söndag 5 april 2015

Nästa ekonomiprat och politisk klåfingrighet


Nästa ekonomiprat blir torsdagen den 7 maj kl 18. Stället är inte helt bestämt. Är lite sugen på något annat och öppen för tips som passar lite större sällskap. Nog borde det gå att hitta ett lugnare ställe med ännu godare mat och service? Belgobaren visserligen fyller sin funktion väl...men kom gärna med tips på alternativa lokaler!

Dagen är i alla fall spikad så välkommen med din anmälan här på webben. Har preliminärbokat 30 platser på Belgobaren men eventuellt testar vi något annat.

Höjd skatt på sparande
Har inte kommenterat det tidigare men ISK och Kapitalförsäkring (Kf) har åkt på en rejäl skattehöjning även om det är från låga nivåer. Läs mer om förändringarna på bloggen Långsiktig investering. I korta drag innebär det att schablonintäkten blir statslåneräntan + 0,75% och att det sätts ett golv på 1,25%. så att schablonskatten aldrig kan bli lägre än 0,375% (0,125*0,3). En gammal hederlig aktiedepå är nu attraktiv i dess förutsägbarhet, men jag vägrar skatta bort 30 procent av utdelningen.

Jag väljer alltså fortsatt ISK för svenska aktier och Kf för utländska. Svensk utdelning är fortfarande skattefri, och en liten långsökt positiv effekt finns: Den utländska källskatten (normalt 15 procent) blir nu lättare att få tillbaka när det alltid finns en avgift att kvitta emot i Kf. Bra, även om negativa med förändringarna givetvis överväger.

Politisk klåfingrighet ett otyg
Skattenivåer kan diskuteras men tre saker har jag fastnat för:
  1. Varför röra om i förutsättningarna för det långsiktiga sparandet? För ISK och Kf finns en utredning vid införande och den har inte fått gälla i ens tre år. Kom också ihåg att avdragsrätten för pensionssparandet stryptes utan utredning. Det är problematiskt att man inte uppmuntrar långsiktigt eget sparande och att de politiska fingrarna sträcker sig allt snabbare och längre ner i spararnas surt förvärvade syltburkar.
  2. Förändringen skapar ännu mer asymmetri i skattesystemet. Schablonintäkterna för privata pensionsförsäkringar (dock i princip stängda för nysparande) och tjänstepensionen föreslås ju inte ändras. Varför är det upprörande att just en kapitalförsäkring/ISK blir "gratis" men inte en tjänstepension? Och plötsligt blir löneväxling relativt sätt mer attraktivt jämfört med ISK och Kf. Och även om ladorna är tomma, är det självklart att man ska gå hårdare på just de som tar eget ansvar för sin pension med redan skattade pengar? Vilka signaler sänder det? Signalvärdet i att beskatta sparande hårdare men inte lånande (ränteavdrag) bör inte underskattas.
  3. Politiker bör inte devalvera sin egen trovärdighet. Som Günter Mårder förtjänstfullt påpekade i senaste Sparpodden sa den ansvariga politikern för typ en månad sedan på ett Nordnet-event att ingen förändring var aktuell. Och utan att bli (alltför) politisk kan man ju säga att även Löfven har varit pålitlig när det gäller att bryta vallöften. Grönröda skattefingrar är något man får acceptera, men jag gillar dem inte när de är av den både klåfingriga och opålitliga sorten.
Nåja, skadorna ska väl inte överdrivas, men jag gillar inte de här tendenserna alls. Man kan väl lite elakt kalla det rikemansproblem men jag ser det här som samhällsproblem. Är detta till och med ett skäl till att investera mer i utlandet? Jag kan väl inte sticka under stol med att jag inte gillar det politiska isberg som vi sparare krockar med, även om sparandet inte kapsejsar pga det här.

Åter till Ekonomiprat...
Välkommen med din anmälan till Ekonomiprat! Via Twitter så är 9 platser redan bokade. Och har du tips på ännu bättre ställe? Kanske man skulle hyra en lagerlokal i Västerås? :-) Nej, kanske inte, men välkommen som sagt!

70 kommentarer:

  1. Svar
    1. Varmt välkommen! Vi får diskutera Saltängen bland annat :-)

      Radera
    2. Och kanske vi kan diskutera djurrelaterade investeringar också?

      Radera
  2. Jag kommer.

    I detta fall är det helt och håller Alliansens fel att skatten höjs. S vill absolut inte stöta sig med medelklassen genom småaktiga skattehöjningar för populära saker som ROT och ISK men eftersom Decmberöverenskommelsen kräver att regeringen får stöd av V för sin budget så kan V kräva eftergifter som dessa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varmt välkommen!

      Ja, till viss del så kan man ju kalla den för "den sämre överenskommelsen". Frågan är hur länge den håller, att den förkortas DÖ antyder att det inte är särskilt länge.

      Radera
  3. För övrigt är den politiska klåfingrigheten en av anledningarna till att jag väljer den gamla hederliga och traditionella depån. Aldrig mera en politiskt tillsatt sparform för min del som jag skrev om i ett av mina inlägg på min blogg. Det får helt enkelt vara så att 30 % av utdelningarna går bort i skatt men man kan vara ganska säker på att det är stabilt eftersom det inte har förändrats på flera decennier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att ISK och Kf är gynnsamt vid utdelningsinvestering så som det är nu. Ändras förutsättningarna radikalt, t.ex. via politiska ingrepp eller rejäla räntehöjningar, ja då får man sälja och köpa tillbaks i depå (ifall man vinner mer än courtaget och spreaden). Men mina utländska kör jag troligen fortsatt i Kf (pga källskatteproblematik) även vid ett sådant scenario.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera

    3. Möjligt men ekonomiskt sett är det helt vansinnigt att investera i en traditionell depå.

      Radera
  4. Och vad hindrar det att skatten på tradionell depå ändras i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Troligen är den svår att ändra utan att verkligen ha en rejäl utredning och den känns som en del av hela skattesystemet i sin helhet. ISK och Kf är lättare att trixa med. Men man vet aldrig.

      Radera
  5. Klåfingrigheten beror nog snarare på minskade skatteintäkter nu när vi både har rekordlåg ränta och låga oljepriser. Att rätta munnen efter matsäcken har aldrig varit politikernas starka sida. Med det sagt lär vi inte få lägre skattesatser på sparande och drivmedel när ränta och olja åker upp...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, om man höjer skatter när oljan och räntan är låg och sänker dem när de istället är höga vore det en sak. Men det vore en högoddsare om man ser till motiveringarna och den politiska viljan bakom förändringarna.

      Radera
  6. Jag besökte Pitchers vid Mariatorget för en liknande sammankomst i förra veckan.
    Bra lokal och helt ok mat. Kanske inte lika "inne" som Belgo men det är inga problem att få plats med 30 pers.

    Hur fungerar det på ekonomiprat-sammankomsterna? Är ni anonyma eller är ni öppna med vem som driver vilken blogg? Då jag själv fullständig hänger ut mig själv och min privatekonomi så skulle jag nog inte vara helt bekväm med att komma ur anonymiteten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips med Pitchers. Har varit där själv och det är mindre bullrigt ställe.

      Ja du...hmm... svårt, man måste inte hänga ut sig själv om man inte vill. Man kan ju tänka sig att anmäla sig och dyka upp "anonymt" d.v.s. utan sitt fullständiga namn. Sen är det väl så att de allra flesta (vad jag känner till!) är öppna med vilka de är och var de jobbar t.ex., vilken blogg de eventuellt driver och så.

      Radera
    2. Ingen tar legitimation så du kan välja namn,själv :)

      Radera
  7. är det några spec kriterier för att vara med den 7:e maj? Bloggar inte själv men läser desto mer. Investerat aktivt i > 30 år.
    Mvh
    Knut
    Ps Var ligger Belgobaren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga speciella kriterier så. Däremot är det väl ganska många bloggare som deltar, men inget måste att blogga. Men en fördel om man läser lite bloggar och har något slags intresse för ekonomi. 30 års investerande låter spontant som något som gör dig kvalificerad nog :-)

      Belgobaren ligger centralt i Stockholm, bryggargatan 12. Vi får dock se var det blir.

      Radera
    2. Då kommer jag gärna!
      Knutte

      Radera
    3. Välkommen, du har en plats.

      Radera
  8. Tack för omnämnandet Gustav.
    Ja, det känns olyckligt att man ger sig på en så pass ny och populär sparform. Framförallt när man vinner så pass lite i form av skatteintäkter i förhållande till det förtroende man förlorar...
    Intressant poäng angående tjänstepensionen och den asymmetri man skapar genom att inte ta ett helhetsgrepp. Känns inte helt genomtänkt från regeringens sida det här..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, ingen vits att skriva om det (hade ju inte heller kunnat skriva det bättre:-).

      Ja, genomtänkt är ju inte det första ordet man kommer att tänka på när det gäller den här regeringen. Sätt ett "o" framför och du är hemma.

      Radera
  9. Hade varit kul med aktieträff men maj är fullspäckat så jag hoppas kunna vara med vid nästa tillfälle.

    Håller med helt om åsikterna kring förd sparpolitik och här är min syn på hur man ska tänka kring depåtyper samt jag vill passa på att puffa för ett färskt inlägg om löneväxling

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd, hoppas du kan sen.

      Gillar din blogg har faktiskt missat den tidigare, och som du ser hamnade den i läslistan till höger. Mycket informativa inlägg.

      Och för er som missat det, passa på att följ Stefan på Twitter!

      Radera
    2. Tack för det!

      Även om jag inte är beroende av trafik då jag kör reklamfritt så är det alltid kul med många läsare och större chans till feedback på inläggen.

      Hoppas ni får en kul träff!

      Radera
  10. Ja anser att frågan med ändrad beskattning av av ISK utgör ett principiellt problem, och jag vill i ren protest placera mer av mitt kapital utomlands. Några tips på investeringsformer som lämpar sig till detta?

    /Kim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att köpa utländska bolag är en sak, men att sätta pengarna utomlands är jag inte alls insatt i. Jag menade nog det första, men det andra är också värt att tänka på.

      Spontant ser jag dock en stor risk, dels när det gäller skatter, men framförallt i säkerhet. Hur säker är t.ex en utländsk kapitalförsäkring? Då har vi en utländsk tillsynsmyndighet och ett annat regelverk att förhålla oss till. Inte alls påläst men i dagsläget ser jag ändå små skäl till att sätta mig in i saken. Men om skatterna skruvas upp mer, ja då kanske man ska börja kika.

      Radera
  11. Kan tyvärr inte vara med denna gång heller... /Aktienybörjaren

    SvaraRadera
  12. Jag kommer förhoppningsvis om det inte blir sjuka barn eller annat med kort varsel som kommer i vägen den här gången också och jag är redan anmäld via Twitter, hoppas jag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en plats! Hoppas att inget kommer i vägen denna gång :-)

      Vi får diskutera Västerås-lager över en lager tycker jag!

      Radera
  13. Hej! Kul initiativ, jag kommer gärna! Vad behövs i form av föranmälan; förberedelser etc.?

    Henrik / www.etiskinvestering.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga särskilda krav så, och du har en plats nu! I och för sig kan det vara idé att "formalisera" det hela, men jag ser inget stort behov av det ännu.

      Kanske kommer ut med något "ämne" här på bloggen, men det brukar sällan behövas, diskussionerna brukar vara djupa och intressanta och varierade av sig själv.

      Och angående etisk investering: Discovery Ltd är mitt bästa förslag! De motverkar aktivt trafikdödlighet (och annan dödlighet). Deras kunder är, men framförallt blir, bättre bilförare. Vilket annat försäkringsbolag subventionerar taxiresor till 50% nattetid för de ser att skaderisken är 10gr högre då om man kör själv?

      Radera
  14. Hej Gustav!

    Jag kommer gärna.

    Mvh
    /Miguel

    SvaraRadera
  15. Hej Gustav

    Håller helt och hållet med om att det är en oroväckande trend med denna ökade skattesats även om det nog var att vänta, oavsett DÖ och vem som vann valet i höstas då räntan blivit så väldigt låg.

    Trevligt att höra att ni flyttat dagen till en torsdag, jag kommer gärna den 7e maj.

    Kan inte på rak arm komma på något motsvarande ställe i Sthlm som ligger så pass centralt men ska sondera lite med sambos syster som har bra koll på lokaler för liknande event.

    Glad Påsk
    / Eric T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen, du har en plats!

      Kolla gärna upp alternativa ställen. Måste inte ligga jättecentralt, men god mat, lite lugnare, och bra servicenivå är väl kraven. Återkom mycket gärna med tips! Pitchers och Sue Ellen är de konkreta tips som kommit in hittills.

      Radera
  16. Bra skrivet! Jag tycker främst den första punkten du tar upp, gällande långsiktighet, är den viktigaste. Jag skrev precis ett inlägg gällande långsiktighet och avkastning. När det gäller långsiktiga investeringar så vill man ha stabilitet. Politiker måste kunna garantera denna stabilitet när det kommer till skatter osv. Det är synd att det nu blir en osäkerhet i finansmarknaden på grund av att de vill ha ökade skatteinkomster. Å andra sidan kom väl inte detta helt oväntat. ISK och KF var väl lite för bra ur ett svenskt perspektiv...
    Tack för en bra blogg!
    mvh Aktieutveckling
    http://aktieutveckling.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vare sig genomtänkt eller långsiktigt är orden man förknippar förändringarna med.

      Ska förresten kolla in din blogg!

      Radera
    2. Haha precis! :-) Hoppas du gillar den!

      Radera
  17. Hej Gustav!

    Alltid lika trevligt med ekonomiprat. Jag kommer!

    /Karl S

    SvaraRadera
  18. Stället mitt i Götgatsbacken tar väll emot större sällskap om man bokar innan. Beefeater in? Det irländska stället vid fridhemsplan (det på St Eriksgatan på östra sidan) tar också emot stora sällskap vid förbokning och fint ölutbud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Copperfields menade jag :O) (inte irländskt utan engelskt) massor med plats.

      Radera
    2. Ah, kan ju vara en idé så länge det bara inte blir för råvarurelaterat :-)

      Radera
    3. Copperfields är ett sånt där ställe som bara tar kontanter, inga kort. Jag är personligen rätt allergisk mot sånt, speciellt som dom mycket lägligt har en bankomat inne på stället.
      /Ove

      Radera
    4. Vi säger nej till Copperfields, det där hade kanske funkat om man bara tänkt diskutera Loomis... men annars inte :-)

      Radera
  19. Redaktionen skickar en representant.

    SvaraRadera
  20. Nu är 25 platser bokade. 5 platser kvar.

    Stället inte bestämt ännu, kom gärna med fler tips!

    SvaraRadera
  21. Jag kommer gärna. Pitchers ligger bra till för mig, och är en bra lokal de gånger jag har varit där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en plats Rolf. Nu 29 platser bokade, en kvar!

      Radera
  22. Hej Gustav
    Jag kommer gärna. Jag är ingen bloggare själv men en aktiv läsare och övertygad jag har en hel del att bidra med,

    Mvh Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen Martin, du har en plats!

      Radera
  23. 30 platser fyllda men vi kan ta några reserver ifall det blir avhopp.

    SvaraRadera
  24. Hej Gustav,

    Tar gärna en reservplats om någon skulle få förhinder!

    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, du har en reservplats!

      Radera
    2. Ett avhopp nu, tar du den platsen? Går ut på twitter imorgon.

      Radera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  26. Bra skrivet och håller med om alla tre punkterna!

    Kommer gärna på ekonomiprat 7 maj om fortarfarande finns plats. Har varit i fjällen utan nätuppkoppling sedan 4 april så jag får skylla mig själv...:-)

    Seg Gasell

    SvaraRadera
  27. Lägger mig som hoppfull reserv till ekonomipratet då också...

    Ove

    SvaraRadera
  28. Har nu bokat 30 platser på Pitchers, Mariatorget 1A.

    OBS! Inte Belgobaren denna gång. Får nog gå ut med separat info också så att folk inte åker fel... :-)

    SvaraRadera
  29. En avbokning. Vem tar den platsen?

    SvaraRadera
  30. Nu totalt tre avbokningar, fyll gärna platserna, antingen genom att anmäla här eller via Twitter. Ses ikväll!

    SvaraRadera
  31. Tyvärr måste jag rusha hem o missar därmed kvällens möte.
    Knutte

    SvaraRadera