lördag 29 december 2012

En titt på Ridley: Djurfoder, återvinning och fastigheter

 

Ridley Corporation är en australiensisk "kassako" som jag ägt ett tag och nyligen dubblat i, lagom till julskinkan.

Bolaget är noterat på Sydneybörsen. Courtaget blir via Avanza cirka 400 kr + växling på 0,25 procent. Går inte att köpa i Investeringssparkonto men telefonorder är ett krav. Tidsskillnaden gör att det inte blir i realtid, men omsättningen är så god att det inte blir några problem.
Hittade förresten bolaget genom diverse screeningar via Financial Times, corporateinformation, och en fantastisk fondrapport som gav mig kött på benen.

Vad gör dom?
Ridley har fyra stycken ben, varav saltbenet kommer att "slaktas".
 • Produktion av många sorters djurfoder. 
 • Djuråtervinning/slakteriavfall
 • Fastighetsutveckling
 • Utvinning av Salt (försvinner, se nedan)
Ridley har gjort en del affärer på sista tiden. Störst är att saltdelen kommer att säljas för 150 miljoner AUD. De har också köpt en återvinningscentral för djur för 75 miljoner AUD. Resten kommer att användas till förvärv, sänka skulderna, eller ge extrautdelning.

Syftet med att de "skickar saltet" är att renodla och fokusera verksamheten på djurfoderdelen. Djuråtervinningen gör att man får material till sin fodertillverkning. I stort så satsar de på en verksamhet där de har högre marginaler och där hela bolaget har större chans att bli uppköpt.

Deras verksamhet är trist och tråkig och...alldeles underbar
Djurfodret skapas genom att spannmål blandas med andra ingredienser. Foder må ha ett visst lyster över sig, men när det gäller djuråtervinningen är associationerna endast otrevligheter: Usch och fy, skvättande blod, köttkvarnar, aggressiva djurrättsaktivister, och ett illaluktande hopkok. Men, Ridley dödar inga djur, utan de tar hand om den tredjedel eller hälft som slakterierna inte vill ha.

Avskräckande bransch är ett plus. Kan inte tänka mig att slipsnissarna flockas för att besöka en återvinningscentral för djur. Klandrar dem inte för det! En varmkorv är avskräckande när man tänker på innehållet, och återvinningen avser saker som inte ens gick att göra korv av:-)

Men branschen är nödvändig och basal. Kommer människor äta kött/fisk etc? Ja, då behövs djurfoder. Kommer människor äta allt på en ko, gris eller fisk? Nej, knappast. Är det bra att ta hand om det som blir över? Ja, ska man slänga det annars? Var ska de köttbitarna ligga och ruttna? Otrevligt att ta hand, men ännu otrevligare att inte ta hand om dem.

Fastighetsutvecklingen består i att utveckla och sälja gamla saltgruvor och liknande som plötsligt fått ett högt markvärde. Ingen större spänning här heller.

Etiskt är verksamheten kanske inte snövit i alla delar (jfr rubriken ovan), men mer om det nedan.

Konkurrensfördelar?
Skrapar man på ytan har detta småtråkiga bolag riktigt spännande egenskaper. Foderdelen har sina kvarnar strategiskt utplacerade över Australiens vetebälte. Då vete är tungt gör det att transportkostnaderna hålls nere. Större uppfödare kan också välja en och samma leverantör. De har också ett starkt varumärke, lång historik och ett rykte som pålitlig leverantör. Troligen får de bra priser på spannmål eftersom de är en stor köpare.

För återvinningsdelen är fördelarna uppebara. Djurdelar är tunga och transportkostnaden gör att man inte kan frakta dem långt. En jättedjuråtervinningscentral (sorry för det långa ordet) i bra läge får då ett mini-monopol. Det är inte värt att frakta delarna till ett billigare ställe, och ingen lär bygga en större återvinningscentral när minimonopolet redan finns. Allt sammantaget känner jag mig säker på att de inte kommer att "malas ner" av sina konkurrenter. 

Värdering?
Utdelningen är nästan 7 procent. Jag räknar med att den behålls, då de har en jättestor kassa.
P/E-talet är upp mot 18, vilket är hög jämfört med 5-åriga tillväxten på 8 procent.
Skuldsättningsgraden är normalt under 30 procent, men högre innan Saltdelen är slutgiltigt såld.
Return on equity är cirka 10 procent, vilket är något lågt, men saltdelen har lägre marginaler och jag räknar med att det stiger.

Bokfört värde per aktie är strax under 1 AUD, och priset på 1.11 för tillfället. Du får alltså mycket substans för pengarna. Fastighetsdelen kan också ha övervärden jämfört med det bokförda.

Tveksamheter?
 • Kan man i framtiden odla kött på biologisk väg, så hela djuruppfödningen hotas? Nja, man har bara lyckats göra någon slags köttfärs hittills, och jag tror inte det förändrar branschen under överskådlig framtid.
 • Om vetepriset stiger, går det att föra vidare kostnaderna till kund? Här finns en risk för marginalpress men jag hoppas att starkt varumärke gör att de har en fördel mot konkurrenterna.
 • Galna ko sjukan då? Wikipedia skriver om australiensiska marknaden: "The industry gained an advantage after the discovery of BSE (also known as mad cow disease) in Canada, Japan and the United States, as Australia is free of the disease."
 • Etiska aspekter, stödjer man inte köttindustrin? Jo, men att tillhandahålla djurfoder kan jag leva med. Att sedan djuren ska ha det bra är en annan fråga. Gärna mer utrymme och humanare behandling, men de måste fortfarande äta något gott och nyttigt. Även om jag skulle vara kritisk mot skolsystemet så är skolmaten en annan fråga, för att köra en långsökt liknelse.
 • Etiken för återvinningscentralen är något knepigare, men som tidigare nämnt så måste det som inte slakterierna vill ha tas hand om. Tveksamheten gäller om djurfoder för t.ex. grisar innehåller substanser från grisar (blir ju någon slags kannibalism i så fall). Gissar inte det, men har ställt några kontrollfrågor till Ridley, hittills utan svar. För övrigt kommer antagligen EU att tillåta benmjöl i djurfoder i framtiden.
 • Risk för torka, översvämningar och diverse andra katastrofer (NY PUNKT).

En "grym" sammanfattning
Ridley är ett grymt bolag helt enkelt! Grymt för att det bland annat handlar om grisar (grymt sa grisen), en grym bransch om vi inkluderar slakterier, grymt tråkig verksamhet, men förhoppningsvis en grymt säker investering.

Jämför gärna med Telia. Ridley ger lika hög direktavkastning men har färre konkurrenter och starkare konkurrensfördelar. Branschen växer också, utan större risk för ny teknologi som kan ställer allt på ända. Djuruppfödning och djuråtervinning har människan hållit på med i tusentals år, mobiltelefoner något kortare. Likheten gäller väl samarbetet med "diktaturer" ifall man ser djuren som ofria varelser.

söndag 23 december 2012

Bloggen med topplista, och några populära inläggBloggen har hamnat på plats 3 i Cisions topplista för ekonomibloggar. Känns roligt, och förhoppningsvis droppar några fler läsare in!

Stort tack för alla kommentarer under året! Det är det som "gör" bloggen, och ger inspiration till att skriva. För egen del kommer eventuell uppmärksamhet inte att ändra särskilt mycket. Jag kör på med att skriva det som jag själv tycker är intressant, ibland blir det läsvärt för en större krets, och ibland inte. Det är som sagt diskussionerna som är grejen!


Bakgrund och strategi
En liten summering kan ändå vara på sin plats för eventuella nytillkomna "tittare".  Att jag är en 36-årig jurist i försäkringsbranschen är redan känt. Började blogga för ett drygt år sedan, och inriktningen är utdelningsaktier. Har hållit på med aktier i 10 år och utdelningsaktier i 4 år. Utländska aktier har blivit en särskild nisch då nästan 60 procent av mina innehav finns i utlandet.

Strategin går i korthet ut på att kvalitetsbolag så billigt som möjligt och sedan håva in stigande utdelningar. Detta låter simpelt men är svårare än man kan tro. De bolag jag är ute efter ska ha:
 • En enkel verksamhet
 • Bra historik
 • Goda finanser
 • Stigande utdelning
 • Starka konkurrensfördelar
Hela portföljen ser du i denna länk. Och närmare beskrivning av strategin finns här.


Populära inlägg under 2012 

Kontotyper och avgifter
Köpa svenskt och utländsk i ISK, KF eller vanlig depå?
Denna är mest läst, gav upphov till stor diskussion och tycks ha fyllt sitt syfte.

Utlandshandel - Nordea mörkar avgifter
Att skälla på Nordea är kanske inte unikt, men i detta fall var det högst berättigat. Att få svaret: "Det finns en avgift men vi talar inte om hur stor den är..." är ett upprörande dåligt svar. Har faktiskt fortfarande efter tre månader inte fått något svar från deras kundombudsman. Dåligt!

Få tillbaka utländsk källskatt, skillnader mellan ISK och Kapitalförsäkring
Ett populärt inlägg som skrevs för att reda ut vissa skillnader.


Bolagsanalyser
Analys av Munich Re
Att ett halvtråkigt tyskt försäkringsbolag är mest lästa analysen kanske säger något om läsarna, men kanske ännu mer om mig själv:-)

Analys av Österrikiska Posten
Ett typexempel på ett bolag som jag vill äga. Tråkigt, stabilt och underskattat.

Analys av Skåne-Möllan
Jo, jag kan titta på Svenska aktier också:-)


Investeringsstrategi i stort
Tankar om att slå index och att överskatta sin förmåga
Detta inlägg är jag nog mest nöjd med tillsammans med inlägget om diversifiering nedan, även om jag nu kanske överskattar mig själv:-) Härligt med många kommentarer och diskussion.

Ett slag för diversifiering - eller så har jag svårt att fokusera?
Ja, det här var också ett ämne som ledde till intressanta diskussioner. Hur många ägg ska man lägga i korgen? Ja, bland annat beror det på hur stor korgen är.


Slutligen vill jag passa på att önska god jul och gott nytt år!

söndag 16 december 2012

Fina utsikter för Atrium Ljungberg


Rubriken är mer mångbottnad än vad man först kan tro. Nya Slussens detaljplan har nyligen upphävts. Och Glashuset vid Slussen har därigenom ökat sina chanser att behålla sin sjöutsikt.

Så här skriver SvD i följande länk: "Vilka är vinnarna så här långt? Först och främst fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som lyckas försvara sin sjöutsikt och värdet för Glashuset..."
Nu är frågan inte slutligt avgjord, men chanserna är högre att Glashuset får behålla sitt värde.

Atrium Ljungberg är en doldis som jag gillar:
 • Som utdelningsaktie har den verkligen levererat. Aktien är med i Svenska utdelningseliten och är alltså en av de som höjt utdelningen flest år i sträck
 • Atrium sköter hela kedjan, från byggrätter, projektering och byggande till förvaltning.
 • De är koncentrerade till Storstäder som Stockholm och Uppsala
 • Lägena är attraktiva, t.ex. PUB-huset, Sickla och Norra Stationsområdet. Särskilt Sickla kan jag tänka mig ökar i värde när Hammarby sjöstad bebyggs och kommer närmare. Marken måste bli mer värd i takt med att stadskärnan växer, och i framtiden kan Tunnelbana höja värdet ytterligare
 • Relativt låg belåning
 • Tråkigt namn som för tankarna till skadedrabbade fotbollsspelare (vid namn Fredrik) och diverse grundämnen (t.ex. Natrium)
 • Kvinnlig VD, vilket det annars finns för få av. 

En tveksamhet i min checklista är bestående konkurrensfördelar. Sådan är svåra att applicera rakt av på ett fastighetsbolag. Möjligen är läget på fastigheterna en fördel, samt att de har hela byggkedjan, vilket i och för sig går att kopiera. Läget är ju i och för sig alltid ett slags mini-monopol (ingen annan får ju riva, eller bygga till på höjden:-) men nu börjar det bli fånigt.

Andra fastighetsbolag jag funderat på är Wallenstam och Hufvudstaden. Gillar dock inte Wallenstams satsning på vindkraft, här kan man ju tala om "motvind" när en bransch behöver subventioner för att överleva. Med tanke på myran i loggan så borde de hålla sig på marken. Eller är det möjligen en flygmyra eller en (misslyckad) geting det föreställer? Hufvudstadens går bort eftersom värderlingen är för hög i förhållande till egna kapitalet för att jag ska vara intresserad.

Hur ser du på fastighetsbranschen? Och har du några tankar om Atrium Ljungberg eller Wallenstam?

Ska för övrigt skriva ett utförligare inlägg om Ridley, men har inte blivit klar än. Kan nog bli en slags julklapp, i alla fall till de läsare som äter annat än vegetarisk julmat:-)

söndag 9 december 2012

Sålde Betsson, köpte ett slakteri för pengarnaJag sålde Betsson under veckan. Orsaken är de bristande konkurrensfördelar jag varit inne i på i ett tidigare inlägg. Betsson saknar en ekonomisk vallgrav vilket gör framtida vinster osäkra, och konkurrensen är mördande. Visst har Betsson lyckats historiskt men jag frågar mig, närmast poetiskt: var finns den krok som man ska hänga upp framtida vinster på?

På krokar kan man förresten hänga upp döda djur. Ingen vidare lyckad övergång... men Betsson-pengarna har faktiskt delvis gått till att öka i australiensiska Ridley. Och Ridley har nyligen köpt ett "jätteslakteri" för en halv miljard kronor, som tar till vara på de delar som inte kan ätas. En slags återvinningscentral för döda djur med andra ord. På engelska kallas det "rendering". Absurt nog ingår det som utvinns från de döda djuren som en ingrediens i djurfoder, som är Ridleys huvudsakliga verksamhet efter att Salt-delen försvinner från bolaget. Något slags kretslopp blir det alltså, även om min aptit för kött minskade när jag läste in mig på affären.

Ridley ska jag beskriva närmare i ett inlägg framöver, men låt mig säga så här. De har rejäla konkurrensfördelar, och återvinningscentralen blir i praktiken ett mini-monopol. Djur väger mycket i förhållande till sitt värde, så man tjänar inte på att frakta dem långt.

Hur sjukt är det förresten inte att investera i en sådan verksamhet? Waste management är en sak, men för djur, ja då talar vi udda verksamhet. Men branschen är faktiskt lika gammal som slakteribranschen, vilket ju är logiskt. Och att ta vara på allt är ju smart på sitt sätt. Inser dock att eventuella djurälskare kan avskräckas av temat, och vanliga läsare för den delen. Men vissa risker får man ta.

Frågan är om Ridley eller Betsson är mest oetiskt? Indirekt stödjer jag ju köttbranschen, men det gör jag ju ännu mer när jag mumsar på en köttbit. Så länge det inte är kursen som slaktas ska man kanske vara nöjd :-)

Övriga delar av Betsson-pengarna gick till en sista minuten IPS-insättning i Avanza Zero och en ytterst liten "krigskassa", dvs kontanter att slänga in vid tillfälle. Krigskassans storlek leder närmast tankarna till det Ango-Zanzibariska kriget, som är världshistoriens kortaste!

söndag 2 december 2012

Avanza och investering utifrån kvalitetsindex


Fortsätter med temat index, men nu handlar det inte om indexfonder. Svenskt kvalitetsindex är en kul webbplats som mäter kundnöjdhet inom en rad olika områden. Senaste mätningen gäller sparande, där bland annat Avanza återfinns.

Avanzas resultat i senaste rapporten
Jag börjar med ett citat därifrån: 

"Avanza och Handelsbanken lyckas på ett bra sätt matcha sina kunders efterfrågan på sparprodukter och service. Avanzakunden bedömer bolagets produktkvalitet som mycket hög och efterfrågar en hög kvalitet på infrastruktur och teknik. Handelsbanken utmärker sig genom en hög upplevd servicekvalitet och engagerad personal."

Måste säga att det stämmer ganska bra med min egna erfarenhet, i alla fall för Avanza och Nordea. Och så här ser det ut när det kommer till en graf:Sett ur ett investeringsperspektiv tycker jag Avanza och Handelsbanken är kloka investeringar. Varför då? Jo, nöjda och lojala kunder är som en ständigt pågående reklamkampanj. Och om kunderna inte skulle vara lojala så tyder det på att inlåsningseffekten och konkurrensfördelarna är lägre. Framtida vinster borde vara osäkrare ju fler som är faktiskt är beredda att byta bank.

Att undersöka hur bolagen ligger till i kvalitetsmätningar blir lite som att använda "Lynchning" eller investering utifrån kundupplevelse, som Aktieingenjören är inne på. Det handlar inte om att lyncha dåliga företag utan det är en referens till Peter Lynch.

Mätningar finns på fler områden
Här återfinns Axfood, som inte får något lysande resultat, utan ICA är i topp.

Här återfinns Telia, som ligger ganska bra till, även om de tappar till konkurrenterna.

Här återfinns Fortum som generellt får generellt riktigt dåligt betyg.

Som överkurs finns faktiskt mätningar i fler länder, för den som orkar.


Mer tankar om Avanza
Jag tycker att Nordnet gjort ett fynd i att anställa Günter Mårdner. Avanzas sparekonom Claes Hemberg får svårt att synas lika mycket, då Mårdner i mitt tycke lyckas förena det mesta: lugn, saklighet, aggressivitet... och allt med bra timing. De båda möttes i en duell i Svd och vem gick vinnande ur den? Båda skötte sig fint, men jag måste motvilligt säga att jag hellre skulle se Mårdner som president än Hemberg. Allt som oftast är Hembergs svar på en fråga något av följande: 1. Tillväxtfonder. X. Breda tillväxtfonder 2. Billiga tillväxtfonder.
Bild från corporate information

Funderar även på hur Avanzas utdelning kommer att bli nästa år. En oförändrad utdelning känns väldigt optimistiskt, och jag befarar en större sänkning. Det mesta tyder på det, eller vad sägs om kursras, ny VD, kraftigt sänkt vinst och förändrade vinstmål? Dock är en bibehållen utdelning åtminstone teoretisk möjlig. I senaste rapporten ser man att det maximala utrymme som finns tillgängligt för utdelning och återköp av egna aktier är 16 kr per aktie. Och förra året delades 10 kr per aktie ut.

Vad tror du? Är kvalitetsindex intressant för en investerare? Är Günter ett hot mot Avanza? Och blir det en utdelningssänkning?