söndag 5 maj 2013

Två mindre affärer under veckan


Ökade under veckan i Atrium och Vitec. Inga stora poster men ska förklara hur jag tänkte. Får se hur lyckosamma dessa små inköp blir.

Atrium Ljungberg på rätt spår...
Tvärbanan kommer att förlängas till Sickla köpcentrum. Idag stannar den bara i Sickla udde. Och gissa vilka som äger köpcentrumet och kontoren? Borde detta leda till mer besökare, högre lokalhyror och ökat markvärde. Ja visst skulle jag tro det. Tycker inte att den positiva nyheten reflekteras i kursutvecklingen.

Enligt vissa uppgifter kan generellt en spårtrafiksatsning leda till en 25-procentig höjning av fastighetsvärdet. Man skulle kunna säga att Atrium är på rätt spår:-)

Bygget beskrivs ganska bra i en moderat blogg. Jag är visserligen blå till färgen - kanske inte ovanligt bland aktieägare - men men utan att vara alltför politisk så kan jag ändå ifrågasätta samhällsnyttan. Spårvägen blir ganska dyr, 683 000 kronor per meter enligt vissa uppgifter. Ett alternativ hade varit att dra tvärbanan till Henriksdal och då kunna nå många fler bostäder. Hursomhelt, Atrium jublar och jag ler i smyg.Och Vitec föll mig i smaken...
Föll som mest 15 procent på rapport och då kunde jag inte motstå att öka. Inte någon bra rapport, men inte så dålig som marknaden tyckte. Tänkte att det också kunde vara bra att öka dagen innan utdelning.

Kanske skulle man till och med kunna ha någon liten köpregel att faktiskt fylla på med en viss summa när ett bolag faller typ 3, 5 eller 10 procent? När andra vräker ut sina aktier brukar det väl vara läge att fylla på. Förutsatt att det handlar om tillfälliga problem och inte tecken på något permanent sämre läge såklart.

I Vitec:s fall är nog en stor förklaring att USA-delen läggs ner (vilket ju står i rapporten). Mer oroande är om Hemnet-kriget gör att deras marknadsandel minskar. Men nu börjar det blir fånigt, med typ 100 procents marknadsandel så kan det väl nästan bara gå ner? Eller? Alltid finns det något man kan oroa sig för, men i Vitecs fall är jag inte särskilt orolig. Bara att de är baserade i Umeå och inte någon hipp stockholmsadress är ett plus.

8 kommentarer:

 1. Min aktieportfölj består redan till 17,5 % Vitecaktier så jag är ganska försiktig med ytterligare köp. Nedgången ser jag även som ganska hälsosam då aktien nog drog åt sig en del kortsiktiga spekulanter i samband med uppgången.

  Det som däremot förvånar mig är att Börsveckan reagerade så starkt på resultatet. Som jag uppfattar det har Vitec varit mycket tydliga med att man arbetat med att föra över den Amerikanska konsultverksamheten till Berry vilket givit en hel del konsulttimmar (4,7 MUSD enligt förra årets pressmeddelande http://www.vitec.se/Press/Lists/Pressmeddelanden/DispForm.aspx?id=242). I princip består de dåliga nyheterna av en förväntad nedgång i media och finans samt en lite oroande nedgång för speciallösningar där jag undrar om det är permanent då företag är nöjda med sina system eller om det beror på konjunkturläget.

  Sedan ska det blir intressant att följa utvecklingen med Avone IT:s försök att göra en inbrytning på mäklarsidan. Det är naturligt att någon lär försöka bryta monopolet men jag har svårt att se hur Avone IT ska göra det med fyra anställda och ett riktigt dåligt affärssystem som grund. Rejta.se är inte direkt nådigt om HansaWorld och att förbättra det lär nog kräva en hel del resurser.
  http://www.rejta.se/omdome/238299/hansaworld+sweden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dryga 5 procent i Vitec så jag kan tänka mig att öka lite till på sikt.

   Skulle vara kul att se om det kommer något nytt från Remium snart som en motvikt till Börsveckans pessimistiska syn. Vet inte hur det är med nedgången för speciallösningar. Vore ju otur om något slags systemskifte är på väg nu när Vitec i 25 år varit ganska framgångsrika. Nej, jag är nog inte så orolig ifall det inte blir en tydlig trend.

   Kollade på Avone på allabolag.se och kan inte direkt säga att de verkar så imponerande.

   Radera
  2. Jag provade att kolla upp VD:n på Linkedin också. Verkar som att han har knoppat av företaget från HansaWorld (fd Product manager i många år). Omsättningen har ökat varje år men jag skulle bli mycket imponerad om han lyckas driva upp en stark konkurrent inom mäklarbranschen. Känns helt enkelt alldeles för dyrt för att vara realistiskt.

   Systemskifte tror jag inte är något större hot. Snarare är det så att man håller hårt i pengarna och är så pass nöjd med befintliga produkter att man inte uppgraderar i dagsläget. Även om det inte är krisläge i media så går det knackigt i många branscher just nu.

   Radera
  3. Funderade lite på det som sägs på sid 2 i senaste rapporten: "Samtidigt som koncernen ställer om mot repetitiva intäkter har marknadernas efterfrågan av kundanpassningar och speciallösningar minskat, vilket gör omställningen både naturlig och nödvändig."

   Innebär detta möjligen att marknaden förändras och att det handlar om mer än att man avvaktar med uppgraderingar? Och försämras Vitecs marknadsposition av en sådan eventuell förändring och att deras marknad krymper. Jag hoppas inte det.

   Vitec har väl tre ben att stå på:
   - Programvaror
   ƒƒ- Support-/underhållsavtal
   ƒƒ- Specialisttjänster

   Jag hoppas att det bara handlar att minskat behov av specialisttjänster kan mötas med lägre kostnader i den delen. Och att kunderna ändå behöver programvaror och support/underhållsavtal precis som innan. Dvs ett ben börjar halta, men de andra benen får pinna på ännu snabbare för att det är så som branschen ser ut?

   Vet inte alls om jag förstått rätt...tar gärna emot input:-)

   Radera
  4. Jag är ganska missnöjd med kvartalsrapporten på så sätt att den ger oerhört dåligt med svar. Vi får se eller mejla...

   Radera
  5. Kan nog vara bra. Själv har jag ibland en tendens att se saker lite för positivt. Särskilt för bolag jag äger. Kan inte heller bli klok på om detta är dåligt på sikt. Vid nästa kvartalsrapport lär man får veta mer antar jag...

   Skulle du orka maila vore det kanon!

   Radera
 2. Brostaden, som ägs av Castellum, äger väldigt mycket fastigheter i Bromma som kommer att få ett påtagligt lyft av tvärbanan, så det kan också vara något att överväga.

  En av Vitecs produkter använder jag i jobbet och det är inget företag jag är imponerad av.

  mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, Castellum har jag inte tänkt på, men nog är det så.

   Trist du inte är nöjd med Vitecs produkter. Frågan är... vet du om ni är nära att byta till någon konkurrent? Tanken är väl att de inte ska finnas så många andra stora att byta till.

   Mvh
   Gustav

   Radera