fredag 30 augusti 2019

Sålt Paradox


Jag sålde Paradox nu under veckan pga tappad "conviction". Jag tycker caset har blivit något svagare sedan jag köpte det. Kan såklart vara helt fel, och jag kommer fortsätta följa bolaget som jag tycker är intressant. En bieffekt av försäljningen är att jag får loss lite kassa som kan vara något att använda, t.ex. om brexit-frossa skulle uppstå.

Mest handlar det om att Imperator Rome blivit en flopp, och att andra spel inte riktigt varit några större succéer heller. Men jag är rädd att Rome i värsta fall säger något mer. Hur väl känner de sin målgrupp? Är spelarbasen tillräckligt lojal? Räcker spelarbasen för tillväxt, eller fortsätter de spela gamla Paradoxspel? Håller dlc-modellen över lång tid? Är bolaget tillräckligt unikt?

Rome är nog ett litet slag mot deras rykte och i värsta fall kan flera års intäkter i grundspel och tillägg gå förlorade. Det jag stör mig på är att spelet är inom deras kärna och nisch, då ska man inte misslyckas så kapitalt om man känner sin målgrupp. Och jag såg "lojal spelarbas" som något väldigt viktigt.

Visst kan de få fart på spelet och nya titlar kan gör att de lyfter. Men jag är inte tillräckligt komfortabel i förhållande till värderingen. Värderingen ger inte så stort utrymme för fler misslyckanden och jag är orolig för om fingertoppskänslan finns där.

Sen är det ett fantastiskt bolag i stort, många bra fonder äger, men jag är rädd att de inte var så unika som jag trodde. Eller så tror jag bara för lite. Men jag kör defensivt och ställer mig vid sidlinjen tillsvidare. Det är i alla fall lätt att köpa tillbaka dem om jag skulle vilja. Jag ifrågasätter såklart också mig själv, min tidshorisont, och analysförmåga. Men man måste få tänka om. Och allt kan handla om att jag kan för lite för att ha en stark långsiktig åsikt.

Men en hög värdering kräver alltid en hög conviction och det har jag inte längre.

Hur ser du på Paradox?

13 kommentarer:

 1. Tycker det är klokt, och starkt(!), att du väljer att ställa dig vid sidan av när du känner detta tvivel.

  Jag kommer inte ihåg vilket av deras spel det var, men vid släppet av detta var det likt nu med Rome - mindre positiva omdömen från spelare, men mycket bra sådana från kritiker. Spelet kom sedan att växa enormt med envar patch tillika DLC.

  Visst kan det ha varit undantaget som bekräftar regeln, men om jag förstår Paradox som investeringscase är det väl främst moddar, DLC, patcher et cetera som dels har räddat dem, dels är det som gör att de har denna lojalitet?

  Som sagt är jag mer insatt som (f.d.)spelare av HoI och EU, men när jag pratar med elever som spelar säger de att det är just dynamiken mellan spelare och skapare som gör spelen så roliga och intressanta.

  Oavsett tycker jag att du har agerat korrekt - viktigt att känna en tilltro och ett lugn.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan säga att jag både tvivlar på mig själv och Paradox. Hur som helst, modellen är egentligen lönsam och smidig (man köper vad som passar), men det har framkommit ganska stark kritik både mot spelet och det upplägget. Även om kritikerna alltid hörs mest.

   Det som oroade mig särskilt är att kontakten mellan Paradox och spelarna antingen inte var så god från början, eller åtminstone fick sig en törn när spelet sågades. Har varit ifrågasättanden på tidigare spel, men inte i denna styrka.

   Radera
 2. Vet du vad, när det gäller spel så ska man akta sig för att utnämna att spel floppat. För 1-2 år sedan sa analytiker att ett av deras spel floppat, i kommande versioner sålde de sedan miljonupplagor. Man ska dessutom akta sig för att fokusera på enskilda spel, det är portföljen som ska beaktas, och där står Pdx stabilt som få.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag kan ha fel här. Med flopp tänker jag främst på recensioner, antal spelare och det missnöje spelet väckte jämfört med förväntningarna. Visst kan det rättas till och det ska inte dömas ut. Men efter att ha tänkt på detta har beslutet mognat. Det behöver inte alls på något sätt handla om att Paradox är på fel väg, det är bara det att jag själv inte är tillräckligt säker på att de är på rätt väg.

   Radera
 3. Klokt beslut. Jag gillar Paradox produkter men P/E>40 för en etablerad aktör är ändå rätt mycket. De kan i och för sig leva upp till den värderingen om de utvecklar nya produkter som slår lika bra som historiskt men en kassaskåpssäker investering eller fantastisk tillväxtaktie är det inte längre. Jag håller mig borta från spelbranschen eftersom den är så trendkänslig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, vi får se. Kan uppleva att gaming är hett, även om det blivit mindre hett. En stor faktor är att bland annat Paradox är stora en del fonder, så de kan styras av fondflöden. Jag kanske gör en för stor sak av Rome, men hög värdering kräver att de verkligen vet vad de gör, och levererar.

   Radera
 4. Hej Gurra! ;)
  Rimliga tankar och rimligt beslut. Jag har varit med sen IPOn och fyllt på under vägen, så PDX har bjudit på en fantastisk resa. Har själv sålt av 40% av mitt innehav i omgångar, senast nu i juli. Mest pga för stor vikt i portföljen och suget att diversifiera inom gaming (köpt Gravity 👎🏻 och G5 👍🏻), men även pga värderingen. Men ligger nog kvar med resterande, det är ju ett bolag som är lätt att gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis för det första! Jag hade rätt lite, och ville minska, så då blev det sälj på allt. Gravity, G5, ja man kanske ska undvika spelbolag som börjar på bokstaven G? :) Nej, men håller tummarna för en bra utveckling!

   Radera
  2. Hehe, tack, ibland lyckas man :)
   Jag hoppas att min spel-trojka kommer prestera över tid.

   Radera
 5. Håll spaning på bolaget i samband med Empire of Sin släpps, runt våren 2020. Det har varit rätt mycket hype kring det spelet och det kan få kursen att sticka iväg igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det verkar bra. Men oftast är det de helt egenutvecklade de tjänar mer på. Och sen kan det ju komma fler trevliga releaser i samband med spelmässor. Ja, det är en risk att inte äga, särskilt på sikt, men man måste vara komfortabel med ägandet, vilket jag inte längre gjorde.

   Radera
  2. Det utvecklas av egna Romero Games som dom ju köpte för nåt år sedan 😉

   Radera
  3. Sant, skrev lite fel där. Bra påpekande!

   Radera