söndag 26 januari 2020

Köpkandidat #1: MacroAsia


Denna vecka kollar vi på Macroasia (ca 12 PHP) som är en av de köpkandidater som jag funderat på över ledigheten. De är Filippinernas ledande bolag mot flygplansservice, flygplansmat och bagagehantering. De är en del av ett bolagsimperium där bland annat Philippine Air ingår. Bolaget har även gjort ett intåg i Japan höstas. Mer flygande är en klar megatrend och här når man den via "hackor och spadar". Asien förväntas ha stark tillväxt och Filippinerna är bland 10 i topp-länder.

Bolaget bör ha en klar moat och nog finns det starka inträdesbarriärer för framförallt underhåll, flygplansmat, och i viss mån bagagehantering. Att ha samarbetat med Lufthansa i 20 år är ett styrketecken. När det gäller mat blir det något av en "efficient scale" i och med att de levererar till många olika flygbolag och får skalfördelar.

Nyckeltal
Nyckeltalen är fina. ROE de senaste 5 åren ligger kring 17 procent i snitt. Försäljningstillväxt ungefär samma per år. Pris mot kassaflöde ca 13 och pris mot sales ca 3,5. P/E kring 17. Nej, helt okey "på siffrorna". De är något av en Hidden Champion och de har blivit rätt mycket billigare på senare tid då kursen backat över 30% senaste året.

Negativt
I min research har jag stött på en del negativa saker:
  • Köp i vanlig depå pga Filippinsk listning.
  • Inga favoritfonder äger, och typ noll analyser finns. 
  • En viss politisk risk och känslighet finns inbyggt i verksamheten. En konkurrent har blivit av med bagagehantering, när anställda stal, och Duterte utövade då ministerstyre
  • 85-åringen bakom gruppen som MacroAsia ingår i var aktiv under Marcos-tiden och har haft ett skattekrav hängande efter sig (även om Duterte krävt betalning och det är betalt). 
  • En ny flygplats ska byggas och den offerten lämnades in med ett kinesisk statsägt bolag som partner som tills relativt nyligen svartlistat. Ska man samarbeta med ett sånt bolag? Särskilt när Kina och Filippinerna haft gränskonflikter? Filippinska medier är, med rätta, kritiska.
  • Den naturlige arvtagaren till imperiet dog nyligen alldeles för ung. Dennes 27-åriga son plockas in som påläggskalv, men man kan tänka sig att bolagsgruppen såklart är ur form. Och man brukar ju säga att första generationen bygger upp, andra förvaltar och tredje förstör.
Summering
Lutar ändå åt nej här. Högintressant bolag och bransch men jag ogillar skarpt när tveksamheter finns kring huvudpersonerna. När branschen har kopplingar till politiska tillstånd och korruptionen inte är låg blir det snabbt svårt och riskfyllt. Bolaget kan så att säga flyga för nära solen och riskera en smäll. Vad händer om Dutertes väska skulle råka försvinna? Vore ett ännu enklare bolag bättre? Eller överdriver jag? Underhåll/flygmat är det stora och Lufthansa-samarbetet och att några fonder är inne kan borga för tillräcklig kvalitet och säkerhet.

Hur ser du på det här bolaget och branschen? Såklart kan man tänka sig investeringar i flygplatser, flygbolag, eller andra varianter för att nå denna tillväxt. Eller så vill man inte äga flygrelaterat pga hållbarhetsskäl (så långt går inte jag). Äger du något flygrelaterat?

söndag 19 januari 2020

Resultat för 2019 och portföljkommentarer


Reslutatet blev +22 procent* vilket jag tycker är okey även om det inte är någon monsteravkastning. Som jämförelse gick Didner Gerge Small and Microcap 18,2 procent, Avanza Global 33,3 procent. Kommer även främst jämföra mig med Avanza Emerging Markets och Swedbank Robor EM Small Cap när de har helårsresultat. Men SIX Return Index gick ca 35 procent. Jag är inte helt nöjd men tycker det är acceptabelt nog för att fortsätta.

Under året har jag sålt LiveChat, Sealink och Paradox. Min conviction har inte varit tillräckligt hög där. Här finns möjligen en lärdom att jag ändå borde härda ut, för jag har tappat avkastning på det. Nya köp under året var Italtile och Kri-Kri Milk. Men sett till vad jag vill äga på sikt håller jag ändå dessa bolag, särskilt Italtile högre. Generellt finns inte någon särskild koppling att de jag har mest i går ännu bättre. Däremot hoppas jag risken för nedgång, över tid, är mindre i mina stora positioner.

* Bilden och 22% kommer från Financial Times portföljfunktion som jag utgår från nu när har flera aktörer. FT säger någon dryg procent bättre resultat än Avanzas portföljfunktion. Har inte grävt i skillnaden men tror den kan förklaras av valutauppdatering samt att det som var utanför Avanza gick upp. Kommer använda mig av FT framöver av smidighetsskäl.

Flerårsreslutat
Och här är utvecklingen år för år jämfört med SIX Portfolio Return index. Notera att jag korrigerat tidigare års resultat i detta inlägg på grund av att jag skapade portföljrapporten för tidigt vissa år. För att numera få fram indexet går jag till fondbolagens förenings sida.

2011: -7,4 mot -13,6
2012: 9.3 mot 16.7
2013: 14,3 mot 28
2014: 24,7 mot 15,9
2015: 14,2 mot 10.5
2016: 26,9 mot 9,7
2017: 25,3 mot 9,5
2018: - 6,4 mot - 4,4
2019: 22 mot 35

Portföljkommentarer
Nu till kommentarer bolag för bolag, vilket också blir några ord om aktuell portfölj.

A2 Milk (specialmjölk från Nya Zeeland), Hade ett turbulent år, med vd-byte nu under vintern. Men verksamheten är stabil och mitt förtroende för styrelsen är inte förbrukat. Det kan bli fel med rekryteringar ibland. Jag tror man kan förvänta sig fortsatt stark tillväxt och ny permanent VD klar nu på våren och troligen en rutinerad eftersom senaste var ett oprövat kort, i alla fall inom branschen. 2019 gick bolaget 38,5 procent (silverplats i portföljen).

Decisive Dividend (kanadensiskt konglomerat). Nu vill jag se bättre siffror och ett till bolagsköp under året. Utdelningen bör förhoppningsvis också kunna höjas under 2020, i kombination med viss minskning av skulderna. Noterbart är att ledningen och insiders sitter på 17,5 procent av aktierna. Blir spännande att följa. 2019 gick bolaget - 4,5 + 9 i utdelning = ca 5 procent.

Obs! Tyvärr kommer Dave på Decisive att sluta, vilket såklart är tråkigt (se nyhet). Han är en mycket bra person och har i sin roll sedan hösten 2018 fokuserat på förvärv och organisk tillväxt. Jag har kört två intervjuer med honom och han har även kört en annan videointervju. Av nyheten och tonen utläser jag att det inte handlar om konflikter, att Decisive som företag ser ut att ha en god företagskultur, och att det just handlar om personliga skäl. Jag har (som Dave!) valt att behålla mina aktier, trots osäkerheten hur de fyller rollen framöver. Dave är en av de fem i ledningen.

Italtile (Sydafrikanskt kakel). Ett bolag som ska vara riktigt stabilt, och tuffa på oavsett klimat. Det här är som en hårt kämpande mittfältare som sällan eller aldrig slår bort en passning. Inget spektakulärt men pålitlighet ända in i kaklet. Noterar att Grandeur Peak och Swedbank Robur EM äger dem. Gick under 2019 -1,25 + 5 = ca 4 procent

Micro-Mechanics (Singapore, verktyg för halvledare). Även om bolaget är starkt och har en hel del återkommande efterfrågan är branschen utsatt för svängiga cykler. Förhoppningen är att bolaget vänder till tillväxt igen under 2020. Gick under 2019 10 + 5 = 15 procent

Savaria (Kanada, mobilitet). Måste i år visa att de är på fortsatt rätt spår och får ordning på förvärven. Tycker det såg bra ut i senaste rapporten. Intressant också om det kan hända något med Savaria och Handicare. Har såklart noll insyn men hela Handicare är ute till försäljning och Savaria konsoliderar branschen. Gick under 2019 7 + 3 = 10 procent.

Ekadharma (Indonesien, tejp). 2020 kan bli tejpens år i Asien har jag hört, möjligen bara i mitt eget huvud. Bröt i alla fall 1000-rupier-vallen under 2019 och aktien har en extremt fin långsiktig kurstrend. Portföljens "Kavastu-bolag". Viktigare är dock vad som händer i bolaget. Detta är ingen raket, men fortfarande mycket billig och ett sätt att nå Indonesiens tillväxt. Gick under 2019 25 + 3 = 28 procent.

Discovery (Sydafrika, innovativ försäkring). Tuggar på, jag kommer följa hur bank-delen levererar. Anledningen till dålig utveckling är att det finns risk för försämrad reglering för sjukförsäkringar i Sydafrika. Bank-benet inte kommit igång så stort. En favorit hos Wasatch funds och jag noterar med glädje att Michael Porter så sent som oktober 2019 nämner bolaget som ett typexempel på "shared value". Gick under 2019 -25 + 1 = -24 procent.

Somero (USA, laserbetongmaskiner). Man vet aldrig hur detta går, ett ryckigt men mycket lovande bolag. Ska följa deras satsning på maskiner för flera våningar. Blir också till att bevaka hur eventuell konjunkturförsvagning påverkar, och om förklaringen ”mycket regn” som orsakade en vinstvarning var hela sanningen. En lynnig högutdelare med potential. Gick under 2019 -10 + 7 = - 3 procent.

Vitec Software (Sverige, IT). Nu är det dyrt igen och nu är det dyrt igen och kursrusningen varar ända till påska... nja, det vet man inte? Och vilken års påsk? Har minskat i omgångar och överväger ytterligare minskning pga hög värdering. Visst är det ett extremt fint bolag, men hur många gånger kassaflödet är ett bolag värt bara för att det är återkommande intäkter och SaaS? Risken är dock uppenbart att man i Fortnox-anda säljer bort sig för tidigt, vilket jag gjort tidigare. Gick under 2019 138 + 1 ca 140 procent. Guldplats i portföljen!

Taokaenoi (Thailand, nyttiga snacks). Måste få igång momentum i verksamheten igen. Men många rätt med bolaget: Asien, snacks, nyttiga produkter etc, samarbeten med andra aktörer som Orion och Pringles. Men siffrorna måste bli bättre och besvikelserna färre under 2020. Nyckeln är att komma igång med nya distributionspartnern Orion, särskilt i Kina. Specialbevakning: Ledningen. Gick under 2019 30 plus 2,5 = 32 procent. Ändå bronsplats!

Kri Kri. (Grekisk Yoghurt). Fint momentum i verksamheten, framförallt export och nyttiga produkter. Brexit kan påverka negativt eftersom en del säljs i UK. Man får också fundera på om den omedelbara yoghurt-hypen minskar, men man kan i alla fall falla tillbaka på att det inte är någon fluga utan en produkt som har funnits i hundratals år. Det som är lite kul är att produkterna finns i Sverige. Via en egen liten spaning så är det Larsas man ska leta efter i kyldiskarna! 1 + 3 = 4 procent sedan köp.

Ultrajaya (Indonesisk mjölk). Ett bolag som är extremt stabilt och rider på en ökad mjölkkonsumtion i Indonesien. Sen får man inte glömma att de är ledande på te och ost också. Är starka lokalt och bygger ut produktionen med en  jättefarm som möjligen kan börja boosta resultatet under 2020. Konkurrenssituationen ska bevakas, liksom nya farmen. Vill också se att de inte tvingas lägga mer och mer på marknadsföring för att behålla tillväxttakten. Gick under 2019 24 + 1 = 25 procent.

Famous brands (Sydafrika, restauranger). Nu är det verkligen upp till bevis. UK måste ha vändning inom sikte och Sydafrikadelen gå bättre. Vill även se fokus på expansion i övriga Afrika. Har gett dem flera år men börjar tröttna om de inte visar bättre resultat. Men i grunden är (eller var!) de ett fantastiskt bolag. Noterar ändå att bolaget gick HELT opåverkat igenom finanskrisen. Men det var då. Med dåliga resultat under längre tid ska jag kanske nedgradera min syn på dem. Make or break 2020 och jag är i värsta fall aktie-nostalgisk! För 2019 blev resultatet -20 + 2 = -18 procent.

Superlon (Malaysia, luftkonditionering). Nästan sälj, händer för lite, bolaget är kanske inte tillräckligt starkt eller för påverkat av yttre faktorer. Överväger en försäljning här i kombination med minskning i A2 (skatteskäl) och lägga pengarna på andra innehav eller något nytt. Men jag avvaktar eventuellt och ser hur den nya fabriken i Vietnam kan bidra till resultatet. En surdeg under 2019 med - 29 procent.

Synpunkter?
Vad tror du om portfölljen under 2020? Och vilka förändringar hade du gjort? Och när "ger du upp" och investerar i index? Och vad jämför du dig själv mot?

torsdag 16 januari 2020

Nästa aktiepub 29 januari


Nu är det dags för aktiepub igen, och det blir onsdag 29 januari kl 18 på Sue Ellen. 35 platser är bokade och jag hoppas de fylls. Bara att skriva något i kommentarsfältet så har du en plats!

För de som inte vet är konceptet enkelt. På Sue Ellen träffas vi, har en abonnerad del av lokalen och dricker öl/vin/alkoholfritt och kanske äter en bit, och snackar mest om aktier och ekonomi under kvällen. Varning för viss nördighet, men jag lovar att allt inte handlar om konstiga exotiska aktier, även om global investering är på tydlig men långsam frammarsch.

Framförallt är det ett schysst och glatt gäng och ett tillfälle att diskutera! Hoppas vi ses!

Ps) Konceptet kan säkert utvecklas, finns en del idéer, men denna gång är det en vanlig aktiepub. Kom gärna med input om ni har något tips på annat ställe eller evenemang så att man kan variera de vanliga aktiepubarna.

onsdag 1 januari 2020

Tips! Aktiespararna har en kampanj



Bloggen gör ett kortare inspel på grund av ett tips. Aktiespararna kör nämligen en bloggkampanj där man kan bli premium-medlem i 6 månader för 349 kr. Jag är själv medlem sedan lång tid tillbaka och har en krönika med i första numret 2020.

Här är en länk till erbjudandet. Om man svarar senast 13 januari kommer man få det första numret i tryckt form.

Ps) Jobbar på en årssammanställning för 2019, året slutade på plus cirka 22 procent, men det finns mer att säga än så. Lite svårare att sammanställa i år pga olika depåer, men Financial Times resultat brukar stämma.