söndag 31 december 2017

Resultat för 2017 och flerårsresultat


2017 har gått över förväntan och portföljen är upp 25,3 procent. Som jämförelse är DJ Index upp ca 22 procent, SIX30 Return upp ca 7,7 procent och SIX Portfolio Return ca 9,5 procent. Valutaförändringar är inte inkluderade i indexen och tittar man på t.ex. SPP Aktiefond Global är den upp 11,8 procent medan Didner & Gerge Small- and microcap är upp 20,6 procent.

Portföljbolagen och förändringar
Många bolag har gått riktigt fint. Stora bidragsgivare i procentuell kursuppgång exklusive utdelning och valuta är: A2 milk (100 sen maj), Savaria (67), Discovery (61), Somero (40) och eWork (36). Tungt viktade bolag som Savaria och A2, köpt i maj, har legat kvar och verkligen gått extremt bra. Kommer inte hända varje år. Även Discovery har vaknat till liv och rusat på sluttampen.

På negativa fronten återfinns LiveChat (-30), Famous Brands (-33) och Matahari (-33). Här finns möjligen skäl till fortsatt tveksamhet. I LiveChats fall går verksamheten bra men frågan är hur Facebooks inträde påverkar. För Famous Brands och Matahari finns frågetecknen för tillväxten.

Följande bolag har kommit in: A2 Milk, Ekadharma, Ultrajaya, Sealink och LiveChat. Dessa bolag har lämnat: MTN Group, 8990 Holdings och Premier Marketing.

Flerårsresultat och ett misstag
Jag är riktigt nöjd med utvecklingen de senaste åren. Ingen Kavastu-avkastning men jag kan bjuda på såväl grafer som hyfsat gott resultat. Det jag håller på med har lönat sig jämfört med index.

Men när jag går tillbaka ser jag ett retligt misstag i statistiken. Trots att man tar ut portföljrapporten på morgonen efter sista handelsdagen är inte allt, särskilt inte utländskt, uppdaterat. Jag har trott att dagen efter alltid gett rätt resultat. Har alltså varit för het på gröten, borde såklart upptäckt detta innan, men måste justera tidigare års resultat för sista dagen. Misstaget har slagit både upp och ned.

Sen är det inte "korrekt" nu heller eftersom skatt dras direkt på Kf, men inte på vanlig depå/ISK. Och innehaven i vanlig depå borde kanske belastas med 30 % skatt på avkastningen. Men jag tänker stanna vid Avanzas portföljrapporter, som ju ger en bra helhetsbild som är lätt att få fram.

Portföljen mot SIX portfolio Return index:

2011: -7,4 mot -13,6 (tidigare -5)
2012: 9.3 mot 16.7 (korrekt)
2013: 14,3 mot 28 (tidigare 15)
2014: 24,7 mot 15,9 (tidigare 23,4)
2015: 14,2 mot 10.5 (tidigare 15,6)
2016: 26,9 mot 9,7 (tidigare 26)
2017: 25,3 mot 9,5

Det man ser är att 2014 och framåt är bra och 2016-2017 oförskämt bra. Jag inbillar mig att jag börjar lära mig. Allt sammanfaller också med en fokusering av portföljen 2014. Från 2016 är det fullt fokus på mindre tillväxtbolag vilket drivit portföljen. Förklaringen kan också vara tur, att jag tagit stor risk och goda småbolagsår. Återstår att se hur det går när "vindarna vänder" och jag har ingen allvädersportfölj. Går t.ex. trista storbolag mycket bättre i sämre tider? Vi får se!


16 kommentarer:

 1. Stort grattis till ett bra resultat! Vad var det som orsakade spreaden mot index på slutet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det som orsakade spreaden på slutet var framförallt att Savaria och Discovery rusade. Och inget bolag gick särskilt dåligt.

   Radera
 2. Det glädjer mig att se att du lägger ännu ett framgångsrikt år bakom dig med din strategi :D Grattis! Det har varit och är väldigt intresseväckande att läsa dina inlägg och dina spaningar, grymt bra jobbat! Gott nytt år!
  Vänligen, Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, och kul att höra att bloggen uppskattas! Och gott nytt år!

   Radera
 3. Din portföljomställning har verkligen givit resultat och jag tror på din strategi. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror på det skiftet även om viss oro finns för hur portföljen kommer stå sig i sämre tider. Den är så att säga relativt otestad i lågkonjunktur.

   Radera
 4. Stort grattis Gustav, du har en både spännande och välpresterande portfölj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, i år har den verkligen levererat!

   Radera
 5. Stort grattis och riktigt bra jobbat! Du slog mig också i år med några procent, får skylla på (sannolikt) större valutatapp, men tyvärr också att jag delsålde A2 för lågt, där tappade jag nog 2-3 %.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På målsnöret där. Och får tacka för att du hittade A2!

   Radera
 6. Just i år blir det extra snett att jämföra med Dow Jones-index eftersom USD gått ner hela 10% på ett år. Såvida man inte räknar portföljens värde i dollar, vilket jag såklart borde gjort. Doh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, valutan gör stor skillnad enskilda år. Därför det skiljer så mellan tex DJ Index (+22) och SPP Aktiefond global (+12)

   Radera
 7. Gratulerar till utvecklingen! En fin utveckling att se gapet mellan din utveckling och jämförelseindex bli bredare och bredare med åren, en långsam men tydlig överavkastning. En bra inspiration!

  SvaraRadera
 8. Stort Grattis Gustav till ännu ett fantastiskt portföljår! Tack för all inspiration och kul att se att strategin verkar funka.
  Jag håller som bäst på att storstäda portföljen och vikta om mer mot växande småbolag med målsättningen att 60% ska ligga där -till att börja med.
  Som vanligt dock svårt att hitta fler pärlor och man kan ju inte satsa allt på ett fåtal, eller?;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Storstädning låter sunt, sen är det där med hur småbolag går om det blir sämre tider...enda som "skrämmer" med strategin. Ocykliska "under-radarn"-bolag bör dock ha bättre förutsättningar än hypade småbolag!

   Radera