måndag 10 maj 2021

Inköp: Litauisk kremering

Jag har köpt in helt okänd marknadsledare som heter K2 LT. De har Litauens enda kremeringsanläggning och satsar också på begravningsbyråer. Kremeringsinvestering hör inte till vanligheterna men om man (såklart motvilligt) tänker på det är det en intressant bransch. 

Jag ser en ocyklisk liten marknadsledare i en bransch med höga inträdesbarriärer. I alla fall om man verkar i ett land som Litauen. Med 3 miljoner invånare finns inte underlag för många aktörer. Och i begravningsbyrå och kremering finns uppenbara synergier. Värderingen är inte utmanande, P/E 10 TTM, särskilt inte för ett ocykliskt och dominerande bolag i en framtidsbransch.

Utvalda nyckeltal från screener.co är: 

 • ROE 31% senaste 12 månaderna 
 • ROE 24% senaste 5 åren
 • EPS growth 11% per år senaste 5 åren
 • Cash flow growth 13% per år senaste 5 åren
 • Revenue growth, 8% (5 år), 11% (3 år) och 43% (TTM)
 • EV/EBITDA 7,5 (current)

Dubbelvarning! Det sedvanliga gör din egen analys tål att betonas. Aktien är dåligt omsatt och svårköpt. Det är också väldigt litet också inte genomlyst, noll analytiker följer bolaget, jag kan ha missat något väsentligt.  

Kort om bolaget

K2 LT driver sedan 2011 landets enda krematorium. Kremering vinner mark i Litauen, liksom i många andra länder och alternativet är att skicka avlidna till Polen eller Lettland, vilket är omständligare. Här tror jag det finns en stark "moat" och tydliga inträdesbarriärer (kostnad, kunnande, tillstånd, läge etc), Processer tar tid och ingen vill ha krematorium som granne. Detta är kärnverksamheten och den smått makabra kassakon. Kremeringen har kapacitet på ca 10 000 per år, men den håller på att höjas. I dagsläget dör cirka 40 000 per år i landet. Från 2011-2016 var de en utdelningsaktie.

Sedan 2017 har de satsat på ett ytterligare ben, begravningsbyråer via Rekviem. Här handlar det om lite ljusare och modernare begravningar och de har uppfört egna byggnader. För begravningsbyråer finns ingen större spelare i landet, förutom möjligen Litauiska kyrkan, så marknaden är fragmenterad. Bolaget verkar aktivt för att förändra begravningstraditionerna. Här är en presentation av Rekviem. Idag är kanske 75 procent katoliker, men troligen förändras samansättningen över tid (mer ateister etc).

Se bolagets hemsida, en artikel om dem och en äldre presentation och senaste rapporten. I artikeln kan man notera prognoser samt utbyggnad av kapaciteten. Vill man gräva djupt kan prospektet vara läsvärt även om man måste översätta dokumentet. Faktablad finns via Nasdaq-sidan och där hittar man nyheter och rapporter och ägarbild.

Plus och Minus

Det finns ett antal saker jag gillar med bolaget

 • Hidden Champion (väldigt Hidden!)
 • Litet bolag, cirka 200 aktieägare och marknadsvärde ca 10m Euro. 
 • Kremeringsdelen har en stark moat, bygger upp en moat i begravningsbyrådelen.
 • First-mover-bolag som verkar tänka nytt. 
 • Bra bransch, jfr med Fonus i Sverige. Hög Peter Lynch-faktor! 
 • Helt ocyklisk verksamhet.
 • Fungerande IR-verksamhet, jag har testat.
 • Landet är demokrati i gott skick.
 • Familjeägt, stort insynsägande
 • Ung och välutbildad VD.
 • Megatrend i ändrade begravningstraditioner och bolaget har flera typer av begravningar.  
 • Demografin i Litauen ger "säker" tillväxt, se befolkningspyramiden.

Minus och oklarheter

 • Kan gå under radarn länge. Nasdaq First North Baltic är (och förblir) bortglömt?
 • Inga fonder inne i bolaget, men det bör bero på storleken.
 • En enfastighetsrisk, anläggningen var tvungen att repareras tidigare och var då still. 
 • Svårköpt bolag och högt courtage via Avanza (men billigare via Swedbank)
 • Något knapphändig information, t.ex. inga nya investerarpresentationer. 
 • Som utländsk investerare har du ett informationsunderläge.
 • Revenue har inte växt historiskt över 10% men jag tror att Corona kan ha accelererat acceptansen för moderare begravningsmetoder.
 • Finns det en risk att pengarna från kremeringen försvinner i satsningar i begravningsbyrådelen? Rekviem-satsningen är relativt oprövad.
 • Den Litauiska kyrkans agerande kan påverka bolaget, men de har ingen egen kremeringsanläggning och är inte emot

Summering

Mitt inköp i det här bolaget är lite av Hidden Champions-investering dragen till sin spets. Det går såväl under radarn som under marken. Hela bolaget är en ytterst liten men växande fisk i en väldigt liten sjö, men sjön växer. Normalt sätt vill du inte investera i ett land som minskar sin befolkning över lång tid (jfr Japan), men i detta fall är just det caset. Jag gillar att de kan växa både på grund av högre andel kremering och på grund av fler dödsfall.

Vad tror du om detta bolag och den här typen av investering? I bästa fall är man före fonderna, i sämsta fall har man missat något. Men jag har undersökt så noga jag kan och gillar vad jag ser. Bolaget har ändå en relativt låg andel av portföljen, 4-5 procent, åtminstone tills jag kan bolaget bättre.

Även om det är telefonorder som gäller hos Avanza kan den ägas i ISK och den finns på en Nasdaq-börs (Nasdaq Baltic). Så konstig är alltså inte investeringen så som den kanske verkade i början. Även om det såklart alltid är lite udda att köpa Litauiska kremeringsbolag, jag vet!

27 kommentarer:

 1. Definitionen på risk kapital är att man skall kunna förlora insatsen utan att behöva ändra sin livsstil. I min värld är detta en kiss that money good-bye investering. Risken överstiger vida möjligheterna.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns alltid att man bränner sig, hur det går återstår att se! Finns det något särskilt i bolaget du reagerar negativt på?

   Radera
 2. Japp! När jag investerar vill jag ha en effektiv prissättning. Marknadens kollektiva begåvning skall visa sig. Här är ett bolag med 200 aktieägare!! Vem skall den utländske investeraren sälja till om det skulle bränna till? Informationsunderläget är enormt.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag med, japp, informationsunderläge är ett minus och det är ett riktigt småbolag. Sen kan småbolag gå åt två håll, om bolaget växer och i framtiden blir mer intressant för fonder, då kan kursen (i bästa fall) vara högre.

   Men nej, det är inget bolag för alla, likviditeten kan inte jämföras med USA-börser, JNJ, etc, utan det gränsar lite till onoterat.

   Radera
  2. Men där håller jag inte med, hög likviditet behöver verkligen inte vara en fördel! Det är på mindre välfungerande marknader man gör fynd och det är något man kan utnyttja särskilt när man är liten som investerare.

   Radera
  3. Japp! Statistiskt bör man leta efter låg likviditet snarare än hög: https://www.zebracapital.com/wp-content/uploads/2019/06/Liquidity-as-an-Investment-Style-2018-Update.pdf

   Radera
 3. Farligt nära en ren IPO investering.Vem köper jag av här? Säljaren har alla odds på sin sida. Helt klart en intressant investering. Men som alltid plus och minus skall vägas in. Risken är på tok för stor.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, vi tycker olika, men tack för input!

   Radera
  2. Ja vi tycker olika och det är ju helt ok :-)

   Radera
 4. Även om jag är inne på Lars problem med investeringen så är ärligt talat det större problemet för mig marknaden. Låt oss säga att de dubblar kapaciteten till 20k, det närmar sig ganska snabbt hur stor del av marknaden de kan få. Det betyder att som bolag så är de väldigt begränsade i sin tillväxt möjligheter och vad gör du när de nått ditt? Sitter och förväntar dig utdelningar? Hur ligger det i linje med din strategi (Tillväxtbolag, minst 8-10 procents försäljningstillväxt över tid.)? För mig så är detta kanske ett tillväxt bolag i tre år till, efter det så försvinner tillväxten där de har ett moat och de måste börja vinna mark på områden som de inte har ett moat som graventreprenör etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var ett utdelningsbolag fram till cirka 2017, tills de började satsa på andra benet (begravningsbyrå, Rekviem). Ser det som att det finns en kassako-del och en tydligare tillväxtdel. Men även kremeringsdelen kan växa eftersom fler dör (befolkningspyramiden) och fler kremeras (ändrade traditioner).

   Med tanke på att de är en nationell aktör i begravningsbyrådelen och konkurrenterna är små spelare tror jag man kan uppnå en hög relativ marknadsandel och skapa en moat. Om man lyckas förstås. Vet inte hur bolaget tänker, men alternativet kan kanske vara att åter bli ett utdelningsbolag ifall tillväxten slår fel.

   Sammantaget tror/hoppas jag på 8+ revenue-tillväxt genom att båda benen växer. En återgång skulle göra att mer av avkastningen istället kommer från utdelning (de var en högutdelare, se faktabladet).

   Bolaget kan såklart också hitta fler tillväxtben, med tanke på att begravningsbyrådelen är relativt ny kan eventuellt ytterligare breddning (men inom nischen) komma kommande år, men det vet jag såklart inget om. Det svåraste är att veta vad begravningsbyrådelen kommer generera på sikt och jag utgår bara från två ben.

   Radera
  2. Ja, men tillväxten är inget självändamål i mina ögon. Hittar man inte expansionsmöjligheter som är tillräckligt lönsamma föredrar jag att man delar ut. Tänker att båda alternativen är attraktiva och bolaget är inte värderat som ett tillväxtbolag.

   Radera
 5. Vad hände i dippen 2017-18 i bolaget?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skiftade fokus från ett ben till två, kring 2017 kommunicerades Rekviem och bolaget var inte samma utdelningsbolag som innan. Bolaget valde att gå mer mot tillväxt. Vet inte om det påverkat möjligen.

   Radera
 6. Mycket intressant bolag tycker jag och jag har som jag nämnt på twitter valt att plocka in bolaget med drygt 4 % av portföljen. Stark moat på krematoriet vilket bekräftas av hög lönsamhet, ok balansräkning, demografin med sig. Såklart finns en risk i att bolaget är obevakat och väldigt litet, och något kan som Gustav skriver ha missats. Jag tycker att det hela ser attraktivt ut men kommer inte att öka mer just nu. Jag hade också föredragit om bolaget hade stannat med krematoriet och inte investerat i verksamhet med oklar lönsamhet. En segmentuppdelning saknar jag, men allt som allt ett starkt case i mina ögon. Tilläggas ska också att man kan handla i Baltikum hos Swedbank från 29 kr och helt gratis om man har under 100 tkr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer i bedömningen. Sen kan jag tycka en satsning på byrå/kremering inte alls behöver vara fel, även om den är mer oklar. Större chans till tillväxt finns, men med mer risk (att satsningen inte faller väl ut). När marknaden är fragmenterad och de inte går upp mot någon jätte, då tycker jag det är helt okey, jag tror de kan bygga en moat även i den delen.

   Sant! Swedbank är ju ett mycket bra alternativ för de marknaderna.

   Radera
  2. Håller med, bara de redovisar per segment!

   Radera
  3. Jag gillar sektorn och tycker att expansion mot byrå (och kanske senare familjejuridik) är en naturlig del i att få vara med i fler steg i värdekedjan.

   Har inte handlat aktier i Baltikum innan, är det KF som är bäst då eller hur ser skatterna ut?

   Radera
  4. Avanza har ISK (inte KF) och vanlig depå som alternativ. Swedbank är jag osäker på men tror det är ISK, kanske även KF. KF bäst om utdelningsaktier, annars ingen större skillnad mot ISK, äger själv i ISK hos Avanza.

   Radera
 7. Kremering är en megatrend som korrelerar med urbanisering och sekularisering även om värderingarna även förändrats inom den katolska kyrkan. Om Litauen utvecklas på samma sätt som USA är TAM för kremering åtminstone 6 ggr större än i dagsläget (ca 10 % i Litauen och i USA har det gått från 3 % till snart 60 % sedan 60-talet). Tittar man på samhällstrenderna i Litauen tror jag även att man bör följa västvärlden i spåren inom det här området. Många Litauen jobbar utomlands och befolkningen är internationellt simmade med unga som lär sig engelska osv.

  För mig är den enda negativa delen egentligen var bolaget handlas och att man ligger lite utanför mitt intresseområde med den historiska tillväxttakten men jag blir sugen att hålla lite koll på dem för att se hur Rekviem utvecklas, boostar det tillväxten bör det vara intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Kremering tror jag vinner mark av flera skäl och resonerar exakt likadant där.

   Lite låg tillväxt, men de gör vad de kan genom att köra Rekviem, och när marknaden är så fragmenterat finns i alla fall chansen att den lyckas. Tycker satsningen är vettig även om den såklart är oprövad.

   Radera
  2. “Lite utanför mitt intresseområde” är förresten en fantastisk kommentar :)

   Radera
 8. Jag är själv från Baltikum och tittat på K2 sen 2017, men aldrig köpt för att det finns ju absolut ingen likviditet i aktien om man skulle vilja/behöva plötsligt sälja. Ägarkretsen är pytteliten och aktiepriset i minskande trend. Inga utdelningar sen många år sen. Jag kunde inte riktigt förstå ditt resonemang med Hidden Champions - vad tycker du att de kommer växa i? Pga av corona-död och åldrande befolkning? Eller..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett från 2019 så är de inte i minskande trend. Med Hidden Champion menar jag en okänd marknadsledare och de är ju knappast välkända som bolag, det handlar om marknadspositionen. Tillväxt kan inom kremering komma dels från att fler dör (befolkningspyramiden) och att en högre andel kremeras (traditioner) men verksamheten är mogen. Framförallt är det Rekviem som ska lyfta tillväxten om jag fattat rätt.

   Radera
 9. Anonym,

  Bolaget är intressant. Givetvis är det så att letar man utför de stora fondbolagens radar kan man göra fynd och för den delen få en riktig käftsmäll. Jag tycker att här ger man sig ut i ödemarken och skall köpa av en krets på 200 aktieägare i Litauen då bör man vara helt klar över risken. Det finns andra fiskar i havet.

  MvH

  Lars

  SvaraRadera
 10. Looks like most of your readers aren't very fond of this one :D
  I do appreciate the write up and am interested in the company.

  I also appreciated that they have an Investor Presentation in English, but that also makes me suspicious somehow... Is it a trap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry a very late reply. Yes, there are different opinions here, but most regarding to the type of investment, not the investment itself. And no funds is unusual, but can be explained by the size of the company.

   I have continued to own and follow the company and have not found anything suspicious, yet at least.

   Radera