söndag 11 februari 2018

Personliga egenskaper för att lyckas på börsen?


Lyssnade på ett intressant gammalt poddavsnitt i "Adventures in Finance". De gick igenom hur man tänker som trader och hur våra tankar kan hjälpa oss eller spela ett spratt. Sammanfattningen är väl något klyschigt att du både är din bästa vän och fiende. Ta bara bilden ovanför, vissa skulle säga att glaset är halvfullt andra att det är halvtomt, sanningen ligger väl mittemellan (eller nåt sånt).

Funderade vidare på avsnittet, och jag är ingen trader, men översatte det i tanken till "långsiktig investerare" så fort det nämndes. Samma frågeställningar är ju aktuella. Kom hursomhelst fram till följande. Kanske märkligt att "recensera sig själv" men vi tar det som en start på diskussionen :-)

Positiva egenskaper
Här är några eventuellt positiva egenskaper
  • Nyfikenhet. Det kan nog finnas så att det räcker och blir över. Att läsa på om småtråkiga saker som Indonesiska mjölkbolag, cementbolag och betongmaskiner gör man nog inte om man inte är nyfiken. En sådan egenskap är viktig för att hitta nya idéer. Att bara följa Graham och kika på Svenska Large-caps är ett tecken på lägre nyfikenhet (eller sunt förnuft, vem vet).
  • Envishet. Du måste lägga in tid och energi för att gå igenom de case som du kommit närmast på. Utan envishet borrar du inte tillräckligt långt ner i casen och håller i dem.
  • Kreativitet. Jag tycker mig hitta ovanliga sätt att hitta och bedöma bolag på. Bara sådana saker som att kolla på deras Facebook-sidor, specialiserade Google-sökningar av alla dess slag etc. Utan kreativitet landar man alltför ofta i samma bolag som alla andra tittar på (jfr nyfikenhet).

Att jobba på
Och saker jag behöver jobba på:
  • Fokusera tankarna mer! Jag sitter på 14 bolag och ca 10 är väldigt säkra. Jag ägnar orimligt mycket av tiden för att leta efter nya case att ersätta de osäkrare med. Det är för roligt att leta fram nya bolag, vilket kan ge för lite fokus på det jag har.
  • Bli mindre känslostyrd. Jag behöver ibland se casen mer neutralt. Jag är t.ex. med facit i hand mer benägen att gå in i ett bolag som jag hittat själv, eftersom jag tror mig förstå det bättre och anse det som mindre upptäckt. Marknaden, eller bolaget, bryr sig inte om sånt trams.
  • Att slipa ner den positiva grundinställningen till negativt neutral. Analyserna har en tendens att se allting genom positiva glasögon. Ok, världen blir ju statistiskt lite bättre från dag till dag men jag skulle behöva bli än mer ifrågasättande och se potentiell uppsida och nedsida i casen. På med solglasögonen alltså, så allt blir mörkare och man blir mindre bländad! 
Sen en irriterande detalj. Jag blir lätt småstressad när jag hittar ett nytt fantastiskt case som måste köpas innan det rusar. Ett nördigt tips är att jobba med andningen. Supernördigt ja, men med rätt andning är det lättare att inte jaga upp sig, oavsett om det gäller aktier eller annat. 

Synpunkter?
Det här är ett axplock av egenskaper och såklart högst subjektivt. Man kan också lägga till tålamod och självständigt tänkande, ja det finns ju hur mycket som helst. Sen behöver man ju inte alls sikta på att slå index, vilket ju också är en risk för motsatsen. Att köpa breda indexfonder är lättare: då ska man göra ett genomtänkt förstaval och fortsätta månadsspara även i sämre tider.

Vilka är dina styrkor och vad behöver du jobba på? Vilka egenskaper tror du krävs för att slå index?

17 kommentarer:

  1. Tjenare Gustav!
    Jag tycker att det här inlägget var enormt givande. Ser till att slänga med det i mitt veckobrev :)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vilket härligt inlägg! Det kan vara uppfriskande med rena "psykologi" inlägg mellan alla siffror som omväxling. Meningen: "Sen en irriterande detalj. Jag blir lätt småstressad när jag hittar ett nytt fantastiskt case som måste köpas innan det rusar." känner jag igen mig i till punkt och pricka. Det är "fear of missing" som spökar här men knepet är att ha tålamod. En kan förlora mer pengar på ett stressat, ytligt beslut än den potentiella uppgången man missar.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det där "fear of missing out" drabbas jag av ofta. Inte på senare tid, men det är nog för att jag inte hittat något nytt bolag att plocka in i portföljen!

      Radera
  3. Det viktigaste som finns som jag ser det är att man är disciplinerad. Bloggaren Lundaluppens styrka som investerare är just arbetsdisciplinen. Inte att han skulle vara begåvad, eller kreativ.

    Kreativitet, och ett stort ego liknar självskadebeteende i min värld. Mina bästa affärer har varit de där caset kommer, och presenterar sig själv inte att jag letar och anstränger mig. Detta vara nöjd med att inte göra så mycket, men hela tiden läsa, och jobba på.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Disciplin är viktigt! Där försöker jag jobba med checklistor, men måste nog lägga till en sista punkt om att jag alltid ska följa checklistan :)

      Det här med att case presenterar sig...ofta krävs någon liten ansträngning för att man ska nå det ändå, även om det bara är att läsa Lundaluppen, någon tidningsanalys eller vad som helst. Bolag som kör direktreklam är jag skeptisk till :-)

      Radera
    2. Gustav,

      Det krävs ingen liten ansträngning. Det krävs mycket jobb. Jag vet inte hur många Kone analyser jag läst. Kollade på bolaget idag. Började givetvis få den där känslan fear-of-missing. Vad tror du det är det första jag tänker på när jag vaknar imorgon? Kone naturligtvis. Detta är helt normalt. Du som läser dessa rader har du tänkt på hur stressad du kan bli när börsen rusar uppåt? Det är helt normalt. Du kan trösta dig med att finns inget nytt på aktiemarknaden. Allt har gjorts, och tänkts av tusentals människor före dig.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Håller med! Tänker också på hissbolag (Savaria) och de är dessutom en utmärkt metafor för börsen.

      Radera
  4. Vill framhålla en lite udda negativ egenskap i det här sammanhanget. Jag har ganska mycket is i magen och är van från jobbet att inte reagera känslomässigt omedelbart vid börsnedgångar. Därför tenderar jag i bland ta det väl lugnt och vänta ut stormen. Det är oftast bra men H&M är ett exempel på när också det har sina nackdelar.

    Känner igen mig i vad du skriver om fokus. Min portfölj har dragit iväg med rätt många aktieinnehav det sista. Delvis för diversifieringsambition att få fler aktier med utdelningstillväxt. Samtidigt har det visat sig att det är mina klassiska kärninnehav som hittills levererat bäst. Skäl för huvudbry. Å ena sidan vill jag ha mer diversifiering och utdelningstillväxt. Å andra sidan funderar jag på om jag inte borde renodla min strategi efter mina styrkor. Strunta i alla semiproffs som har tid med sådan analys och ägna mig åt det jag kan bäst, köpa beprövade utdelningsaktier regelbundet när de handlas till ett rimligt pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Is i magen är bra, men man kan ju bli helt nedkyld ibland. Skulle också ha sålt av vissa surdegar mycket snabbare.

      Svårt det där med vilken strategi som är bäst. Ibland vill man ju göra Stefan-modellen och med en global spelplan skulle jag lätt kunna ha 30+ aktier. Men då skulle jag inte ha kontrollen och kunna bevaka noga. Frågan är vad som passar och vad man är bekväm med. Att känna sig själv är viktigaste egenskapen - fokusering är bäst för mig :-)

      Radera
    2. Kul att få en modell uppkallad efter sig :-)

      Riktigt bra och tänkvärt inlägg Gustav!

      Radera
  5. Det mesta du skriver känner man igen även om man inte dras med alla positiva/negativa egenskaper utan har en del egna fylla ut med:)

    I mitt fall har jag konstaterat att utfallet inte påverkas nämnbart ifall jag gör en djuplodande analys eller använder några av de simplaste graham-modeller etc.

    En professor i effektivitet använde exemplet välja El-leverantör när han beskrev hur en urvalsprocess görs bättre(glöm inte bort tid är pengar).

    EX: Du har 10 bolag
    1)överblicka dem snabbt ta bort dem du direkt med enkelhet kan se är sämre alternativ.
    2)blunda peka i bunken av de kvarvarande och chansen är (tillräckligt) god du prickar ett alternativ minst lika gott som ifall du ägnar en vecka eller värre läsa om vart alternativ(för det garanterar inte du verkligen valt det absolut bästa bolaget)

    Kul med hur psyket gör fällor för en vid köp/sälj/behåll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack flr input och bra exempel. Just det där med att man inte är så säker på vilka som ska gå bäst kan vara ett skäl till att ändå ha flera aktier. Som nu kör jag upp till 15, men 12e och eventuellt 18e eller 24e bolaget kanske är i samma sannolikhetskategori?

      Jobbar på ett inlägg med grafisk överblick över portföljbolagen och eventuella kandidater, det är ett sätt att fånga upp det viktiga (för mig) och hålla det enkelt.

      Radera
  6. Inte så bra att vara allt för impulsiv heller. Har flera gånger köpt på "dippen" bara för att kursen dagen efter gått ner ytterligare 10%. Och då är krutet slut. Avvakta några dagar... ta det lugnt.

    Har också fler gånger råkat ut för att jag sålt ett bolag som gått dåligt under längre tid, ibland med förlust. Kollar man 6 månader senare står kursen i +30%. Har hänt vid flera tillfällen. Nu ligger jag hellre kvar även om det är blodrött. För i de flesta fall verkar det som om kursen kommer att återhämta sig.

    SvaraRadera
  7. Jag tror att det i allmänhet är viktigt att ha en strategi att följa för att vara disciplinerad och att utvärdera och uppdatera sin strategi med jämna mellanrum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! För egen del jobbar jag mycket med att hitta en strategi, men det är minst lika svårt att följa den :-)

      Radera