söndag 26 maj 2019

Payton Planar - okänt elbilscase


Ett case jag funderat på en tid är Payton Planar, som gör smarta transformatorer som bland annat sitter i elbilar. De är ett israeliskt bolag, noterat i Belgien, och deras produkter ska ryktesvägen finnas i Renault/Nissan och Volvos elbilar.

Bakgrund
Jag hittade dem via screening efter kvalitetsbolag till rimligt pris. Och googlar man sedan namnet kommer två Seeking Alpha-artiklar fram, Trots det är bolaget relativt oupptäckt eftersom de bara handlas i Belgien. Inga välkända fonder är inne i bolaget, bara två israeliska.

Kort och gott gör de transformatorer som dessa och Planar-tekniken sägs göra dem effektivare. Se bolagets hemsida, investerarsidor, senaste årsredovisning, och framförallt artikel 1 och 2 på Seeking Alpha som ger en bakgrund och tydligt bull-case. Framförallt är caset elbilar men också datahallar.

Värdering och nyckeltal
Bolaget handlas till P/E 11 på rullande 12 månader och till 2 % direktavkastning. Och lite historik:
  • ROE TTM 26 %
  • ROE snitt 5 år 15 %
  • EPS-tillväxt snitt 10 år 22 %
  • EPS-tillväxt snitt 5 år 150 %
  • Cash flow-tillväxt snitt 5 år 66 %
  • Revenue-tillväxt snitt 5 år 18 %
  • Revenue-tillväxt snitt 3 år 18 %
  • Revenue-tillväxt TTM 38 %
Värt att nämna är att bolaget som framgår av artikel 2 på Seeking Alpha bromsat in något. Sammantaget tycker jag vi har att göra med ett kvalitetsbolag, på siffrorna.

Finns en moat?
Här kör jag fast. Frågan är hur unikt det är med dessa transformatorer och om elbilstillverkarna har svårt att byta. Generellt gäller väl prispress för underleverantörer. Och Payton är så att säga en underleverantör till underleverantörerna, kan de inte då vara minst lika pressade?

Vad hindrar andra att göra motsvarande produkter, nu och i framtiden? Enligt artikeln har de 25% av den växande världsmarknaden för sådana transformatorer. Man kan väl gissa att övriga 75% inte ligger på latsidan. Men visst kan de som stor aktör satsa på R&D och ligga steget före?

För bedömning av moat måste man fundera kring "Pricing Power". Går vi till årsredovisningen för 2018 nämns uttryckligen prispress som en av riskerna för första gången. Sammantaget är jag tveksam till en moat. Å andra sidan talar artikel 1 på Seeking Alpha om byteskostnader för Renault, Nissan och Volvo. Men jag är inte säker, jag förstår inte riktigt varför de inte byter och övervinster tillåts. Jag vågar inte lita på att övervinsterna är ihålliga. Inte i en bransch som förändras fort.

Summering

Postitivt
  • Israel är en tekniknation
  • Okänt spel på elbilar och datahallar
  • Diversifiering på olika branscher
  • Tycks ha ett teknikförsprång, eller i alla fall ligga långt framme.
  • "Hackor och spadar”, du når hela branschen indirekt.
  • Värderingen ser inte utmanande ut
Negativt:
  • Finns intressekonflikter i upplägget: Moderbolag i Israel, dotterbolag på Belgiska börsen?
  • Kompensationsnivån hos ledningen är hög. Nivån är på 25% av vinsten på 2017 års vinst i lön och bonus. Inte anmärkningsvärd Israel-nivå. Men är det dubbel ersättning, dvs löner och ersättningar både från Israeliska moderbolaget och belgiska dottern?
  • Israeliskt bolag en risk, eventuella sanktioner, oroligheter etc?
  • Momentum i verksamheten är inte stark i år.
  • Finns en moat? Svårbedömt på sikt när branschen förändras?

Mitt beslut: För svårt, jag avstår
Jag förstår inte branschen från början, och den är i stor förändring pga elbilarnas intåg. Jag kan inte avgöra "moat" och landar i för svårt och avstå. Jag skulle velat haft ännu högre global marknadsandel, som t.ex. för LEM holding och Interroll för att vara övertygad, eller en tråkigare bransch. Eller mer kunskaper såklart.

Går vi framåt, om dessa effektiva transformatorer blir en branschstandard, vad har Payton då? Tankarna går till Fingerprint. Att bygga verksamheten på ”bättre produkt” är vanskligt. Antingen så är det här Fingerprint (men när i cykeln är oklart) eller så säljer de "muttrar" till flygbolag, dvs något lukrativt, och med vissa byteskostnader (jfr Nilörngruppens etiketter).

Till saken hör att Paytons Planars vinst träffande nog planar ut. Tillfälligt? Eller marknadsekonomi 1.0 där konkurrenterna är på hugget och marginalerna på sikt kommer ner. Nej, jag vågar inte köpa transformatorer i en bransch som transformeras. Om det inte kommer smart input som säger motsatsen. Jag är extra intresserad av input alltså. Så vad säger ni?

Ps) Jag har jag diskuterat bolaget med några personer som gett värdefull input. En del tankar är inte mina egna, t.ex. den träffande Fingerprint-liknelsen. Tack till er som känner sig träffade. Jag finns förresten ofta tillgänglig på Twitter (@aktieblogg) för de som vill diskutera.

söndag 19 maj 2019

Fem steg till att bli en bättre investerare


Hur man blir en bättre investerare är något som ständigt finns i mitt huvud. Tänkte dela med mig av några tips hur jag själv tänker om det här. Sorry för eventuella floskler, men det här är ett subjektivt ihop-plock från många källor och frågan är viktig.

1. Utveckla din strategi/strategier
Ett sätt att utvecklas är att fundera igenom vilken eller vilka strategier man satsar på. Formulera gärna ner det i en mening, och varför inte satsa på flera för att utvärdera? En viktig del i varje strategi är vad man säger nej till, vad man inte investerar i. Själv undviker jag i princip storbolag, högt skuldsatta bolag, och de som växer för dåligt. Min egen strategi finns beskriven här.

Det här steget påminner om vilken sport man ska satsa på? Fotboll, dart eller sjukamp? Eller om man ska sätta sig själv på läktaren och satsa på fonder.

2. Utveckla din edge 
Säg att du satsar på fotboll, vad har du för talang? Är du bra på siffror eller affärsmodeller? En nyckel tror jag är att bygga vidare på sina styrkor, inte att man ska bli bra på allt. Man ska nog ändå höja sin lägstanivå inom fler områden så att man i alla fall kan slå enkla passningar med vänsterfoten (inte gå bort sig på något uppenbart inom siffror eller affärsmodeller).

För egen del tänker jag att småbolag är enklaste sättet att få en edge. 70% av allt kapital går in i de 4% största bolagen. Då behöver du inte vara där och investera. Köper du Apple, JNJ eller HM är det extremt svårt att ha en edge mot andra investerare/analytiker. Småbolag däremot som följs av inga eller få analytiker, där kan din analys tillföra mer. Du kan vara extremt selektiv och bara välja det bästa medan fonder ofta blir mer av generalister.

Man kan givetvis också argumentera att man kan ha en tidsmässig edge (och jag äger ju två globala midcaps). Fonder med tre månaders perspektiv är som ishockeyspelare som byter hela tiden, eller tom byter sport titt som tätt. Jag försöker utveckla min edge (nåja) inom affärsmodeller/konkurrensfördelar/megatrender, samt vara modig och dumdristig nog att äga bolag lite överallt, även med höga andelar, vilket fonder inte kan. Någon slag tidsmässig edge kan också finnas i att kika på demografi och megatrender.

3. Lär av fonder
Vilka fonder finns som satsar ungefär på din strategi? Här tror jag du kan lära dig mycket. Man kan lära och se av professionella personer (även om de måste jobba på ett lite annat sätt). Stor inspiration kommer från Grandeur Peak, Wasatch Funds, men jag försöker noga bevaka allt som kommer från Swedbank Robor EM Small Cap.

En lärdom är den här presentationen från Grandeur Peak med extremt bra stöd för köp- och säljbeslut. Alla fonder jag inspireras av finns en lista på här.

4. Lär av andra investerare
För egen del har jag lärt mig hur mycket som helst från t.ex. Framtidsinvesteringen, Stefan Thelenius, Phantas och många andra duktiga (nämner dessa som konkreta exempel, finns många fler såklart). Och Microcapclub är ett exempel där en enda bild förändrade min investeringssyn.

Från Framtidsinvesteringen kommer ett fokus på kassaflöde och finanser och att man ska tänka defensivt och globalt. Stefan Thelenius har gjort att jag fått koll på min portfölj på helt andra sätt. Den grafiska överblicken liksom teman och megatrender har jag lärt mig mycket om i djupa diskussioner. Och Phantas är ett klockrent exempel på vilken edge man kan få som privatsparare om man gräver tillräckligt djupt. Och där finns en utmaning. Kan man få det i bolag långt bort?

Poängen är att man kan lära sig så mycket mer i diskussion med andra och att konstruktiv kritik och andra infallsvinklar är extremt viktigt att få. Att få input på case via bloggen och twitter är suveränt.

5. Var ödmjuk
Man blir aldrig fullärd. Undvik under alla omständigheter att tala om dig själv i tredje person och se dig absolut inte som fullärd. Fokusera på process, inte utfall, och stanna inte upp. Hur ska man kunna ta in ny kunskap och lära sig av andra och omvärlden utan ödmjukhet?

Se det istället som ett ständigt pågående monopolspel där du får nya kunskapspengar när "du passerar gå". Kör fler och fler varv och ha kul med de andra som spelar (alla kan ju vinna). Målet är att gå från att varje investering blir dålig till varannan, var var tredje etc. Men tro aldrig någonsin att du kommer få en hit-ratio på 100%. Tärningar och slump är alltid inblandande. Även om du är extremt påläst kommer du investera fel. Den som inte gör misstag har antingen inte försökt eller inte varit ärlig. Dunning Kruger-effekten, se Aktieingenjören och Phantas är också något att reflektera över.

Japp, det var hela resan. Eller snarare en omgång. Man färdas ständigt mellan steg 1 och 5 men blir förhoppningsvis lite bättre för varje varv. Tillsammans.

söndag 12 maj 2019

Är med i Placerapodden


I veckan var jag med i Placerapodden och pratade exotiska investeringar tillsammans med Karl Lans. Kul och tack Placera och Karl Lans! Här är en länk till poddavsnittet.

Jag går igenom varför jag vill investera i Asien och Afrika och nämner case som A2, Savaria. Decisive Divididend, Discovery, Italtile och Ekadharma. Dels är det en intervjudel som handlar om strategi och case, Sen följer en dialog om hur man kan bygga upp en portfölj. Där kan förresten nämnas att det går att överavkasta även med många aktier. Då tänker jag främst på Stefan Thelenius alla portföljvarianter samt fondbolag som Grandeur Peak och Wasatch.

I podden nämner jag även här med tidigare brittiska kolonier. Här kan man göra en liten utvikning. Under veckan kom nämligen en (tyvärr låst) artikel i SvD med utgångspunkt i Credit Suisse Yearbook. Ett visst home bias kan man ana av rubriken "Därför är Sverige bästa investeringslandet" eftersom ordningen ser ut så här 1900-2018 för aktier i real årsavkastning:
  • Sydafrika 7,1
  • Australien 6,7
  • USA 6,4
  • Nya Zeeland 6,3
  • Sverige 5,8
  • Världen 5,0
Ok, lägger man till obligationer och statsskuldväxlar där Sverige är 1:a och 2:a är Sverige bra på totalen. Men för aktieplaceringar, vilket är det mest intressanta, är tidigare brittiska kolonier klart historiskt bättre. Listan utgår från real avkastning men är, som jag tolkar det, i lokal valuta vilket också är en faktor i sammanhanget.

Hoppas podd avsnittet uppskattas! Säg till om ni vill ha mer (eller mindre) av mig i andra medier än bloggen. Sen handlar det inte om mig som person utan att få fram det här med fördelarna att investera globalt. Bloggen står alltid öppen för gästinlägg, bara att skicka mejl eller höra av sig på Twitter.

Om ni har frågor eller vill diskutera något av innehållet kan vi gärna starta en diskussion här i kommentarsfältet. Och tack som sagt till @KarlLans och Placera. Trevlig lyssning!

söndag 5 maj 2019

Aktuell portfölj och hänt i bolagen


Dags att köra en kortare portföljuppdatering. A2 milks rusning är den mest uppenbara och trevliga förändringen. De står nu för över 20 procent av portföljen, vilket är högt. Men bolaget har en fantastisk tillväxt. Trots att det kan tyckas vara risky, så minskar jag inte i dem. Hög vikt behöver inte vara galet, t.ex. har Spiltan 70% av portföljen i Paradox och Kinnevik 30% i Millicom. Men jag kommer att noga bevaka "business momentum", att de inte bromsar in. Så länge verksamheten taktar på, de inte är tokdyra och de inte står för är mer än 25% av portföljen tänker jag (nog) behålla. Se deras senaste investerarpresentation här.

Jag har också sålt Sealink som stod för ca 4% av portföljen. Orsaken är besvikelse på senaste rapport, de tappar fart, och jag tycker att bolaget är något svårt och segt. Visst har de en moat i form av monopolliknande linjer. Och kryssningar kan ha framtiden för sig. Men de är mer av ett transport- än turistbolag. Och tillväxt kräver alltid pengar, verksamheten är kapitalintensiv. De är också beroende av myndigheternas tillstånd vilket alltid är en källa till oro, även om det skapar inträdesbarriärer. Micro Mechanics och Italtile är "lättare" som bolag, och mer lönsamma. De är utan tvekan fantastiska bolag och jag gillar dem bättre. Jag la Sealink-pengarna och lite av kassan i Italtile och Micro Mechanics.

Rapporten från Decisive Dividend var inte så positiv som jag hoppats på. Tyvärr är det motvind i flera verksamheter. Jag uppfattar ändå problemen som tillfälliga och utanför deras kontroll (inte egna misstag). Tullar försvårade för Unicast och Hawk som nu har färre anställda, drabbades av oljeindustrins minskning i Alberta. Till sist gjorde varmare väder att Blaze King sålde färre braskaminer. I kombination med ett naturligt säsongsmönster i jordbruksmaskinsbolaget Slimline (fjärde bolaget) finns då förklaringar till resultatet. De nämner att de vid tidpunkten då rapporten skrivs har 2,9 miljoner CAD i kassan. Tycker inte caset har förändrats, hoppas på bättre utveckling under året och fler förvärv är en möjlig joker.

Några nyheter har kommit om Savaria. De har gjort en nyemission, för att minska skuldsättning och eventuellt satsa på förvärv. Problemet är att försäljningen ökar men inte vinsten per aktie. Fondbolaget Mawer, som också äger Vitec, och fokuserar på "tråkiga bolag" har i alla fall nyligen köpt in sig i Savaria. Sånt är trevligt. Jag kommer ha Savaria på bevakning och vill se att de kommer tillbaka i samma form som tidigare. Upp till bevis för ledningen att förvärven var kloka och ger utslag på sista raden. Prognoser för Q1 och helåret har lämnats här.

Så, det var rapporteringen av portföljen för denna gång. Vad tror du om min portfölj? Notera gärna att ca 60 procent finns i bolag från Nya Zeeland, Sydafrika och Kanada. Det går att få en global spridning till hyfsad risk (förhoppningsvis) genom att köpa bolag i tidigare brittiska kolonier.

onsdag 1 maj 2019

Aktiepub 15 maj på Sue Ellen


Nästa aktiepub blir onsdagen den 15 maj kl 18 på Sue Ellen. Alltså dags för en hederlig "klassisk aktiepub", men vi hoppas även på fler gånger hos Erik Penser bank framöver.

För er som inte känner konceptet så är det enkelt. Vi har en del av lokalen och dricker öl och snackar om aktier och investeringar i små grupper. Olika investeringsstilar finns representerade - jag hoppas alltid extra mycket på ännu fler globala investerare. Kanske skulle man märka upp vissa bord? Utdelningsbordet, tradingdesken, nybörjarhörnan etc? Eller kanske inte, blandat brukar vara bäst.

30 platser är bokade och jag hoppas de går åt! Skriv något i kommentarsfältet så har du en plats.