söndag 11 november 2012

Fonder som jag följerFör att komma på uppslag följer jag vissa fondbolag. Vilka bolag de köper (eller säljer) är intressant läsning. Likaså kan de säga några kloka ord om marknadsläget branscher som de gillar. Själv köper jag dock inga fonder eftersom förvaltningsavgifterna är för höga och jag gillar att välja själv.

De fonder jag för tillfället följer är:

Skagen 
Månadsrapporterna är spännande läsning. Gillar att de letar efter underanalyserade, undervärderade och opopulära bolag och deras Track-record är bra.

Exempel: Tesco PLC är ett bolag de köpt men också minskat i.


Labrusca
Filip Weintraubl kör sitt eget race efter framgångsrika år hos Skagen. Kikade för länge sedan på Parmalat som var deras största innehav, men slog aldrig till. Hade varit en bra affär. Sen kan man undra varför han t.ex. köpte Eniro, ett bolag jag aldrig ens skulle fundera på.

Exempel: De äger Metro, ett bolag jag har på bevakningslistan. Och då pratar jag om Tyska Metro och inte papperstidningsvarianten.


Spiltan stabil 
Ser att de nyligen sålt Ratos och ökat i Alfa Laval och en del investmentbolag. Bra fond, men ett visst frågetecken för långsiktigheten och motiveringarna då Ratos köptes q4 2011 och såldes q2 2012 med motivering att den handlas med premie jämfört med andra investmentbolag.

Exempel: Kan vara kul att se hur de hanterar investmentbolag.


Allianz European Equity dividend 
Tydlig filosofi och fokusering på kassaflöde och utdelning. Har följt Munich Re och Oesterichiche Post ett tag och såg att de var bland top 5- innehav. En sådan fond vill jag bevaka!

Exempel: Munich Re och Oesterichiche post är stora innehav. Enda svenska innehavet är HM, det gillar jag!


Jordanfonden
Egentligen igen fond, och jag undviker de bolag som nämns, men intressant läsning dock! För mig är det "nostalgi" att titta in på denna sida. Innan jag började med långsiktig utdelningsinvestering var jag en mer frekvent läsare. Här är det snabba klipp som gäller och det är inte mitt synsätt numera.

Visst har de har haft en del mångdubblare men också många usla rekar. Problemet är att de vräker ur sig tips på löpande band, och tar bort de dåliga rekarna. En annan mätare på resultat är J.F. Commodity energy fund som haft en tämligen medioker utveckling. Prickar man rätt bland alla tipsen är det säkert bra, men för mig påminner det om casino, poängen är att risken är alldeles för hög, i alla fall för mig.

Exempel: När det gäller utdelare rekade de Mart resources nyligen, Kungsleden för länge sen på 120 kr om jag minns rätt och Sino Agro Foods ungefär hela tiden.

Vilka fonder följer du?

6 kommentarer:

 1. Labrusca har ju inte direkt rosat marknaden så den skulle jag stryka från listan. Jag är imponerad av Didner & Gerges stockpicking. De har två Sverigefonder (varav en småbolag) och en globalfond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, de kan vara värda en titt!

   I deras globalfond är SAAB är det enda svenska bolaget på top 10. Lite "risky", även om det kanske är smart. Berkshire och Fairfax som största innehav känns tryggt.

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Didner & Gerge är faktiskt i nuläget den enda förvaltare som jag är villig att betala för förvaltning.

  Däremot delar jag din respekt för Skagen men har alltid undrat vad det är för typer bakom Jordanfonden. Har inte fått något grepp om dem och Sino Agro food fansen har gjort mig skeptisk. Mitt guilty pleasure är annars Redeye.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Didner & Gerge ska bevakas framöver!

   Förtroende och respekt är viktigt, och jag får inte det för Jordanfonden. Att de inte känns vid dåliga rekar är oseriöst. Lite kul läsning om personerna bakom här: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2560090.ece

   Mvh
   Gustav

   Radera
 3. Viktiga frågor : Hej Gustav ! Skulle bara påpeka exakt som Järnvargen säger att Didner & Gerge är superstars i branschen. Jag skrev om det tidigare. Jag menar att de var med bland världens främsta fondförvaltare.

  http://www.privataaffarer.se/borsguiden/fonder/sveriges-basta-forvaltare-453319

  I min PPM har jag 60 % Didner & Gerge deras 2 Sverigefonder och sedan har jag Skagen Global / Kon-Tiki resten 40 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, Didner och Gerge sticker ut! Låter som en bra fördelning i PPM.

   Själv kör jag 100 % Seligson global top 25 brands. Den har riktigt fina innehav som Walt Disney, Coca Cola, McDonalds etc: http://rahastoluotain.seligson.fi/new/index.php?sitelang=3

   I tjänstepensionen kör jag Skagen Global och Kon-Tiki 40 % var, indexfond 15 % och 5 % Fidelity South East Asia.

   Mvh
   Gustav

   Radera