söndag 30 juni 2019

Sommaruppehåll, aktuell portfölj


Nu tar bloggen ett sommaruppehåll. Till dags dato är utvecklingen sisådär i år med cirka 13 procents uppgång. Alltför många bolag har gått dåligt, men året är inte slut. Och framförallt har resultatet en viss valutadopning på grund av att jag äger så mycket utländskt och SEK har gått ner mot flera valutor. (uppdaterat).

Händelser under året är främst:
  • Sålt av Sealink
  • Sålt av LiveChat (uppdaterat)
  • Ökat i Micro Mechanics
  • Köpt in Italtile
  • Köpt in Kri Kri Milk
Går in i sommarperioden med denna portfölj och håller tummarna för den. En stor del av utvecklingen kommer att bero på hur A2 levererar. Det är intressant att följa vad som sägs på forumet hotcopper, t.ex. av användaren Blackeyed. Förövrigt är Hotcopper också ett börsnoterat bolag, men jag står över det.

Säg till om ni kommer ni på något ämne jag ska skriva om. Annars kommer jag rivstarta efter sommaruppehållet med ett spännande exotiskt Peter-Lynch bolag relaterat till händer! Vi får se vad som händer, men ännu är det inte inköpt.

Vi hörs efter sommaren och jag finns tillgänglig på mejl och twitter. Alltid kul att diskutera och semestern kan ge tillfälle att djupdyka i case, även om ledighet ska prioriteras!

Trevlig sommar!

söndag 23 juni 2019

Fonder jag följer


Det var ett tag sedan listan uppdaterades så här kommer en ny lista med fonder jag följer. Kanske kan det vara sommarläsning för den som inte får nog av börsen? Att se vad fonder äger kan ge fin inspiration till egna köp. Tyvärr har en del fonder försvunnit, som Carnegie Afrika, och vissa har inte levererat, men en del nya har också tillkommit. Här kommer de jag följer i en högst subjektiv intresseordning.

Wasatch Advisors har flera fonder t.ex. Emerging Markets Small Cap, Frontier Emerging Small Countries och Global Opportunities. Exempel på bolag de äger är Italtile, Discovery Ltd och Fortnox. Följer deras rapporter noga för att se vad de köpt och sålt. Ser det som ett kvalitetstecken att de äger och en varningssignal om de sålt.

Grandeur Peak har också många högintressanta fonder. De är något mer spretiga än Wasatch, och kör mer diversifierat. På pluskontot ger det fler aktier att undersöka. Bolag de äger är t.ex. Ultrajaya, LiveChat och Italtile. Både Wasatch och Grandeur Peak finns i Salt Lake City.

Swedbank Robur EM Small Cap har seglat upp som en ny fond som jag punktbevakar. Orsaken är såklart den hyfsat ovanliga kombinationen av småbolag och tillväxtmarknader. Värt att notera är att de köpt in sig i Kri Kri, om än med en låg andel. Jag väntar med spänning på att denna fond börjar redovisa samtliga innehav.

Mawer Funds har som uttalad ambition att bara äga tråkiga bolag. Man kan ana att de och Fundsmith hämtat viss inspiration av Peter Lynch. Flera olika Mawer-fonder är intressanta. De äger Vitec och deras Kanadafond har nyligen köpt in sig i Savaria. Mawer är ett kanadensiskt fondbolag.

Fundsmith FEET fund är en brittiskt fond som inte krånglar till det. Konsumentvaror i diverse tappningar och låg aktivitet i fonden.  Påminner om Mawer i dess konsekvens och tråkighet. Äger bolag som Unilever Indonesia och MercadoLibre, men har faktiskt sålt Famous Brands och Matahari Department Store.

BMO LGM Emerging Markets har många fina innehav. Eller vad sägs om HDFC, Bank Rakyat, och Discovery Ltd? BMO står förresten för Bank of Montreal, så även de är kanadensare.

Core Ny Teknik. Är själv inte så bra på ny teknik, utan mer åt Mawer-hållet. Jag behöver utveckla den digitala delen av min portfölj och Core Ny Teknik är då given inspiration. Problemet är höga värderingar, men rätt bolag kan ofta vara värda sitt pris. De äger t.ex. Paradox. Även om Norden är basen har de investerat i Polen (CD Projekt) och Nya Zeeland (Xero) vilket jag gillar.

Didner & Gerge Small and Microcap går på global småbolagsjakt även om de (i enlighet med uppdraget) tittar mest i väst. Äger t.ex. Paradox. Har inte haft något flyt alls i deras förvaltning senaste åren, men sånt kan ändras. 

Odin Emerging Markets har inte heller levererat men det finns något där. T.ex. tejpbolag, fokuserad portfölj, defensiv inriktning och mycket självständigt tänkande. Uppfriskande med Emerging marketsfonder som inte slentrianmässigt laddar portföljen full med Alibaba och andra storbolag.

Arisaig Partners. Tidigare stor inspirationskälla som bara investerar i sånt man kan äta, dricka eller konsumera. Men de har blivit svårare att följa sedan månadsbreven försvann och man kan bara hitta fullständiga innehav för en fond.

Avslutar med några bubblare: Pengolin Asia fund och Hidden Champions Funds där man tyvärr bara kan se vissa innehav. Kikar också på Squad Capital, Pie Funds, Fidelity Asian Smaller Companies, Daiwa Small/Mid-Cap Emerging Asean, Fourton, Royce international, Matthews Asia Smaller companies. Scottish Oriental Aberdeen Standard Asia Focus, ScotGems, McInroy&Wood, Seven Canyon World Innovators, Jupiter Global Emerging Markets Focus ex China Fund och Amiral Gestion. Även Coeli Global och Lancelot Camelot är av intresse! (uppdaterat)

Vilka fonder följer du och inspireras av?

söndag 16 juni 2019

Varför jag inte investerar (så mycket) i Sverige


Jag investerar cirka 10% av portföljen i Svenska bolag. Ena är nordiskt och andra globalt. Jag vill inte ha mer direkt exponering mot Sveriges ekonomi än jag redan har på annat håll. Varför då?

Såklart handlar det om vilka bolag jag hittar. Men jag har också i flera års nyårstankar refererat till en rapport som heter Sverige in i dimman. Den är ungefär så dyster som den låter och tar i korta drag upp effekten av en bostadskrasch, skenande kostnader för migration och spekulation från omvärlden på toppen (SEK är ju en skvalpvaluta).

Förhoppningsvis blir det inte så illa, men risker finns. Vi kan ta denna artikel i Aftonbladet om krisen i Filipstad som ett färskt exempel. Framförallt blir jag orolig för Sveriges del och för personerna som inte kommer i jobb. Så här illa ser det ut nu - och då har eldsjälar jobbat hårt för att det inte ska vara värre. Vad händer när lågkonjunkturen kommer? När fler kommuner går på knäna och blir som Filipstad eller Malmö? Lägg även till sådana galenskaper som kompetensutvisningar av de som kommit in i samhället och bidrar (vilket de allra flesta ju vill).

Sett ur strikt investeringsperspektiv är det nog klokt att fundera på värdet av globala investeringar och inte lägga alla ägg i den svenska korgen, Låt oss ta en tankelek:
Blunda och se Stefan Ingves framför dig. Fundera på om han kommer göra kronan svagare eller starkare. Blunda igen och se valfri men troligen rödgrön politiker säga "vi har varit naiva". Googla SEK/Schweizerfranc 20 år bakåt. Lätt modfälld ska du sen tänka 10 år framåt. Säg "Jag tror på Sverige, jag är inte rädd" några gånger. Men gör du det? Vad har hänt med SEK:en? Och framförallt: Har dagens politiker den probleminsikt och handlingskraft som krävs för att vända utvecklingen? Är antalet utanförskapsområden fler eller färre? Var Filipstad en engångshändelse eller en "föregångskommun"? Och hur gick det med hushållens skuldsättning?
Nej, jag har svårt att tro på Sverige så länge det styrs av en rätt naiv samling politiker som knappt ser problemen de själva skapat. Då är man långt ifrån att lösa dem. Problemet är inte bara att många politiker varit naiva, det är att de fortfarande är det. En del politiker jobbar faktiskt, i missriktad godhetsiver, mot att vi ska få liknande problem som t.ex. Sydafrika har: Ojämlikhet, arbetslöshet och elbrist. Och många politiker tycks tro att problemen löser sig om man bara säger de rätta orden. Men för egen del tror jag inte på magi.

Även om M (och KD) vinner nästa val krävs en hel del bara för hejda den negativa accelerationen. Jag är rädd att Sverige och SEK kommer gå dåligt. I någon mening ser jag faktiskt mina investeringar som en hedge mot det här. Worst case är brain-drain och fler bidragstagare, som fullt förståeligt och rationellt röstar på bidragspartier. Då blir det extra svårt att vända utvecklingen. Lägg dessutom till demografin som gör att fler (äldre) ska försörjas redan från början. Hushållens höga skuldsättning är en annan given risk. Det allvarliga är de kombinerade effekter som Sverige in i Dimman talar om.

Jag gillar verkligen att Sverige försöker hjälpa och är generösa. Men man måste hjälpa på rätt sätt. Sen kan jag vara för pessimistisk. Och man kan se det som att Ingves bara gör sitt jobb med kronan vs inflationen. Jag önskar inget hellre än att ha fel i min negativism och det finns också rejäla ljusglimtar. Sverige har en enorm företagaranda, IT-mognad och ligger bakom många storföretag. Börsen är en av världens bästa historiskt och småföretagen skapar nya jobb. Men frågan är om det negativa växer snabbare än det positiva. Och hur många utmaningar klarar man av samtidigt? Hur ser du på Sveriges (investerings)framtid på lång sikt? Och på SEK-en? Och hänger de ihop?

söndag 9 juni 2019

Grekisk Yoghurt till portföljen


Kri Kri Milk är ytterligare en härmapeinvestering där jag köper det som Framtidsinvesteringen köpt. Men det tog ett tag att bli övertygad. Att även Swedbank Robur EM small cap köpt en liten post enligt Morningstar samt att den senaste rapporten var riktigt bra är det som avgjorde. Med A2 Milk, Kri Kri Milk och Ultrajaya Milk är andelen mjölkprodukter uppe på 25-30 procent av portföljen. Tack till @framtidsaktier och @andrewwixner som hittade caset.

Bolaget Kri Kri
De finns på Atenbörsen sedan lång tid tillbaka. Bolaget är litet (190m Euro) men tvåa i volym och värde på den grekiska yoghurtmarknaden. Största spelarna är är FAGE och Kri Kri. Kri Kris styrkor ligger i barnyoghurt och glass. De är också stora på Private Label-tillverkning med 70-80% och kör en hel del på export till Europa.

Kolla gärna investerarpresentationen och senaste rapportkommentar där vinsten steg med 46%. Hela rapporten finns här.


Positiva delar
Det finns få stora aktörer och är en slags oligopolmarknad. Kri Kri kör enbart tillverkning i Grekland av äkta Grekisk Yoghurt och ingen fuskvariant med annat ursprung. EU-kommissionen har satt ner foten och sagt att bara Yoghurt från Grekland får kallas Grekisk Yoghurt. Förbudet verkar också utvidgas och efterlevas. Där kan bolaget ha en färsk konkurrensfördel.

Bolaget har, förutom en stark balansräkning, lång historik av tillväxt och goda marginaler. Märk väl att det är trots utmanande förhållanden i Grekland. Här är det nog konsumentvaror och viss "moat" som samverkar. Och grekisk yoghurt är en produkt som ligger i tiden eftersom den med rätta uppfattas som nyttig.

Värderingen ser inte avskräckande ut med P/E 16 (TTM) och hyfsat jämn vinstutveckling även i sämre tider. De är etta på barnyogurt och OEM-produkter och tvåa på glass. Sammantaget ser jag moat, historik och tillväxt till ok värdering. Jag ser ett starkt konsumentbolag med i huvudsak nyttiga produkter som gynnas av ändrade regler, där framförallt exporten är det som sticker ut i tillväxtväg. Samarbetena med Tesco, Lidl etc är förhoppningsvis en bra sätt att tjäna pengar, finns ju inte så många för dem att välja på istället.

Tveksamheter 
Det mesta ser bra ut men jag har några tveksamheter:
  • De är tvåa på totalmarknaden och FAGE trycker på sin förstaplats på sin webbplats. Ser man nischen som Grekisk Yoghurt dominerar inte Kri Kri. Inte heller glassmarkanden är de etta på, och där bör Unilever (ettan?) ha större fördelar. Men likväl kan de ha en "moat" och de är marknadsledande i vidare bemärkelse.
  • Kan sämre födelsetal göra att barnyoghurt, där de är etta, inte går lika bra?
  • Kan OEM-produkter, där de är etta, ha en inbyggd prispress? De tillverkar bland annat för Lidl och Tesco som säkert är hårda förhandlare. Men antalet grekiska tillverkare med hög kapacitet och gott rykte är kanske inte är så många?
  • Är skillnaden i smak tillräckligt stor mellan Greek och Greek-style Yoghurt? Troligen, eftersom man kan ta ett högre pris. Se även betyg på den här brittiska sidan där både FAGE och Kri Kri får bra betyg.
  • Dåliga kundfordningar är alltid en risk
  • Om Grekland skulle lämna EU borde valutan rasa. Redan att man misstänker något sådant kan sänka allt grekiskt. Hör delvis ihop med hur Brexit går.
Slutsats
Till slut tog bolaget plats i portföljen. Min tveksamhet gällde främst om FAGE är en för stark konkurrent och hur mycket bättre grekisk yoghurt är jämfört med kopiorna. Men jag tror samtliga grekiska aktörer har en klar fördel, och de är inte många. Och äkta yoghurt säljs till ett högre pris än kopiorna, vilket talar för att produkten inte är en "commodity".

Vad anser du om bolaget och om grekisk yoghurt?

söndag 2 juni 2019

Control4 - smarta hemmets bästa vän?


Aktie: Control4
Notering: Nasdaq, ticker ctrl
Marketcap: 630 miljoner USD, smallcap
Kurs: ca 23 USD
Direktavkastning: nej
Courtage: Billigt
Elektronisk handel: Ja
Möjlig att äga i: Alla depåtyper, även kf

Jag brukar inte leta efter bolag i USA, särskilt inte välbevakade bolag. Men nu blir det ett undantag. Control4 är ett smallcap-bolag som installerar och tillhandahåller system för att sköta allt i ditt hem. Som larmkund så vet jag att affärsmodellen är fantastisk. Är något väl installerat, och funkar bra, så byter man inte i första taget.

En utförlig beskrivning finns hos aloud.se. Simpelt kan man beskriva bolaget som en enda fjärrkontroll/app för: belysning, musik, video, säkerhet och energi. De kan få en "moat" genom att kunna hantera väldigt många enheter samt att befintliga kunder är trögrörliga. Och de riktar in sig mot premiumnischen. Megatrenden är att fler och fler saker ska installeras och vara sammankopplade i och med IoT. Att göra allt själv kan bli svårare och svårare.

Kort om bolaget
Här är deras hemsida, IR-sidor, senaste presentationen senaste rapport och årsredovisning. Bolaget säljer 70% i USA och 30% utomlands, främst Kanada och Europa. Artiklar på Seeking alpha är också läsvärda. De har nyligen släppt en nyhet om "Smart home OS 3" som lanseras 13 juni.

Presentationen är riktigt bra, börja gärna med den.

Nyckeltal och värdering
Vi börjar med lite historik:
  • ROE TTM 23%
  • ROE snitt 5 år 11%
  • EPS-tillväxt snitt 5 år 59%
  • Cash flow-tillväxt snitt 5 år 55%
  • Revenue-tillväxt snitt 5 år 11%
  • Revenue-tillväxt snitt 3 år 13%
  • Revenue-tillväxt TTM 11%
På 2019 års vinst handlas bolaget till P/E 50 enligt marketscreener men 32 för 2020. Notera att EV/EBITDA för 2019 är 13 och 10 för 2020, eftersom bolaget har en stor kassa. Snittprognoserna (9 analytiker) säger att bolaget kommer fortsätta växa och bygga kassa.

Plus och minus
Det här positiva talar för köp:
  • Kunder bör vara trögrörliga 
  • Inträdesbarriärer genom att de klarar massor med prylar?
  • Premiumnisch är alltid trevlig
  • Gynnas av megatrenden IoT
  • Återkommande intäkter
  • God historik
  • Internationell expansion har påbörjats. 
  • Inte dyr sett till EV/EBITDA

Och ett antal argument emot:
  • Kan disruptas av Apple och Google? Teknikrisk och äger de sin framtid? 
  • Premiumnisch med teknikinslag har jag gått bort mig på i LiveChat.
  • USA är en välbevakad marknad och bolaget har 9 analytiker. Inte oupptäckt.
  • IoT är en het bransch. Hett bolag i het bransch?
  • Ingen utdelning, vilket i och för sig är rätt, men ingen sån kudde.
  • Försäljningstillväxt på 11-13% är inte fantastiskt. Fångar de verkligen upp megatrenden, är konkurrensen för stor och aktörerna för många?
  • Svårt att bevaka pga teknikinslagen?

Synpunkter
Till att börja med är det här en ytlig titt på bolaget. Det jag undrar är om iden håller och om det är värt att undersöka vidare. Vad säger ni? Det kan finnas ett case här men jag har blivit skeptisk till bolag med stora teknikinslag om det verkligen inte dominerar.

För övrigt har Plejd 4600 ägare hos Avanza, men detta bolag bara 27. Control4 kan eventuellt vara intressantare eftersom det är premium-nisch och har ett bredare helhetserbjudande. Men vad vet jag, är inte särskilt påläst!