söndag 9 februari 2020

Köpkandidat #3: MBB, en tysk industripärla?


Nog är det sällan jag letar bolag i Europa men ibland händer det! Idag ska vi kika på ett ett spännande tyskt bolag, MBB SE (ca 70 Euro) som påminner om något om Latour och Decisive Dividend. De köper tyska kvalitetsbolag i framtidssektorer med hyfsat hög teknikhöjd. Sektorerna är t.ex. elbilar, IT-säkerhet, naturmaterial, grävarbeten till energisektorn. Se senaste presentation och webbplatsen.

Som historisk kuriosa kommer M:et i bolaget från Messerschmitt (!). Alla etiska invändningar är såklart preskriberade, men det är något med bolaget och namn. Jag har även uppmärksammats på att huvudägaren heter Gert-Maria, vilket aldrig är ett plus, förutom om bolaget skulle få extrapoäng när ESG-algoritmer går bort sig i tysk namnkultur. Men nu till väsentligheterna!

Mycket är rätt i detta bolag, men ett klart minus i mina ögon är hög Europaexponering och att största innehavet är en underleverantör mot bilindustrin, även om mer och mer går mot elbilar.

Positivt
Bolaget uppfyller många av mina kriterier.
 • Småbolag, ca 450 m dollar.
 • Rimlig värdering med P/E 18, P/S 0.8 och P/CF på ca 8 och Price/Book på 1.25
 • Exponering mot onoterade tyska industribolag, med hög teknikhöjd eller kunnande. Jfr begreppen Mittelstand och Hidden Champions, som båda kommer från regionen.
 • Likt Latour fångar bolagen upp flera megatrender, vilket beskrivs i en äldre presentation
 • Demografisk trend att företagsägare går i pension = förvärvsmöjligheter för de som saknar naturliga möjligheter till generationsskifte.
 • Fin historik, har gett 15-20 procent i försäljningstillväxt senaste 10-15 åren länge. Tillväxt sker både organiskt och via förvärv.
 • Långsiktig, försiktig och konsekvent ledning som gör logiska förvärv och skapar synergier, defensivt med nettokassa och förvärv brukar komma via egna tillgångar.
 • Stabil utdelare likt Decisive Dividend, MBB är till och med en Dividend Champion, men de kör låg utdelning pga förvärv. 
 • Koncernen ser allmänt hungrig ut, letar t.ex. efter talanger och det finns nog karriärvägar internt och tysk industri är starka globalt.

Negativt
Några delar är negativa, främst att bildelen inte går bra, samt att jag tycker informationsgivningen är lite svag. Eller så är min läsförmåga det!. Nåväl, här är det negativa:
 • Bildelen Aumann väger tungt. Vill man äga något där en stor del är underleverantör till bilindustri. Finns det inte alltid en risk för stadig prispress, även om historiken varit bra?
 • Tror jag på tillväxt i Europa generellt? Nja, även om tysk industri är fin och nischerna intressanta. Tror en del säljs globalt, men hade hellre sett globala nischbolag istället för lokala.
 • Försäljningen har ökat stabilt men EPS har varit slagig (möjligen för att de är ett investmentbolag?).
 • Dåligt momentum i verksamheten, främst pga den tunga bildelen (se Aumanns Q3-presentation). Ska man avvakta, jfr matris och prognoser på marketscreener. Bättre att vänta tills de kommit i god form igen, även om de är dyrare då? Är inte så säker på tysk industri. Lannebo har ägt men sålde 2019 pga dålig orderingång i Aumann.  
 • Är varje bolag etta på sin marknad? Visst är det nischbolag men hur ledande är de? Jag kan inte läsa ut om varje bolag är 1:a eller t.ex. 10:a på sina marknader. Skulle vilja veta mer om marknadspositionen och konkurrenter för varje innehav. 
 • Jag hittar inte till vilka värderingar de köper bolag till. Kombinationen av att jag varken vet marknadsandel eller multiplar gör mig osäker. För att en förvärvsmodell ska funka måste man köpa riktigt starka bolag eller köpa riktigt billigt tänker jag. Jfr Decisive och Vitec som dokumenterat köper billigt. Nej, svaghet i informationen (eller så läser jag som en kråka) även om de såklart kan vilja hålla sådant hemligt.

Summering
Landar i avvakta trots en rätt intressant mix. Jag tror inte tillräckligt mycket på Aumann och de väger tungt. Bolaget kan vara i ett alltför osäker läge, eller så är hacket i tillväxtkurvan ett klart köpläge? Jag vet inte. Avstår men kommer följa med intresse. Tycker ändå MBB är intressantare än "haussade" bolag som SBB. Och tysk fin-industri kan vara värd en plats i portföljen. Men jag är ännu inte tillräckligt övertygad.

Är mycket intresserad av input! Vad säger ni?

16 kommentarer:

 1. Intressant! Jag gillar företag som gör konkreta grejer. Undrar lite över hur man handlar den? Hittar inte aktien på Avanza.

  En perifer sak, men ändå, som slår mig efter att han klickat runt lite på deras sajt: tysk företagskultur lyfter gärna fram att vissa i ledningen har disputerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns på ett antal tyska börser, men inte elektroniskt så det är telefonorder via Avanza, men går att köpa Kf och inte alltför dyrt. Tror Xetra och Frankfurt är bäst.

   Se länk här: https://markets.ft.com/data/search?query=mbb%20se

   Företagskulturen är det inget fel på, många doktorer, det är också ett plus. Borde vara stabilt och borga för kvalitet!

   Radera
 2. Intressant bolag men tror inte man behöver ha bråttom att köpa.

  Via Nordnet, Degiro och Nordea borde den gå att handla elektroniskt till rimligt courtage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Man kan t.ex. avvakta tills bildelen visar tillväxt, eller när de övriga verksamheterna tagit över.

   Tyskland klarar flera aktörer av elektroniskt, det stämmer! I och med Xetra-notering borde den funka på de plattformar du nämner.

   Radera
 3. Fin spaning. Nu blir det läsning av årsredovisningar. :)

  SvaraRadera
 4. Jag tittade lite snabbt på det, som jag brukar när du skriver. Men jag har svårt att se att de skulle ha levererat en särskilt lönsam tillväxt över tid. De passerade inte min screening, så nej tack.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår, det som kan spela roll här är att de är ett investmentbolag, så resultatet kan vara slagigt av det skälet.

   Radera
 5. De verkar ha lyckats växa rejält utan att gödsla med aktier så jag är försiktigt positiv till det hr och måste titta närmare. Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla gärna vad du tror! Och all input välkommen sen.

   Radera
 6. Blev nyfiken på den här. Såg att den sjönk idag. Var hittar du information/nyheter om vad som händer i bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla nyheter ska finnas här: https://www.mbb.com/en/investor-relations/ad-hoc-news.html

   Sen kan värt att följa vad som händer i Aumann som även är ett separat listat bolag. https://www.aumann.com/en/investor-relations/ad-hoc-news/

   Har inte koll på forum eller liknande i Tyskland, och det kan ju hända en del som bolaget inte själva tar upp (sånt som påverkar hela tyska industrin, marknadsläget på de börserna etc).

   Har man tur hittar man någon fond som äger bolaget, t.ex. via morningstar, och kan få bevakning där.

   Radera
 7. Hej Gustav,

  På tal om tyska aktier... har du tittat något på BAYER eller BASF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr. Det är inte att jag har något emot aktier som börjar på B, utan jag kollar sällan på storbolag. Sådär spontant är det stora och stabila bolag, men för Bayer måste man ha ett extra öga på vad man tror om Monsanto.

   Radera
 8. Intressant bolag, mycket jag gillar, men för mig faller det på att de ligger för tungt mot bilindustrin, framför allt i förhållande till värderingen som inte är låg.

  SvaraRadera