söndag 19 april 2020

Netbay: Thailändsk SaaS inom e-logistik


Netbay är thailändskt okänt SaaS-bolag som är riktigt starka i en liten nisch. Det handlar om SaaS för import/export-lösningar, särskilt tullhantering. Kort och gott ett bolag mot e-logistik vilket inte hör till vanligheterna på världens börser. Enda liknande aktörerna jag hittat är Hong-Kong-baserade Tradelink och australiensiska WiseTech Global.

Tyvärr handlas bolaget bara i Bangkok vilket ger köp i vanlig depå, telefonorder och maxcourtage.

Om bolaget
Netbay knyter samman importörer, exportörer, myndigheter, försäkringsbolag, banker etc. i SaaS-lösningar. I bästa fall blir det en nätverkseffekt eftersom många aktörer är inblandade. Digitalisering av dessa kedjor är helt rätt. Typkunden är t.ex. DHL som sparar tid och pengar genom att använda Netbays tjänster istället för papper. Bolaget digitaliserar också Thailand i vidare bemärkelse. Via de thailändska nyhetssidorna (kör translate) ser man att de gått in mot e-domstolar och blockchain.

Fortfarande luddigt? Kolla då hemsidan, en video, IR-sidorom produkterna, senaste presentationen, en annan bra presentationsummering av IPO-prospektet så kan det klarna. Bästa sättet att förstå bolaget snabbt är nog denna analys från 2016. Jobbar man med translate funkar denna analys från augusti 2019. Vad Netbay gör kan också illustreras av bilden nedan:


En bra grej med Thailand är att det kommer ut Q & A från årsstämmorna, en uppgift om över 50% marknadsandel i huvudverksamheten ser man i 2018 års årsstämma (sid 20). Andra intressanta frågor och svar finns där också. En intervju med VD:n är också läsvärd, liksom en till.

Nyckeltal
Går vi in på finanserna finns en fin sammanfattning här. Bolaget har hög kvalitet. ROE ligger kring 35 procent senaste fem åren och EPS växer med på 33 procent per år samma period, Revenue-tillväxt på nästan 20 procent senaste fem, men 15 procent senaste året. Det kostar P/E 37 (TTM) och P/CF kring 35. Inte billigt, men inte jättedyrt om tillväxten fortsätter i samma stil. Däremot växer revenue "bara" kring 15 procent, och jag undrar hur Corona slår på handel närmsta året.

Branschen
Centralt för det här bolaget är att det finns något som kallas National Single Window (NSW), en slags gemensam myndighetsrapportering. Sådana lösningar finns inte bara i Thailand utan är ett koncept. Företag kan bygga kopplingar mot den och myndigheterna är oftast inte intresserade att vara sista kontakten mot kunderna, utan håller IT-budgeten nere och låter företag göra jobbet.

Lösningar för tulldokument (den största delen) kan breddas genom att fler länder ansluts, fler tjänster erbjuds, och att det sker fler transaktioner. Burma, Kambodja och Filippinerna anslöts som nya länder i 2019.

Vad lockar
Ett antal positiva faktorer finns:
 • Fin historik, bolaget växer fint och är lönsamt
 • Okänt SaaS-bolag, fortfarande ett microcap. Bevisad verksamhet men lång "runway" kvar.
 • Mycket återkommande intäkter
 • Största aktören i en attraktiv nisch
 • Gynnas av ökad handel i Thailand och ASEAN-området 
 • Bevisad skalbarhet, kan öka omsättning med samma antal anställda.
 • Trolig nätverkseffekt på grund av många aktörer knyts samman
 • Netbay nämns som en stark aktör inom den digitala ekonomin bredvid Airbus, se sid 8.
 • Har gett sig in mot Blockchain, oftast är det big no no pga "buzzword", men just för transportlösningar är det helt rätt.

Vad är negativt?
Detta är negativt:
 • Köp i vanlig depå vilket är ett klart minus. Telefonorder till maxcourtage.
 • Är nischen för smal? Kan andra, större bolag, utveckla andra lösningar. teknik är föränderligt.
 • Effekt på kort till medelång sikt av Corona-viruset? Dålig timing?
 • Inte billigt, P/S 15 är högt. Däremot "bara" P/E 33 
 • Detaljerna i bolaget är svåra att förstå och svårbevaka. 
 • Ingen känd småbolagsfond inne.
 • Hur stora är inträdesbarriärerna egentligen? Jfr svaret på sid 12 i 2017 års årsstämma. Switching costs är nog en viktig faktor, men troligen också humana priser som inte gör det värt för konkurrenter att komma in och dela på kakan.
 • Marknadsandelen har troligen gått ner i det viktigaste segmentet även om den är väldigt hög fortfarande. 2014 var den ca 70% och 2018 säger de över 50%. 
 • En stor konkurrent finns i CAT telecom, vilket framgår av IPO:prospektet. Samtidigt är detta knappast deras huvudbusiness. Risken är om de kan "bundla" och erbjuda det som Netbay gör som en gratistjänst. Men Netbay har större marknadsandel och dominerar.
 • CEO:n som är en nyckelperson kliver av. Smartare att avvakta någon rapport eller två?
 • Bromsar bolag in? Gått från 20 procent revenue-tillväxt till 15 senaste året.
Summering
Har varit ganska nära köp. Men det höga P/S-talet och bolagets höga komplexitet i förhållande till min låga kunskap har gjort att jag avvaktat. Jag vill öka andelen SaaS i portföljen och det är mycket svårt att hitta små och dominerande bolag med fina nyckeltal till rimlig värdering. Man kan ju också köpa större bolag som Xero eller i ren resignation köpa Fortnox. Men frågan är om det är för smalt bolag. Australiensiska WiseTech är mycket mer diversifierat.

Kvaliteten är riktigt hög, men det är oklart om nischen är något för smal är en risk. Men framförallt är priset är ganska högt i förhållande till att momentum avstannar, ifall Corona inte syns än. Landar i avvakta så som det är nu, troligen. Funderar ändå på att köpa in, särskilt om kursen skulle gå ner framöver. Tror du på Netbay? Och på den här typen av bolag?

8 kommentarer:

 1. Spännande case helt klart! Synd att den är svårhandlad/dyr att köpa bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett konkret minus. Vanlig depå och maxcourtage igår i köpet, tyvärr.

   Radera
 2. Jag är boende i Thailand sedan många herrans år tillbaka och har lärt känna Thailand bortom stränder och paraplydrinkar. Jag umgås med thailändska advokater och läkare, högt utbildade människor. Jag ser också, man upptäcker mycket som utlänning i ett på många sätt rasistiskt Thailand, hur otroligt korrupt landet är. Korruptionen finns precis överallt och börsnoterade thailändska bolag är inget undantag. Hela systemet är korrupt och jag skulle aldrig utsätta mina besparingar för denna extra risken när det finns börser och länder som är betydligt mindre korrupta. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för varningen. Det är en aspekt att ha med sig. Till att börja med undviker jag alltid särskilt utsatta branscher som telekom, bygg och vapen. Sen handlar en del om vilken kontakt man har med myndigheterna. Det här bolaget är kanske "för nära", och bolag som MyEG i Malaysia drabbades hårt av att det blev en annan regering som de inte hade lika starka band med.

   Sättet jag försöker sänka risken genom, oavsett land, är att välja enkla bolag, med lång historik, nettokassa och att vettiga fonder är inne. Men jag ska fundera vidare på Thailand specifikt och ta en förnyad titt på t.ex. https://www.transparency.org/cpi2019

   De länder som jag har som "uninvestable" för mig är bland annat Ryssland, Turkiet, och eventuellt Kina (kommer inlägg om det).

   Radera
 3. Anders,

  Tack för ditt inlägg. Jag har själv berört denna svårighet med att investera i länder typ Thailand.

  Off Topic

  Läste Gustavs analys av JNJ när bolaget kostade 100 dollar. Nu kostar JNJ 150 dollar. Kursen pumpas sakta men säkert upp av ständiga utdelningshöjningar. En stor fördel med USA är att hela systemet är uppbyggt kring att producera och investera.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, tack för varningen säger jag här med.

   USA är en stabil marknad och på många sätt en förebild. Tror inte JNJ är fel men har gått åt mindre bolag för egen del. Kikar på Construction Partners för tillfället. Men det är ju ganska långt från en "läkemedelsfond" så som JNJ i praktiken kan bli.

   Och pratar vi länder är Australien och Nya Zeeland något som är favoritmarknader. De har flera av USA:s fördelar men även närheten till Asien.

   Radera
 4. Verkar vara en fin liten pärla du hittat! Låter ändå klokast att avvakta, främst pga att ingen fond är inne och att CEOn kliver av, tycker jag. Sedan låter ju kommentaren från Anders riktigt avskräckande faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så tänker jag. Tack för input!

   Ett gäng fonder är i och för sig inne, så bolaget är inte hatat ur fondperspektivet, men det rör sig inte om någon som jag känner till: https://www.morningstar.com/stocks/xbkk/netbay/ownership

   Radera