söndag 20 december 2020

Inköp Kahoot

Jag har köpt in mig i norska Kahoot. För er som inte vet är det ett välkänt namn för digitala utbildningar/tävlingar. Nog andas det FOMO att köpa in högvärderade teknikbolag, javisst... men tycker bolaget har något unikt och matchar min strategi. De dominerar en nisch som gynnas av en megatrend. Här är bolagets senaste presentation, se särskilt bild 10 om global tillväxt och 31 om utbudet av tjänster. Prognoser finns på marketscreener.com

Jag vill ha mer av tillväxt och detta får läggas till den växande korgen av digitala tillväxtbolag tillsammans med Altium och Netbay. Nog är det mindre exotiskt, men mer av en "chansning" med tanke på värderingen. Men det är en kalkylerad risk och jag börjar med låg portföljvikt pga värderingsrisken. Har köpt cirka 3 procent men överväger att köpa mer, i omgångar.

Plus och minus

Skäl för att köpa

 • Stark och global tillväxt. Modellen kan fungera överallt och är digital. Jfr med att 1% av lärarna i USA betalar, finns runway kvar. Noterar att de är ocykliska och växer i alla världsdelar. 
 • Klar moat. De är ett eget verb. Svårt att byta till andra pga stickiness, har inte hittat bättre alternativ, och det stora biblioteket av användarskapat innehåll är en växande fördel. Visst finns konkurrenter men (Kaa)hootbilden är inte stark. Vi talar om en global världsledare inom en högintressant sektor (utbildning/gamification).
 • Starka ägare, dels insynsägande i ledningen, men också Microsoft, Disney och Softbank i ägarlistan (nja på sista, men ändå). Det viktiga är att Microsoft (peppar peppar) inte kommer direktkonkurrera och att samarbetena ger kontakter, t.ex. integrering i Teams. 
 • Skalbart. Kan bli en digital utbildningskoncern, bredda antalet tjänster och i viss mån konsolidera branschen.
 • Mindre bolag på mindre lista, något av en hidden champion. En analytiker har prognoser på marketscreener. Det är inte så ofta som världsledande företag handlas på mindre listor. 
 • Ett av de bolag som man, likt Apple, kan känna till. I alla fall om man har barn i skolan.

Skäl emot

 • Näsblodsvärdering där man får se P/E som P/S och det fortfarande är dyrt. Jag har som krav okey värdering, och detta är endast okey om man lägger in extremt stark tillväxt (vilket jag gör). Kan straffas hårt om de växer långsammare. 
 • Något av ett obevisat företag, kom in på börsen 2019 och har nyligen börjat vända till vinst. Inga av mina favoritfonder äger.
 • Knappast oupptäckt bolag på riktigt, relativt många ägare hos Avanza t.ex och ett globalt midcap. Samtidigt tror jag inte man måste vara med från början. 
 • M & A är alltid en risk, det vill till att det skapas synergier och det unika inte försvinner. 

Summering

Uppenbara nackdelen är värderingsrisken. Har börjat köpa in mig ändå. Jag tror det finns ett stort värde i att lära sig mer. Även om investeringen går dåligt är detta ett sätt för mig att närma mig digitala bolag. Nog är det stor skillnad på detta mot att köpa Indonesiska tejpbolag till bokfört värde. Och även jämfört med Netbay och Altium är det mycket dyrare, men du får mycket mer tillväxt. 

Sådana här case är svåra och fallet kan bli hårt om musiken stannar så att säga. Men jag har ändå, inspirerad av Stefan Thelenius (z2036) fastnat för bolaget. Jag släpper den trygga värderingssargen, ger mig ut i mitten och kan såklart åka på en svår tackling. Vi får se. Vad tror du om Kahoot?

17 kommentarer:

 1. Intressant bolag, men just att det är obevisat gör att det faller mig. Värderingen är svårvärderad ;-) och jag frångår inte grundprincipen om låg/rimlig värdering, liksom det som handlar om kassaflöde. Ja ok de visar positivt kassaflöde nu, men historiken är för kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en risk här, att börshistoriken är kort och bolaget i den meningen oprövat. Samtidigt är verksamheten längre än så och produkterna väl beprövade. Annars hade jag inte vågat. Tänker mig att skalbarheten gör att de kan få starka kassaflöden framöver.

   Ska också nämna att huvuddelen av portföljen är och kommer förbli likadan, men ja, man kan se det som att jag tar större risk här, så är det. Har inte tänkt mig någon dramatisk omsvängning av portföljen :)

   Radera
 2. Jag tror att ifall man ska ha den här typen av strategi så bör man nog ha viss diversifiering i det. För det är ett fåtal som kommer att sluta som framgångssagor och det är inte enkelt att på förhand spå vilka. Jag noterar för övrigt att allt fler idag lockas in i ropen om att bortse från värdering i princip. Det är tidens tecken, vi får tacka centralbankerna?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, ju mer åt "galen tillväxt" men drar åt, desto viktigare att diversifiera. Men det är en viktig och svår fråga: Vad ska tillväxt som är galet hög värderas till? I en tid med låga räntor kanske höga priser är motiverade. Men inte hur höga som helst, och där ligger risken...

   Håller mig till strategin på så sätt att de i mina ögon är en Hidden Champion, och tänker att tillväxten gör att värderingen inte är för hög (men det är ett riskfyllt sätt att se på det här, jag vet).

   Radera
 3. Kul att du tar in Kahoot!, hoppas att det blir en fin resa framåt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på det och tack för inspirationen!

   Radera
 4. Om inte annat visar köpet att det går mode i allt investerande.När Lundaluppen började blogga var höjden av visdom att leta efter a real Ben Graham situation. Köp en krona för femtio öre. Nu har tycks höjden av visdom vara att hitta en T.Rowe Price situation. Price menade att alla bolag har livscykler och det bästa en investerare kunde göra var att köpa bolaget under dess tidiga tillväxtfas. Ett moget företag minskar investerarens möjligheter och risken ökar.

  Det fanns en tid på denna blogg då JNJ skulle ägas långsiktigt. Nu tycks värderingen inte spela den minsta roll. Tiderna förändras:-))

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, tiderna förändras. Det är ett litet frånsteg från de vanliga innehaven, men av 13 bolag är 3 stycken skalbara teknik-tillväxtbolag och detta är det mest extrema, sett till tillväxt och värdering. Så förändringen är inte så stor sett till hela portföljen.

   Man kan också argumentera att bolagen förändras, precis som tiderna förändras. Idag är det lättare att som mindre teknikbolag bli en värdsledare och få global spridning. 2010 fanns det färre sådana bolag. Och när Ben Graham investerade fanns det inte något!

   Men med det sagt måste man också titta på värderingen. Man kan inte kasta priset överbord, oavsett vad T.throw Price menade :)

   Radera
  2. Intressant att du köper in lite norskt. Detta är en tjänst som många kollegor använder och som elever "efterfrågar". Det kan nog slå mycket väl ut!
   Följer med intresse och önskar dig all lycka i denna investering!

   Lars; ROLIGT att se levnadstecken från dig. En nyfiken fråga; blir det några julkort i år, likt traditionen bjuder? Vill du låna bloggen, eller "bara" kommentera? Ingen press och det är enbart en fråga. Vill betona det!

   Allt gott,
   Cristofer

   Radera
  3. Christofer: Tackar, jag håller tummarna!

   Lars: Julkort skulle verkligen uppskattas, precis som dina kommentarer!

   Radera
 5. Cristofer,

  Blir inga julkort i år. Jag läser inte speciellt mycket bloggar. Följer en del trotjänare typ Spartacus Invest, Besser 1 och Daniel Investerar. Jag är i grunden en random walker. Investerar jag aktivt blir det i bolag typ BAM och Berkshire. Novo Nordisk har hängt med i många år och inget jag släpper i första taget.

  Investerar aldrig i dessa tillväxtbolag typ Kahoot. Tycker det kan riskkapitalbolagen göra. Snart börjar det väl pratas om den NYA EKONOMIN och då vill jag lova att det är fara och färde. Vill ha substans för mina pengar. Köper från och till i Essity som är ett begripligt och fint bolag till ett attraktivt pris.

  God Jul!

  Lars

  SvaraRadera
 6. Off Topic

  Har två julönskningar när det gäller bloggar.

  Ett. Att bloggaren Sparo bjuder läsekretsen på sin fina julhälsning. Det var visst något om att smälla i sig femtusen kalorier. Vad spelar det för roll när man ändå skall börja träna efter årsskiftet? Och odla skägg för f-n.

  Två. Att Lundaluppen följer upp sin brevväxling med danska SKAT.

  Är detta för mycket begärt?:-))

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två bra önskningar, hoppas de slår in!

   Radera
 7. Även jag ökade min bevakningspost i Kahoot i veckan, till ordinarie portföljmedlem. Detta efter att ha frågat mina tonårsdöttrar om de kände till namnet, vilket de gjorde och använder det mycket både på högstadiet och gymnasiet!

  SvaraRadera
 8. Jag har köpt varsin liten post till barnen. De använder detta en hel del i skolan, tyvärr tittade jag inte närmre på det när de började prata om att de haft läxförhör i Kahoot för 1,5 år sedan eller så.
  Lärarna verkar gilla det, eleverna här hemma gillar det definitivt. Och vi har kört lite på skoj som sällskapsspel, roligt och mycket innehåll.
  Om inte investeringen i sig blir succé så tänker jag att det kan vara värt det genom att väcka barnens intresse för investeringar då de äger något de använder och tycker är roligt. På lång sikt kan det intresset nog betala sig riktigt bra.
  /TO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Tänker likadant och barnen har investerat här med, för att väcka intresset och för att det är något de känner till. Hur det går får vi se :)

   Radera