lördag 19 november 2011

Öka i Ratos?

Har blivit lite sugen att fylla på i Ratos eftersom vårens utdelning kan tänkas bli över 7% i förhållande till dagens kurs.


Om Ratos
Ratos består av 19 olika bolag med skiftande verksamhet varav Anticimex är det mest kända. Men marknadsledande fönstertillverkare, Finska biografer och danska bredbandsleverantörer ingår bland annat. Det man kanske inte tänker på är att verksamheten sammanlagt är mindre konjukturkänslig än genomsnittet på Stockholmsbörsen. Trots att det handlar om ett riskkapitalbolag (inte så i ropet dessa dagar), så borde risken alltså vara lägre än index.

Det som lockar mig är starka marknadspositionerna hos Ratos innehav, t.ex. Anticimex, Kvarndammen, Stofa och Euromaint och den höga utdelningen.

Oförändrad utdelning?
Utdelningen nästa år verkar bli oförändrad, enligt följande artikel i Dagens industri. Det innebär att du förhoppningsvis får 7% ränta på dina pengar om du köper idag, och det är ganska bra. Förra gången de sänkte utdelningen var under 90-talskrisen, och där är vi ju inte än.

Som kuriosa pratade jag och en kompis med Arne för några år sedan efter en bolagsstämma om varför de delade ut mer än de faktiskt tjänade det året (mitt enda samtal med en VD om ni undrar). En förklaring till att de gjorde det var att de ville hålla en jämn utdelning över flera år och... att många stiftelser är ägare i Ratos (?). Stiftelserna var tydligen måna om att kunna lämna stipendier i samma utsträckning som innan och hade därför ett intresse av att utdelningen inte sänks. Detta hade jag ingen aning om innan!

Värderingen
Frågetecknet är väl värderingen utifrån PE-tal och eget kapital och liknande, vilket jag har lite svårt att beräkna. Däremot tycker jag den höga utdelningen räcker i sig eftersom jag bedömer den som relativt hållbar.

Sälja något annat, eller?
Funderar på att sälja lite i Procter and Gamble där värderingen är rätt hög. Dock är det en ruskig kvalitet i deras innehav, typ Yes och Pampers etc, så det är inte självklart. Eventuella säljtips tas tacksamt emot! Annars kan man alltid vänta tills det finns tillräckligt på kontot för en nyinvestering, men det tar ett litet tag...

4 kommentarer:

 1. Tycker du ska sälja Atrium om du ska göra dig av med något. Men jag är osäker på om Ratos är rätt köp. Visserligen är utdelningen trevlig om prognosen slår in men hur hållbart är det att dela ut så mycket.....

  SvaraRadera
 2. Hej Fredrik! Tack för kommentaren. Är inte säker att jag gjort rätt, men har redan fyllt på med mer Ratos. Utdelningen är inte bombsäker men även om den sänks så sänks den nog inte med mycket.

  Sålde Kinnevik då jag inte hittar någon klockren konkurrensfördel och ville minska antalet bolag något. Atrium Ljungberg kanske inte är hetast just nu med sina köpcentrum, och en möjlig säljkandidat. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om att värderingen på Ratos är svår. Det är ju inget värdeinvesterings-case så att säga, men utdelningsmässigt är det hög-intressant. Har själv passat på att öka I Ratos då kursen pressats allt mer. Tiden får utvisa om det var klokt eller ej.

  SvaraRadera
 4. Vi får hoppas på det bästa!

  Intressant blogg du har, gillar t.ex. den färska analysen av Beijer Alma!

  SvaraRadera