söndag 30 juni 2013

Sommaruppehåll och kommande inläggBloggen tar sommaruppehåll. Tack för alla kommentarer, tankar och idéer!

Det inlägg som lite otippat fått mest visningar är topplistorna för svenska utdelningsaktier. Inte så många kommentarer men många visningar tydligen. 

Några inlägg håller jag på och snickrar på, i alla fall i tanken…

 • Analys av California Water Service Group
 • Analys av Gentex
 • Analys av Slater & Gordon
 • Uppdatering om Ridley
 • Svenska och nordiska försörjningsbolag (utilities)
 • Woolworths (AU) mot Woolworths (ZA)
 • Investera på väg till jobbet, fler företag på vägen…
 • Tankar om husköp – viktigare än aktieköp?
 • En investering i IKEA är nästan möjlig
 • Sälja ett fantastiskt men övervärderat bolag? Famous Brands som exempel
 • Lärdomar om investeringar från Dragons Den
 • Var är mina portföljbolag om 20 år? Ny teknik och långsiktiga hot/möjligheter?                         

Är det något annat jag borde ta upp? Andra bolag att analysera? Kom gärna med idéer!

Ha en trevlig sommar och på återseende!

32 kommentarer:

 1. Många intressanta ämnen där. Särskilt om Woolworths och hur bolagen ser ut 20 år in i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, ska försöka prioritera dem! Framtidstitten kan nog bli en serie - rätt mastigt att gå igenom så många bolag i ett inlägg:-)

   Radera
 2. Trevlig sommar och tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
 3. Glad sommar!

  Jag testade förresten Yes Power på grillgallret idag och jag var nästan lika lycklig som kvinnorna i schampooreklamer.

  Där har vi en produkt som är helt sanslöst effektiv även om den passar bäst i välventilerade utrymmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att Yes är så bra. Köpte Procter & Gamble till ISK:n...detta trots att de "grillades" ganska hårt i senaste inlägget om dem:-)

   Glad sommar!

   Radera
  2. Tillskillnad från kött så passar aktier nog bäst som välgrillade.

   Då minskar risken för att man missat något viktigt.

   Radera
 4. Glad sommar Gustav och tack för en givande vår!
  Jag gillar som bekant mina utilities och är glad om du orkar fortsätta på inslagen bana - börjar bli väldigt mycket Legolandsbanker på många bloggar .....
  Du behöver nog inte tips om ämnen, men själv har jag börjat snegla mer och mer på företag som hanterar säkerhet i förhållande till Internet och hur skyddar man information och trafik i cyberrymden. Tänker här på tex Checkpoint o ManTech mfl. Lite långt från trad. utilities , men det går ju inte att förneka vissa fakta o trender heller...
  Gunga lungt i hängmattan!

  // P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!

   Bra uppslag med Checkpoint och Mantech! Datasäkerhet och kritiska affärsystem är en nisch som är värd närmare titt helt klart. Har för mig att SAP, Adobe och Vitec har nämnts i sammanhanget.

   Tror nog även att t.ex. Microsoft börjar uppvisa utility-tendenser, tänker då framförallt på Windows och Officepaketet.

   Radera
 5. Jag ser att du jobbar inom försäkringsbranchen. Jag tror att många med mig tycker att hemförsäkringar och villa/bostadsrättsförsäkringar är rena djungeln. Pris är relativt enkelt att se men vad försäkringen egentligen täcker otroligt svårt att tyda... Här finns det pengar att spara då en dålig försäkring kan kosta enorma summor.

  Jag efterfrågar alltså någon enkel form av jämförelse av försäkringsbolag med avseende på försäkringar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med!

   Bilförsäkringar går att jämföra ganska enkelt idag, se länken:
   http://bankforsakring.konsumenternas.se/Forsakring/Bil-MC-moped/Bilforsakring/Jamfor-bilforsakring/

   Kanske kan vara något att blogga om också? Ifall vi pratar privatekonomi lite bredare är ju försäkring en viktig del.

   Radera
 6. Skulle gärna läsa en analys av Ratos. Vad är din syn på dem? Kommer de klara av att vara ett stabilt bolag för en utdelningsportfölj? Kan det vara läge att tanka på de nivåer vi är idag?

  Sen undrar jag lite över sin syn på förhoppningsbolag. Tittar vi på Anonyms inlägg om manTech och Checkpoint är de intressanta, vad är din syn på sådana mindre företag, ev framtidsbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ratos kan vara läge att återkomma till. Med min nya policy att inte sälja vid varje sänkning så är de ett alternativ även för mig.

   Tycker dock att de är lite svåra att få kläm på av två skäl. För det första består de av så många olika bolag. För det andra är Susanna Cambells utdelningspolicy i mina ögon inte helt klar. Kommer fler sänkningar? Kan vara läge för en en närmare titt!

   Förhoppningsbolag är i mina ögon "hoppa över-bolag", ifall vi pratar om bolag som inte ger vinst eller utdelning. Däremot kan mindre bolag vara hyperintressanta, ett bolag som Vitec är t.ex. inte så stort. Allt handlar om marknadsposition och hittar man något "monopolliknande" som är underanalyserat finns möjligheten till ett klipp.

   Radera
 7. Intressanta ämnen, kanske snor ett av dem då jag plöjt igenom alla säsonger av Dragons Den (UK), Dragons Den (CA) och Shark Tank.

  Den svenska varianten saknade all form av produktionsvärde..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bjussar jag på:-) Går nog också att få olika vinklingar på ett sånt inlägg kan jag tro.

   Den svenska versionen var lika låg och dålig som svenskars aktieintresse i allmänhet. Vi slapp i alla fall ännu blekare kopior i grannkanalerna som ju brukar vara fallet när det blir en succe.

   Radera
  2. Stefan Reitersjö5 augusti 2013 kl. 20:15

   Nu ska faktiskt tv 8 göra sin version. Får väl se hur det faller ut. Dock måste jag få protestera litet mot ert baissande av Draknästet. jag tyckte att det visade ganska bra hur finansiärer tänker i finansbeslut. sedan är det faktiskt väldigt sällan vi får se affärsprogram på svensk tv. dock kan jag hålla med om att Dragons den är snäppet bättre. Däremot tycker jag att sharks tank var för "amerikanskt" i min smak.

   Radera
  3. Sant, jag var nog lite väl kritisk. Kan ha att göra med att brittiska versionen verkligen är lyckad på alla sätt och en modern klassiker i mina ögon.

   Ser ändå fram emot 8:ans version!

   Radera
 8. Fredaganöje?
  Skulle vara kul om någon bloggare spacade ut och körde en what if en gång i veckan.

  Vanligaste skulle väll vara
  Vad händer om dollarn tappar 90% av sitt värde?
  Vad händer om energi i princip blir gratis?
  Vad händer om Kina och USA börjar kapprusta

  Allt ur ett aktie perspektiv så klart. Nyttan med övningen åringen scenariot man kör utan att man ofta hittar nya saker när man tittar ur annan vinkel, har man tur hittar man en ny sektorer som man inte tittat på tidigare och det samma gäller för andra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid bra att fördriva tiden med tanke experiment av det slag du föreslår, hindrar en från att fastna i gamla mönster. Tyvärr tror jag att de flesta som sysslar med värdeinvesteringar inte ser detta som en bra idé, man hamnar snabbt in på förhoppningsbolagen och det betyder tack och hej.

   Det som däremot inte är ett "what if" case längre är det faktum att vissa delar av värden snart inte har tillräckligt med drickbart vatten och inte heller vatten till att odla mat för till sin befolkning. Tex har Saudiarabien köpt landarealer i Sudan för matproduktion och tror detta bara är början på något mycket intressant, inte minst om vi ser på det med aktieögon. Och då talar jag inte om att odla ekologiska jätteräkor till kinesiska medelklassen utan något som kan ha mycket större konsekvenser .....

   //P.

   Radera
  2. Kul idé eller ska jag säga nyttig tankeövning. Om något inträffar är det ju knappast kul:-)

   Ganska svårt med vissa ämnen. Om en meteorit slår ner i New York kan man visserligen gissa att New Yorkbörsen rasar på alla tänkbara sätt. Sen då... jag det beror på hur höga svallvågor (finansiella som reella) som det för med sig. Lätt att komma in på diverse katastroffilmer.

   Men nog finns det många intressanta uppslag, och matproduktionen är ett mycket bra exempel.

   Andra möjliga uppslag:
   - Rysslands kapprustning
   - Pandemi
   - Oljepriset rusar eller rasar
   - Klimatkris i form av mycket varmare klimat
   - Kris för klimatföretagen, allt var en bluff!
   - Fusionsreaktorn blev verklighet
   - Odlat kött fungerar på allvar (stackars Ridley)

   Ekologiska jätteräkor kan också vara kul att spekulera kring, men då får det nog begränsas till ett inlägg om Sino Agro Food.

   Radera
  3. Sino Agro Food må vara Jordanfondens pump and dump och det går säkert att göra sig en vacker slant, men niet spasiba.
   Sommar aktien nummer 1 är däremot Harley- Davidson Inc. Här snackar vi varumärke som heter duga och ikonstatus! Bara åk till närmaste sommarfik o kolla in vad gråskäggen rullar in på, inga räkor precis!

   Radera
  4. Harley skulle kunna kvala in till portföljen vid rätt värdering.

   Här är en hyfsat intressant artikel: http://www.forbes.com/sites/jenniferrooney/2013/05/30/behind-the-brand-harley-davidsons-original-social-network/

   Radera
  5. Tack skall kolla upp länken! Håller med om att värderingen inte riktigt är optimal samt att skuldsättningen är i högsta laget, men firman är ohotad 1 i segmentet.
   Är dock inte säker på att Harley klarar av att kvala in, verkar mer som om de glider (runt) in. Söker du kvalkapacitet rekommenderar jag någon av de Japanska cykeltillverkarna !!

   Simma lungt,

   P.

   Radera
  6. Är det Shimano du tänker på? De verkar vara ett riktigt kvalitetsbolag... om jag inte är ute och cyklar vill säga:-)

   Radera
 9. Stort tack för alla intressanta inlägg Gustav och trevlig fortsättning på sommaren!

  Av de inlägg du funderar på skulle jag först vilja läsa om California Water, vatten är ju även ett intressant "what if case" enligt Anonym ovan! Vidare "Uppdatering om Ridley, Sälja ett fantastiskt men övervärderat bolag FB och Var är min portfölj om 20 år?"

  En god idé att skriva om skulle vara funderingar om en enkel och bra värderingsmetod för att snabbt kunna sålla fram intressanta värdebolag ;-)

  C Gasell  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Ska försöka prioritera de inlägg du nämner.

   Funderar även några vändor kring värdering, mycket svårt men måste utveckla den delen. Att hitta fantastiska bolag är en sak, men när ska man köpa dem (eller möjligtvis sälja). Ja, det är lite svårare att veta!

   Radera
 10. Panera Bread Company, kolla in den. De växer aggressivt. Har dock ingen utdelning, snabbast växande franschies bolaget. Köp på mig lite...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag hade sträckt mig till bolag utan utdelning så hade de kunnat vara ett bra alternativ. Hög "return on equity" och låg belåning bland annat. Du kan ha gjort ett fint köp.

   Morningstar är positiva:
   ..Paneras efforts to stand out from the crowded restaurant industry have been impressive. Margin-friendly menu additions, category management, and wise marketing investments have put Panera among industry leaders in sales productivity (a run rate of about $2.4 million) and restaurant-level margins (we forecast around 20% in 2013). Competition is fierce, but we think Panera is in the early stages of building a narrow economic moat. With strong customer loyalty, upscale restaurant environments, and high-quality menu offerings, Panera has more pricing power than most restaurants as evidenced by menu price increases in each of the past five years. Although there have been many restaurant chains that looked promising early in their growth cycles before succumbing to overextension or competition, we are optimistic that Panera will balance growth with profitability, creating excess economic returns in the process....

   Radera
 11. Tjaao, har kollat runt lite på internet om aktier och kom in på din blogg/hemsida...

  Är 19 år och har tänkt lägga in pengar på aktier 50k, och vill gärna ha lite tips om hur man ska tänka som nybörjare när det gäller att köpa aktier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först kan det vara bra att köra någon strategi, min egen beskriver jag här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/01/min-placeringsfilosofi-aktier-som.html

   Sen kan detta inlägg även vara läsvärt: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2013/05/hur-tanka-nar-en-storre-summa-ska.html

   Svårt att ge så konkreta råd, men om du t.ex. köper H&M, Coca Cola, Beijer Alma och Fortum... så har du fått spridning i sektorer och valutor. Och gå in stegvis, köp inte allt på en gång. Eller så kan du köra med fonder, t.ex. Skagen, Didner & Gerge eller indexfonder som Avanza Zero. Kan vara en mjukare start samtidigt som det är något speciellt med att direktäga aktier:-)

   Hoppas det gav några tankar!

   Radera
 12. Tittar in här nästan varje dag och hoppas att din semester snart är slut eftersom att jag ser fram emot ett inlägg om Woolworths (AU) mot Woolworths (ZA).
  Har själv handlat lite aktier i The Spar Group Ltd sydafrika, kanske något att kolla närmare på? Bolaget är fjärde största innehav i den fantastiska numera stängda fonden Danske invest Global Emerging Markets Small Cap.

  Hoppas att du har en bra semester Gustav!
  Mvh/ Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, själv hoppas jag inte att min semester ska ta slut:-)
   Men snart är jag tillbaka på allvar.

   Kul att du har aktier i The Spar Group, de är mer eller mindre konkurrenter med Woolworths om jag förstått det rätt. Fina nyckeltal och ser väldigt stabila ut. Ser definitivt ut att ha potential för att vara en stabil utdelningsaktie: http://www.corporateinformation.com/Company-Snapshot.aspx?cusip=C710KY600

   Tror att Skagen...eller om det var Labrusca.. haft någon av de intressanta butikskedjorna i Sydafrika (Shoprite?) men sålt.

   Mvh
   Gustav

   Radera