söndag 30 april 2017

Indonesisk sjukvård - en bra investering?


Aktie: Mitra Keluarga
Notering: Indonesien, ticker MIKA:JKT
Market Cap: ca 2800 miljoner USD 
Kurs: 2 540 IDR
Direktavkastning: ca 1 procent
Courtage: Maxcourtage
Elektronisk handel: Nej, telefonorder
Möjlig att äga i: Endast vanlig aktiedepå 

Hello my name is MIKA. I live on the second floor. Så hade bolaget kunnat presenteras. Och dess byggnader har flera våningar, men är något så ospännande som sjukhus. Kvaliteten är dock uppe på högsta våningen, troligen också priset. Utbudet av Indonesiska noterade sjukvårdskedjor är nämligen litet (2 st) och MIKA är det som andas kvalitet.

Mitra Keluarga är idag den största sjukvårdskedjan i Indonesien.  Ett fantastiskt bolag som är fint i alla detaljer. Ledningen har lång erfarenhet, de äger sjukhusen själva för att inte riskera hyreshöjningar* och inriktar sig på premiumsegmentet i storstäder, där sjukvårdspersonalen också utbildas, Ingen skuldsättning, de expanderar utan skulder och med kvalitet. Lite "Vardia" att välja de bästa kunderna men de här har lyckats.

*Argumentet är ljuv musik som ägare till Northwest Healthcare. Kan Nortwest skruva upp hyrorna något när avtalen ska förlängas finns möjligen ett dolt övervärde av att äga sjukhusen?

Länkar och mer info
Här hittar du hemsidan, kort om sektorn, en presentationlångt om sektorn, en analys (sid 15) och en till analys samt video. Se upp för den smöriga videon där flygvärdinne-klädseln och den hurtiga mantrat Life, Love, Laughter särskilt sticker ut. Skrattar man förresten på sjukhus? Nåja, de är inget begravningsbolag. Nästan så att man vill bli inlagd där bara för skojs skull, eftersom det påminner om en fin hotellvistelse eller flygresa i första klass.

Tidigare har Carnegies Asienfond ägt bolaget, men de har sålt pga mindre önskad exponering mot Indonesien. Ändå tecken på kvalitet att de ägt aktien, och det bör inte gå fel på lång sikt, tänker jag. Indonesien som land vill jag gärna öka exponeringen mot på sikt och för mer info kolla t.ex framtidsinvesteringens inlägg och en rapport från SEB.

Mina invändningar
Har bara tre invändningar.
  • PE-tal över 45 för 2017. Men man får komma ihåg att dagens vinst förhoppningsvis är låg i förhållande till när fler har privat sjukvård (man startar från låg nivå i Indonesien).
  • MIKA är bevakat av många analytiker. Kan man då göra ett så bra köp, av ett så upptäckt bolag? Men... det hindrar inte att det finns ett långsiktigt case här och de är inget large cap.
  • De kommer inte vara den största kedjan, sett till patientantal. Siloam kommer att gå om. Men sett till målgrupper/klientel så är de etta på premium-marknaden. Och det är viktigare än hur många sjukhus konkurrenten Siloam bygger landet runt..
En jämförelse som inte är helt fel är mot Unilever Indonesia. Jag gillar dem också men MIKA är mindre, växer snabbare och är på samma sätt ocykliska. Jag har lättare att betala höga PE-tal när tillväxten finns där.

Skulle säga att de har fantastisk historik, mycket goda framtidsförutsättningar, men ett frågetecken för ok värdering. Till 2019 har förväntat PE sjunkit till dryga 30. Inte billigt även om kassan ska räknas bort. Ocyklisk och behovsdriven tillväxt i ett framtidsland gör mig sugen men priset avskräcker något. Jfr med att marknadsledande tejpbolag kan köpas till PE 5-10, även om de är något annat.

Vad säger du? Denna vecka är det fortsatt kort analys pga skrivproblem och inlägget är i princip färdigskrivet innan. Lättläst i alla fall hoppas jag.

söndag 23 april 2017

AMS - brittiska sår skördar vinster?


Aktie: Advanced Medical Solutions
Notering: London, ticker AMS:LSE
Market Cap: ca 640 miljoner USD 
Kurs: 263 GBX
Direktavkastning: ca 0.4 procent
Courtagenivå: Okey
Elektronisk handel: Nej, telefonorder
Möjlig att äga i: ISK, Kapitalförsäkring, 

När fler människor drabbas av sår kommer sårbolag att skörda större vinster. Brittiska Advanced Medical Solutions (AMS) gynnas av ett ökat andel äldre  - framför allt i väst. Tyvärr innebär ju ålderdomen mer sår, fallolyckor och andra tråkigheter. Fler sjukhusbesök i alla dess former kan komma att ske och då kommer AMS:s produkter till användning. De kommer inte vara arbetslösa.

Vad gör dom?
AMS sysslar med innovativ sårvård och är verksamma inom "adhesives" i vid bemärkelse. För er som läst om mitt Indonesiska tejpbolag sluts här en global liten cirkel.

AMS har tre varumärken med lite olika inriktning:
  • Liquibrand - limmar ihop sår
  • ActivHeal - några slags stora plåster
  • Resorba - plåster och lite inriktning mot tandläkare bl.a.
Här är länk till bolagets hemsida och uppgifter på Financial Times samt historik.

Ska också säga att jag inte riktigt fattar produkternas användningsområde till fullo, trots att de bara är tre. För Liquiband finns en video så den greppar jag i alla fall. Har någon kunskap inom medicin och sår eller bättre tid och läsförmåga: Upplys mig gärna! Och innan ett eventuellt köp ska jag givetvis ha bättre koll!

Fantastisk historik: Nja!
Har fått en bild av BkBanker, så lika bra att visa den.


Det ser fint ut men går snarare åt bra-hållet istället för fantastiskt. Inte etta något år vilket jag egentligen vill ha. Går vi vidare till Financial Times uppgifter ser vi:
  • ROE kring 14 procent
  • Inga skulder
  • Utdelningstillväxt 15 procent per år senaste 5
  • Vinsttillväxt 19 procent per år senaste 5
På 10 år så har vinsttillväxten varit ca 30 procent per år, och en något bättre bild framtonar. Sammantaget balanserar de mellan bra och fantastiskt. Resultatet blir därför ett rungande Nja :-)

Goda framtidsförutsättningar: Ja med tvekan!
Här haltar lite lätt då jag som sagt inte är helt hemma på produkterna, trots smärre försökt till att bli påläst. Marknaden då. Jo, den spontana känslan är ändå given att om man blundar nu, och öppnar ögonen om fem år så ser man många fler sår framför (usch, låter som en usel Lars von Trier film).

För djupdykning kan man kolla senaste presentationen från bolaget eller ännu hellre presentationen från deras investerardag 2015. Där ser man marknadsandelar inom nischerna och vilka konkurrenter de har. Inte helt lättolkat kanske, men marknadsandelarna tycks landa kring 1-25 procent beroende på produkt. Jag skulle hellre sett att de dominerade sina nischer starkare. Branschen som sådan är lockande och bolaget bör vara ocykliskt.

I presentationen hittar du också stora konkurrenter som t.ex. Johnson & Johnson. Lite rädd blir man då, men det kan ju också innebära att AMS är en god uppköpskandidat. Med bolagets relativt goda historik i backspegeln skulle jag, trots dålig förståelsen för branschen ändå preliminärt landa i goda framtidsförutsättningar. Däremot undrar jag hur stark deras "moat" egentligen är om det är upp till kamp mot globala jättar som gäller.

Ok värdering: Nja!
P/e på 35 på rullande tolv månader. Direktavkastning på 0,4 procent. För 2019 förväntas P/E enligt 4-traders vara 26 och direkavkastningen någon tiondels procent högre. Inte hutlöst men jag betalar ogärna så mycket på en vinst som ligger två år framåt, då måste allt annat vara tipptopp.

Sammanfattning
Med två Nja och ett Ja med tvekan är det nog inget bolag för mig. Historiken måste bli lite bättre, eller värderingen något lägre. Framtidsförutsättningarna måste också bli klarare. Men jag kan också missa något här och tänkte delge "slutsatserna" för att se vad ni säger.

Så vad säger ni? Ser ni något i det här bolaget som jag missar? Och skulle det här trots allt vara en pärla som jag missar, påminn mig nu och inte senare. Vore ju som att strö salt i såren.

Tillägg: Inlägget är skrivet innan jag bröt handen. Ha överseende med långsamma och korta kommentarer.

söndag 16 april 2017

Investera i Indien?


Indien är ett spännande land med trevliga bolag men marknaden är svåråtkomlig. I alla fall om man som jag vill handla lokalt och kunna välja små- eller medelstora bolag. Ingen svensk aktör erbjuder handel lokalt i Indien vad jag vet. Däremot kan det finnas andra sätt att nå marknaden, och den "normala" investeraren kan börja på slutet och kolla fonder och ETF:er :-)

Anledningen till att Indien är intressant är givetvis demografin, tillväxten och reformerna. Podden Björnfällan ger en intressant genomgång och Framtidsinvesteirngen har skrivit om banken HDFC.

Indiska bolag
Sekundärnoteringar är det man får leta efter, det går som sagt inte att handla lokalt. Adr.com är då en bra källa. I praktiken är det USA eller London som gäller och främst Nasdaq och OTC. Om jag förstått rätt är Nasdaq är inget problem men för OTC gäller telefonorder och köp i vanlig depå, dvs inte kapitalförsäkring eller ISK.

Screenar man på likviditet i Indiska sekundärnoteringar får jag fram följande listor, sorterat lite löst på omsättning. Efter dessa aktier hittar jag bara aktier som inte handlas något de senaste 10 och 90 dagarna.

Elektronisk handel i USA, dvs NYSE eller Nasdaq:
  • Icici bank
  • Infosys
  • Tata Motors
  • Wipro
  • HDFC bank
  • Vedanta
  • Videocon d2h 
  • Dr Reddys
  • WNS Holdings
  • Sify technologies
Är några av dessa intressanta? Skulle säga att HDFC bank, som framtidsinvesteringen äger, framstår som intressant om man gillar bank och lite större bolag. De har inte problem med dåliga krediter vilket annars kan vara vanligt i Indiska banksektorn.

Infosys är också stabil även om exponeringen mot Indien är lägre än vad man kan tro. Omsättningen kommer från bolag världen över som köper Infosys tjänster, så mer internationellt än lokalt bolag. 

Handel i London, Tyskland, OTC etc (oftast ej elektroniskt)
  • Tata Steel
  • Axis Bank
  • Federal Bank Ltd
  • Mahanagar Telephone
  • State Bank of India
  • Great Eastern Energy
  • Larsen & Toubro
  • Mahindra & Mahindra
  • Gail India
Här finns ett gäng bolag till som är bökigare att handla. Några klingar väl bekant ändå och du lär inte hitta det där oupptäckta Indiska småbolaget här, men bolag med namn som Mahindra & Mahindra lockar en exotisk investerare :-)

Bolag med Indien-fokus
Man kan ju tänka sig bolag som inte är Indiska men som har en stor verksamhet där. Jag har hittat några alternativ men det finns nog många fler. Storbritannien eller möjligen USA borde kunna ha bolag med stark Indisk krydda.

Dessa har jag hittat:
  • Fairfax India är ett kanadensisk bolag som kan vara värt en titt. Äger verksamheter i Indien och vanliga Fairfaxbolaget inger respekt i alla fall.
  • Excel growth and income fund finns också noterad i Kanada, men de verkar vara mer av en börshandlad fond.
  • Dominos Pizza är dominerande på Indiens pizzamarknad. Läste på lite när Famous Brands skulle ge sig in i Indien (vilket inte föll väl ut, kanske pga Dominos).
  • Religare Trust är ett Singapore-baserat bolag som äger Indiska sjukhus. Tyvärr bara möjlig att köpa i vanlig depå numera och för högutdelare är det lite surt att skatta bort 30% av utdelningen. Hade annars passat in som en krydda på Northwest Healthcare-temat.
PPM, fonder och ETF:er?
I PPM finns ett tiotal fonder som gett mellan 11-17 procent per år senaste fem åren. PPM kan vara ett alternativ när det är svårt att investera i på annat sätt. I de tjänstepensioner man har kan det finnas fonder med Indien-inriktning. Beroende på utbud och fondavgift kan det vara något att överväga. Jag har en Indienfond i min egen tjänstepension (bland andra fonder).

Om man t.ex kollar hos nätbanker finns exempelvis Indienfonder från Danske Invest, Nordea, Carnegie och Handelsbanken för att nämna några. EFT:er finns också t.ex. någon via Deutche Bank. Har inte specialstuderat fonder och ETF:er ska sägas och har vid en superdupersnabb titt inte hittat någon med småbolagsfokus (vilket är det fokus jag har).

Har du investerat i Indien. Hur i så fall? Tror du det är värt att köpa in något Indiskt bolag eller ha en exponering mot landet? Hur i så fall?

Ett tillägg! Inlägget ät skrivet innan jag nyligen bröt handen, ha överseende med korta och långsamma kommentarer från mig, och det finns risk att börsnoterade gipsbolag kommer analyseras framöver.

onsdag 12 april 2017

Aktiepub torsdag 4 maj


Om dryga tre veckor är det dags för nästa aktiepub. Platsen blir som vanligt Sue Ellen här i Stockholm.

Aktiepuben blir torsdag 4 maj kl 18 på restaurang Sue Ellen, adress Tulegatan 17.

30 platser är bokade och jag hoppas de fylls. Dryck av öl/vin/alkoholfria drycker är det som gäller, men enstaka matbeställningar på plats är också ok.

Välkommen med din anmälan! Brukar vara riktigt givande diskussioner och ett bra tillfälle att hitta likasinnade att snacka aktier och ekonomi med. De som vill får gärna ta med ett "case" att diskutera, men det är inget måste.

söndag 9 april 2017

Kort reflektion och länk till intervju


Hade ett färdigt inlägg till idag, men det får vänta. Som ni förstår är man som boende i Stockholm ledsen, skadad, oroad och upprörd. En terrorattack i hjärtat av Sverige och Stockholm lämnar en förstås inte oberörd. Och börsen är inte det första man fokuserar på. Just eftersom det hände på min egen naturliga rutt till/från jobbet och min sambo var på platsen samma tid förra veckan så känns det obehagligt nära.

För egen del är jag också besviken på de politiska krafter som är emot övervakningskameror och att man har koll på vilka människor som faktiskt vistas här i landet. Allt kan inte undvikas men man kan minska riskerna. Om jag förstått rätt hade gärningsmannen fått nej på asylansökan men ändå stannat kvar. Om Ygeman mfl hade sett till att ett nej innebar ett nej, vilket man var inne på, hade då det hela till och med kunnat undvikas? Och vad fanns det egentligen för skäl att den här personen skulle få vistas här från början? Men ansvaret är en senare fråga. Som en positiv grej i eländet kan ändå sägas att goda sidor också kommit fram. Att se människor gå samman och hjälpa och stötta varandra ger hopp! Terroristerna ska inte få vinna och vi måste stå upp för vårt öppna samhälle.

Dagens inlägg skulle handlat om ett sårvårdsbolag, vilket blev synnerligen feltajmat. Vi skjuter på det och jag har inte mäktat med att göra klart ett reservinlägg. Vill man ändå läsa något helt utan anknytning till dådet så är jag intervjuad på Sofokles blogg. Ni får hålla till godo med en länge intervju där. Och ni får också stå ut med att jag skrivit av mig om en uppskakande händelse. Nästa vecka är jag förhoppningsvis tillbaka till det normala. Dit måste man.

Må väl, ta hand om er, och vi hörs! Och kolla gärna in intervjun.

onsdag 5 april 2017

Q1-rapport - Savaria och Somero levererar


Kvartalet har gått riktigt bra och 12,6 procent upp är över förväntan. Orsaken är främst sena rusningar av Savaria (30 procent) och Somero (20 procent)  Även Ekadharma, eWork, Discovery och Northwest har bidragit fint. På nedsidan har Indonesiska Matahari underlevererat, lite i stil med H&M. Tittar vi på längre sikt är portföljen sedan april 2016 upp 38 procent så jag ska inte klaga

Jag håller tummarna för fortsatt framgång, men förväntar mig inte samma överavkastning. Att bolagen med högst vikt rusar kommer inte ske varje kvartal.

Savaria och Somero
Savaria och Somero är på ett drygt år upp 130 och 110 procent, exklusive utdelning. Jag kan inte säga att jag var övertygad om att det skulle hända (då hade jag ju gått in tyngre) men de visade sig vara ännu bättre case än vad jag trodde. Se första analyserna för Savaria och Somero. Jag är glad att jag höll i dem och ökade under vägen i takt med ökad övertygelse, och avser att behålla dem framöver.

Är de dyra nu då? Savaria handlas på 14 CAD kring P/E 41 på 12 månaders vinst. Men för 2019 kan P/E kunna vara ca 20 och direktavkastningen ca 2,5 procent. Min lilla gissning utifrån de prognoser som finns för 2018. Inte billigt men jag säljer inte eftersom jag ser en stark ocyklisk tillväxt här.

Somero handlas på 315 Pence till P/E 16 på 12 månaders vinst. För 2019 förväntas P/E vara 11 och direktavkastningen dryga 3,5 procent. Billigare men mer cykliskt. De kan vara en Trump-vinnare då största delen av intäkterna kommer från USA, och de i viss mån sysslar med infrastruktur. De är ett amerikanskt bolag trots listningen i London.

Surt i Sydafrika
Sydafrikanska bolagen har gått riktigt bra både kursmässigt och valutamässigt. Ända tills förra veckan. Då bubblade den politiska risken till i form av en sur uppstötning från Zuma som sparkade den respekterade finansministern vilket fick valutan att backa 5-10 procent. Och en nedgradering av Sydafrikas kreditbetyg kom också in strax därefter. Läskigt men jag behåller mina två fina sydafrikanska bolag, som över tid tjänar in mer och mer i utlandet.

Någonstans borde det bättre utbildade folket förr eller senare tröttna på Zuma som också är 74 år. Om om den politiska utvecklingen skulle gå åt rätt håll finns potential uppåt. Se framtidsinvesteringens inlägg om möjligheter och utmaningar. Man kan ju hoppas att Zumas (politiska) dagar någon tar slut även om han är irriterande skicklig på att klamra sig fast vid makten.

Affärer under kvartalet
De större förändringarna under kvartalet:
  • Tejpbolaget Ekadharma har köpts in. 
  • MTN har sålts av. Som tur var innan valutaraset.
  • Minskningar i eWork och Vitec.
För övrigt tittar jag på ett unikt mjölkbolag, superfint sjukvårdsbolag, världens mest lönsamma försäkringsbolag (?) och lite sårvård på det. Inlägg kommer!

söndag 2 april 2017

Portföljen med Stefans verktyg

Det är viktigt att få överblick, och det verktyg som Stefan Thelenius tagit fram har tycker jag är riktigt fint. Du hittar verktyget MyDividends i den här länken och mer detaljer finns i kommentarsfältet och här.

Tänkte gå igenom några bilder av min portfölj som jag fått fram via verktyget. Första bilden är en heatmap där bolagens direktavkastning och egenuppskattad tillväxt påverkar färgen. Hög direktavkastning och tillväxt gör att det blir mörkgrönt, medan ett bolag med låg utdelning och ser kallt ut. Heta aktier att öka i skulle vara Savaria (SIS), Somero (SOM) och 8990 Holdings (HOUSE).



Sen kommer vi till en riktig favorit, ett bubbeldiagram sorterat på direktavkastning och förväntad tillväxt. Man kan se riktigt intressanta saker här. För det första syns tillväxtfokuset ganska bra då de flesta bolagen finns i övre vänstra hörnet. Ok, det är egenuppskattad utdelningstillväxt men jag har fyllt i efter rimlig vinsttillväxt.

Högutdelarna Northwest Healthcare (NWH), Decisive Dividend (DE) samt Premier Marketing (PM) sticker ut till höger på skalan, särskilt DE. De är rätt långt från det genomsnittliga innehavet som syns i grått. De två portföljerna jag pratat om (tillväxtbolag & högutdelare) syns rätt tydligt i bilden och man ser också att HOUSE är lite mittemellan. Missa inte att medelbolaget ligger på ca 3,4 procents utdelning och har 10 procents tillväxt.



Nästa bilder är två cirkeldiagram på sektorer och valutaexponering. Konsumentvaror väger ganska tungt, men även industri. Jag har klassat Savaria som konsumentvaror, men till viss del är de industri/hälsovård också.

Att CAD är störst har jag inga problem med, men ZAR väger tungt trots att jag sålt MTN. Förklaringen är att Famous Brands och Discovery är fantastiska bolag som "kräver" en så hög andel i portföljen. Båda har också intäkter utanför Sydafrika som växer ganska snabbt. Om ZAR inte brakar ihop fullständigt de kommande åren så kan det bli fint, men här är givetvis en risk. Bolagen förstör i alla fall inte nattsömnen eftersom det inte är någon tidsskillnad till Sydafrika :-)


Och sen en världskarta som visar spridningen på ett tydligt sätt. Afrika och Asien-klickarna är det som sticker ut, tillsammans med stark färg på Kanada. Somero är ett amerikanskt bolag, därav ingen klick i Storbritannien. Som kuriosa kan man fundera på hur länders storlek framställs i klassiska kartor (inget ont om Stefans verktyg).



Slutligen en klassisk tabell. Man ser flaggor, aktuell direktavkastning, tillväxt (som jag matat in) samt portföljandel. Portföljandelen ska jag justera för kassa på något sätt, därav viss avvikelse mot min kommande sammanställning på bloggens högerkant.


Du kan hitta fler godbitar som utdelningskalender med mera. Men jag stannar här. Vad får du för bild av din portfölj om du använder verktyget? Och vad anser du om min portfölj när du ser den på det här sättet? Grafik är fantastisk, och jag är särskilt svag för bubbeldiagrammet som jag tycker kan ge extra många insikter. Vad säger du?

lördag 1 april 2017

Aktiepub även för små sparare


Från och med nästa aktiepub kommer vi ha ett barnbord där små deltagare kommer att kunna diskutera sparande med likasinnade. Istället för att låta ditt barn åka på den 500:e fotbollsträningen med minimala proffschanser talar vi här om en mycket högre avkastning på investerad tid. Att få upp aktieintresset i yngre år är guld värt. Varför vänta med ränta på ränta?

Några från vuxenborden kommer också dra investeringscase som kan lämpa sig för barn. Axfood, Disney och Cloetta kommer också nog kunna sponsra oss med en liten produkthörna. Förslagsvis kommer de riktigt små att diskutera skillnaden i passform mellan Libero och Pampers och vilka effekter det kan ge på aktiekurserna. En positiv bieffekt är att ditt barn redan idag kommer att umgås med nästa generation bloggare.

Vad tror du om konceptet? Det här är väl något som inte finns innan, och kan fylla en lucka på marknaden. Just små sparare är väl de naturliga småspararna? Och visst ska det börjas i tid och otid? :-)

Kom gärna med fler idéer hur det här kan utvecklas men det här är jag sugen på att vi provar!