas av en åldrande befolkning och mer behov av sjukvård. Och det är en fin utdelning som tickar in tills de får fart på verksamheten...

   Slutligen ska man även lägga till utdelningarna jämfört med andra aktier och då är det inte lika katastrofal utveckling, även om den inte är god.

   Ska kanske försöka få till något längre inlägg men detta är det korta svaret.

   Radera
  2. Tack för detta, så länge.

   Radera
 9. Nothing but return6 oktober 2014 kl. 18:32

  Jag skulle vilja dyka upp den här gången.

  Mvh

  SvaraRadera
 10. Jag planerar att dyka upp.
  /M

  SvaraRadera
 11. http://ltaktieochpolitik.blogspot.se/ har denna man en poäng?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har säkert många poänger, särskilt om Romson, men vet inte riktigt viket du syftar på.

   Radera
 12. Kul bolag, särskilt flygplatsen och cement bolaget ger fin utdelning i alla fall Kanske du råkar handla i matfirman på plats?
  Kommer tyvärr inte till ekonomi pratet nästa vecka. Frugan hade redan bokat nåt.

  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlade i matfirman, riktig Lidl-klass, men helt ok.Synd att du inte kan den 4:e

   Radera
 13. Lite bitter över att jag jobbar och inte kan närvara... /Aktienybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja synd, hade ju lite portföljfunderingar att dryfta också!

   Radera
 14. Hej! Jag kommer gärna på ekonomiprat /Alexander

  SvaraRadera
 15. Tillbaka från Turkiet och har en ytterligare semesterdag...

  Kan nu summera till 12 anmälningar (ink. mejl och twitter), alltså många fler platser att alltså. Välkomna med anmälningar!

  SvaraRadera
 16. Kanske, har JNJ och Elekta i portföljen (ska skriva om Elekta snart).

  En bra PPM-fond är denna: https://secure.pensionsmyndigheten.se/FondfaktasidaPopup.html?id=416982

  SvaraRadera
 17. Jag tror inte mina kommentarer kom in förut, jag försökte lägga in med mobilen.

  Jag kommer gärna på ekonomiprat. Mvh Rebecca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland strular det med mobilen, vet inte varför.

   Varmt välkommen hursomhelst!

   Radera