söndag 20 december 2015

Asiatiska köpkandidater #2 - Malaysia och Filippinerna


Den asiatiska resan fortsätter till Malaysia och Filippinerna. Båda är riktiga tillväxtländer som kanske inte får så mycket uppmärksamhet hemma i Sverige. Dags att råda bot på det!
 • Malaysia har cirka 30 miljoner invånare. Korruptionen är ok för att vara Asien (värde 52). Inflationen är 2,5 procent och BNP växer med 4,7 procent. Demokratiindex: 6,49
 • Filippinerna har cirka 100 miljoner invånare. Korruptionen är relativt hög (värde 38). Inflationen är 1,1 procent och BNP växer med 6 procent. Demokratiindex: 6,77
Informationen kommer från tradingeconomicstransparancy.org och Democracy index som Economist står bakom. Ett talande exempel på den snabba utvecklingen är att 70 procent av Malaysias befolkning nu har tillgång till bredband mot bara 30 procent 2009.

Båda länderna är möjliga marknader hos Avanza via telefonorder, men det är ganska dyrt - 750 kr plus valutaväxling. Degiro går det inte att handla hos trots att Malysia finns med i prislistan.

Risker
Ett antal risker finns med att investera i dessa länder:
 • Alla länderna är demokratier men "demokratier med anmärkning". Alltså finns en politisk risk. 
 • Naturkatastrofer är relativt vanliga. Under 2014 skedde t.ex. översvämningar och jordvävningar, 
 • Valutarisker finns och med högre inflationen är i Sverige kan valutorna tappa mot SEK.
 • Redovisningsstandarden kan vara sämre än t.ex. i Sverige

Bolag i Malaysia
Generellt är bolagen ganska dyra men men har tillväxt. Har inte hittat någon klockren köpkandidat men IFCA ligger närmast.

IFCA kurs 0.98, P/E 20, yield 1 procent
IFCA är en slags motsvarighet till Vitec i Asien. De sysslar med affärssystem för fastighetsbolag i Malaysia och expanderar till Kina, Indonesien, Filippinerna. Bra affärsmodell och fin skalbarhet även om nischen är större (= mer konkurrenter) och verksamhetsbenen något färre än hos Vitec. De står mer eller mindre och faller med fastighetsbranschen och där finns det risker. Ändå ett relativt okänt inspel mot Kina, med förmodade konkurrensfördelar. Verksamhetskritiska affärssystem är något jag gillar!

Jag gillar dock inte att de på sin webbplats skyltar med en kursrusning. Inget Vitec skulle göra :-)

Cahya Mata Sarawak kurs 5.04, P/E 23, yield 1,7 procent
Småspännande bolag som är en stark aktör i regionen Sarawak på ön Borneo. De har monopol när det gäller cement och sysslar även med byggnadsvaror (klinkers), vägunderhåll, konstruktion m.m. Ett stabilt cementbolag som förgrenat sig till flera andra områden. Tänk Skanska men i en mindre region (2,5 miljoner invånare) med förmodat lägre konkurrens.

Bolaget är möjligen snäppet oetiskt och jag tror inte WWF skulle slänga sig på köpknappen. Det man förknippar Borneo med är ju lyckliga orangutanger som tyvärr får allt mindre utrymme att vara på. Bolaget verkar för en utbyggnad, i och för sig i mindre skala och kustnära vad jag förstår, men ändå. De bygger byggnader och underhåller vägar... och även om aporna inte blir påkörda, används som byggnadsmaterial eller asfalteras ner i marken så minskar ju deras habitat.

Karex kurs 4, P/E 30, yield 0,8 procent
Om nu medelklassen inte vill skaffa fler än två barn, ja då behövs detta bolag. Jag säger inget mer men kan hinta att gummiplantagerna i landet står för råvaran. Fina siffror och verkligen ocykliskt men ganska dyrt. Förvänta er förresten ingen "lynchning" av detta bolag :-)

My EG kurs 3,9, P/E 27, yield 1 procent
Såg till en början lite lovande ut och är ett av världens mest udda bolag? Vad sägs om att ett privat börsnoterat företag utvecklar e-tjänster för medborgarna på sin egen sida. Ganska korkat faktiskt att staten och myndigheterna inte äger sin sidan och risken är att monopolet någon gång bryts, Riktigt stor potential dock och e-tjänster är en intressant nisch med få investeringsmöjligheter*.

Låt gå, om man ändå tror att det ändå finns en fantastisk vallgrav: Jag vägrar att investera i ett IT-bolag som på sin IR-sida skyltar med en 6 år gammal presentation! Det går bort.

*En annan möjlighet är smått unika Information Services Corp i Kanada som jag ska kika på vid tillfälle.

Bolag i Filippinerna
Här är kandidaterna väldiversifierade, matrelaterade och onyttiga! Men också ganska dyra. Sedan tidigare har jag 8990 Housing i portföljen.

Universal Robina kurs 183, P/E 30, yield 1,7 procent
Ett bolag som Arisaig Partners äger och då per definition är intressant. De sysslar med snacks i olika former i Filippinerna, Indonesien, Kina, Malaysia och Thailand. Lite som en asiatisk snacks-fond. Som stor aktör får de ett fördel i tillverkning, distribution, reklam och avtal med butiker m.m. Har nyligen köpt upp ett Nya Zeeländskt snacksbolag, Griffin.

Bolaget ser fint ut men går emot nyttighetstrenden. Chips, kex, söta kex, ännu sötare kex etc. Och hur ska man göra kex nyttiga? Läste att Griffins produkter skulle vara "healty" men en titt på innehållsdeklarationen indikerar typ 20 % socker. I detta avseende är Premier Marketing (fisksnacks) något jag föredrar.

Som kuriosa kan man fundera på hur noga de är med detaljerna. De ser ut att stå för ett omoraliskt snacksande. På bilden sitter en lycklig familj på en filt på en äng omringade av onyttigheter. Mannen har en ring på fingret, inte kvinnan. Plötsligt kan det vara en otrohetsaffär och man börjar fundera på om ungen i mitten är resultatet av det. Lyckliga är dom hursomhelst :-)

Jollibee kurs 210, P/E 37, yield 1 procent
Ingår också i Arisaig funds Asienfond vilket tyder på långsiktiga tillväxtmöjligheter och en bra "moat". 80% av intäkterna i Filippinerna men tillväxt i Kina, USA(!) och andra länder. Framförallt serveras amerikansk snabbmat som burgare (typ McD) men även Kinesisk och Filippinsk mat, pizza och lite annat står på menyn.

Bolaget är lite för dyrt för min smak men intressant. Skulle gärna se lite mer tilt åt "nyttighetstrenden". Famous Brands har i alla fall fler varumärken i ännu fler kategorier. Du får då ett skydd ifall en viss kategori som burgare skulle gå dåligt.

Holcim Phillipines kurs 14,4, P/E 18, yield 5,7 procent
Cementbolag med riktigt hög marknadsandel som köper upp delar av konkurrenten. I ett tillväxtland behövs infrastruktur och bostäder och det här bolaget sitter på strategiska tillgångar. Tyvärr i princip omöjlig att handla pga dålig likviditet. Här skulle Degiro vara ett alternativ eftersom du måste köpa i flera omgångar för att inte driva upp kursen något fasligt och dessutom riskera dyra delavslut (maxcourtage för en liten post).

Synpunkter?
Är något bolag värt att titta närmare på? Vilket? Har jag missat något bolag? Är det galet att ens kika i de här länderna? Jag misstänker att Lars säger det (en flitig och uppskattad person i bloggvärlden). I dessa länder har jag bara köpt ett bolag (8990 Housing) och i dagsläget ser det ut att stanna där. Men jag kanske ska ta en titt på IFCA och Cayha Mata? Öppen för synpunkter!

Och om det inte kommer något mer inlägg innan dess så får jag passa på att önska god jul!

11 kommentarer:

 1. Inget jag skulle göra, att lägga tid på att leta efter bolag på andra sidan jordklotet. Därmed inte sagt att just dom bolagen du hittat skulle vara dåliga på nåt sätt.
  Dock är det nog viktigt att tänka på att det även i Asien finns 100.000-tals eller miljoner aktiva aktiesparare och placerare som har varenda bolag under granskning, så drömmen om att Indonesien eller Filipinerna skulle ha nån slags imperfekt aktiemarknad där det går att göra stora klipp på underbevakade bolag kan man nog glömma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo, men det är inte så många mil längre än till USA rent geografiskt :-)

   Kan vara övermod men jag tror faktiskt att det går att hitta klipp i Asien. Tesen är att de flesta av dessa sparare troligen inte tänker på "bestående konkurrensfördelar" eller economic moat när de köper bolag. Det tankesättet är starkast i USA.

   Och letar man bland mindre bolag är de inte heller lika bevakade eller (ännu) möjliga att köpa för fonderna. Och du har en större strukturell tillväxt än i väst om du hittar bolag som gynnas av den växande medelklassen.

   Tror också att många sparare avskräcks av "konstiga namn" och "konstiga länder". De flesta är nog väldigt mycket närmare att köpa ledande bolag i världens tredje folkrikaste land (USA) än i världens fjärde (Indonesien).

   Radera
 2. Med höga P/E-tal och låg direktavkastning är dessa inte så jätteintressanta för mig. Det enda som kanske skulle vara värt en titt på är Holcim på Filippinerna. Det man undrar över där är väl risken att hamna i en korruptionsaffär eftersom cement och byggarbranscherna är klassiska arenor för sånt och korruptionen i det landet låg ganska högt efter vad jag förstod. Annars är det ett perfekt Rullstolsinvesterarbolag. :-) Hur läser man av demokratiindexet, är det höga eller låga nivåer på dessa siffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8990 holdings tycker jag är mest intressant, där får du lågt P/E och hög direktavkastning. Av de ovan nämnda är IFCA något som, om tillväxten slår in, ser ganska intressant ut.

   Du har rätt i att cement och bygg kan vara riskfyllt ur korruptionsperspektivet. Ok, Cahya Mata kanske är så starka att mutor inte är en fråga... Men det är en risk att beakta.

   Demokratiindexet är på en skala 1-10 och 10 är bäst!

   Radera
 3. Peter Lynch, Peter Cundill (http://www.valuewalk.com/2015/12/a-super-rare-speech-by-peter-cundill/) mfl. gick ju in i Sverig på 1990-talet när Sverige var en exotisk marknad med en svajig valuta. Så länge man väljer bolag vars intäkter kommer från andra valutor än den svajiga spelar det ju ingen roll.

  Skillnaden mellan Volvo 1990 och Cahya Mata Sarawak 2015 är att P/E för Volvo var 4 medan P/E för Cahya Mata Sarawak är 23. Jag skulle vilja se en Volvo-rabatt innan jag blev allt för exotisk :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra spaning och visst är rabatt alltid trevlig. I 8990 Holdings är P/E 9 och direktavkastningen över 4 procent och bolaget växer. Det är ett av skälen till att jag köpt dem.

   Även om man inte får rabatt i form av P/E vill jag ha något annat extra, t.ex. superstarka konkurrensfördelar (Discovery) eller hög och jämn tillväxt (Famous Brands).

   Skillnaden i den exotiska jakten är att jag kan nöja mig med 8990-rabatt även om Volvo-1990-rabatt vore ännu trevligare :-)

   Radera
 4. Mina asienfavoriterna är nog fortfarande lyxbegravningarna och fisksnacksen. Känns precis som du säger att motsvarande kvalité till bättre pris finns på annat håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att alla bolagen här inte var superintressanta men alltid bra med andra ögon då det är lätt att missa något. Har ändå gjort researchen tidigare i höstas. Nirvana har t.ex. blivit mer intressant nu efter kommentarerna :-)

   Bolag som ska få en extra koll är hittills: Nirvana Asia och kanske IFCA.

   Radera
 5. Som vanligt kanonintressanta och "unika" blogginlägg från din sida Gustav!
  Jag skulle blir otroligt glad om jag kunde få en plats i blogglistan till höger...? Vore en ära! Mvh www.västkustinvesteraren.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Tack för tipset om din blogg, ska kolla in den. Skulle jag glömma bort att återkomma på något sätt, hör av dig igen.

   Radera
 6. intressant.
  du har inte koll på någon asiatisk energi producent? skulle vara intressant då det är på gång med el till fler och fler hem i asien?

  SvaraRadera