söndag 16 april 2017

Investera i Indien?


Indien är ett spännande land med trevliga bolag men marknaden är svåråtkomlig. I alla fall om man som jag vill handla lokalt och kunna välja små- eller medelstora bolag. Ingen svensk aktör erbjuder handel lokalt i Indien vad jag vet. Däremot kan det finnas andra sätt att nå marknaden, och den "normala" investeraren kan börja på slutet och kolla fonder och ETF:er :-)

Anledningen till att Indien är intressant är givetvis demografin, tillväxten och reformerna. Podden Björnfällan ger en intressant genomgång och Framtidsinvesteirngen har skrivit om banken HDFC.

Indiska bolag
Sekundärnoteringar är det man får leta efter, det går som sagt inte att handla lokalt. Adr.com är då en bra källa. I praktiken är det USA eller London som gäller och främst Nasdaq och OTC. Om jag förstått rätt är Nasdaq är inget problem men för OTC gäller telefonorder och köp i vanlig depå, dvs inte kapitalförsäkring eller ISK.

Screenar man på likviditet i Indiska sekundärnoteringar får jag fram följande listor, sorterat lite löst på omsättning. Efter dessa aktier hittar jag bara aktier som inte handlas något de senaste 10 och 90 dagarna.

Elektronisk handel i USA, dvs NYSE eller Nasdaq:
 • Icici bank
 • Infosys
 • Tata Motors
 • Wipro
 • HDFC bank
 • Vedanta
 • Videocon d2h 
 • Dr Reddys
 • WNS Holdings
 • Sify technologies
Är några av dessa intressanta? Skulle säga att HDFC bank, som framtidsinvesteringen äger, framstår som intressant om man gillar bank och lite större bolag. De har inte problem med dåliga krediter vilket annars kan vara vanligt i Indiska banksektorn.

Infosys är också stabil även om exponeringen mot Indien är lägre än vad man kan tro. Omsättningen kommer från bolag världen över som köper Infosys tjänster, så mer internationellt än lokalt bolag. 

Handel i London, Tyskland, OTC etc (oftast ej elektroniskt)
 • Tata Steel
 • Axis Bank
 • Federal Bank Ltd
 • Mahanagar Telephone
 • State Bank of India
 • Great Eastern Energy
 • Larsen & Toubro
 • Mahindra & Mahindra
 • Gail India
Här finns ett gäng bolag till som är bökigare att handla. Några klingar väl bekant ändå och du lär inte hitta det där oupptäckta Indiska småbolaget här, men bolag med namn som Mahindra & Mahindra lockar en exotisk investerare :-)

Bolag med Indien-fokus
Man kan ju tänka sig bolag som inte är Indiska men som har en stor verksamhet där. Jag har hittat några alternativ men det finns nog många fler. Storbritannien eller möjligen USA borde kunna ha bolag med stark Indisk krydda.

Dessa har jag hittat:
 • Fairfax India är ett kanadensisk bolag som kan vara värt en titt. Äger verksamheter i Indien och vanliga Fairfaxbolaget inger respekt i alla fall.
 • Excel growth and income fund finns också noterad i Kanada, men de verkar vara mer av en börshandlad fond.
 • Dominos Pizza är dominerande på Indiens pizzamarknad. Läste på lite när Famous Brands skulle ge sig in i Indien (vilket inte föll väl ut, kanske pga Dominos).
 • Religare Trust är ett Singapore-baserat bolag som äger Indiska sjukhus. Tyvärr bara möjlig att köpa i vanlig depå numera och för högutdelare är det lite surt att skatta bort 30% av utdelningen. Hade annars passat in som en krydda på Northwest Healthcare-temat.
PPM, fonder och ETF:er?
I PPM finns ett tiotal fonder som gett mellan 11-17 procent per år senaste fem åren. PPM kan vara ett alternativ när det är svårt att investera i på annat sätt. I de tjänstepensioner man har kan det finnas fonder med Indien-inriktning. Beroende på utbud och fondavgift kan det vara något att överväga. Jag har en Indienfond i min egen tjänstepension (bland andra fonder).

Om man t.ex kollar hos nätbanker finns exempelvis Indienfonder från Danske Invest, Nordea, Carnegie och Handelsbanken för att nämna några. EFT:er finns också t.ex. någon via Deutche Bank. Har inte specialstuderat fonder och ETF:er ska sägas och har vid en superdupersnabb titt inte hittat någon med småbolagsfokus (vilket är det fokus jag har).

Har du investerat i Indien. Hur i så fall? Tror du det är värt att köpa in något Indiskt bolag eller ha en exponering mot landet? Hur i så fall?

Ett tillägg! Inlägget ät skrivet innan jag nyligen bröt handen, ha överseende med korta och långsamma kommentarer från mig, och det finns risk att börsnoterade gipsbolag kommer analyseras framöver.

26 kommentarer:

 1. När jag flyttade om lite i PPM i slutet av 2016. Så fick Nordeas Indienfond en skvätt. Hittills har det varit en bra affär! ☺

  SvaraRadera
 2. Har haft Indien i omgångar genom åren i fond. Sålde 2015 innan dippen och köpt in igen straxt innan uppgången igen. Har fonden Carnegie Indien i vanlig fondportfölj, ppm samt köpt till sonen (borde kanske se över avgift för ppm). Tror Indien har framtiden för sig men med lite svackor på vägen. Har inte tid/kunskap för att gå in med egna köp i Indien så fond passar mig perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fonder är smidigt och svårt att hitta så många andra sätt här, men de finns :)

   Radera
 3. Jag har tittat mycket på Fairfax India som jag tror är det absolut enklaste och billigaste sättet att få bra exponering mot Indiens demografi och tillväxt. Prem Watsa som snittat ca 20% return sedan starten med Fairfax har bra kontakter i landen och gillar de investeringar dom gjort hittills. Försökte handla bolaget via Avanza men gick inte då bolaget är noterat i Kanada men handlas i USD. Finns även en notering på Pinksheet tror jag det var som dock är mycket mer svårhandlad. Jag valde att inte handla då det inte gick att äga i KF. Har indirekt exponering via Fairfax som erhåller performance fee från Fairfax India. Rekommenderar läsning av Fairfax India letters to shareholder för att få en bra bild av ekonomin i Indien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar intressant som sagt, men eventuellt svårhandlad om den saken inte blivit bättre nu.

   Radera
  2. Går superlätt att handla på Nordnet.

   Radera
 4. Har Fairfax india. Bra personer ger ofta bra utveckling. Jag tror mycket på indien de kommande åren om politiska makten ligger kvar stadigt där den är. Detta är den största risken i demokratiska indien. Den risken finns inte i kina. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "nackdel" med demokrati ja :) Splittrat land också har jag för mig.

   Radera
 5. Hur handla du Fairfax India Marcus? Vilken mäklare använde du och har du köpt bolaget via Toronto eller OTC? KF, ISK eller aktiedepå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Indien är onekligen ett spännande case generellt, har Infosys och HDFC samt fonden Pictet-India Index i min tjänstepension - bra inlägg!

  SvaraRadera
 7. Jag har fundera på etf:erna EPI och INDA men tycker allt ser dyrt ut även om jag inser framtidsutsikterna verkar extremt goda där.

  Hade tänk fråga om ni hade några synpunkter på dyra Diageo (DEO) och klickade på din länk "Degiro" :)

  Hur som helst känns tanken på kineser som vräker i sig Johnny Walker lockande finns lite artikel-länkar längre ned på denne sidan http://www.finviz.com/quote.ashx?t=DEO

  För att återvända till Indien hade jag för några år sedan Unilever och Glaxo vilka båda har någelunda närvaro i Indien vad jag förstod? Med facit i hand vet jag inte varför jag sålda av Unilever men vem kunde ana dagens värderingar på börserna tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig koll på Diageo, men ska ha riktigt starka varumärken som funkar i lågkonjunktur. Unilever stabilt, men skulle köpa Indonesien-varianten som känns lockande.

   Radera
 8. Den första listan har jag mer koll på än den andra. Förutom HDFC som är i en klass för sig, skulle jag hålla mig borta från banker, både axis och ICICI har mkt sämre krediter, för att inte tala om de statliga. WNS jobbar med processutveckling. Har "narrow moat" enl Morningstar, men är liksom Infosys inte en satsning på den indiska marknaden. Wipro är ett alternativ till Infosys. Här ser marknaden dock tuff ut och Infosys gjorde marknaden åter besviken med sin rapport i veckan, utifrån bl.a. sämre prognos för tillväxt.

  Fairfax India ser intressant ut - ska kolla mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. HDFC är närmast köp. men ändå riktigt min typ av bolag. Fairfax India värd en titt, dock oklart hur lätt de är att köpa.

   Radera
 9. Hej Gustav, bra sammanställning och det synd att det inte finns fler indiska konsumentbolag som ADR/GDR. Jag har kikat på en "emergin markets"-fond som har stort fokus på indiska konsumentbolag och enligt deras mening har de indiska bolagen högst kvalitet på tillväxtmarknader (Tex Godrej, Asian paint, Marico, Brittannia etc), see Fundsmith FEET. Tyvärr har de för hög avgift på mellan 1,5-1,8% så jag avstår från att investera. I övrigt har jag inte hittat några ADRA/GDR eller fonder för defensiva indiska konsumentbolag förutom Arisaig. Själv äger jag HDFC bank och Axis bank. Axis bank är mycket mer riskfylld och de har hög exponering mot infrastruktur som är cykliskt och mer riskfylld. Deras dåliga lån är bekymrande. HDFC bank framstår som en bank med hög kvalitet men är nu mycket högt värderad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Såg att de ägde unilever indonesia och famous brands, borde vara en fin fond!

   Radera
  2. Fonden var suverän, tittat lite mer. Har du fler tips på fonder generellt? Vore kul att höra!

   Radera
 10. Hej,

  Har förutom vanliga aktier även två st fonder i min portfölj, båda indienfonder som väger totalt ca 5,5% vardera (alltså 11% exponering mot indien totalt). Jag valde fonder p.g.a. dålig transparens, lite nytta flr mycket arbete i att analysera indiska bolag jämflrt med t.e.x Nordiska. Isätllet satte jag mig ner och gjorde lite research kring förvaltarbilden efter att ha identifierat Indien som ett genomgående starkt case med gynsamma ekonomiska egenskaper, från en top down analys av landet. Bristen på lokal kunskap och närvaro bidrog också till att det inte blev akiter. I alla fall, efter min genomgång av ett antal indienfonder har mina val fallit på:


  - Danske Invest India A
  - GS India Equity Portfolio Base Acc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte fel.

   Kan även tipsa om denna artikel:https://www.moneyweb.co.za/moneyweb-opinion/soapbox/how-do-you-select-a-fund-that-invests-in-indian-equities/

   Radera
 11. http://etfdb.com/type/region/emerging-asia-pacific/india/

  Inxx etf lät intressant som spel på infrastrukturen.Ingen stor påse med pengar och lite lägre volym än de största. Får läsa på lite mer tills puben.

  SvaraRadera
 12. Jag har valt att köpa en bukett med Indienfonder i mitt pensionssparande. Jag är superbullish till Indien närmaste 10-20 åren, men känner mig helt agnostisk om det är rätt läge att köpa just nu eller vilken sektor eller företag man ska köpa. När det gäller fonder finns det dock inga stordriftsfördelar i form av transaktionskostnader så då kan man lika gärna välja ut några med bra track record, rimliga avgifter och olika innehav.

  Eftersom det är en mycket långsiktig investering och fonder är ett naturligt val för ett EM-land så tycker jag just pensionsdepån är ett särskilt lämpligt ställe att förlägga sparandet. Har man månatliga insättningar att placera kan det vara lämpligt för att bygga upp en position av lagom storlek närmaste åren.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 13. Behöver du ett genuint lån för affärsändamål eller att betala din skuldkontakt Mr Max nu för riktiga lån via e-post: oceanfinance459@outlook.com

  SvaraRadera