söndag 23 augusti 2020

Inköp NetbayUnder sommaren har jag köpt in Netbay, ett bolag jag följt länge och skrivit om i våras. De står nu för dryga 5 procent av portföljen. Jag har köpt kring 31 THB i snitt och kursen ligger nu kring 30 THB.

Varför köp?

Varför köpte jag, vad har förändrats? Jo, tre saker faktiskt:
 • Fondbolaget Grandeur Peak har köpt in sig, vilket är ett kvalitetstecken för mig. Just att ingen välkänd småbolagsfond tidigare var inne gjorde mig osäker. 
 • Jag har mer pengar att fördela eftersom kassan var stor. 
 • Jag har läst på mer och funderat. Vill gärna ha mer mot software/digitalisering och bolagets marknad är förhoppningsvis enorm. Se sid 17 i presentationen för hur mycket som fortfarande är pappershantering (typ 95 procent för vissa delar). Notera även att bolaget är med i denna lista av 20 spännande smallcaps, och den enda där megatrend nämns.
Jämfört med annat jag köpt är bolaget något svårare, men jag ser mycket jag gillar. Bolaget fångar digitalisering, SaaS och ökad handel i Sydostasien, Logistik är som bransch "hackor och spadar". Bolaget är innovativt, starka i sina nischer, och har bevisad lönsamhet och skalbarhet. Jag fastnar för att de lyfter fram rätt nyckeltal (se årsredovisningens tabeller sid 10-15). Som kuriosa måste jag tipsa om Business Swedens podd om sydostasien, som verkligen är en spännande region!

Tillsammans med Altium och Micro-Mechanics blir Netbay en del av portföljens Ny-teknik-del. Altium och Netbay är de finaste SaaS-bolagen jag kan hitta, i alla fall om bolagen redan ska vara lönsamma. Har letat andra alternativ inom SaaS-logistik (Wisetech, Descartes och Tradelink) men tycker Netbay är bäst.

Risker och nackdelar

Risker finns såklart, t.ex politisk, ökad konkurrens och minskad handel i närtid i spåren av Corona. Däremot borde Corona snabba på digitaliseringen. Bolaget är inte alls billigt, men jag tycker de har hög kvalitet. Korruption finns i Thailand, men genom digitaliseringen bidrar bolaget konkret till ökad transparens genom att papper och kontanter försvinner. Jfr effekten av M-Pesa i Kenya. En särskild risk är det som hände MyEG i Malaysia, men detta bolag är inte alls lika sammanflätat med politiken. Och värdet för corporate governance är högt.

Köp i vanlig depå är en nackdel, men jag kan i alla fall kvitta en eventuell förlust mot vinsten i A2. Över lång tid är depå inte riktigt så dåligt som man kan tro, se z2036. Framförallt tror jag rätt bolag är viktigare än skatteeffekter. Om det är rätt bolag återstår såklart att se, men jag hoppas på det!

Vad tror du om detta köp?

15 kommentarer:

 1. Blir säkert en bra investering, men ska jag vara lite provokativ och leka djävulens advokat så är dina två första anledningar till köpet. Någon annan har köpt och du har pengar att du köpa för. Sånt kan det vara lite varningsflagg på. Det eller så har du hängt för mycket på finanstwitter... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kritik uppskattas, och det kan såklart ligga något i detta. Bolaget stod och vägde och det är okända faktorer som kan vara svåra att bedöma, och att en favoritfond köpte kan då avgöra. Visserligen ska man tänka 100% själv... men jag tänker att fondinnehav är en viktig faktor, äger ingen småbolagsfond kan det finnas en orsak!

   Till mitt försvar har jag kikat på bolaget i typ 3 år, så helt förhastat är det förhoppningsvis inte, men psykologi och FOMO är ett svårt ämne, och det är lätt att åka dit!

   Radera
  2. Jag är övertygad om att du gjort din DD. Du lade upp den så så jag kunde inte låta bli att slå på bollen. Kul att läsa om dina investeringsuppslag. :)

   Radera
  3. Detsamma! Och rätt att gå på smash där :)

   Radera
 2. Hej,
  Intressant bolag. Det finns inte så många mjukvarubolag (SAAS) på Emerging market. Vägsträckan för tillväxt inom digitalisering borde vara massiv i många av dessa länder. Vad tror du Netbay har för konkurrensfördel? Kan detta vara tex höga inträdesbarriärer för certifiering av myndighet för att koppla upp mot deras system? Borde vara komplicerat att knyta ihop alla aktörer med bank, myndighet etc men antagligen inte Network effect eftersom det inte är en marknadsplats. Den fina lönsamhet verkar tyda på att det finns någon slags moat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, att något idag sköts till 95 procent med papper borde innebära en lång runway. Och det är svårt att hitta emerging-markets-bolag som är starka. I Netbays fall tror jag definitivt de har en moat. De bygger ett nav med många anslutna aktörer (myndigheter, banker, transportörer etc) och då är det en utmaning att börja från noll, särskilt om Netbay inte heller skruvar upp priserna för högt. De har en First-mover fördel och du vill som aktör välja ett bolag med bredast ”nätverk” och lösningar. Att det finns få stora aktörer och att Netbay har högst marknadsandel tyder på att det inte är helt lätt att bygga och få tjänsterna sålda.

   Och nog finns en del andra saker som kan vara gynnsamma, tex att bolaget tycks ha goda kontakter inom politiken och myndigheter, och lång erfarenhet samt gott rykte. Sånt kan vara vanskligt att sätta värde på, men kan vara en inträdesbarriär för utomstående det med.

   Radera
 3. Älskar verkligen dina exotiska bolag! Som en försiktig strateg är det osannolikt att vi investerar i dem men det är lärorikt att läsa om dem iaf. Tack för att du vidgar våra vyer.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar kul att höra! Nej, Thailändsk SaaS har en låg folkaktie-potential.

   Vissa av dem är ändå (förhoppningsvis) inte så riskfyllda som man kan tro, tex borde ett konservbolag passa konservativa investerare som handen i handsken. Och alla har (numera) en riktigt låg skuldsättning.

   Radera
 4. Kul case och tack för omnämnande!

  Maxcourtage avskräcker för min del men det blir spännande att se hur bolaget utvecklas framöver :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, caset är hyfsat ovanligt, finns inte så många peers. Hoppas hitta fler elektroniskt handlade bolag framöver, letar på sådana marknader också :)

   Radera
 5. Hej Gustav,

  Uppskattar mycket din blogg. Ett mycket intressant företag. Om jag läser rätt i deras rapporter delar de ut stora delar av sin vinst. Hur ser du på det? Brukar man inte vilja att ett bolag med stor potential och lång runway kvar har en aggressiv återinvestering i företaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng! Jo, det hade inte gjort något om de återinvesterade mer. Tolkar det som att goda finanser i kombination med att tillväxten oftast inte är så kapitalintensiv gör att de kan ha en hög utdelningsandel.

   Så länge de inte kompromissar med skuldsättningen, och tillväxten ändå finns där, kan jag köpa trots en hög utdelningsandel.

   Radera
 6. Mycket intressant bolag och det kommer säkerligen bli en bra investering! Själv är jag dock lite för rädd (ännu) för att investera i områden utanför den ”brittiska rättsordningen”, ser å ena sidan lite för stor risk för politisk påverkan och korruption. Men just att verksamheten leder till ökad transparens i näringslivet är ju å andra sidan något mycket bra.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man får ställa lite högre krav eftersom mer kan gå fel. Att Grandeur Peak köpte lägger jag därför extra vikt vid. Och att de får goda resultat i Corporate Governace spelar också stor roll.

   Tidigare brittiska kolonier är annars klara favoriter, så är det!

   Radera
 7. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881
  ®

  SvaraRadera