söndag 3 mars 2013

Stabila svenska utdelningsaktier - två topplistor!Tänkte göra ett omtag i Sverige för att gå igenom att jag inte missar några intressanta aktier. Skulle behöva fylla på och letar efter nya kandidater.

Att då gå igenom vilka som inte sänkt utdelningen på 5 och 10 år kan vara en bra start. Är dock öppen för att investera i bolag som faktiskt gjort någon enstaka sänkning, så länge de har en bra utdelningstillväxt ändå (mer om det framöver). Dessa listor är dock "gräddan" av utdelare, de som aldrig sänker.


Detta är ett utkast!
En kraftig friskrivning kan vara på sin plats. Listan ska ses som ett utkast, som jag ändå tänkte kunde vara intressant för andra att se. Om det står utdelning från 2003 så kan de ändå ha delat ut längre än så. Dock ganska bökigt att gå längre tillbaka än vad utmärkta sidan börsdata har uppgifter för, men jag gjort det för vissa bolag. Ordinarie utdelning är det som räknas. Har försökt justera för extrautdelningar, t.ex. hade Axis, Skanska och Skånska-Energi annars inte funnits med.

Kan också nämna att det här inte är några nya tankar utan en slags uppdatering av 4020:s gamla inlägg svenska utdelningseliten.

Är det något bolag du saknar, eller om uppgifter är fel, hojta till! De är till för att kompletteras.

Nåja, nu är det dags för listorna...


Superstabila svenska utdelare - ej sänkt på 10 årKommentar: Att mindre bolag som Vitec, BTS group och Skåne-Möllan har hittat hit känns otippat på förhand. Annars mycket storbolag och fastigheter. Notera att inga bankaktier eller skogsbolag återfinns här.

*För Beijer blir det ingen sänkning 2001 om man räknar med en avknoppning, samma med Securitas för 2009 som faktiskt delade ut Loomis.

Stabila svenska utdelare - ej sänkt på 5 år


Kommentar: Att två stycken Bio-bolag tar sig till listan hade jag inte trott. Itab, Skånska Energi och Softronic är också exempel på bolag som inte är så kända för mig. Och oj vad många IT-bolag som tagit sig hit.

Finanskrisen gjorde att många bolag sänkte sin utdelning 2008. Till nästa år så blir det nog comeback för Axfood, Ericson, Handelsbanken, Investor, Lundbergs, NCC, SCA och SEB bland andra.

Fortsättning följer...
Att titta på utdelning kan vara en god start. Jag vill också att bolaget har konkurrensfördelar och goda finanser. Det blir nästa steg att undersöka. Kommer ett inlägg om att bedöma konkurrensfördelar generellt, men lägger ut listorna så länge. Jobbar också med en uppdaterad strategi, och planerar ett inlägg om det inom en hyfsat snar framtid.

Men för att återgå till detta inlägg: Vad säger ni? Har ni några favoriter? Vilka har goda finanser och bestående konkurrensfördelar?

Slutligen får jag önska trevlig söndag!

15 kommentarer:

 1. Intressant lista! Jag saknar AQ Group som visserligen är noterade på Aktietorget (och därav saknas på börsdata) men som ändå är större än många andra av bolagen på listan. De har delat ut pengar åtminstone sedan 2001 och inte sänkt utdelningen något år, men behållt på samma nivå hela perioden 2006-2010, höjt 2011 och behåller nivån nu 2012. Bolaget planerar listning på Mid Cap "någon gång" och då, om inte förr, får de vara med på din lista! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, ska lägga till dem! Avvaktar något för att se om det kommer in fler ändringar.

   Låter som ett fint bolag, att det är på aktietorget är inget hinder men gjorde nog att jag missade bolaget.

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Det är bra att du orkar uppdatera gamla listan :)

  mvh
  4020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte att det var dags:-) Och Börsdata var till stor hjälp!

   Ser för övrigt att det inte blivit någon jättediskussion kring det här inlägget. Kanske blev det för många bolag på en gång?

   Mvh
   Gustav

   Radera
 3. Grymt! Tack för du tog dig tid att sammanställa denna intressanta lista!

  Mvh

  SvaraRadera
 4. Grymma listor och stort tack! ska börja med aktier och sikta in mig på utdelningar oxå. Men håller du dig verkligen gott uppdaterad på alla dessa? Känns som att max 10 st är kontrollerbart hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo, tar lite tid men börsdata underlättar:-)

   Ska försöka hinna med att kika närmare på några av dessa bolag, det blir ju någon slags bevakningslista.

   Angående din sysselsättning, du kanske har någon koll på Ratos affär?

   Länk:http://www.di.se/artiklar/2012/12/18/ratos-gar-in-i-norska-oljebranschen/?qr=senaste-3-m%25u00e5naderna

   Mvh
   Gustav

   Radera
 5. Suverän lista även om jag plockar in till exempel Connecta som delat ut fina pengar genom åren och kommer göra igen när dom fått ordning på torpet och då räknar jag med 5 kr igen och det om ett par år.

  Jag trodde inte mina ögon när jag såg den under 40 kr....värt att ta in några hundra och invänta konjunkturuppgången och fina utdelningar igen. Skuldfritt bolag i princip. Dålig omsättning nu och då passade jag på:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man är ute efter hög utdelning och inte störs av ryckigheten så är Connecta ett bra alternativ, särskilt på låga nivåer. Det som tar emot för min del är bristande långsiktiga konkurrensfördelar. Vad har de som andra IT-konsulter inte har?

   Radera
 6. Oriflame klockrent köp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt, andra är hyfsat positiva också: http://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Analyser/2013/februari/Hogre-utdelning-lockar-i-Oriflame/

   Skulle vara kul om någon bloggare gjorde en analys på dem Kanske är gjort men missat eller glömt bort i så fall.
   Med tanke på att utdelningen är i Ratos och RSA-nivå (innan sänkning) kan det finnas en viss risk för sänkning.

   Radera
 7. Skall du updatera den här nu under våren? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det. Lite svårare med tiden bara när jag har två barn. Men detta inlägg är populärt och faktiskt mest läst av alla (!), så jag ska försöka prioritera det.

   Radera
 8. Cheer up Man! Jag tror att du har inkluderat alla företag som erbjuder högre utdelning till aktieägare och aldrig går ner under de senaste 5 till 10 år. Men blir det nödvändigt att se uppdaterad lista över företag där användaren kan hitta bästa och uppdaterad information om de svenska utdelningar

  SvaraRadera