söndag 30 september 2018

Kan råvarubolag passa min strategi?


Råvaror är intressanta. Men passar de min strategi? Kruxet är ju att jag vill ha hyfsat stabila tillväxtbolag som har bestående konkurrensfördelar och som helst inte är cykliska. Men kanske att man kan hitta sådana i råvarubranschen också, beroende på var man letar. Råvaror är en trevlig "hedge" i en portfölj. Letar förresten efter bolag inom råvarubranschen, ett annat alternativ är ju att handla tillgångarna direkt på olika sätt.

Inrikta sig mot vissa råvaror?
Man kan leta bolag i de delar av råvarubranschen där efterfrågan kan öka starkast. Känslan är att man knappast är etta på bollen, men digitalisering, elbilar, och batterier kan t.ex. öka efterfrågan på Koppar och Litium. Skulle jag hitta något bolag som verkar mot dessa metaller kan det prioriteras framför de som sysslar med Järn, Aluminium eller annat som kanske också finns mer lättillgängligt.

Ett annat case skulle vara det simpla att jordbruksmark/odlingsmark ger naturlig avkastning, till skillnad från "döda" metallklumpar. Så bolag som äger mark och odlar något har en naturlig "yield".

Bolag med unika tillgångar alltid intressanta?
Vissa bolag kan ha fördelar mot andra även om de tillverkar en "commodity". Sånt kan vara lägre kostnader beroende på fullskalig infrastruktur, närhet till hamnar, eller transport etc. Frågan är hur stor fördelar det här ger. Bolaget äger fortfarande inte sin egen framtid utan styrs mycket av råvarupriserna.

Större fördelar har de som sitter på unika tillgångar, t.ex. en hög andel av de tillgångar som finns globalt. Det är såklart en konkurrensfördel. T.ex. är väl Potash-branschens så, några bolag står väl för om det var 10, 20 eller 50% av världstillgången.

Lokala monopol tycker jag också är högintressanta. Alltså bolag där råvarorna inte kommer ut på en världsmarknad utan används lokalt kan ge upphov till lokala monopol. Grus och sten färdas t.ex. inte så långt och det är kanske inte superpopulärt att anlägga nya anläggningar. Exempel på bolag är Afrimat (Sydafrika) och Texaf (Belgien), men man kan även gå in på Sopbolag t.ex.

Hackor och spadar, min favorit!
Jag äger ett bolag inom råvarusektorn, vilket är Decisive Dividend. De gör bland annat "hackor och spadar" till guldletarna, i form av extra hållbara "slitdelar". Om man träffar rätt med sådana bolag får man man en branschexponering till förmodat lägre risk. Sådana bolag, med återkommande efterfrågan, kan också vara mer ocykliska. Även om priserna går ner kanske man arbetar klart med de tillgångar man håller på med. Sånt som har direkt koppling till nystartsprojekt svänger mer.

Den udda fågeln: Återvinningsbolag
Istället för att leta råvaror under jord kanske man kan utvinna bättre från sånt som redan finns? Exempel på sådana bolag är Tomra, Campine Suez och Better World Green. Det sista är ett Thailändskt som initialt såg lovande ut, enda tills man kom till sidan på webbplatsen som (sic!) heter "Invester Reletions". Kändes inte förtroendeingivande nog.

Har inte hittat något bolag som är tillräckligt litet, med tillräckligt bra siffror. Men jag letar. Får kanske återvinna några bolag jag tittat på innan.

Synpunkter?
Vad kan du tänka dig att investera i när det gäller råvarusektorn?

19 kommentarer:

  1. Jag tänker tvärtom mot dig när det gäller elbilar. Och har köpt norsk hydro mycket på grund av just den makrotrenden. En genomsnittsbil innehåller ungefär 19kg aluminium. En genomsnittselbil innehåller ungefär 65kg aluminium. Så om alla bilar ska bytas ut mot el-diton så kommer bilbranchens efterfrågan på av aluminium mer än tredubblas.

    https://www.tu.no/artikler/norsk-hydro-jubler-i-fjor-var-det-19-kilo-aluminium-i-hver-bil-snart-er-det-280/445029

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng och input! Jag är, som kanske framgår, inte så påläst här. Ska kolla in länken och fundera vidare!

      Radera
  2. Själv gillar jag deep value och den cykliska aspekten och är därför attraherat av råvarubranschen. Men branschen kan absolut vara intressant också för de som gärna undviker den cykliska aspekten genom att investera streamers.

    Detta är bolag som hjälper gruvbolag med kapital mot att ta ut royalties från omsättning i framtiden. Fördelen med dessa är att de ofta står i en bra förhandlingsposition när gruvbolagen behöver kapital eftersom det inte finns så mycket riskvillig kapital nära en cyklisk botten.

    Streamers har mer stabila cashflows än gruvbolagen och lägre execution risk och har historiskt get bättre avkastning över tid även om de såklart underperformer gentemot gruvbolagen när det går upp snabbt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Har du någon eller några streamers-bolag som du gillar? Streaming-bolag är mer välbekanta :-)

      Just att hitta något åt det ocykliska hållet i en cyklisk bransch gillar jag skarpt! En del av min strategi är, troligen omedvetet, att investera i bolag utanför råvarusektorn i länder som är råvarutunga (Australien, Kanada, Sydafrika etc)

      Radera
  3. Lät komplicerat ut. Själv köper jag när jag tycker det ser billig ut. Jag äger Boliden och BHP Billiton. Boliden ger en bra utdeling och jag vill köpa mer men just nu köpa jag en massa SAAB aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Billigt är alltid bra! Sen är det olika vilka strategier man satsar på, helst vill jag ha unikt bolag + billigt, men man kan inte få allt :)

      Radera
    2. @Booban

      Hur i hela friden har du kommit på att du vill köpa en massa SAAB aktier "just nu". Hade varit kul om du kunde utveckla dina tankar kring detta case. Jag kräver givetvis inte någon förklaring kring hur det ser när "det ser billigt ut". Helt enkelt för att jag aldrig förstått hur det ser billigt ut när det är billigt. Efteråt har jag hört många förklaringar kring detta.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Lars, gällande SAAB, kanske nyheterna har nått dig nu? Det verkar att svenska folket är inte så insatta eller fonderna gillar inte SAAB av moraliska skäl. Det går trögt upp för SAAB. Att SAAB tog hem T-X tillsammans med Boeing är huuuuge alltså. Nordea rek SAAB till 500kr, det är bara 460kr nu. Jag har små köpt hela tiden upp till beslutet och det har lönt sig. SAAB kommer att förändras, vi kommer aldrig ser dessa priser igen.

      Jag tycker att boliden ser rätt billig ut bara för att det har kommit ner från en höjd av 320kr till 247kr idag. Bra utdelning på 5.6% och P/E på bara 8. Givetvis brukar råvarubolag svänga rejält, men det är som en berg och dal bana; spännande men trygg med en rejäl företag som Boliden, BHP och Rio Tinto.

      Radera
    4. Skrev lite om SAAB på min blogg (som uppdateras inte så ofta): http://thebooban.blogspot.com

      Radera
    5. @Booban

      Jodå nyheterna har nått mig. Min resa med SAAB ser ut så här. Fick reda på Boeing affären innan börsen öppnade. Trist nog sover inte aktiemarkanaden strax efter nio var jag inne och kollade på kursen. Upp från 413 till 460 som mest. Surmulet satt jag och funderade på hur jag skulle göra. Köpte lite på kurs 450kr. SAAB står helt rätt på planen för den som är intresserad av den större bilden. Tycker det är utmärkt att amerikanarna har tagit i med hårdhandskarna när det gäller dessa NATO länder som inte vill betala sina 2 procent av BNP för att man skall vara med. Island har inget försvar alls men är med i NATO. Det system som råder nu innebär att amerikanska skattebetalare skall finanisera de europiska välfärdssystemen. NATO länderna räknar kallt med att kavalleriet skall komma ändå. Trump har gjort ett bra jobb här.

      SAAB har en tjock orderbok redan innan Boeing affären. Tycker som du att här skall man vara med. Kul att du nosade upp detta INNAN det blev känt.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    6. Lars, Japp, jag har följt T-X projektet sedan länge! Duktig av mig! Hade bra känsla att Boeing / SAAB skulle vinna. :)

      Jag la en order till överkurs på kvällen då nyheterna kom och hoppades att den skulle bita på fredag, men aktien hade rusat forbi min ordern redan. Idag fick jag köpa till 460kr!
      Men jag har haft SAAB sedan länge (därför hade jag koll), och trots att jag har ökat i väntan att SAAB skulle ta hem ordern, var jag ändå lite osäker och köpte inte fullt ut. Borde ha köpt mer! 460kr är ändå billig. Det har rapporterats att Sverige behöver också träningsflygplan och kommer att köpa dessa om ett par år. Sen Norge...

      Snabba kommentarer till det du skrev: Island är geografiskt strategiskt, den får ett undantag. Det som media inte rapportera är att önskemålet om 2% av BNP har funnits sen 80-talet! Ändå har ingenting gjorts, och det kanske inte kommer att bli något nu heller. Européar har varit väldigt otacksama mot USA sen WWII och kalla kriget tills nu. Även Sverige förväntar sig att USA kommer och hjälper om Ryssarna anfallar, trots att vi inte är ens med NATO.

      Radera
  4. Själv har jag ett par rederier som fraktar olja, flytande naturgas, kemikalier. Hackar och spadar åt råvaruföretag! Och mina köp av norska fiskodlare hör till de bättre investeringarna i min portfölj (om man nu kan inkludera fisk bland råvaror).

    Överhuvudtaget gillar jag företag som gör konkreta grejer.

    Tack för övrigt för tipset om Decisive Dividend, som jag plockade in häromsistens!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen också hackor och spadar. Man kan ta det en nivå framåt/bakåt/eller åt sidan med att investera i fraktförmedlare som Clarksons också :-)

      Decisive är spännande, rätt konkret, tråkigt, hackor & spadar, vilket jag tycker är positivt!

      Radera
  5. Senast jag hörde om tidigare "silver" wheaton var att de nu streamar allt och typ uran,kobolt/litium har jag för mig var nya i deras portfölj?

    Nä har inte haft Wheaton på ett tag och just nu känns den en aning dyr?

    Gillar DowDupont är inte riktigt insatt i hur de tänkt splitta upp företaget men jag upplever de befinner sig i rätt nisch?

    Hade en speck i Andersson Inc ANDE tidigare kanske dags se över den aktien igen?

    Hade hoppats köpa AFN.TO men priset vände upp så tji fick jag :(

    Jag kommer köpa LUMI en dag helst när det rasat riktigt djupt annars får det bli vanligt trendföljande köp utan FA.

    Väldigt svårt hitta fynd i avd spadar och skottkärror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken av dessa metaller och bolag tror du mest på? Själv har jag svårt för bolag som ”bara” plockar upp råvaror, ofta har man ingen ”moat” utan säljer en standardvara på en världsmarknad. Givetvis kan bolagen vara billiga, men tror att det unika är enklare att hitta hos hackor/spadar/skottkärrror

      Radera
    2. Av agri-relaterat är DWDP mest intressant för mig, ANDE och AFN.TO skulle till rätt pris lockat men ANDE:s etanol är jag tveksam till.

      Streamingbolagen känns för dyra för min smak även om de troligtvis är säkrare alternativ än skakiga gruvbolag med ekonomiska fnurror som dessutom kan bli värre innan denne nedturen är avklarad.

      Hade tidigare NSU(koppar) och hoppades LUMI skulle ro hem budet men så kom kineser budade mer(jag sålde). Gillar basmetallerna i Lundin Mining koppar,nickel och zink, de har rätt bra siffror för att vara ett gruvbolag https://finance.yahoo.com/quote/LUNMF/key-statistics?p=LUNMF . Vet inte när det vänder upp men tror inte det är någon brådska köpa gruvor och även om man skulle missa botten i gruvorna förväntar jag mig en lång resa uppåt som kommer göra de flesta nöjda den dagen det sker.

      ABB, Atlas C, Alfa L, Sandvik, Volvo och Epiroc är några av de svenske namnen på spad-/skottkärr-företag som poppar upp i skrivandets stund, de är prissatta därefter :(

      Större aktörer brukar bestämma åt oss vad som är hetaste metallen men förr eller senare borde riktiga efterfrågan ta över?

      Vi kommer få stora problem den dagen efterfrågan på råvaror ökar då både oljebolag och gruvbolag legat lågt med att investera i nya fyndigheter så chansen vi får se priser i framtiden vi inte idag ens kan fantisera om är stor.

      Tackar för (bortglömda) Norsk Hydro(får kollas) och även för Decisive D

      Passar på fråga om någon tittat närmare på Shawcore Ltd SCL.TO ? Blir inte klok på bolaget som haft några sura år trots sin nisch.

      Radera
    3. Tack för input!

      Shawcore verkar drabbats av att få nya Pipeline-projekt blivit av, se https://stockchase.com/company/view/1092/Shawcor-Ltd.--A--referenced-by-Michael-Sprung

      ABB, Atlas etc, ja det finns riktigt fina svenska namn. Tyvärr prissätts de ofta därefter. Norsk Hydro verkar handlats ner en del, pga vissa problem i Brasilien om jag minns rätt.

      Radera
    4. Drillcon är snäppet billigare, men även högre risk antar jag? Dom levererar ju enbart till prospekteringsfasen. Epiroc / Sandvik levererar ju till såväl prospektering som utvinningsfasen så dom har längre konjukturcykler?

      Radera
    5. Bra att kolla på båda faserna i kombination med konjunkturen!

      Radera