söndag 30 augusti 2020

Vilka branscher är bäst att investera i?


Idag ska vi titta på olika branscher. Inlägget baseras delvis på ett uttalande i podden Focused Compounding. Där sa Jeff eller Andrew att "50 procent av utvecklingen berodde på bolaget och 50 procent på bolagets marknad". Då spelar branscher stor roll. Allra mest inspiration kommer från kursen Valuation Master Class som jag gick i våras. Missa förresten inte erbjudandet i länken!

De som följt bloggen en tid, en i så fall tapper men liten skara, hittar även en rapport om att konsumentvaror historiskt varit bästa sektorn i ett gammalt inlägg om tre obskyra brödbolag.


En fantastisk tabell (se ovan)
Som start är det värt att reflektera över tabellen som kommer från kursen Valuation Masterclass. Här ser du tydligt hur branscherna i snitt gått de senaste dryga 20 åren. Energi svänger mycket och att konsumentvaror och hälsovård är stabilast. Industri har intressant nog gått sämre än det globala snittet. Fastigheter sticker ut som bästa sektorn. Egentligen kan inlägget stanna här eftersom det är 20+ års börsutveckling samlat i en tabell som verkligen tål att funderas på. Men jag kryddar med lite egna tankar.


Mina val av sektor
Några favoritbranscher har jag. Mina val ska ses mot bakgrund av det jag vill ha: tvåsiffrig försäljningstillväxt, ekonomisk vallgrav (moat), ocykliska inslag, och låg skuldsättning (max 1 gr EBITDA). Och allt detta helst i ett mindre bolag.
 • Dagligvaror (Consumer Staples) är min favoritsektor. Oftast hittar jag "rätt bolag" där. 
 • IT vill jag också fylla på med, men där kan värderingarna vara högre och den ekonomiska vallgraven svårare att bedöma, särskilt i mindre bolag.
 • Sällanköp (Cons. Disc) kan fungera men de har större cykliska utmaningar.

Vilka jag oftast undviker
Jag undviker inte helt men har svårare att hitta bolag i vissa sektorer.
 • Hälsovård borde vara riktigt bra men är ofta svårbedömt för en lekman. Mindre bolag kan också tendera att bli binära. 
 • Industrin är en underpresterande bransch. Men nog finns hur många guldkorn som helst och variationen mellan bolag är troligen stor.
 • Telekom är ofta för skuldsatt för mig, och man kan addera risk för korruptionsskandaler. 
 • Utilities, nästan alltid för skuldsatt och svårt att få tvåsiffrig försäljningstillväxt.
 • Fastigheter. Visserligen bästa sektorn historiskt så statistiskt kontroversiellt att undvika. Men jag äger mitt boende och hittar nästan aldrig lågt skuldsatta bolag i sektorn. 
 • Energi, svårt med "moat" och att hitta något ocykliskt. Finns dock servicebolag och "hackor och spadar"-bolag som kan fungera. Helst vill man ha en ESG-touch på bolagen, men då brukar värderingen vara därefter. 
 • Finans - är inte med i tabellen så svårt att relatera till just nu. Men för mig är det ofta för svåranalyserat och för hög skuldsättning, i alla fall när det kommer till banker.

Synpunkter?
Hur ser du på olika branscher? Har du några favoriter? Och vad läser du ut av tabellen?

10 kommentarer:

 1. Dagligvaror känns ganska tidlöst och stabilt men frågan är om man kan förvänta sig 15 % CAGR över tiden?

  Hälsa gillar jag skarpt och här har du medvind i form av den strukturella tillväxten globalt sett. Det är förstås svårare att bedöma produkterna som lekman som du säger så att ha en korg bolag är en variant för att få exponering tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagligvaror tror jag kan ge 15% CAGR om man är i tillväxtmarknader eller diverse särskilda nischer. Hälsa skulle jag gärna ha bolag mot, korgtänket är inte alls fel!

   Radera
 2. Jag tror det är vanskligt att titta i backspegeln på det här sättet.För några dagar sedan tittade jag på vilka bolag på de bolag i S&P 500 som fanns 1960ish och har givit bäst avkastning sedan dess. En stor andel av bolagen på listan var tobaksbolag som blivit uppköpta och numera är en del av Philip Morris och Altria eller läskbolag.

  Det är väldigt specifika trender som drivit den utvecklingen och som inte kan replikeras kommande decennier då utvecklingen redan skett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frågan är vad datan säger, och hur mycket framtiden skiljer sig från backspegeln. Dagens samhälle ser kanske också så pass annorlunda ut att man inte kan dra samma växlar. Samtidigt tror jag verkligen historien säger något, särskilt när det gäller stabilitet. I datan finns ju såväl IT-bubblan som finanskrisen 2008. Och revenue growth gillar jag som mått.

   Så som jag tänker idag tror jag verkligen att konsumentvaror och Healthcare är säkrare som branscher. Däremot tror jag inte alls på samma sätt på den bästa sektorn (=fastigheter) eftersom förutsättningarna varit sällsynt gynnsamma.

   Radera
 3. Nu skall du få några vattentäta tips. Världen står inför en total utfasning av fossila bränslen. Varenda j-a förbränningsmotor skall ersättas i bilar, lastbilar, bussar, tåg, marint, flyg och stationärt. Eftersom det av många anledningar inte kommer att bli rena batterifordon/fartyg/flyg så är det vätgas/bränsleceller som blir det självklara valet. Det sista årets utveckling visar en enorm styrka där Kina, Japan och Sydkorea visar vägen och ser sig som framtida vätgasekonomier. EU har i sommar pytsat ut 430 miljarder euro på mestadels vätgassatsningar. En megatrend som bara börjat. De största bolagen finns i Europa och Nordamerika. Norska Nel och Hexagon Composite, svenska Powercell och Cell Impact, brittiska ITM Power eller nordamerikanska Ballard och Plug Power. Min depå av ovanstående bolag har dubblats tre gånger på mindre än två år. Och då har omställningen knappt börjat!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin spaning! Hur branscher förändras kan vara mycket viktigt och gratulerar till god utveckling. Vill också hitta bolag som gynnas av megatrender, men ibland blir jag rädd av det som är mot en viss teknik och hett.

   Men samtidigt är det en stor skillnad mot tex järnvägsbubblan där de bolagen var på allas läppar. Hittar man en bubbla tidigt så är det ingen bubbla. Och just att du tar ett branschbett minskar risken betänkligt. Känner fler som liksom du tror starkt på denna bransch (ska tipsa om bolagen du nämner). Håller tummarna även om jag så som det är nu inte hakat på denna megatrend!

   Radera
 4. No need to attend a valuation class... Just play a Fundsmith presentation and you get there too. And TerrySmith also gives you plenty of funny facts.

  Btw: Terry iften says tobacco companies score very high there

  SvaraRadera
  Svar
  1. I also find inspiration in Fundsmiths approach and regulary check their holdings and presentations. It's att simple, different and straightforward approach that i like.

   Fundsmith and Arisaig funds have similar investing style and their funds, and other favorites can be found mentioned here: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2019/06/fonder-jag-foljer.html

   Radera
 5. I think Terry's insight are much better, BY FAR.
  I curious to know the track record of Jeff & Andrew. (Are they the cousins of Ben&Jerry?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeff & Andrew, I don't know if they are as successful as Ben & Jerry, but there is much to like about the podcast and their investment style. This presentation is great: https://focusedcompounding.com/wp-content/uploads/2017/06/The-Focused-Compounding-Fund-.pdf

   Radera