söndag 23 februari 2020

Ökat i Kri-Kri och Somero


Kassan var efter försäljningen av Vitec uppe på för mig höga nivåer, ca 8 procent. Min filosofi är att vara relativt fullinvesterad och helst inte ha mer än 5 procents kassa. Alltså skulle pengarna sättas i arbete. Det blev ökningar i Kri Kri kring 5.60 Euro och Somero kring 270 GBX.

Kri Kri
I grekiska Kri Kri ser jag ett starkt konsumentbolag, med viss moat, tillväxt, och rimlig värdering. Hur många bolag av denna typ handlas till P/E 12,5 på 2020 års vinst, om prognoserna stämmer? Eftersom äkta grekisk yoghurt ger högre pris finns en simpel geografisk konkurrensfördel. EU är också hårdare med vad som får kallas grekisk yogurt. Det tillsammans med ett skifte mot nyttigare produkter kan driva tillväxten. Glassdelen är knappast nyttig men det ser jag som ett trevligt lågrisk-turistcase som komplement. De har växt från ca 11 till 15 procent av marknaden sista 8 åren. En stor del av tillväxten kommer från Private Label-Yogurt (Lidl, Tesco etc) och de är klart störst på sådana typer av samarbeten.

Man kan invända mot långa transporter och att när-gurt är bättre. Men det mesta säljs i Grekland, därefter Europa och Sverige är bara en liten del. De lokala transporterna inom Grekland är mycket små, mjölken kommer från ett område inom 4 mil från fabriken och den tillverkas inom 24 timmar. Och transporten är bara en del. Att föda upp kossor i kalla och mörka Sverige är kanske inte det bästa? Nej, allt sammantaget har jag inga problem att äga mer i Kri Kri. Fantastiskt bolag, starkt momentum i verksamheten och billigt pris.

Somero
Här är det hackor och spadar i konkret form. Detta bolag fixar extremt jämna betonggolv, med få anställda, och är en hidden champion. Jag lockas av satsningen på Sky Screed-maskiner som används när man bygger flera våningar. The Sky is the limit är att ta i, men bolaget har i en presentation hintat om att marknaden för det här kan vara lika stor som deras existerande marknad som är stora plattor på mark.

Bolaget fångar många megatrender: automatisering, e-handel och genom Sky Screed nu även urbanisering. Ser mycket värde men också uppenbart cykliska risker. Detta är mitt enda spel på den amerikanska marknaden där säg 75% av försäljningen kommer ifrån. Men de är ledande globalt, finns i 92 länder och man an får en hel del "väntepengar". Bolaget är en kassako som handlas till P/E 10 och en direktavkastning på nästan 6 procent. Enda som gör mig rädd är om USA bromsar in och bolaget gör en 2008 i repris. Men nu har de nettokassa och erfarenhet, vilket är en stor skillnad. Fantastiskt bolag, ok momentum i verksamheten och billigt pris.

Aktuell portfölj
Så här ser portföljen ut, med hyfsat tung vikt i det jag tror mest på, eller anser säkrast, och "bara" 13 bolag nu när Vitec är sålt. I dagsläget inget svenskt bolag, men jag har några på bevakning.


Vad tror du om portföljen, och ökningarna? Vad köper du? Kanske borde man dipp-köpa i Asien i dessa Corona-tider, men jag kunde inte hejda mig från att öka i Kri-Kri och Somero. Vill även öka i Micro Mechanics men är osäker på tajmingen, misstänker Corona-effekt. Ultrajaya och Discovery förtjänar kanske också en högre andel. Savaria och Famous Brands ska utvärderas noga. Kollar såklart också på ett gäng nya kandidater.

20 kommentarer:

 1. Dippköpa i asien? Vilken dipp? Jag funderar lite granna själv på ifall det eventuellt kan vara som så att marknaden helt underskattat effekterna denna gång. Alla pratar om att det är övergående etc. Samtidigt kan vi observera motsatsen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis, har inte varit någon riktig dipp. Hade det inte varit för Corona-oron hade jag ökat i Micro-Mechanics, men avvaktar tillsvidare om det syns någon effekt. Ett jag kikar på ör Straco (typ Gröna Lund/Kolmården) och där har det märkts på kursen, Anläggningarna står till men de har en monsterkassa.

   Radera
 2. Tack för detta intressanta inlägg, Kri Kri ska jag kika mer på, jag hade aldrig hört talas om det bolaget! :)

  /Stefan @ https://ihallandeinvest.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att höra. Köper via Avanza i kapitalförsäkring (telefonorder) men Degiro är också ett alternativ. Kanske klarar fler aktörer handel, eftersom vi ändå talar Europa.

   Radera
 3. Ser att Somero är noterade i London. Vart brukar du handla aktier på Londonbörsen?

  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör Avanza (telefonorder) men de tillåter bara ISK eller vanlig depå för AIM-aktier som Somero. Nordea, Pareto, Degiro mfl klarar London.

   Radera
 4. Vad tänker du kring Savaria? Jag har ägt dem två år nu efter att ha börjat köpa helt fel-tajmat kring ATH. Har dock fortsatt öka över tid efter att bolaget visat fina siffror. Ingen vändning i kursen ännu men jag tror på en vändning i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har blivit mer tveksam till Savaria, och gjort en mindre minskning. Men däremot såg siffrorna bättre ut senast. Och ännu viktigare så är Mawer Funds inne i bolaget sedan våren 2019 om jag minns rätt. Funderar på vilken andel jag ska ha, men de är rätt unika. Vill bara till att de fortsätter på rätt väg. Min bevakning gäller kommande rapporter (såklart!) men också om Mawer säljer.

   Rent intressemässigt kommer jag bevaka vad som händer med Handicare, Savaria konsoliderar branschen, Handicare är till salu. Men de vill kanske sälja ut sämre delar och fortsätta konkurrera med Savaria.

   Sen är det riktigt svårt med aktier. Önskar att jag inte varit så positiv till dem för två år sedan, men å andra sidan såg det mer positivt ut på siffrorna då, det var sen en del förvärv där synergier inte levt upp till förväntningarna bland annat.

   Radera
 5. Kri Kri är helt klart av intresse nu när jag har Degiro, får se om det blir ett köp så småningom :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är,köpvärt, men har haft fel (många gånger) förr :-)

   Radera
 6. Klokt att öka i Kri Kri säger jag. Har själv gjort det i omgångar. Värdering i förhållande till utveckling och potential tycker jag svår att slå, och min bedömning är att marknaden straffar bolaget för hårt bara på att det är Grekiskt. Somero tycker jag är svårare, men det finns något där, helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det, även om timingen inte blev den bästa. Somero är mer av high risk-high reward, men hoppas på potential i deras nya satsning och väntepengar under tiden.

   Radera
 7. Hej Gustav!

  Kanske offtopic men har du nämn någon gång att du har tillgång till en analystjänst för bolag som är listade på Singapore?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara! Jag tror du tänker på https://sginvestors.io där man kan hitta analyser och kommentarer från bloggare.

   Annars kör jag bland annat morningstar för ägande/nyckeltal och screener.co för att söka globalt. Men SG Investors är grym för bolagen listade där!

   Radera
 8. Tack Gustav! Vet du om det finns någon liknande sida/tjänst för HK och övriga asiatiska marknader? Intressant med screener.co har enbart använt mig av 4-traders för estimat och finansiell data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte hittat liknande tjänster tyvärr för andra asiatiska länder. När jag köper något på HK-börsen kommer jag leta mycket mer.

   Screener.co är riktigt bra för att söka på många olika nyckeltal i kombination, tyvärr betaltjänst men inte så dyr och finns free trial. Financial Times betaltjänst också grym med tanke på att man får grafar/staplar för senaste 5 åren.

   Radera
 9. Hej,

  Jag blev också lite nyfiken på Kri-Kri och Somera men hittar inte bolagen i Avanza, hur går jag tillväga för att köpa aktier hos dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som handlas via telefonorder syns inte. Avanza har ett mycket större utbud än det som finns på sajten. Man får se upp för högre priser på telefonorder (=kolla prislistan) men Somero kan köpas i ISK och Kri-Kri i ISK eller Kapitalförsäkring.

   Morningstar och Financial Times ger hyfsat bra uppgifter om bolagen, förutom deras IR-sidor såklart.

   Radera
 10. Hej Gustav! Är i mitt varma land just nu. :-) Det är därför möjligt att tidsangivelsen kanske visar fel för dig. Jag har också en off-topic fråga. Du nämnde för ett tag sedan att du tittade på Pareto som en möjlig komplementär näthandelsplats. Har du tittat något mera på dem och vad säger du: Vågar man lägga över ett par hundratusen där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Jag använder Pareto för flera marknader. Att de klarar ISK för Singapore, Sydafrika, Japan, Hong Kong, Australien och Nya Zeeland är ett stort plus. Avanza prioriterar inte detta.

   Pareto har tillstånd lokalt, man har insättningsgaranti/investerarskydd, även om såklart det inte är en 100%-ig garanti. Kontakten med dem har fungerat fint, även om det ibland krävts något extra telefonsamtal när värden varit fel. Utifrån min erfarenhet kan jag rekommendera Pareto.

   Värt att notera är att man måste vara premium-kund för att kunna handla elektroniskt utan månadsavgift. Men 500 kr för exotiska telefonordrar tycker jag ändå är ok, och det kan man köra som baskund.

   Här finns mer info om utlandshandel:
   https://www.paretosec.se/handel-med-utlandska-aktier

   Och om olika kundkategorier:
   https://www.paretosec.se/prislista-handel

   Och hur jag tänker om olika aktörer och marknader:
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2019/12/valjer-pareto-for-exotisk-utlandshandel.html

   Radera