söndag 20 september 2015

Säljer Protector - ökar i DIscovery och MTN


För en dryg vecka sedan gjorde jag en mindre rockad i portföljen. Jag sålde Protector på 66.75 NOK. Ser inget egentligt fel på bolaget men det finns bättre försäkringsbolag!

Viket försäkringsbolag har kommit med på Fortunes lista på bolag som förändrar världen? Vilka samarbetar med Apple? Tja, Discovery är svaret. Ökade i dem på dryga 13 000 ZAR. Jag fyllde också på i MTN Group på ca 17 200 ZAR. De har tagit mycket stryk och såg billiga ut.

Varför sälja Protector?
För Protector är det några saker som gjort mig mer och mer tveksam:
 • Investeringstillgångarnas utveckling slår hårt på resultatet. På grund av den här egenskapen försvinner en del av det ocykliska som försäkring annars står för. Jag ser en risk för ryckig utdelning (det säger oss historien i Protector)
 • Växer de verkligen växer "innanför vallgraven" när de invaderar England? Om man kan starta från ingenstans och snabbt bli lönsamma, varför gör ingen annan det? Inträdesbarriärerna borde vara låga. Ok, de är en lågkostnadsproducent och har fina samarbeten och troligen en vallgrav i Norge (i dolda-fel försäkringarna). Men vari ligger det unika utanför Norge?
 • De försäkringar som kommunen köper styrs väl i Sverige ofta av lagar. Risken är att det blir väldigt mycket av en "commodity". Ok, visst har lågkostnadsproducenten högst marginal och kan lägga lägst bud, men risken för prispress finns väl när man riktar sig till offentlig verksamhet som ska vända på skattekronorna?
 • Marknaden i Norge på dolda-fel försäkringar kan vara mättad.

Varför köpa Discovery?
Sydafrikanska Discovery Ltd har däremot något speciellt. Går det att hitta ett bolag som har en liknande modell och samma historiska tillväxt? Och de marknaderna är inte är mättade.
 • De har en smått världsunik affärsmodell och är disruptiva, lite som Apple inom försäkring. De skapar en win-win-situation genom att aktivt belöna positiva förändringar hos kunderna. För ekonomiintresserande klingar kanske Michael Porter bekant, gurun som tagit fram femkraftsmodellen. Han har skrivit en rapport om just Discovery. Se även presentationen här där IKEA nämns på sid 14 och Discovery på sid 17!
 • De har en kundbas som den kan kringförsälja annat på. De sitter på all statistik och en modell som fungerar i hela världen. Även om någon annan skulle försöka göra samma sak saknar de statistiken.
 • Rabatterna och samarbetena med t.ex. Apple erbjuder ger en "nätverkseffekt". Ju fler kunder desto större rabatter borde de kunna förhandla fram. Poängsystemen skapar också, förutom förändring hos kunden, en inlåsningseffekt eftersom du inte vill gå miste om dina poäng.
 • Discovery är ett mer stabilt bolag historiskt. Titta på utvecklingen på 1, 3, 5 och 10 år. De ökar sitt värde från år till år. Och tittar vi framåt så rider de på många megatrender: Tillväxt i medelklassen, fokus på hälsosamma produkter, ny teknik och användandet av big data.
Det som talar emot är att de är väldigt tunga i Sydafrika som står för 80% av dagens vinst. Men de investerar i andra delar av världen och är t.ex. verksamma i UK, Kina (med Ping An), Asien (med AIA) och USA (med John Hancock). Över tid kommer dessa verksamheter stå för en allt större andel av vinsten.

Ökat i MTN Group
Har också ökat i MTN Group som haft en tung utveckling. Vinsterna från deras största marknad Nigeria har pressats en fallande valuta (pga oljepriset). MTN har också tappat lite marknadsandelar, misslyckats med att lösa ett lån i förtid och drabbats av en strejk i Sydafrika.

MTN är inte disruptiva utan en first-mover i många Afrikanska länder. Jag tror helt enkelt det kan vara läge att öka efter ett motigt år. Värderingen är nere på låga nivåer (men kan ju bli lägre). Du förväntas få över 7 % direktavkastning för 2015 och 8,5 procent för 2017.

Jag gillar särskilt att de har en progressiv utdelningspolicy. Se även en positiv analys på Seeking Alpha.

Ska man se negativt på det så kan Nigeria och dess valuta pressas ännu hårdare om oljan går ner ytterligare. En positiv trigger är att de förr eller senare kan få loss pengar från Iran när relationerna med omvärlden tinar upp.

Synpunkter?
Vad tycker du om skiftet från Protector till Discovery? Förtjänar de sin topplats i portföljen? Och lockas du av MTN efter nedgången?

12 kommentarer:

 1. Jag är definitivt lockad av MTN men oroas fortfarande av det svaga kassaflödet. Discovery är också ett intressant bolag och om råvaru-kraschen fortsätter ge avtryck kommer jag nog att bygga upp en Johannesburg-orienterad portfölj med MTN, Discovery och Famous Brands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   MTN:s utdelning förväntas i alla fall öka: http://www.4-traders.com/MTN-GROUP-LIMITED-1413390/financials/

   Skulle själv säga att Discovery, MTN och Famous Brands är en bra Afrikaportfölj :-) Högst kvalitet tycker jag Discovery och Famous Brands har. Värderingen på Famous Brands lite väl hög i dagsläget så skulle köpa de andra två först.

   Du kanske kommer på några fler sydafrikanska bolag? Mr Price är nog närmast köp utanför portföljen.

   Radera
  2. Jag har en hel lista som du gärna får titta på och skriva om. Min backlog är ganska lång just nu så kan jag dela med mig av idéerna är det bara bra =). Moneweb har nämligen producerat två riktigt bra artiklar med intressanta uppslag.

   Stora bolag med hög andel icke Sydafrikanska intäkter:
   Naspers
   SABMiller
   British American Tobacco
   MTN
   Richemont
   Steinhoff
   Aspen

   Bolag med snabbt växande icke-sydafrikansk verksamhet:
   Discover
   Distell
   Mediclinic
   Datatec
   Ovanstående bolag tagna från:
   http://www.moneyweb.co.za/investing/which-stocks-have-been-the-best-rand-hedges/#.VdQLkpVbA2M.twitter

   Sedan finns det även ett antal utländska Afrikanska bolag som är noterade på Johannesburgsbörsen (http://www.moneyweb.co.za/news/companies-and-deals/choppies-an-african-growth-story/)

   Choppies (Botswana, dagligvaruhandel)
   Oando (Nigerianskt energibolag)
   Trustco Group (Namibiskt finansbolag)
   Wilderness Holdings (Botswana, turistresor)

   De flesta bolagen verkar ha stått emot nedgången på Johannesburgsbörsen ganska bra så det är inga lätta pengar men det skulle vara kul med ett svep över de olika bolagen om du har tid/intresse.

   Radera
  3. Tack för input, fina listor. Ska fundera på om det ska bli analyser på dem. De jag tittat närmare på innan är Discovery (givetvis), MTN (givetvis) Distell och Wilderness. De sista är inrikade mot eko-turism och tror man att den Afrikanska medelklassen (och Europas pensionärer) ökar resandet kan det vara bra.

   Distell är välbekant i form av vinet Drosdy Hof. Generellt kanske alkoholbolag är tveksamma men SABmiller är med på listan över bolag som förändrar världen. Richemont ett bra spel mot emerging markets generellt. Ja, det finns en del fina bolag. Botswana (Choppies) är t.ex. minst korrupta landet i Afrika.

   Bra input, ska fundera på analyser! Afrikakvoten hög egen del hög men kan vara värt en fundering ändå!

   Radera
 2. Protector är ingen dålig aktie men den bästa tiden kanske har varit på ett tag? Börjar i alla fall närma sig fullvärderad så du gör rätt i att sälja, i synnerhet som det finns försäkringsbolag med ännu bättre potential.
  Pratade faktiskt med ett trevligt par från Sydafrika på en middag i veckan, båda var försäkringstagare i Discovery (hälso- och sjukförsäkringar) och båda var mycket nöjda med sina försäkringar som också hade hjälpt dem en hel del.
  Denna information från "verkligheten" i kombination med dina utmärkta analyser, gör att även jag snart kommer att sälla mig till den lilla nordiska skaran aktieägare i Discovery :-). Har redan Famous Brands och MTN så då blir Afrika exponeringen i min portfölj perfekt.
  Men hur ska man hantera den ständigt försämrade (?) Sydafrikanska valutan? Är det sannolikt att den fortsätter falla? Innebär det i sig en risk på sikt?
  Eventuella vettiga svar på "valutafrågan" mottages tacksamt innan jag bestämmer mig för storleken på investeringen
  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med inspel från verkligheten! Tycker också det ser ut som en balanserad afrika-portfölj med de bolagen :-)

   Valutan är en risk och jag har svårt att säga (dvs gissa) vart den är på väg. Här är en länk som diskuterar plus och minus: https://www.poundsterlinglive.com/zar/2522-abn-amro-rand-forecast-5454354

   Radera
  2. Jag vill också passa på att tacka.

   Radera
 3. Har MTN group ändrat sig eller varför kostar den 18 000 Zar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte med på vad du menar. Du blandar inte ihop den i Sydafrika med pink sheets noteringen i USA, där är andra siffror. Fråga gärna igen :-)

   Radera
  2. https://www.mtn.com/Investors/shareholders/Pages/sharepriceandcharts.aspx menar denna

   Radera
 4. Aha, priset när jag köpte var dryga 170 ZAR, nu dryga 180 ZAR. De redovisas med ett antal nollor, men i ZAR blir det såhär. Är det vad du menade?

  SvaraRadera