söndag 7 juni 2015

Uppdatering om Northwest Healthcare


Den senaste veckorna har det gått ganska dåligt jämfört mot index. Woolworths och Northwest har underpresterat med råge. De utländska valutorna har tappat mot SEK, och Sydafrikanska bolagen är ner 10-15 procent senaste månaden.

En fråga jag måste jag ställa mig är: Hur mycket måste man titta på börsen och hänga med i svängarna? Tyvärr är det alltför lätt idag då du med en inloggning i realtid kan se förändring i kronor och ören, via Avanza eller Financial Times. Kanske är det då för lätt att bli kortsiktig? Jag var ju extra glad bara för några veckor sedan när jag istället överpresterade. Rätt dumt egentligen :-) Nåja, nu till dagens ämne...

Uppdatering om Northwest Healthcare
Kursen står i 8.30 CAD jämfört med 10 CAD för bara några månader sedan. Ok, utdelningar har avskilts (0,80 CAD per år) och CAD har stärkts, men det är långt ifrån en bra placering hittills.

Sammanslagningen av den kanadensiska och internationella delen är klar, men klang- och jubelföreställningen har uteblivit. Här är några möjliga orsaker till nedgången och den svängiga handeln:
 • REIT:er har som sektor tappat pga en rädsla för räntehöjningar. HCP handlas t.ex. också lågt.
 • Alla som ägde den kanadensiska eller den internationella delen gillar kanske inte den nya enheten. Det kan leda till ett ytterligare kortsiktigt säljtryck.
 • Blankare ska finnas där. Misstro mot siffrorna i nästa rapport t.ex?
 • Brasilianska valutan är svag. Numera är Brasilien dryga 20% av vinsten för den sammanslagna enheten. Vinsterna kan minska räknat i CAD även om inflationsjustering finns i kontrakten.
 • Inför sammanslagningen framkom tveksamheter i värderingen av de två bolagen relativt varandra m.m. Se ett inlägg här. En rapport släpptes om att den internationella delen värderats lägre av ett tidigare värderingsföretag . Den delen hade huvudägaren Paul Dalla Lana mest intressen i, och fick han då för bra betalt? Samtidigt har affären röstats igenom med stor majoritet och mycket har hänt sedan den första värderingen. Med tanke på hans stora intressen i den nya enheten skulle eventuellt "fuffens" drabba honom själv. Jag väljer därför att behålla förtroendet.
 • Vakanser i Kanadensiska lokalerna, som allmänt råvarurelaterat land går det emot, och det talas också om ett stort utbud på kontorslokaler.
 • Något okänt som bara "insiders" känner till, typ att huvudägaren har blivit sjuk, något problem med Australiensiska bolaget, utspädning på gång eller annat.
Själv härdar jag ut. Jag tycker ändå inte att sjukvårdslokaler med starka marknadspositioner i Kanada och långa kontrakt utanför Kanada ska handlas till 9,5 % direktavkastning. Befolkningen blir äldre, det här är en växande sektor och en framtidsbransch. Säg att 6-7 % direktavkastning vore rimlig. Var är den stora risken i sjukhus och sjukvårdslokaler? På sikt? Och de verkar sikta högt i att konsolidera fler marknader likt Kanada.

Så här skrev ett nyhetsbrev nyligen och jag håller med:
...The merger caused the unit price to weaken and created an opportunity to acquire REIT units at a discount to our appraised fair market value. The merged entity should produce accelerated growth fueled by international expansion. At a 9% yield the units offer an attractive current yield while investors warm to the new combined entity.
När de väl får ordning och reda på allt efter sammanslagningen och börjar växa, ja då kan det hela förhoppningsvis stabiliseras. Om man ser vad Paul Dalla Lana gjort med den internationella delen - där han hade störst egna intressen - så är det en imponerande tillväxt. Det är inte alls orimligt att hoppas på framtida värdeskapande aktiviteter (dvs fler fina sjukhus, kontor och kliniker!).

En liten udda risk man ska tänka på är också att Dalla Lana visserligen är ung (49 år) men håller på med racing. Man får hålla tummarna för att han själv inte måste uppsöka en sjukvårdslokal eller något ännu värre - eller möjligen bättre - ställe.

Slutligen så är det tråkigt att leverera ett så, i alla fall hittills, dåligt tips. Visst, eget ansvar gäller för alla köp men det är roligare för alla inblandade när resan är uppåt. Jag hoppas inte folk på något sätt tar illa upp eller slutar läsa. Jag sitter i alla fall i samma båt. Det som gnager är om jag missat något men jag kan inte se vad det är. Jag är beredd att öka på dessa nivåer.

Teknisk analys? Inget för mig, men hade det hjälpt?
Kan inte komma ifrån att det varit dålig tajming i inköpen. Tittar man just på kursen ett antal år tillbaka pekar de flesta trenderna nedåt. Men är det kursen man ska titta på? Nej, bolaget och värdet.

Kan det ändå vara värt att titta lite lätt på teknisk analys när man väl bestämt sig för ett bolag ur ett fundamentalt perspektiv, i syfte att undvika dålig tajming? Vad säger ni? Vore kul att höra från någon mer kunnig på området om en "teknisk analys" hade avrått från köpen i Northwest. (Samtidigt är lutningen ganska annorlunda om man tittar på kurs + utdelning.)

Om tillräckligt många andra tittar ur ett tekniskt perspektiv, och det ger ett entydigt besked nedåt, då har det ju kanske ändå en kurspåverkan oavsett om jag vill eller inte. Missförstå mig rätt, det här kommer inte bli Gustavs tekniska analysblogg, men jag tyckte det var ett intressant exempel just i det här fallet.

För egen del är jag ändå övertygad om värdet av att fokusera på bolagets pris/värde, och gärna med ett långsiktigt tidsperspektiv. Har ett framtidsinlägg och en förfinad strategi på gång. I korta drag - var är portföljbolagen om 10 år? Och konkurrensfördelar är inte allt (men mycket!) Mer om det framöver.

Vad är din syn på Northwest? Är sjukvårdslokaler med 9,5 procents direktavkastning något som lockar?

43 kommentarer:

 1. 9,5% känns spontant intressant men kursen kan säkert pressas även fortsättningsvis då långa räntan tycks vara på väg uppåt det närmaste året åtminstone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, går kursen ned ytterligare så blir ett köp ännu intressantare. Sen kan man tycka att det inte "borde" vara så stora kast när räntorna och kontrakten är med långa löptider. Men visst, fortsatt ränteuppgångar är en risk. Tycker dock själv att den höga direktavkastningen borde hålla emot (men marknaden behöver inte alls hålla med!)

   Radera
 2. "Slutligen så är det tråkigt att leverera ett så, i alla fall hittills, dåligt tips."?

  Som allt annat i livet så är alla över 18år ansvariga över sina egna handlingar, finns ingenting tråkigt i det. Tack för en bra blog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo visst är det så, men det hade varit roligare med ett bra tips :-)

   Radera
  2. Jag håller med. Alla har sitt eget ansvar när det gäller investeringar. Vill man likt mig inte lägga dag och natt på att analysera bolag utan följer tips från andra så får man ändå ta sitt ansvar för sitt handlande.

   Radera
 3. Tack för din artikel. Jag antar att du handlar på den kanadensiska börsen. Isf, undrar jag hur stor källskatten är på REITs, och om de beskattas annorlunda än vanliga aktier. Blev inte courtage dyrt, och finns inte det några bolag med snarlik värdering på andra börser?

  /Kika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektronisk handel i Kanada. Kör i kapitalförsäkring för att det inte ska vara problem med att få tillbaka 15 % källskatt (sköts av dem). Lite dyrt är det, men mkt billigare än Sydafrika!

   Har letat och letat efter sjukvårdslokaler till lika hög direktavkastning, men nej jag kan inte hitta i alla fall. Via 4-traders och fliken company kan du komma åt liknande bolag världen över, men direktavkastningen är lägre på de jag kollat.

   Radera
 4. Jag tror på 60% ränteförändringar, 40% läget i Kanadas ekonomi. Det är bara brus. Steady on.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och 20 procent merger-relaterat så förklaras den extra nedgången också. Nej, men så kan det vara. Tolkar det också som brus, visst kan det ge lite huvudvärk ändå men inget som inte går över av en brustablett.

   Radera
 5. Ett företag som jag tittar alltmer på är Fiskars. Inte för att p/e-talet är lågt utan det är andra nyckeltal som jag tycker kan vara intressanta där i rådande marknadsläge. Man vill ju gärna ha ett hyfsat marginal of safety samtidigt som tillväxten fortfarande kan vara god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så påläst, men ser spontant ut att bli lite dyrare:http://www.4-traders.com/FISKARS-OYJ-ABP-1412457/financials/

   Ganska defensivt bolag dock och Finland är väl lite underskattat för tillfället kanske. Vilka nyckeltal tänker du som intressanta? Och på vilken sikt?

   Radera
  2. Jag tycker bolaget först och främst är intressant på några månaders sikt relativt sett så länge man försöker rida ut Greklandsstormen. Det är dolda värden, p/b och beta-värden jag tittar på samtidigt som bolaget är tillräckligt stort att inte vara särskilt beroende av Ryssland genom att ha en internationell marknad. Jag tror på marknadspsykologi och tror även en del påverkas av p/e talet nu. Men såklart när man ändå köper bör man behålla i några år inte minst så är de duktiga på att ge en hyfsad direktavkastning. När det gäller deras kärnverksamhet knivar så betraktar jag det som kvalitetsprodukter. Inte minst i Finland tror jag marknaden är rätt säker då varumärket är starkt

   Radera
  3. Ok, tack för tipset. Kan vara ett missförstått bolag.

   Radera
  4. Ja kan vara. Om du kollar lite också på Waterford/Wedgewood/Royal Doulton som dom har köpt, så förstår man snart att de börjat bli rätt stora i världen inom design (med Iittala). Till skillnad mot New Wave med Boda, Orrefors mm. som verkar krympa.

   Radera
  5. Som finländare kan jag lugnt säga att Fiskars har varit och är ett mycket stabilt bolag! Inte det med mest hype hela tiden , men i drift i 366 år!!
   Största styrkan är dock ägar strukturen. Ägas av en stor släkt, Finlands motsvarighet till Wallenbergs och diverse stiftelser direkt eller indirekt knutna till släkten. Alla dessa lever på avkastningen och sålunda är den "garanterad" även om företaget kan vara konjunkturkänslig pga av bransch.
   Vet ej om bolaget missförstått, tror mest de upplevs som tråkiga. Lär dock passa huvudägarna som sitter i fåtöljen och rullar tummarna med pengarna trillar ini jämn ström....

   Radera
  6. Till anonym: Det stärker min åsikt om Fiskars som ett tråkigt bolag. Men på rätt sätt :) Kanske inte förstavalet för den som påverkas av marknadens dagliga svängningar men kan definitivt vara något för byrålådan

   Radera
 6. Jag köpte andelar i northwest för några veckor sen. Är inte speciellt orolig för riskerna men kommer nog känna mig något lugnare när första utdelningen trillar in på kontot.

  Courtaget låg på ca 260 sek om jag inte minns fel (avanza)

  Mvh
  Eko trygghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningarna tickar in varje månad, inga problem där!

   Radera
  2. Till John: jag har fått utdelning runt den 25:e varje månad sedan 25:e juni förra året. /mvh den anonyme läsaren

   Radera
 7. Yieldar 10,3% just nu. Känns som en rejäl varningsklocka och har svårt att se att det skulle vara gratispengar utan någon nämnvärd risk.
  Du skrev något om att den var blankad? Florerar det några rykten kring vad det skulle handla om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det ska bli 10,3 måste väl kursen ner under 8 CAD, nu står den kring 8.20. Men ändå högt.

   Risken är väl räntehöjningar, vilket påverkar omläggningar av lån etc samt gör annat alternativt räntesparande relativt sätt bättre. Men motsvarar "risken" i bolaget 10% yield. Inte i mina ögon.

   Blankningsryktena kommer från detta forum. Har inget mer konkret tyvärr.
   http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.nwh.un/northwest-healthcare-properties-real-estate-inves

   Radera
 8. Ok. Fel av mig kanske. Kollade lite snabbt på Yahoo Finance och det stod specificerat 10,23% i yield. Kanske blandade ihop korten.
  Du får väl tweeta Jim Cramer (Mad Money) så kan han nog ge svar på tal om hur vida det är "buy buy buy" eller "sell sell sell".

  SvaraRadera
 9. En undran. Kommer inte ett ökande ränteläge i Kanada att innebära att HWN får dyrare finansiering den dagen lånen måste läggas om? Vad jag förstår så lever företaget på skillnaden mellan inlåning och räntabilitet av tillgångarna.

  /Kika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ökat ränteläge är sämre men två effekter motverkar:

   1. Långa löptider på lånen och kontrakten gör att det hela jämnar ut sig över tid.
   2. Räntehöjningar borde leda till ökade hyresintäkter pga högre inflation.

   Radera
  2. Tack för ditt svar Gustav.

   /Kika

   Radera
 10. Vad tror du om Magna International? Det borde finnas ett visst riskskydd också när de finns på så många marknader

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser helt okey ut. Diversifierade, stora, rimlig värdering och ganska okänt bolag.

   Det jag möjligen är tveksam till är att de främst levererar till GM, Ford och Chrysler. På sikt kanske Asiatiska bilmärken har bättre tillväxtmöjligheter? (ej påläst om det här dock). Men tror man på de märkena och vill ha en global "bilfond" med fin historik så, ja varför inte.

   Bra tips, ska försöka kika mer på bolaget.

   Radera
  2. Ja, realistiskt sätt bör det gå hyfsat i alla fall tycker jag.

   Radera
 11. Megatrend: Alla bilar tillverkas snart av 3D-skrivare. Säkerheten hos en sådan bil får kritik då den är gjord av kolfiber. Men vad gör väl det när snart alla bilar är självstyrande?

  SvaraRadera
 12. Svar
  1. Ökade också tidigare i veckan. Kunde inte motstå den höga direktavkastningen!

   Radera
 13. Har rotat lite och hittat flera intressanta REIT:s i Kanada (nån även i USA). Flera med riktig hög direktavkastning.

  NWH verkar ha relativt hög skuldsättning jämfört med andra REIT:s - dessutom har flera av dessa REIT:s lägre payout ratio (utdelning / AFFO) än NWH.

  Hur staller ni er till NWH:s höga skuldsättning?

  /Kika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle önska att skuldsättningen var lite lägre men ser det inte som ett stort problem. För det första är det väldigt defensiva lokaler vi talar om (sjukvård). För det andra är det långa löptider på lånen.

   Ser man till sammanslagningen så förväntas byggnaderna ha belåningsgrad på 60 %, (LTV) se sid 15 i presentationen:
   http://phx.corporate-ir.net/External.File?item=UGFyZW50SUQ9NTgxODU0fENoaWxkSUQ9Mjg3OTQwfFR5cGU9MQ==&t=1

   Det är något att följa och fundera på. Bolaget blir t.ex. mer räntekänsligt, och ja... jag egentligen vill jag ju ha goda finanser. Men byggnadstypen och långa kontrakt & lån gör att jag ändå investerar.

   Payout ratio förväntas gå ner till dryga 91 procent, se sid 15 igen.

   Radera
 14. Tycker att deras finansiella rapporter är onödigt tjocka och tunglästa. Men när jag skummar igenom för att hitta negativa saker som kan motivera att jag inte ska köpa fler aktier är det en sak som sticker ut.
  Units outstanding har ökat stadigt från år till år.
  12-jan 35,232,000
  jan-13 38,499,903
  jan-14 38,783,403
  dec-14 39,117,912
  Antar att units outstanding motsvarar utestående aktier? Borde vara svårt att upprätthålla utdelningen när antalet aktier ökar så här snabbt. Eller har jag missförstått?
  Tack för belysningen av detta bolag!
  //Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ökar, lite som att de gör förvärv men betalar med nya aktier. Samtidigt är det nya sammanslagna bolaget starten på något nytt. Återstår att se vilken tillväxtstrategi de har, att ge ut nya "units", banklån eller något annat.

   Att utdelningen ändå bibehålls beror väl på att de nya fastigheterna bidrar.

   Radera
 15. Om du läser kommentarer lite högre upp ser du att dom ska börja återköpa aktier nu. Nästan 10%...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, hoppas man hör lite mer om det i delårsrapporten.

   Radera
 16. Delårsrapport på onsdag. Hoppas man får se lite tydligare då vad sammanslagningen gjort med bolaget.
  Har en gnagande känsla av att något inte står rätt till... Kursen kan inte gå ner hur mycket som helst utan nyheter. Det är så mycket svårare att bevaka utländska bolag tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite nervös är man. 10% yield är ju ruskigt högt för en stabil verksamhet. Det här mejlutskicket andas viss optimism men om det är med rätta vet vi snart: http://www.nwvp.com/nwhreit/NWHREIT-Global_Viewpoints-Summer_2015.pdf

   Brukar bevaka det som sägs här:
   http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.nwh.un/northwest-healthcare-properties-real-estate-inves
   http://www.stockchase.com/company/view/3751

   Radera
  2. Återkom gärna med en kommentar till delårsrapporten.
   Såg att dom återköpt ca 300 000 aktier iaf.

   Radera
  3. Nu kom svar i form av ett inlägg: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/08/ekonomiprat-fisksnacks-och-northwest.html

   Radera