söndag 23 februari 2014

Nästa ekonomiprat - och ökade i Coca-Cola


Nästa ekonomiprat blir onsdagen den 23 april. Kl 18 på Belgobaren som vanligt. Riktigt roligt med det stora intresset och det är helkul att diskutera ekonomiska frågor live. Det har även blivit ett återkommande gäng så det knyts lite kontakter också.

För sakens skull ska kanske sägas att det inte är några föreläsningar utan man helt enkelt pratar med de som sitter närmast. Ni behöver alltså inte bekymra er för att undertecknad håller låda, något som annars skulle avskräcka :-) 30 platser är bokade denna gång, vi får se om de fylls!

Anmäl dig i kommentarsfältet eller genom att skicka mig ett mejl.


Ökade i Coca Cola
Under veckan blev det en affär. Jag passade på att öka när Coca Cola lämnade en dålig rapport. Hur dålig den är kan man också diskutera. Visserligen minskade vinsten per aktie för helåret 2013 med 3 procent men utan valutaeffekter m.m. var vinsten upp 8 procent.

Det finns en radda av hyfsat goda skäl att öka:
  • Över 3 procents direktavkastning i ett kvalitetsbolag
  • Utdelningen har höjts i över 50 år
  • Ett av de starkaste vallgravar man kan hitta. 
  • Buffett är storägare och han brukar veta vad han gör
  • Morningstar är positiva
  • Min egen lilla beräkningsmodell säger kvaliteten på bolaget är väldigt hög och priset åtminstone är ok (inte det starkaste skälet, men ändå:-).

Morningstars syn
Visst är de bara en röst i mängden men jag deras kommentar säger ganska mycket. Se särskilt min fet-markering:
Coca-Cola described its 2020 vision in 2009 and since then has been making steady progress in achieving its goals. The company hopes to double the amount of Coca-Cola beverages consumed around the world and double system revenue in that time frame. While we believe that volume growth during the next decade will be led by emerging markets, we also think that Coca-Cola s sales in mature geographies will also expand as it continues to broaden its portfolio of still beverages. Coca-Cola s vast distribution network and powerhouse brands are second to none and have helped the company create one of the widest economic moats in our consumer defensive coverage universe. We believe the firm s wide moat justifies an above-average multiple and that the shares are undervalued compared with our $45 fair value estimate. While declining consumption of carbonated beverages in North America is a near-term headwind for Coke, we believe international markets will provide plenty of growth opportunities...

Risker och osäkerhetsfaktorer?
Värderingen är knappast direkt låg, du betalar ju ändå nästan 18 gånger 2014 års förväntade årsvinst (men frågan är om de kommer att bli så mycket lägre). Historiska utdelningar är också just historia, men det talar för att de åtminstone vill dela ut. Men frågan är vad de kan dela ut. Kommande utdelningstillväxt bygger på att vinsten kommer att öka även i framtiden. Hälsotrenden spelar då knappast Coca Cola i händerna. Coca Cola är dock mer än bara Coca Cola. T.ex. Powerade, Sprite, Fanta, Bonaqua och Minute maid, se t.ex. denna länk. De är på väg att diversifiera sig bort från enbart sockervatten till andra produkter som t.ex. kaffekapslar, se denna länk om ett köp under senaste tiden. Och jag tror även att Coca Cola kommer att finnas som kapsel.

Min övertygelse är att Cola är ett bolag som kommer att överleva och växa oavsett vad som händer (möjligen undantaget kärnvapenkatastrofer och meteoritnedslag). McDonalds hade en kris i början av 2000-talet men gick stärkta ur den. De extremt starka konkurrensfördelarna gör att de har råd att misslyckas men ändå kan komma tillbaka. Och mycket tillväxt finns kvar i tillväxtmarknaderna. Skulle konsumenterna i tillräckligt stor grad efterfråga nyttigare produkter så är jag övertygad att Cola kan anpassa sig. Likt en politiker så avspeglar de folks åsikter - i detta fall vad de vill dricka.

Kan man i värsta fall tänka sig ett förbud? Inte i stor skala tror jag. Jag menar, då skulle ju öl knappast vara tillåtet att dricka, McDonalds-mat förbjuden, och saften bortplockad från butikshyllorna likaså.

Valutan är faktiskt inte heller någon större risk. De har så pass mycket intäkter från utlandet att ett dollarras skulle leda till ökad vinst (omvandlat till dollar). Risken är mycket högre om de enbart haft sina intäkter i USA. Se intressant diskussion och kommentarer av Kenny (Aktiefokus) i ett inlägg hos Trygg Framtid.

Hur ser du på Coca Cola? Har den en given plats i en portfölj? Skulle du köpa på dagens kurs? Och kommer du med på nästa ekonomiprat?

söndag 16 februari 2014

Min laguppställning 2014 - del 2


Laguttagningen fortsätter nu med anfallare, bänk och reserver. Det är ett ganska spexigt inlägg, det är jag medveten om, men jag utlovar mer seriösa inlägg i framtiden. Hoppas också att den seriösa undertonen går fram:-) Tycker det ändå är nyttigt att tänka i nya banor, och kanske kan en "startelva" gå att diskutera med de som vanligtvis inte gillar aktier.

Anfallare

Famous brands
En matnyttig anfallare som är på ständig tillväxt. Sydafrikas "landslagskedja" är riktigt snabb och målfarlig. Tillsammans med ungdomskompisen Discovery bildar de en giftig duo. Både extrem tillväxt (snabbhet) och suverän kondition (historik). Levererar alltid mål(tider) och har många år kvar innan de når sin fulla potential.

Discovery Ltd
Irrationell och innovativ striker som dribblar bort alla andra försäkringsbolag. Målmedveten spelare som med alla sina aktuarier alltid befinner sig på rätt plats. Några att räkna med! På randen till internationellt genombrott dessutom med satsningar i Kina och Singapore.

Jag gillar kedjan, de är samspelta dessutom. Offensiven har dock mattats av rejäl valutamässig motvind med tanke på sydafrikas knackiga valuta. De har cirka 90% av sina intäkter i Rand vilket gör dem sårbara. Kanske skulle Vitec platsat här? En sammanlagd brist i elvan är att antalet icke-EU-spelare kan vara för högt. Ser det dock det hela som ett världslag.


Bänken

Vitec
Vitec är en klar talang och något för mittfält/anfall med tanke på dess kreativitet och anpassningsförmåga. För tillfället något skadebenägen så jag vågar inte spela dem från start. Riskerar att åka på en smäll på sitt omlindade mäklarben, men jag är kanske för försiktig i min syn på dem. Helt klart närmast en startplats av de på bänken.

Telia
Telia hade kunnat knipa en ytterbacksplats men uppvisar dålig lagmoral. Publiken buar när de kommer in på plan, så de får börja på bänken. Något ofokuserade och pratar ibland högljutt med utländska släktingar i mobilen. Till åren kommen men käkar mycket nyttiga fib(r)er för att hålla sig i form. Tränar på bra (investerar i verksamheten) men blir tyvärr inte snabbare för det. Det är en nackdel och ska bevakas, trots en stor träningsdos så blir de inte snabbare.

Exxon
Smörjer de andra med fina passningar. Kan också mötas av burop på grund av sitt smutsliga förflutna. Varnad sedan tidigare och riskerar avstängning vid nytt gult kort. Tillför dock mycket energi vid sina inhopp och är en hal men pålitlig lirare.

Truworths
Har valutan mot sig och tappat drivet i steget på sistone. Ovan med underlaget och H&M är mer allround och stabila på backplatsen. Snyggaste matchtröjan dock. Som plus är de samspelta med anfallarna så en yttermittfältsplats hade kunnat vara något. Offensiv kraft som tyvärr mattats. Avvaktar utvecklingen.

Beijer Alma
Beijer Alma har fin spänst (sysslar med fjädrar) men är de tillräckligt mångsidiga? Jag är lite rädd att de t.ex. kan trassla in sig i kabeldelen och tappa fart och fokus. Av deras tre ben så är fjädrarna klart starkast.


Truppspelare

Munich Re
Tar stora risker i sitt spel, ofta har de hög och jämn nivå men ibland spelar de helt katastrofalt och då går det verkligen dåligt. Alltid nära rött kort och en säkerhetsrisk. Har dock Buffet som mentor och är nära bänken.

Skanska
Skanska är en spelare att bygga på men saknar möjligen det där lilla extra. Gräver dock guld i USA.

Ridley
Något av en misslyckad värvning som inte levererat. Alltid småskavanker och är sällan skadefria en hel säsong. Är dock numera mer fokuserade (saltdelen borta) och de står fortfarande på tillväxt. I god form en stabil och udda lirare som verkligen utnyttjar sina (begränsade?) resurser.

Skåne-Möllan
Borde åtminstone vara en given målvakts- eller backreserv men Skåne-Möllan har verkligen tappat farten. Klarar helt enkelt inte av (marginal)pressen? Kan dock behålla och hoppas på en bättre säsong. När de väl får spela så maler de ner motståndarna men är ändå nära försäljning om det inte vänder.

Essanelle
Ja, frisörerna är inte så bra på fotboll utan tittar sig mest i spegeln. Dåligt "klipp" i steget men kan saxa sig förbi många motståndare. Vass spelare som dock är lite för långsam, dvs dålig tillväxt. Levererar dock det som man förväntar sig och gör alltid sitt jobb, totalt opåverkade av vad som händer runt ikring dem (inga cykliska egenskaper alls). Defensiv kandidat som till och med lurat på lagkamraterna fina frisyrer och hårkrämer.Spelarförsäljningar

Atrium Ljungberg
Kunde inte konkurrera med Northwest som gick före.

Blackmores
Långtidsskadad och fick inte förnyat kontrakt. Bedömde det inte som att de skulle komma tillbaka i gammal god form.

RSA
Flertalet knäskador (utdelningssänkningar) gjorde framtiden för osäker. Även inre problem och dålig självkontroll.


Övrigt
I onsdags var det ekonomiprat och verkligen kul att det var så stort intresse! Bland annat var 4020 på plats, och andra bloggare som Christoffer, Trygg Framtid, Snåljåpen, Fundamentalanalys, samt representanter från Avanza. Nästa gång blir i april, återkommer med datum men preliminärt ligger onsdag 23 april bra till.

Vågar mig inte på något referat men kan nämna att det som diskuterades i min närhet var så blandade ämnen som Realty Income, Swedbank, Apple, Starbucks, kvotering och kanadensiska förhoppningsbolag. Se även Trygg Framtids beskrivning.

söndag 9 februari 2014

Min laguppställning 2014 - del 1


Har kommit fram till att jag har väl många aktier. Max 20 är ett bra första steg. För att tänka nytt testar jag ett ovanligt grepp. Jag intar mig rollen som "coach" och tar ut en startelva helt enkelt. Vilka platsar? Vilka hamnar på bänken? Vilka har offensiva och defensiva kvaliteter? Har jag material för alla roller! Ska några spelare bort?

Det hela blir en serie i två delar där jag går igenom startelvan (11 platser) sedan bänkplatser (5) och reserver (4). Är medveten om att det är är ett minst sagt galet inlägg men då åtminstone jag själv är en fotbollsfanatiker så kan det vara kul med ett annorlunda perspektiv.

Man kan diskutera taktiken, jag kör med klassisk 4-4-2. Annars är ju en elva med enbart målisar extremt defensiv. Och man kan välja att bara satsa på de fem bästa, eller till och med sitta på läktaren om man tycker hela marknaden är övervärderad. Nåja, så här hade jag tänkt mig uppställningen för 2014...


Målvakt

Österrikiska posten
En säker sista utpost. Man vet vad man får. Kanske passerat zenit men de levererar verkligen. Står mest stilla men gör sitt jobb.

Här är jag ute efter extrem stabilitet och målisen ska vara ett ett supertråkigt val. Detta typ av bolag får bara inte gå med förlust och utdelningen ska vara extremt stabil.


Backar

Woolworths
Tar en mittbacksplats. Australiens "landslagsförsvarare" har aldrig en dålig dag. Defensiva kvaliteter kombineras med vissa offensiva räder. Lagkapten. Inte den längsta (medelhög direktavkastning) men otroligt följsam i sitt försvarsspel. Bra positionsspel (dvs marknadsposition).

Northwest Healhcare Reit
Tar något oväntat den andra mittbacksplatsen. Stor potential, trygg och stabil, dock ung och orutinerad (kort historik). Med sin höga direktavkastning vinner de alla höjddueller och kompenserar dåligt driv i steget (låg tillväxt) med starkt positionsspel. Blivande landslagsspelare?

H&M
Som klädkedja suktar H&M efter en plats i "kedjan" (dvs anfallet) men de offensiva kvaliteterna räcker bara till en ytterbacksplats. Tacklar de flesta problem fint men kan möjligen få svårt i närkamper med ärkerivalen Inditex. Tveksam dagsform (övervärderad?) men tar sig ändå hela vägen till startelvan.

Handelsbanken
Handelsbanken kniper den andra ytterbacksplatsen, mycket på grund av extrem rutin och höga prestationer under väldigt lång tid. Slår aldrig bort en passning och spelar med stor lokal närvaro. Vill dock till att de följer reglerna, för som bank kan man lätt bli utvisad (känslig för regleringar). 

Här är jag ute efter stora defensiva kvaliteter, dvs bolag som står emot konjunkturcyklerna och har bra positionsspel. Båda mittbackarna bör vara bra i luften (hög direktavkastning?). Möjligen är Handelsbanken en risk eftersom den typen av bolag lätt kan dra på sig gula kort?


Mittfältare

Coca Cola
Buffetts favoritspelare tar en central mittfältsroll. Har varit med länge och visar inga tecken på att tröttna. Omöjlig att flytta på och avväpnar alla motståndares attacker. Dess nyttighet har ifrågasatts men de har en rutin och spelförståelse som är svår att slå. En läskig motståndare att möta på alla sätt!
 
J&J
Bildar med Coca Cola ett samspelt innermittfält. Är allround på alla sätt. Navet på mittfältet, med rutin och spelförståelse, storlek och (finansiell) styrka. Tar stort defensivt ansvar och är även lagets läkare.

Clarksons
Seglar in på en yttermittfältsplats och hittar alltid stora ytor att operera på. Även lätt i steget (lågt capex) och flyter verkligen fram. Tveksam dagsform (övervärderad) och det finns bra kandidater på bänken.

eWork
eWork går oväntat in på andra yttermittfältsplatsen. Spelar visserligen med liten marginal men slår massor med kluriga passningar. Ung och lovande men kanske lite tunn. Nyrekryterad (ny i portföljen) men jag tror mycket på dem.

Här ska bolagen gärna vara mer allround och jag kräver mer av tillväxtmöjligheter. Innermittfältet är stabilt men yttrarna kanske lite väl tunna. Hade kunnat tänka mig Vitec eller Discovery på dessa platser men mer om det senare!


Anfallare, bänken och reserver?
Kommer i del 2. Ett försök till cliffhanger:-)


Synpunkter?
Vad tror ni om denna uppställning så långt? Vilka två tror ni tar de åtråvärda anfallsplatserna? Vilka hamnar på bänken och vilka blir reserver? Håll utkik efter nästa inlägg! Kvar att placera är: Beijer Alma, Discovery, Essanelle, Exxon, Famous Brands, Munich Re, Ridley, Skanska, Skåne-Möllan, Telia, Truworths och Vitec.

Och hur ser din laguppställning ut? Hur många spelare, och vilken formation?

söndag 2 februari 2014

Varning för pipelinebolag


Innan jag gjorde mitt senaste köp i Kanada var jag faktiskt på väg att öka i ett annat bolag som jag gillar. Eller gillade ska jag nog säga. Bolaget heter TC Pipelines LP och har tidigare tagits upp på bloggen.

Vid orderläggningen fick jag reda på en viktig sak som gått mig förbi trots två tidigare telefonordrar:
Bolag som slutar på LP, MLP och LLC är inte lämpliga att ha i investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Egentligen inte lämpliga att äga överhuvudtaget.

Orsaken är att det är en speciell bolagskonstruktion som kan orsaka problem med Skatteverket. Typ 8 av 10 pipebolag har en sådan konstruktion så det gäller att se upp. Det både jag och Avanza missat vid tidigare ordrar var att de heter TC Pipelines LP. Eller ja, vi har nog inte missat namnet men innebörden av det.

För att visa hur snårigt det är kan vi titta på Kinder Morgan. De finns i följande former:
  • Kinder Morgan Inc = går bra
  • Kinder Morgan Energy Partners LP = går inte bra
  • Kinder Morgan Management LLC = går inte bra

Avanza har bästa utbudet av aktier som är möjliga att ha i ISK. I princip undantas i USA bara bolag som handlas på OTC och Pink Sheet och just därför blev jag lite överraskad. Tidigare ordrar hade inte heller varit något problem. En stor eloge dock till Avanza som faktiskt lät affärerna backa trots ett antal procent minus på just TC Pipelines LP. Inget stort lyft för mitt helårsresultat, men ändå:-)

Skönt nog är det i alla fall inte några problem med REITs som ju var senaste köpet.

Andra utlitys och en okänd skatt
Nu är jag utilitylös efter att köpen återgick. Andra utilitys att tänka på som inte är LP, MLP eller LLC då? Jag har faktiskt tittat en vända på Hera Spa, ett italienskt bolag som sysslar med vatten, avlopp, gas och elektricitet. Kan möjligen vara något så ovanligt som ett bra "skitbolag":-) Thai Tap och Tallina Vesa är två som jag fick tips om och ska kika närmare på.

Tydligen fanns det alltså en del ytterligare fallgropar med utlandshandel. Vad sägs om en till: Visste ni att det från årsskiftet införts en särskild skatt på köp av aktier i bland annat Italien och Frankrike?

Nåja, nästa vecka kommer ett rejält skruvat inlägg om aktieportföljen.