söndag 27 november 2016

Hitta bra bolag? Tips på screeners!


Efter förra veckans blick inåt är vi tillbaka i ett utåtriktat fokus. Hur hittar man bra bolag, rent praktiskt? Visst får man tips och idéer från de allra flesta håll, tidningar, dokumentärer, twitter etc. En annan bra källa för att hitta bolag är att använda screeners, Och en smådum liknelse på det:
Föreställ dig att du kommer in i en gigantisk godisbutik. I handen har du en sån pappers-retrogodispåse som alla som är födda på 70-talet känner igen. Den som rymmer ett 20-tal godisar och har färglada ringar. En välsorterad godishandlare vid E4:an har 500 sorter, men den här butiken har... 38 000 sorter. Och du har som ambition att välja ut ca 15 stycken. Puh! Inte läge att provsmaka alla! Tänk om du kunde sortera och filtrera utifrån innehåll och dina smakpreferenser via en eller flera databaser. Ja, det kan du faktiskt :-) Och måste man då bara röra sig vid de 1% av hyllorna som innehåller svenska godbitar?
Sista meningen syftar på att Sverige bara står för ungefär 1% av det globala börsvärdet. Många investerare står kvar vid sin egen nationella hylla och smaskar bara för att man råkade starta där från början. Ok, kvalitetsmärkningen på godiset håller hög klass här men att rata 99% av världsmarknaden i sina aktieinvesteringar är ganska extremt sett ur ett globalt perspektiv :)

Screeners
Här är de screeners jag använder mig av mest av:
  • Financial Times screener låter dig söka bland ca 38 000 aktier. Wow! Innehåller även prognoser två år framåt även om man inte kan screena på det. 
  • 4-traders har förutom info om massor med bolag en screener som behandlar ca 25 000 aktier. Den är kul att använda och missa inte att du kan söka på branscher och underkategorier i branscher. Alla begravningsbolag är dödslätta att hitta. 4-traders jobbar med stjärnbetyg och har även prognoser.
  • Börsdata. Om jag hade nöjt mig med Norden hade det uppfyllt en stor del av behovet.
  • Introduce: Svenska småbolag, analyser, prognoser, t.ex. för Vitec och eWork. Om du är en lokal investerare så är Börsdata och Introduce givna och rätt tillräckliga.
  • Screener.co. En betalscreener med massor av info. En guldgruva när du söker globalt även om det såklart är mycket sura smågodisar och konstiga exotiska smaker som dyker upp i träffarna. Men jag hittade t.ex. Savaria genom dem. De har värden för mindre bolag där Financial Times och 4-traders kan gå bet på grund av för liten bolagsstorlek.

Tumregler och inställningar
Så här brukar jag tänka när jag ställer in sökningarna. Rätt eller fel låter jag vara osagt, det här är i alla fall mina "tumregler" i sökningarna:
  • Globalt midcap och nedåt. Storbolag är mer välanalyserade, mindre oupptäckta och kan ha svårare att växa (från högre tal). 
  • God vinsttillväxt senaste 3-5 åren. Jag vill oftast ha bolag som växer. Man kan argumentera för om vinsttillväxt i sig inte är bästa måttet (jfr Buffets tankar om kassaflöde m.m.) Men ett bolag som på fem år inte ökat vinsten borde knappast vara en långsiktig vinnare.
  • Hög ROE/ROA/ROIC. Brukar kolla innevarande år och 3-5 års snitt och vill gärna ha en siffra över säg 15%, annars har bolaget kanske inte något speciellt. Eller så kan de inte klämma ut speciellt mycket ur det speciella. Värdet funkar inte för t.ex. fastighets- och investmentbolag 
  • Hög eller växande utdelning Jag vill helst ha bolag som har en historik av att höja utdelningarna.  
  • Låg skuldsättning. Debt/equity får helst inte vara för hög eftersom det höjer risknivån. 

Fler saker att laborera med är försäljningstillväxt, marginal och marginaltillväxt etc. En särskilt kul grej är att man kan leka med att ställa in en screener så att den ger resultat som är "lika med eller bättre" än ett visst bolag. Några bolag har jag hittat genom att använda en Famous Brands- eller Vitec-screeener. Noterbart är att det kan finnas allt från t.ex. 0 till 100 intressanta bolag beroende på land och det varierar kraftigt. Vid någon sökning var det t.ex. 15 gånger fler Polska bolag än Norska som uppfyllde kriterierna.

Sen beror allt vad man letar efter. Kör själv ca 70% tillväxtbolag och 30% högutdelare, och screenern passar bäst på tillväxtbolagen. Det handlar också om tumregler, man behöver ju inte äga bolag som ser bra ut på historiska siffror - även om det är den typiska investeringen för mig. Och screenern är bara ett av flera sätt att hitta bolag, som sen ska analyseras också :-)

Vad använder du för screeners? Och hur brukar du ställa in dom?

söndag 20 november 2016

Kryper ut ur skalet - det här är jag


Efter snart 5 år med bloggen kan det vara läge för förändringar. Jag tänkte faktiskt krypa ur skalet och vara öppen med vem jag är. Kanske är det till viss del redan känt då de som stött på mitt yrkes-jag nog vet vem jag är. Och på aktiepubarna är jag inte heller anonym. Nåja, shoot...

Jag som står bakom bloggen är Gustav Jonsson och jobbar som pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå, eller "Konsumenternas" i dagligt tal. Låter det bekant? Tja, bloggtätheten på arbetsplatsen är hög eftersom Stefan Thelenius är min kollega sedan en tid tillbaka. Jag har jobbat där ett antal år men på pensionsområdet ett drygt år.

Kika in på Konsumenternas
Kika gärna in på webbplatsen www.konsumenternas.se

Där kan man jämföra försäkringar, tjänstepensioner och bli klokare på att spara, låna och betala. Du hittar t.ex. poäng på hemförsäkringar och barnförsäkringar, vilket är unikt innehåll som kan ge en stor konsumentnytta. Pensionsguiden är också något som man inte heller får missa. Har du t.ex. koll på vad din tjänstepension kostar?

Jag skriver också på en jobb-blogg tillsammans med några andra. Snart också Stefan :) Följ gärna den. Följ även den här personen på twitter, det är mitt yrkesmässiga jag :-)

Öppenhet kan ha sina poänger?
Jag hoppas detta inte är någon big deal eller något negativt. Har ni frågor om försäkringar eller pensioner? Både mitt yrkes-jag och mitt aktie-jag står redo att diskutera med er, även om jobbrelaterade diskussioner gör sig bäst i jobbkanalerna. Sedan Stefan började har jag blivit ännu mer inspirerad till att gå ut med vem jag är.

Bloggen har förresten inget med min arbetsgivare att göra utan är enbart mina privata åsikter. Är också mindre excentrisk i mitt yrkesutövande än vad mina privata investeringar möjligen kan ge sken av.

Det var det. Hoppas ni inte blev besvikna. Lundaluppen-nedräkningen på Twitter hade kanske gett intrycket av att mer skulle hända. Hursomhelst så känns det bra att vara ute i ljuset. Än så länge i alla fall :-)

söndag 13 november 2016

Trump-tankar och vi borde titta österut


Senaste veckan har allas ögon varit riktade åt väst. I och för sig kanske de i Asien riktat blicken åt öst eftersom det blir närmare, men det jag tänker på är såklart valet i USA. Västvärlden har drabbats av en smärre politisk jordbävning med epicentrum i USA. Orsaken är mannen med det flygande håret: Donald Trump

Här har vi kanske tagit honom som en Ronald Mcdonald, en clown som inte är på riktigt. Men nu är det på riktigt, tyvärr. I sann optimistisk anda tror jag ändå inte det här blir så illa som man kan befara. Vare sig för världen eller för världsekonomin, och här är varför:

1. Västvärldens betydelse minskar
Centrum i världsekonomin rör sig klart österut. Vad USA gör eller inte gör får mindre och mindre betydelse i ett globalt perspektiv. Vi är såklart västfokuserade men globalt går resan åt öst. För att få en annorlunda bild, kolla in den här sidan med många bra grafer samt en karta över den ekonomiska tyngdpunkten.

Här är också en bild som visar andelen av global BNP genom historien. Man kan se att det som händer i vår tid är en återgång till Kina och Indien som de ledande stormakterna. Uppgifterna kommer förresten från boken World Right Side Up, som jag läser för tillfället. Undra förresten var Afrika och Latinamerika är...?



2. Donald är dålig men inte genomusel
Jag tycker själv han är ganska usel men objektivt så har jag nog fel. Lyckas man bli vald till president i USA är man inte usel. I alla fall inte så usel som vi tror även om han verkar genuint osympatisk.

3. Även en dålig president kan ge bra ekonomisk utveckling
Warren Buffett har väl sagt något i stil med: "You should invest in a business that even a fool can run, because someday a fool will.”. Samma sak kan väl gälla för USA och världsekonomin när Donald klättrat upp i toppen. Han kan inte riva berget eller göra exakt som han vill, det finns ändå ramar.

Trump påverkar inte min vilja att investera i bolag med anknytning till USA, som Savaria och Somero. Ett konkret exempel på att det kan gå bra med en "Trump" vid rodret är Filippinerna, i alla fall hittills. Där är Duterte (Asiens Trump) president. Ingen vidare person, och jag köpte för övrigt aktier i 8990 Holdings innan han blev president. Bolaget, som bygger hus till folket, går fint i takt med att ekonomin växer. Katastrofen har uteblivit både för landet och för bolaget.

Det läskiga är i och för sig om Trump inte kan hantera säkerhetskriser som uppstår, tänk Mellanöstern. Valutamarknaderna kan t.ex. också påverkas starkt. Men USA:s bidrag till världsekonomin kommer att finnas där och det Trump gör kan påverka negativt på marginalen.

Investeringar med Trump-teman?
Slutligen kan det vara lite kul att fundera på investeringar med Trump-teman. Olja, gas, infrastruktur och andra klassiskt "gubbiga" branscher är sånt man kommer att tänka på. I USA kan t.ex. oljeservicebolaget Schlumberger gynnas och i Kanada Transcanada. Chansen att de får ja till sin pipeline Keystone XL kan möjligen öka? Men jag investerar inte i dem,  jag gillar inte fossila bolag.

För egen del kan Somero (betongmaskiner) gynnas av ett ökat byggande, tillsammans med mer välkända Skanska. Men man ska inte dra för stora växlar på förändringar. Jag tar hellre Trump som ett exempel på att det finns många äldre i USA. Om inte alltför många år kan han behöva en hiss i hemmet (Vita Huset?) från Savaria. Och för att återgå till Somero: Betonghäck är någon som suttit alltför länge på sin plats, och det uppfyller han redan dag 1 skulle jag nog säga :-)

Hur tror du Trump påverkar? Jag tror ändå det blir marginellt, och att den långa trenden är att USA:s inflytande minskar oavsett vad han gör.

söndag 6 november 2016

Blandade rapporter från portföljbolagen


Nu i oktober/november har ett antal bolag hunnit att rapportera. Tänkte att det kunde vara något att gå igenom. Man ska kanske inte fokusera utvecklingen från kvartal till kvartal men de första nio månaderna, tillsammans med lite allmänna tankar kan kanske vara intressanta.

Rapporter

eWork
eWork rapporterade en ökad vinst för första 9 månaderna på dryga 10%. De upprepar sitt långsiktiga mål till 2020 att växa med 20% per år och 20-20-20-målet låter inte dumt. Kommentaren på Introduce är intressant. Positiva vibbar om utdelningen men mer tveksamheter kring det långsiktiga tillväxtmålet.

Frågan är hur rädd man ska vara för det cykliska även om det inte är på IT-konsultbolagsnivå. Jag behåller mitt innehav ungefär på den här nivån av portföljen. eWork är ett tillväxt- och utdelningscase.

Vitec
Vitec rapporterade en minskad vinst för de första 9 månaderna. Orsaken är bland annat engångskostnader och tapp på mäklardelen. Man får nog se det här som ett hack i kurvan medan andra verksamheter börjar kompensera för bortfallet på mäklardelen. Aldrig roligt med vinstminskningar men sett över längre tid är de en pålitlig vinst- och utdelningsmaskin. Även här finns intressanta kommentarer på Introduce.

Behåller mitt innehav på ungefär samma nivå. Tror fortfarande på dem som ett långsiktigt tillväxtcase.

Famous Brands
Famous Brands rapporterade halvårsresultat och växer som vanligt fint. Däremot ställer de in utdelningen för första gången någonsin. Men det är okey. De har också gjort sitt största förvärv någonsin, nämligen brittiska Gourmet Burger Kitchen. Och en kommentar/podd på det. Utdelningen ska förresten återupptas, men synd är det på den fina historiken.

Frågan är om tillväxten blir svårare nu (att utdelningen ställs in kan vara ett tecken på det). Samtidigt finns en jättemarknad kvar för dem att växa på. Och de har ett marketcap på dryga 1 miljard dollar, ungefär som Betsson och Avanza. Ingen klockren jämförelse men säger ändå någonting om potentialen.

MTN
MTN har lämnat en "trading uppdate" och tycks i alla fall inte gå sämre, och en nya VD:n börjar i mars vilket är än beräknat. De har också börjat återföra pengar från Iran. Däremot fortsatt politiska turer i Nigeria där de rapporterats ha fört ut pengar illegalt (vilket de nekar till). Se även transcript.

Jag behåller och hoppas på bättre utveckling under nya VD:n. Har en tanke om att behålla i två år om jag inte gjort en uppenbar felbedömning. Med facit i hand borde jag sålt när nyheten om jätteboten kom, det förändrade förutsättningarna, men nu vill jag ändå se vad som händer med nya ledningen. Mycket av problemen har sin grund i dålig ledning och riskkontroll.

Savaria
Savaria rapporterar en fantastisk tillväxt. För 9 månader är det upp 29 procent i försäljning och 26 procent i vinst per aktie. På kvartalsbasis är siffrorna ännu högre. Däremot är värderingen också smått fantastisk eller i alla fall ganska hög. Men om tillväxten håller i sig, vilket jag tror, så kommer de att växa in och förbi sin värdering, så hög kan vara "skenbart hög" om vinst, försäljning och marginaler ökar. Som det är nu är P/E 38 på årets vinst men 27 för 2017 och 22 för 2018 (på prognoser och exklusive förvärv).

Visst skulle man kunna minska efter en sådan uppgång. Men det är inte ett skäl i sig. För det första kommer fortsatt tillväxt driva ner värderingen. Jag skulle också tro att de gör fler förvärv. Jag ser det som ett "compoundingbolag" där jag gett mig tusan på att inte sälja en enda aktie. Litet bolag, marknadsledande, mycket bra tillväxt, och gynnad av en megatrend (demografi). Varje dag blir 10 000 personer nya pensionärer i Nordamerika.

Savaria ingår förresten tillsammans med Somero i gruppen "bolag med stor verksamhet i USA som är noterade i annat land" vilket lättare gör att amerikanska investerare kan missa det.

Matahari
Rapporten var sådär, vilket presentationen åskådliggör på ett tydligt sätt. Försäljningen minskade med 20% i Q3 men var upp 9% på 9 månader. Försämringen är inte så dramatiskt som det verkar utan det handlar om variationer för högtider. Men det är inte allt. De hade en miss i sortimentet (eller leveransen) och tappade några procent på det samt ett sämre konsument-sentiment. Nåja, det här är i grunden ett tillväxtbolag, och jag kan ta en ryckig utveckling på vägen. Se transcript från konferensen eller lyssna på den. Intressant om e-handelslösningar bland annat.

Indonesien är ett tillväxtland och jag tror på medelklass- och urbaniseringstemat. Fler köpcentrum = fler butiker och de är den ledande aktören. Jag är inte heller så unik i mitt ägande som man kan tro. Du äger också en andel via första AP-fonden! I'ts a long way to Matahari, men inte så lång som man tror :-)

Synpunkter?
Är det något du vill höra mer (eller mindre) om? Sticker något bolag ut?

För de sydafrikanske bolagen kan förresten den politiska utvecklingen i Sydafrika i påverka, åtminstone på kortare sikt. Kanske har Zuma gjort sitt tidigare än väntat. Besvärande rapporter har släppts och protester pågår för tillfället. Men frågan är hur mycket (mer) han hinner förstöra medan han ändå sitter kvar.

Har du några tankar om bolagen, eller något annat :-)

onsdag 2 november 2016

Aktiepub 30 november på Sue Ellen


Nästa aktiepub blir onsdagen den 30 november kl 18 på Sue Ellen, Tulegatan 17.

Kanske är det Lundaluppens återkomst, återgången till Sue Ellen eller något annat... men det var ovanligt bra med anmälningar senast och mycket intressanta diskussioner. Aktiepubarna har hållit på i tre år nu och de är, i alla fall för egen del, ett uppskattat break i vardagen.

Upp till 30 platser är bokade. En praktisk information är att du gärna får äta något innan så vi håller nere antalet matbeställningar (önskemål från stället). Fokus blir på öl/vindrickande men framförallt diskussioner om aktier/ekonomi/bloggande och mycket annat! Jag lovar att Novo Nordisk kommer att nämnas bland surret och ett antal bloggare brukar vara med.

Du behöver inte gilla kongolesiska konglemerat eller ha förberett något case att ta upp, snacket är i mindre grupper och väldigt självgående.

Anmäl dig genom att skriva något i länken. Hoppas vi ses!