söndag 17 december 2017

Tråkiga bolag - roliga investeringar?


Jag tror på det här med att investera i tråkiga bolag. Ju tråkigare bolag desto roligare investering! Peter Lynch gillade bolag med trista namn och verksamheter och hans bok "One up on Wall Street" är legendarisk och fortfarande aktuell.

Min sambo säger lite då och då "...det där bolaget är för roligt för dig". Senast gäller det Paradox. Såklart är man inte ensam om det här tråk-letandet och det finns till och med amerikanska fonder på temat. Men först en titt på tråkighetstrappan.

Tråkighetstrappan
Hur roliga är bolagens verksamheter? Visst är det skillnad på spel i mobilen och spaltventiler för att referera till Framtidsinvesteringen. Jag tänker mig bolagen som i en sluttande tråkighetstrappa, eller Peter-Lynch-ranking. Helst ska vara så långt ner som möjligt och i bästa fall ramlat av det sista steget.

Högst upp finns ett uppsjö av roliga verksamheter som:
  • Grön teknik
  • Ny teknik
  • Spel
  • Gaming
  • IoT
I mitten finns medeltråkiga verksamheter:
  • Livsmedel 
  • Industri
  • Banker
  • Telekom
  • Fastigheter
Sen i absoluta botten det tristaste du kan tänka dig:
  • Betongmaskiner
  • Trapphissar
  • Spaltventiler
  • Tegelstenar
  • Tejp
Genom att vara här nere och gräva så undviker man mycket lättare heta bolag i heta sektorer. Värderingarna kan också vara lägre för en tillväxtstoryn som inte är lika rolig och upptäckt. I små, småtråkiga och bortglömda bolag kan man göra riktiga kap. Överlag är det viktigt att försöka undvika populära småbolag eftersom de statistiskt går sämst.

En konkret tveksamhet jag har till innehavet LiveChat är att de kanske är för roliga när det kommer till kritan. Nåja, så roliga är de inte och jag behåller tills vidare. Annars är det mesta av mina bolag väldigt långt ner på trappan. Eller vad sägs om trapphissar, mjölk, sjukvårdslokaler, försäkringar och slitdelar, ja ni fattar. Inofficiella förstapriset i tråkighet går till denna broschyr från Unicast som är en del av Decisive Dividend. I hård kamp med betongmaskinerna och tejpen såklart.

En amerikansk fond på temat
Fin inspiration på tråk-temat är det amerikanska fondbolaget Mawer. Jag gillar deras uttalade målsättning: Be boring - make money.  De har även en Art of boring-blogg och kör med tankeväckande artiklar om experiment med jordnötssmör och deras strategi kan förkortas med HQCRBEMTPDV. Ska kanske nämna att man inte kan köpa fonden härifrån utan att detta skrivs i inspirationssyfte. Mawer är en av de fonder jag bevakar.

Mawer är största institutionella ägare till portföljbolaget Vitec om jag är rätt påläst, vilket är lite spännande. De är också väsentligt tråkigare än mig själv eftersom de skippar ett gäng exotiska marknader i sina globalfonder. Här kan man se på sid 22 att deras globala småbolagsfond åtminstone i somras var inne i svenska bolag som Addlife, Addtech, Beier Ref, Indutrade, Loomis, Nordic Waterproofing och Vitec.

Synpunkter?
Tittar du på faktorn om ett bolag och dess verksamhet är rolig eller inte? Är tråkiga bolag att föredra framför roliga? Vilket är ditt tråkigaste innehav - sett till verksamheten?

30 kommentarer:

  1. Roligt och bra inlägg! :-)

    Gick igenom mina innehav och hittade inget uppenbart tråkigt, möjligen är energibolag av kategorin tråkigt? Sen kan jag tycka att värdeutvecklingen i HM är tråkig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske ett gott tecken ändå, vet inte! Jag har en förkärlek för tråkiga bolag men det gör ju inte själva investeringsbiten särskilt mycket roligare om man ska vara ärlig. Din global-future-portfölj är nog roligare att göra research och mer intresseväckande :-)

      Radera
  2. Jag förstår hur du menar med tråkiga bolag men jag tycker att dina bolag är allt annat än tråkiga. Tvärtom är din portfölj riktigt exotisk.

    Mitt tråkigaste bolag måste vara SCA nu när de delats. De äger skog. Varken mer eller mindre. Har tidigare ägt Mählers (som tillverkar plogblad uppe i en liten håla i Jämtland). De var också rätt tråkiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkiga verksamheter i alla fall även om de blir något roligare av att ibland vara i exotiska länder :-)

      SCA är en bra kandidat, skogstråkigt! Och synd att de där plogarna väl inte går att investera i numera?

      Radera
    2. Det stämmer. Plogarna var så tråkiga att de togs från börsen ;).

      Radera
  3. Mitt tråkigaste innehav är utan tvekan Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft. Ett tyskt återförsäkringsbolag. Tänk tyska gubbar i gråa kostymer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bara namnet :-) Skrivit om dem tidigare och ägt dem men numera för stort bolag för mig att investera i tyvärr. Har kikat på några Indonesiska återförsäkringsbolag, minst lika tråkiga, men nja... vet inte om branschen går till att vara mer av "commodity. Dock en stabilitet i verksamheten särskilt när det gäller Munich Re.

      Gammal tråk-läsning hittar du här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/07/analys-av-munich-re.html

      Radera
    2. Läste din gamla analys. Kul att du hade lagt in en bild på gubbarna i sina gråa kostymer:o)

      Radera
  4. Hej,
    Det var antagligen lättare att hitta tråkiga och lägre värderade bolag på Peter Lynch:s tid som förvaltare, men det ligger nog ändå mycket i hans idéer fortfarande även om det är svårare. Hans favorit var ju om det gick att kombinera tråkigt med obehagligt eller äckligt. Något som tickar båda dessa kriterier är ju tex begravningsbyråer eller varför inte skadedjursbekämpning och avfallshantering. Att ta kål på kackerlackor och annat småkryp eller ta hand om avfall är kanske inte det mest trevliga att tänka på.
    Men även det mest tråkiga kan även vara det mest "heta" vilket de höga värderingarna av tex Rollins Inc eller Fu Shou Yuan avspeglar. Jag avstår från alltför "heta" tråkiga bolag. Ett plus med tråkiga bolag och branscher är att det ofta sker lite förändring "No change". Med det sagt så har jag de senare åren ökat min exponering mot bolag som gynnas av trenden med "digitalisering" tex Mercadolibre och Naspers/Tencent vilka inte har samma tråk-stämpel som andra bolag i min portfölj såsom Unilever, Kone, Vitec, Discovery etc.
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigaste bolaget någonsin är Ridley med sin djuråtervinning och högst otrevliga hopkok av djurrester. För roligt namn bara :-)

      Håller med, tråkigare branscher brukar förändras långsammare. Sen kan man ju alltid mixa som du med MercadoLibre, Naspers/Tencent och liknande. Där undviker jag större bolag men en mix är i och för sig absolut inte fel på något sätt och att blanda strategier är riskspridning.

      Radera
  5. Tråkigt och tråkigt, även om jag förstår vad du menar. Huvudsaken för min del är alltid att det finns någon som helst möjlighet att räkna hem priset. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror generellt det är lättare att räkna hem tråkiga aktier!

      Radera
  6. Tittar helt klart på hur tråkigt bolaget är. Eller ibland behöver man inte det, man ser det på värderingen. Som spaltventilationen du nämner, Titon Holdings (tack för omnämnandet!) som handlas typ 1,2 gånger eget kapital och p/e 9-10, trots att man växer fint, och att man är inom en bransch i tiden. Det andra riktigt tråkiga bolaget i portföljen är Brampton Brick som domninerar tegelmarknaden i Ontario, Kanada, har vuxit tvåsiffrigt på slutet, men handlas (nästan inte alls...) till 60 % av eget kapital eller p/e 8-9.

    http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/search/label/Brampton%20Brick?m=0

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där är svårslagna och bra exempel. Tråkiga, små och bortglömda bolag kan gå under radarn hur länge som helst. Tegelstenar och spaltventiler blir aldrig en rolig story. Fördelen med att ändå kika på dessa typer av bolag är du lättare kan få mycket värde för pengarna.

      Radera
  7. Tristaste bllaget jag äger är nog borregaard (utvinner bla lignin ur restprodukter från träindustrin, samt andra chemikalier) dock har aktiekursen gått rätt tråkigt senaste tiden också:/

    /haugis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, det var trist! Och namnet för ju nästan tankarna till något Sagan-om-ringen-ställe med orcher och gyttja. Ska kika på bolaget!

      Radera
  8. Min portfölj är också tråkig till stor del, måste ju leva upp till första delen i mitt namn!:)
    Har t.ex. betonggolvbilaget Somero.
    Något man också måste tänka, eller tro på, är dock att det tråkiga och bortglömda bolaget någon gång kan få ljuset på sig. Annars ligger det ju kvar som undervärderat och oupptäckt i evigheter... men ibland verkar det räcka med att några från denna lilla community från Sverige börjar köpa in sig för att det ska hända saker.:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bolagen kan nog leva hur länge som helst i skuggan, det är nog deras natur. Men med tillväxt så kommer de, sakta men säkert, kunna klättra uppåt i listorna. Man kan ju önska att de skulle ha någon trigger, finns sällan någon uppenbar men man vill ju ha en megatrend bakom bolagen (i bästa fall).

      Radera
  9. Årets Julkort 2017.

    Årets inlägg. Jan Bolmessons inlägg Ingen risk med flockbeteende i indexsparande. Replik på Aktiespararnas artikel om indexsparande. Ett videoinlägg väl värt att ge sig tid att lyssna på . Bolmesson driver bloggen Rika Tillsammans. Finns också på youtube.

    Årets omvärldesanalytiker: Bloggaren Sparo. Här serveras skarpsynta iakttagelser om högt och lågt. Bloggaren har ett matkonto inklusive alkohol på runt 700kr vilket sticker ut. Mannen har utvecklats till en verklig stilikon.Kolla gärna inlägget Är du abstraktare eller konkretiserare från juli 2017..

    Här dricks kaffe i den egna soffan. Priset för möbeln är väl avhämtning. Tröja med Che Guevara motiv. Skägget och fingerföringen. Se hur han jobbar med lillfingret detta är mycket hög klass. Använder sig av begrepp som syntaxerror och ostbågologi.

    Årets resenär. Finns bara en kandidat. Miljonär innan 30. Bloggaren med hustru beger sig iväg på charterresa. Flygresan ner beskrivs som hämtat ur en skräckfilm. Ungarna skriker så det slår lock för öronen. Misstänker starkt att det som skulle vara lyckan visade sig enbart vara dyrt, och trist.

    Slut del 1

    Med vänlig hälsning

    Lars



    SvaraRadera
    Svar
    1. Resan som helhet var mycket prisvärd och gav mersmak. Även om det var 4 hemska timmar på den delen av resan där barn var tillåtna.

      Radera
    2. Omvärldesanalytiker - det har jag aldrig tidigare blivit kallad. Jag förstår ju inte ens mig själv. Men hedrad!

      Radera
  10. Årets Julkort del 2

    Årets värdeinvesterare. Lundaluppen. De disciplinerade och konsekventa köpen i HM sticker ut. Plan your play and play your plan. Bloggaren gör jobbet. Innan man läser bloggen måste man vara bekant med kapitel 8, och 20 i Grahamns The Intelligent Investor.

    Bäst i kommentatorsfältet. Tveklöst signaturen Mattias. Skriver mycket bra om fastigheter. Skriver alltid inlägg med hög kvalitet.

    I klassen Mest Uppblåsta Ego. Vinnare som vanligt Cornocupia.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för omnämnandet Lars, med tanke på den investeringens utfall väcker den förmodligen fler frågor än den besvarar. Skönt att inte vara årets ego.

      Enig om Investormannen/Mattias, alltid genomtänkta och välformulerade kommentarer där!

      Radera
    2. Håller med om berömmet för Lundaluppens öppna och konsekventa värdeinvesterarbloggande, men tycker det finns många klokare och kvickare i kommentatorsfältet än undertecknad - inte minst Lars själv. Hur gick det t.ex. med den förväntade middagsinbjudningen till dotterns kök?

      Mvh Mattias

      Radera
    3. Värdinnan har rest till Kanarieöarna. Det skulle inte firas jul mer. Vi får se hur det utvecklas:-)

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  11. Årets Julkort del 3

    Årets TV recension. Onkel Toms stugas fina inlägg moralpanik i SVTs Aktuellt från 7 november 2017. Skriv gärna ut inlägget och ha det hands när du ser nästa Aktuellt sändning.

    Årets roligaste inlägg: Vinnare här är tveklöst Fundamentalanalysbloggen. Inlägget Sparkvoternas sparkvot från mars 2017 är suveränt. När bloggaren sänker garden och intar en lite mindre pingvinlik attityd så har han humor. Punkt tre på bloggarens lista bör alla tänka noga över. Så här låter. Välj partner efter plånboken, och inte hjärtat en god livspartner offrar gärna bekvämlighet och drömmar om barn och barnbarn för att du skall förverkliga din dröm. Ett liv utan ansträngningar.

    Med vänlig hälsning

    lars

    SvaraRadera
  12. Årets Julkort del 4

    Årets tekniska analytiker. Cornucopia. Ett inlägg från september 2017 har rubriken Dödskorset i Omxs 30 fortfarande intakt nu även i OMXSPI.

    Bloggaren konstaterar belåtet att bägge dödskorsen är förstås falska dödskors, då MA 200 fortfarande är stigande. För att läget skall gå tillbaka till en köpsignal via ett himmelskors eller guldkors så behöver i princip index uppföra sig spegelvänt mot den tidigare nedgången.

    Signaturen Niklas i kommentatorsfältet menade att vi ser ett klassiskt falskt dödskors. När därför derivatan av inversen korsar den naturliga logaritmens integral vid t0 dvs nu beräknas det till...Hur som helst nu skall det bli åka av.

    Har sagt det många gånger teknisk analys är varken teknik, eller för den delen analys.

    @Sofokles

    Tillägnar dig detta. Jag kunde helt enkelt inte logga in på din sida.

    @Gustav

    Skrev utan att fråga. Hoppas det gick bra.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart ok Lars! Kul och nyttigt skrivet och du förgyller kommentarsfältet, både här och på andra bloggar!

      Radera
    2. Kul och bra, tack för alla bra kommentarer Lars!

      Radera