söndag 8 september 2013

Investera i musikbranschen och ett skivtips

 

Jag är hobbymusiker på fritiden, spelar en del elbas och piano. Inte på något sätt lika givande ekonomiskt som aktieintresset, men såklart givande på andra sätt. Därför tänker jag lite då och då på musikbranschen...

Ekonomiskt är "musikerlivet" inte alls så spännande, i alla fall inte om man kör egen musik. Verkligen ett superstort utbud som inte matchar efterfrågan. Fråga t.ex. 10 unga personer på stan och minst 5 kan tänka sig att syssla med musik. 

Skulle man mot förmodan slå igenom så handlar det inte om att spela gitarr på en solig strand när man vill. Snarare är man inlåst i en studio och har alla kvällar och helger uppbokade. Det som krävs är hårt arbete, talang, rätt kontakter och en himla massa tur och timing.
 
Musikrelaterade aktier
Om man verkligen vill bli rik på musik så gäller det nog att klippa håret, ta alla tänkbara extrajobb du kan och köpa aktier i Vivendi för pengarna:-) De äger Universal Music Group och det är väl något sådant som krävs för att tjäna pengar i branschen. Skulle det gå att investera i Spotify så skulle det nog också vara bra alternativ. Läste att det värderades till 35 miljarder! Fantastiskt med något svenskt som verkligen slagit stort.
  
Andra aktier då? Nog gäller det att försöka hitta något som påminner om jeanstillverkare och hackor, för det är inte guldgrävarna (musikerna) som gör de stora vinsterna. 
 • Amazon säljer mycket musik men jag måste säga att ett P/E tal på över 300 avskräcker.
 • Sony har väl inget särskilt egentligen
 • Yamaha gör instrument men känns rätt högvärderat.
 • Time Warner ser snäppet intressantare ut, men jag tycker inte riktigt att det är Time för Warner i min portfölj
 • Vivendi lockar mest och bloggarna Defensiven och Ägamintid har skrivit en hel del om detta bolag. 
 • Skulle Thomann vara börsnoterad skulle jag vara intresserad av köp. Allt i instrumentväg köper jag in där och de är suveräna.
Sen kan man undra varför inte något band som t.ex. U2 börsnoteras t.ex. när Manchester United gör det. 

Och här kommer skivtipset!
Inlägget mynnar som ni kanske förstått ut i ett skivtips där jag medverkar:-) Jag och tvillingbrorsan har nämligen släppt vår första platta. Något sent vid 37 års ålder, men så är det. Musiken är egenskriven, akustisk och påminner något om Simon & Garfunkel. Vi låter väldigt mycket samtidigt för att bara vara två och allt är inspelat live.

En fysisk skiva är inte lika het som förr om åren, men vi finns på Spotify. Här är en länk till Marty & Gus på Spotify. Lyssna gärna, och all kritik är välkommen!

Ska väl nämnas att jag inte har några tankar på att slå igenom. För det första är det väl ungefär lika stor chans som att bli fotbollsproffs vid 37 års ålder. Tåget har gått, men det är trevligt att uppehålla sig på perrongen. Spela covermusik hade kunnat ge lite mer ekonomiskt men då tappar man charmen.

Vad tror ni om investeringar i musikbranschen? Har ni något bra tips på aktie? Är förresten medveten om att blogginlägget är i utkanten av ämnet men lovar att dra ner på reklamen till nästa inlägg! 

16 kommentarer:

 1. Du missade Wimp ;-) Skämt och sido, när det kommer till musikbranschen vill du hitta några som äger materialet. Man kommer klara av att kapitalisera det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wimp känner jag inte till även om jag kanske borde göra det! Att synas på Spotify känns i alla fall betydligt viktigare.

   Skulle till och med tro att Spotify kan gynnas av en "nätverkseffekt" (en bestående konkurrensfördel) på samma sätt som Facebook, Blocket och liknande tjänster. Värdet av tjänsten ökar i takt med antalet användare och blir en inträdesbarriär för nya aktörer. Därför inte aktuellt att investera i en Spotify-dödare för min del:-)

   Radera
 2. Ah, helt min smak av musik måste säga. Inte hunnit mer än till låt 4 än, men denna skiva kommer jag att lyssna på många gånger, det kan jag lova. Så du kan glädjas över att du i alla fall har en 23-åring som skarpt gillar din musik.

  Jag ser fram emot även framtida album. Skoj att din musik håller lika hög nivå som ditt ekonomibloggande. Nu är jag alltså både en återkommande läsare och dessutom återkommande lyssnare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dubbelt beröm, kul att höra!

   Radera
 3. Min ettåriga son började dansa direkt. Det där var ju mycket bra musik :-)

  I övrigt, tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Haha, kul med en bred målgrupp. Min 2-åriga son dansar också till låtarna så det lär nog sitta i ett tag:-)

   Radera
 4. Steinway Musical Instruments, Nysse LBV, hade varit något för dig, men misstänker att de har/håller på att bli uppköpta....
  Är imponerad av hur många strängar du har på din lyra med allt från familjeliv till blogg och karriär dom rockstjärna, helt enkelt Gus ÄGER!!

  P.s Börja snälla dock inte spela på en riktig lyra. Som en stigande rockstjärna blir man lätt en förebild för sina följare (blogglivers i ditt fall?) och att gå omkring med drömsk blick , bärande på en lyra i bara höftskynke a la grekisk marmorstaty i tilltagande höstrusk kommer jag inte att fixa!
  Läser dock gärna dina utmärkta inlägg!

  P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tackar och jag blir "lyrisk" denna lilla text:-)

   Du känner säkert till en annan blogg som skriver fantastiskt roligt om dåliga skivomslag. Där kan du säkert hitta någon med lyra och höftskynke. Här är länken hursomhelst: http://katastrofalaomslag.blogspot.se/

   Radera
 5. Jag tycker även att Defensivens inlägg om Vivendi är oerhört intressanta.
  http://www.defensiven.com/2012/03/vivendi-value-play-or-value-trap.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, jag håller med! Uppdaterade inlägget.

   Radera
 6. Väldigt bra jobbat! Är i Branschen själv och tyckte det lät väldigt bra

  SvaraRadera
 7. Sådär, nu har jag fått tillbaka internet hemma och kan lyssna på musiken.

  Passar bra, tillräckligt akustiskt för att min fru ska gilla det och tillräckligt mycket tempo för att jag ska gilla det =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni båda gillar musiken!

   Brorsan har skrivit de flesta låtarna, men en del är mina och det höjer nog variationen (trots att vi är tvillingar!). Sen skriver vi givetvis en hel del ihop.

   Radera
  2. Hon hade faktiskt inte chansen att provlyssna förrän ikväll och recensionen var: "Tycker du verkligen om det här, det är väl mer min musiksmak?"

   Radera