söndag 23 oktober 2016

Samboportföljen - upp till kamp


För ett år sedan skrev jag om Samboportföljen, där jag startade ett sparande. Innehaven var Lundbergs, H&M, Unilever och JNJ med 25% var. Nu kommer jag köra ett annat och mer tävlingsinriktat upplägg. Jag mot Didner & Gerge!

Man kan ifrågasätta förändringen men själv har jag mer och mer blivit inriktad på mindre bolag av hög kvalitet medan sambon satt kvar med storbolag. Det kändes lite schizofrent. Jag har därför tagit ena halvan portföljen och placerat med min filosofi. På andra sidan av ringen står Didner & Gerge small & microcap och Didner & Gerge Småbolag.

Det här tycker jag är himla kul eftersom det blir ett tävlingsmoment och en köksbordssnackis! Kampen har pågått sedan början av oktober och extra roligt är att jag tagit ledningen. Det ska väl nämnas att hennes tjänstepension och PPM inte placeras i småbolag så det finns en balans mellan stora och små bolag.

De två olika portföljerna
Den portfölj som består av fonder, och som jag ska försöka slå är:
 • Didner & Gerge small & Microcap (2/3)
 • Didner & Gerge småbolag (1/3)
Mot en best of eller snarare least exotic av min portfölj som jag förvaltar. För tillfället en Sverige/Kanadaportfölj:
 • eWork
 • Vitec
 • Northwest Healthcare (CA)
 • Savaria (CA)
 • Bolag x (CA, ska skriva om det)
En detalj är att sparandet sker i två olika depåer (ISK och Kapitalförsäkring) med samma startkapital och månadssparande. Jag har min portfölj i kapitalförsäkring, för smidighets skull pga utländska innehav. Då har jag en nackdel i form av att skatten dras direkt där till skillnad från i deklarationen på ISK. För jämförbarheten ska man därför pytsa in en extra summa i Kapitalförsäkringen motsvarande skatten.

Vad är poängen?
Det här blir en tävling som är långsiktigare än aktie-SM. Lite läskigt blir det eftersom jag på kronan kan se vem som gör ett "bättre jobb" med samma summa och de är tuffa motståndare. Fonddelen sköts automatiskt medan jag för den andra är "fondförvaltare" och ska placera efter bästa förmåga.

Jag tvingas fokusera och förvalta med andra förutsättningar än annars. Förhoppningsvis tycker min sambo också det är kul, såklart något beroende på utvecklingen. Antingen så blir hon sur på mig eller på Didner & Gerge men så länge hon inte lämnar mig för en skickligare fondförvaltare så är allt ok :-) Mer realistiskt så kan det bli en jobbig redovisning om jag underpresterar rejält.

Vad tror ni om detta upplägg? Och vem skulle ni satsa pengar på? Min sambo satsar på båda och det ska bli spännande att se vilken som är den bättre hälften :)

8 kommentarer:

 1. För husfridens skull är det bättre om ditt upplägg vinner, samtidigt som du visar att det fungerar att slå välbetalda börsproffs! Ska följa kampen, och håller tummarna på dig, kör på!

  SvaraRadera
 2. Kul idé!

  Som en vän av diversifiering kan jag nog tycka att en portfölj med 20% vardera i de ovan är lite väl vågat men blir spännande att följa :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Ambitionen är att diversifiera i takt med att mer pengar kommer in, samt återinvestera utdelningar i nya bolag. 2% i varje bolag är nog mer din stil :)

   Radera
 3. Häftigt, ska bli kul och förhoppningsvis lärorikt att följa.
  Du har inte skrivit hur länge tävlingen ska fortgå, det får ju vara över minst ett år? Tänker att alla bolag måste få chans till att bidra med direktavkastning(de som nu har det)och inte bara kurshöjningen. Borde det inte ha betydelse att fonderna kanske har 40-50 bolag och bra riskspridning (övertag?) redan från början medan du börjar på bara ett fåtal bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker mig minst ett år, helst mycket längre, men utvärdering då. Förhoppningsvis kan jag köpa fler bolag med nyinsättningar och utdelningar men det kommer dröja tills det blir så många fler än nu (en nackdel utifrån riskspridningsperspektivet).

   Radera