söndag 1 juli 2018

Halvårssummering - segt men ingen katastrof


Första halvåret 2018 gick portföljen upp 3,5 procent. Som jämförelse är DJ Index ner ca 1,5 procent, SIX30 Return upp ca 2,5 procent och SIX Portfolio Return ca 4 procent. Valutaförändringar är inte inkluderade i indexen och tittar man på t.ex. SPP Aktiefond Global är den upp 9 procent medan Didner & Gerge Small- and microcap är upp 7,5 procent.

Det är en småseg utveckling som jag inte är nöjd med. Viss valutadopning ingår (förutom Sydafrika) och då borde det gått bättre. Rese- och renoveringsportföljen, som är mer defensiv, har gett ungefär 7%. Den består av Northwest Healthcare (50%) samt Bonäsudden, Pegroco Pref och Vitreous Glass. Men över tid tror jag fortsatt mer på min huvudstrategi även om det svänger mer. Backar man bakåt så har utvecklingen över lång tid varit mycket god.

Köp- och sälj
Dessa bolag har lämnat portföljen under halvåret:
 • Matahari Department Store
 • Northwest Healthcare
 • Logistec
Dessa har tillkommit
 • Micro Mechanics
 • Superlon
 • Taokaenoi (köptes in under veckan).
Större förändringar är att jag ökat i A2 milk, Decisive Dividend och Sealink. Jag har framförallt minskat i eWork, men också i Vitec och Savaria. Det har tagit emot att sälja Northwest och Logistec, men Matahari var utan tvekan rätt. Anledningen till förändringarna är att jag vill vrida portföljen något åt öst och att jag tycker mig ha hittat ännu bättre tillväxtcase. Sånt återstår såklart att se.

Utvecklingen i bolagen
Många bolag har underpresterat kursmässigt. Bland toppinnehaven har Savaria (-12% och Discovery (-20%) gått dåligt. LiveChat och Superlon är ned över 20%. De som har gått bra är lätträknade nämligen A2, Somero, Sealink, Decisive Dividend och Logistec. De två Indonesiska har också hållit emot fint. Framförallt är det A2 som räddar halvåret.

Utvecklingen i själva bolagen är ofta mycket bättre. Det är väl främst LiveChat, eWork och nu senast Superlon som gått år fel håll, oklart hur tillfälligt det är. Famous Brands har börjat lyfta sig uppåt igen och få ner skuldsättningen. Många bolag tuggar på rätt fint även om kursen står still.

Portföljen inför sommaruppehållet
Så här ser det ut inför uppehållet. Taokaenoi har tagit plats i portföljen. Jag har bestämt mig för att ledningens mål är väl defensivt satta och att de förhoppningsvis kommer att nå dem tidigare. Tänker mig närmast att minska i eWork (sälja av) och att fortsatt öka i Taokaenoi och möjligen Micro Mechanics. Det är möjligt att jag springer på något fantastiskt bolag under sommaren, men man ska ju inte glömma bort de alternativ som redan finns i portföljen.
9 kommentarer:

 1. Ja ett segt halvår här också, de sista dagarna lyfte dock något, framför allt de mexikanska, men det blev nog inte mer än att jag landade på ca +2 %. Men året är långt, och liksom i fotbollen avgörs det ofta i andra halvlek!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag har inte gett upp hoppet om året. Men frågan är om jag hittat bolag som rycks med eller inte i eventuell nedgång. Dina är kanske mer stabila. Vi får se!

   Radera
 2. Du kanske borde jämföra dig mot ett Emerging Markets-index isf världsindex?

  Oavsett så är plusresultat bra och jag tror nog att du har en portfölj för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, en sådan indexfond har gett 1,3 procent: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/395575/handelsbanken-msci-emerging-markets-ind

   Hoppas verkligen att det är en portfölj för framtiden. Svårt ibland bara att översätta megatrend till rätt bolag.

   Radera
 3. Var köper du Micro Mechanics någonstans?
  Den kommer inte upp när jag söker på avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den handlas via telefonorder (maxcourtage) och i vanlig depå. Uppgifter finns tyvärr inte på sajten, men tex här: https://markets.ft.com/data/equities/tearsheet/summary?s=5DD:SES

   Radera
 4. En hel del bolag jag inte tittat på överhuvudtaget. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att inspirera. Finns massor med bolag världen över och de här passar min strategi som går ut på att leta efter (mer eller mindre) okända marknadsledare.

   Radera
 5. Kan bara instämma med Herr Flint! Verkligen intressanta bolag som jag inte ens kände till sedan tidigare! Dags att börja läsa på om dem :) Tack för en fin liten halvårssummering!

  SvaraRadera