lördag 21 juli 2018

Poddfråga: Kan man förstå utländska bolag?


Gör en paus i semesteruppehållet efter lyssning i hängmattan. Jag fick med en fråga om "Home Bias" i senaste avsnittet i Kvalitetsaktiepodden. Den är en riktig favoritpodd och lyssning rekommenderas varmt. Såklart hedrande att frågan kom med och dessutom med ett bra svar och resonemang.

Svaret är väl i korthet att kvalitetsbolag visserligen finns överallt men att man inte kan förstå sig på utländska bolag lika lätt. Och därför avstår de. Men de ska börja kika och överväga engelskspråkiga länder som UK och USA.

Kan bara flika in några lösa tankar om hur jag själv resonerar:
  • Jag väljer nästan alltid bolag där rapporter/nyheter finns på engelska. Annars är tröskeln stor.
  • Brittiska "kolonier" är en favorit: Australien, NZ, Kanada, Sydafrika, Singapore och Malaysia etc. Där finns en samhällsstruktur och tradition. Och de länderna ger mer Asiatisk/afrikansk tillväxt än om man går mot UK/USA. Hellre öst och syd än väst :-)
  • Om bolag, små bolag, med enkel verksamhet och lång historik går det att förstå!
  • Skulle det finnas bra små västnoterade bolag med hög andel Asien/afrika skulle jag gärna köpa dem. Men oftast är andelen högst säg 25% vilket då är en stor skillnad mot lokala bolag.
  • Riskspridning på länder, valutor och branscher är värdefull. Det får du om du köper små kvalitetsbolag världen över.
Jag tycker bolagsstorlek och verksamhet gör mer för förståelsen än var bolaget är listat. Sen kommer du inte "hela vägen" som med ett svenskt bolag. Du tappar kringinformation, vilket är minus. Men du får plus som inte ska förringas. Du är i mindre bevakade länder där inte lika många rutinerade kollar. Och framförallt är du i marknader där du har en annan naturlig tillväxt. Europa är mycket sämre som bas om man ska nå världens växande medelklass (jfr Fundsmith, sid 5). Bara du går till säkra. stabila och engelskspråkiga AU/NZ går det att hitta genvägar in i Asiatisk tillväxt!

Till sist en utmaning. Måste man "känna till" bolagen personligen? Här är ett bra blogginlägg som utmanar den tanken och lyfter fram risken att drabbas av "bias". Kanske är det lättare förhålla sig neutral och objektiv om man läser på och ser på bolaget som en outsider? Till sist vill jag bara upprepa att svaret i podden var bra, jag ville bara ge lite extra input i frågan!

söndag 8 juli 2018

Svårt att hitta nya case - ett gott tecken?


Nog går det segt för portföljen, i år har det gått mycket sämre än de senaste fyra åren. Men det är inte så mycket att göra åt. Som sagt så kan det ha varit goda småbolagsår som numera inte är lika goda.

Men det går också ovanligt segt med att hitta nya bra case. De bolag jag finner mest intressanta är de som redan finns i portföljen. Kanske ett gott tecken, kanske "confirmation bias", jag vet inte. För tillfället har jag bara 4-5 bolag på närmsta bevakningslistan. Och då tittar jag ändå globalt. Jag har svårt att hitta bättre case än de jag har. På andra bevakningslistor finns förresten ca 25 bolag.

Bolag jag kikar på
Exempel på bolag jag kikar närmare på är:

  • Ett litet kanadensiskt nanocap som kan vara ett världsledande bolag i en intressant och extremt tråkig nisch. Men de kan också ha för dålig historik (kollat för lite för att skriva om dem).
  • Bolag mot Kinesisk tech/software, jfr med Market Makers podcast-serie. Försöker se om jag kan hitta bolag med den inriktningen som inte är ett storbolag utan dominerar en nisch. Kanske omöjligt och bättre i så fall att kliva upp mot Tencent/Alibaba. Ett möjligt namn är ändå t.ex .Sinosoft Technology som ser bra ut på siffrorna. Men tittat för lite för att ha en uppfattning.
  • Ett svenskt spelbolag som gått upp paradoxalt mycket. Frågetecknet där är om den lojala spelarbasen växer tillräckligt mycket och hur mycket som är inprisat i värderingen. Spelförsäljning kan gå i vågor och kommer de fortfarande toppa listorna om 2-3 år? Nog har man också en känsla att vara sen på bollen här, särskilt när jag tyckte de var för heta i slutet av förra året.

Sen finns det såklart konstigare bolag på bevakning. Tittar t.ex. på ett japansk begravningsbolag och ett japanskt dating/äktenskaps-bolag. Men någonstans blir det väl svårt att följa upp även om bolagen kan vara fina. Man är ju inte direkt nära att göra personlig "lynchning"/research på någon av dem :-) Språket och möjligen kulturen är ett hinder, jag gillar generellt länder som varit brittiska kolonier bättre (ett gemensamt tema bland mina utländska investeringar).

Hojta gärna till om du hittar något litet marknadsledande tillväxtbolag med moat, tillväxt och som drivs framåt av megatrender och som kan passa strategin.

Bättre bolag i portföljen?
Jämfört med de nämnda bolagen finner jag det mer attraktivt att öka i t.ex. Micro-Mechanics och Taokaenoi. Där finns tillväxt, moat och starka megatrender i relativt enkla bolag. Just Taokaenoi är mitt senaste köp.

Blir ett kort inlägg idag. Och bloggen tar också ett kortare sommaruppehåll. Men det kan vara så att jag figurerar i något sammanhang framöver och då kliver jag ur hängmattan och skriver om det. Och kanske hittar jag många nya bolag i sommar. Avslutar med att skicka med en fråga: Är det ett bra eller dåligt tecken att man har svårt att hitta nya bolag? Då har man ju "rätt" portfölj, eller?

Ha en trevlig sommar och vi hörs!

söndag 1 juli 2018

Halvårssummering - segt men ingen katastrof


Första halvåret 2018 gick portföljen upp 3,5 procent. Som jämförelse är DJ Index ner ca 1,5 procent, SIX30 Return upp ca 2,5 procent och SIX Portfolio Return ca 4 procent. Valutaförändringar är inte inkluderade i indexen och tittar man på t.ex. SPP Aktiefond Global är den upp 9 procent medan Didner & Gerge Small- and microcap är upp 7,5 procent.

Det är en småseg utveckling som jag inte är nöjd med. Viss valutadopning ingår (förutom Sydafrika) och då borde det gått bättre. Rese- och renoveringsportföljen, som är mer defensiv, har gett ungefär 7%. Den består av Northwest Healthcare (50%) samt Bonäsudden, Pegroco Pref och Vitreous Glass. Men över tid tror jag fortsatt mer på min huvudstrategi även om det svänger mer. Backar man bakåt så har utvecklingen över lång tid varit mycket god.

Köp- och sälj
Dessa bolag har lämnat portföljen under halvåret:
  • Matahari Department Store
  • Northwest Healthcare
  • Logistec
Dessa har tillkommit
  • Micro Mechanics
  • Superlon
  • Taokaenoi (köptes in under veckan).
Större förändringar är att jag ökat i A2 milk, Decisive Dividend och Sealink. Jag har framförallt minskat i eWork, men också i Vitec och Savaria. Det har tagit emot att sälja Northwest och Logistec, men Matahari var utan tvekan rätt. Anledningen till förändringarna är att jag vill vrida portföljen något åt öst och att jag tycker mig ha hittat ännu bättre tillväxtcase. Sånt återstår såklart att se.

Utvecklingen i bolagen
Många bolag har underpresterat kursmässigt. Bland toppinnehaven har Savaria (-12% och Discovery (-20%) gått dåligt. LiveChat och Superlon är ned över 20%. De som har gått bra är lätträknade nämligen A2, Somero, Sealink, Decisive Dividend och Logistec. De två Indonesiska har också hållit emot fint. Framförallt är det A2 som räddar halvåret.

Utvecklingen i själva bolagen är ofta mycket bättre. Det är väl främst LiveChat, eWork och nu senast Superlon som gått år fel håll, oklart hur tillfälligt det är. Famous Brands har börjat lyfta sig uppåt igen och få ner skuldsättningen. Många bolag tuggar på rätt fint även om kursen står still.

Portföljen inför sommaruppehållet
Så här ser det ut inför uppehållet. Taokaenoi har tagit plats i portföljen. Jag har bestämt mig för att ledningens mål är väl defensivt satta och att de förhoppningsvis kommer att nå dem tidigare. Tänker mig närmast att minska i eWork (sälja av) och att fortsatt öka i Taokaenoi och möjligen Micro Mechanics. Det är möjligt att jag springer på något fantastiskt bolag under sommaren, men man ska ju inte glömma bort de alternativ som redan finns i portföljen.