onsdag 11 februari 2015

Nästa ekonomiprat och ett telekombyte på väg?


Nästa ekonomiprat blir på Belgobaren i Stockholm torsdagen den 5 mars kl 18.

25 platser är bokade och det ser ut som att de kommer att fyllas denna gång. Skrev lite kort på Twitter om det var en lämplig dag, och tydligen var svaret Ja, för 13 platser är redan tagna (inklusive mig). Så anmäl dig enklast här på bloggen. Kanske kan man misstänka en Hemberg-effekt med tanke på vem som var den hemliga gästen förra gången.

Teman som skulle kunna vara något att diskutera är nyhetsbrevet Värdepappret och att anonymiteten i bloggvärlden tycks minska så som Spartacus noterat.

Lär säkert också finnas bolag och rapporter i överflöd att diskutera. Slutligen kan man även lägga in något slags extra spänningsmoment som att den som först nämner ett norskt försäkringsbolag får bjuda på öl. Eller nej, kanske inte :-)

Hursomhelst, välkommen med din anmälan och hoppas vi ses 5 mars!


Exit Telia och välkommen MTN Group?
Funderar allvarligt på att byta ut Telia mot en sydafrikansk teleoperatör vid namn MTN Group. Galet? Nej faktiskt inte. P/E 14 och 5,4 procents direktavkastning är bra för ett bolag som växer och det här är Afrikas största teleoperatör.

Den uppmärksamme läsaren kommer kanske ihåg att bolaget ratats tidigare. Det som hänt sedan dess är att jag lyssnade på fondpoddens utmärkta Afrikaavsnitt där bolaget nämndes som Carnegie Afrikafonds största innehav, vilket inspirerat till vidare läsning.

I grund och botten är tesen enkel. MTN är ett bolag som växer och agerar på en kontinent som har framtiden framför sig, även när det gäller telefoni. Om något så kommer mobiltätheten öka och den växande medelklassen att efterfråga snabbare hastigheter. Nordiska marknaden är däremot ganska mättad (fiber undantaget) och Telias verksamheter i öst har typ Putin som närmsta granne.

Till samma värdering får du ett bolag som växer vinsten, växer utdelningen, har högre avkastning på egna kapitalet samt en lägre skuldsättning. Tittar man bara så kort som två år framåt så förväntas MTN sprinta förbi ett Telia som har svårt att komma ur startblocken. Egentligen är det väl inget fel på Telia, du har en stabil utdelare där, men jag tycker MTN ser ut att ha både högre kvalitet och lägre värdering.

Valutarisker då? Ja, det som är bra med MTN är att de har verksamheter i hela Afrika och bara 30 procent av vinsten kommer från Sydafrika. Därför blir jag inte alltför tung i Sydafrika (möjligen i Afrika med 25 % av portföljen). Om Sydafrikas valuta går ner så går vinsten upp för bolaget. Risken är snarare att valutan i Nigera och Ghana tappar mot den Svenska. Noteringen i Sydafrika gör att ledningen bör vara bra samt att man kan lita på redovisningen.

Teleoperatörer i sig gillar jag och de sysslar med en nödvändig infrastruktur. Och den aktör med störst marknadsandel (MTN har t.ex. 50% i Nigeria och Ghana) blir en lågkostnadsproducent eftersom fasta kostnader för nät, licenser och reklam slås ut på flest användare. Fiberdragning pågår också, t.ex. i Nigeria, vilket är lokala monopol som inte heller lär regleras lika snabbt som i Sverige.

Allt sammantaget är jag sugen på ett byte. Men vis av erfarenheten tänkte jag ta emot input innan. Hojta till innan jag gör något dumt alltså. Eller stöd mig om det är smart. Nu har ni chansen.

Ska väl nämna att bloggen inte kommer få en supertilt mot Afrika men 3 bolag av 14-15 stycken är inte fel tycker jag. Vad tycker du?

32 kommentarer:

 1. Hej Gustav!
  Kan tänka mig att du skrivit om det förut men hur handlar du Sydafrikanska aktier? Via telefonorder till Avanza?

  Tack för intressant läsning!
  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara! Telefonorder via Avanza blir det så det är högt courtage men Sydafrikanska aktier är möjliga att köpa direkt. Just denna finns på Pink Sheet också men sämre omsättning där.

   Ska väl nämnas att jag köper dem i Kapitalförsäkring och inte ISK pga problem med att få tillbaka källskatten annars.

   Radera
 2. Hej Gustav,spara en plats åt mej.
  //Addi

  SvaraRadera
 3. Jag kommer den 5e mars /Linus "Aktienybörjaren"

  SvaraRadera
 4. Men jag förstår inte varför du säljer ett för att ta in ett annat, visserligen inom samma bransch men det är ju två helt olika företag. Det är väl lika bra att behålla och köpa för nysparandet och utdelningarna samt kassan. Det är alltså bytet jag inte är med dig om. MTN verkar vara ett bra bolag att lägga till i portföljen. Jag tycker alltså att det är bra att behålla Telia, som är en stabil utdelare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget är direkt fel med Telia, men MTN ser jag som ett bättre bolag på punkt efter punkt. Stabiliteten finns i Telia men möjligen är tillväxten ett frågetecken och på lång sikt vill man också att utdelningen ska öka.

   Då båda verkar i telekombranschen, låt vara i olika världsdelar, så behövde jag sälja Telia för att kunna köpa MTN. För telefoni och internet tror jag det inte är en nackdel att investera i Afrika, för där finns bättre möjlighet till tillväxt pga lägre mobilanvändande etc.

   Ska utveckla i ett eget inlägg...

   Radera
 5. Hej Gustav! Du får gärna förklara hur du handlar denna aktie! Du skriver att man kan köpa den direkt. Hur då och var? Pink sheet? Hittar inte aktien via Avanza iaf. Kanske den går att handla via Degero?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att handla hos Avanza via telefonorder, både i USA och Johannesburg. Ska skriva lite mer om saken, återkommer i nästa inlägg om MTN.

   Degiro funkar inte ännu: https://www.degiro.se/produkter-och-borser.html

   Radera
 6. Hoppas det finns en plats kvar...
  Då kommer jag.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en plats, välkommen! 19 pers anmälda nu.

   Radera
 7. Hej!
  Jag gör gärna ett första besök på ekonomipratet. Tar med en vän också om du har 2 platser kvar!?

  /Hannes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, två platser bokade! 20 pers i dagsläget.

   Radera
 8. Hej, Jag anmäler mig. Med vänlig hälsning, Karl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en plats! 21 pers är vi uppe i.

   Radera
 9. Hej, jag kommer gärna // Tim

  SvaraRadera
 10. Hej Gustav,

  Jag kommer gärna.

  /Miguel

  SvaraRadera
 11. 25 platser bokade, är det någon som får återbud så meddela så snart som möjligt. Vi ses på Belgobaren!

  SvaraRadera
 12. Hej Gustav,

  Jag kommer gärna om mån om plats.

  / PG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr fullt men du är reserv 1. Kanske blir ett gäng som ansluter vid baren?

   Radera
 13. Hej Gustav,

  Jag ansluter gärna om det skulle vara så att det är några som mot förmodan har lämnat återbud!

  / Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget återbud ännu. Tacksam om de som inte kan (brukar alltid vara någon!) meddelar det.

   Och till nästa gång får jag nog boka upp fler platser, kul med det stora intresset.

   Radera
 14. Ses imorgon då, kul med stor intresse! Hör av er om det blir något återbud!

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera