onsdag 6 november 2013

Tre köpkandidater - tips och synpunker tas gärna emot!


Har under veckan sålt G & L Beijer och Gentex. I Gentex fall blev det en stor vinst. Räknade ganska mycket på båda och tycker att de ser dyra ut sett till deras kvalitet. I G & L Beijers fall handlar det om att jag kanske inte bedömt kvaliteten korrekt från början, medan Gentex rusat och "lyste rött" vid alla beräkningar jag gjorde.

Mer fokus på värdering
Den som följt bloggen ett tag ser ett ökat fokus på värdering. I kommentarerna senast var jag dock ute och cyklade och pratade om "psykologiskt stöd vid 300 kr" (vilket är långt ifrån värdering).  Det ska ses som ett tillfälligt snedsteg.

Framförallt kikar jag på:
 • Pris för fria kassaflödet (P/FCF)
 • Pris för vinsten (klassiska P/E)
 • Utdelning (Yield)

Sen gillar jag att spana två år framåt utifrån de prognoser som finns tillgängliga på 4-traders. Visst är det bara prognoser men jag tycker de ger en intressant bild och något mer än bara historiken. Värderingen sätter jag också i relation till bolagets kvalitet. Ett bolag som ständigt höjer utdelningen, har hög "return on equity", en stark vallgrav, låg skuldsättning etc är jag givetvis beredd att betala mer för.

Tror du det är rätt nyckeltal att kika på?

 
Köpkandidaterna
Försäljningarna i H&M, G&L Beijer och Gentex gör att det nu finns en hyfsat kassa till att göra ett eller flera inköp. Funderar på dessa bolag:

Exxon Mobil
Bolaget behöver knappast någon närmare presentation. Här handlar det om ett kvalitetsbolag med ständigt stigande utdelningar, hög "return on Equity", stark vallgrav och hyfsad nettokassa. De uppfyller definitivt mina krav på växande utdelning, starka konkurrensfördelar och goda finanser.

Sett till 2015 så betalar du 10 gånger fria kassaflödet, 11 gånger vinsten och förväntas få en utdelning på dryga 3 procent. I alla fall om prognoserna på 4-traders stämmer och om jag räknat rätt. Det tycker jag är ett bra pris för dem. Morningstar räknar med 4 stjärnor (= köpvärd) och jag håller med.

Minus är känslighet för råvarupriser. Möjligen lite etik-minus också.

Handelsbanken
Också ett välkänt bolag. Har ägt dem tidigare men är sugen på att köpa tillbaks dem även om de nu är dyrare.Visst har de sänkt utdelningen under finanskrisen, men det avskräcker inte mig numera. De har riktigt hög kvalitet i form av att de är en del av bankoligopolet, har en decentraliserad struktur, lågt risktagande och nöjda kunder. Tillsammans med Avanza är det den bank i Sverige jag är mest sugen på att äga.

Kravet på goda finanser är svårt att räkna på när det gäller banker. Anser dock att de utmärkt sig som en bank som står med fötterna på jorden.

Det som talar emot är att de känns rimligt värderade. Morningstar räknar med 3 stjärnor (=rätt värderad) och jag håller med. Exxon och Posten (nedan) tycker jag ser snäppet billigare ut. Men i dagsläget saknar jag bank i portföljen.

Österrikiska posten
I min portföljgenomgång sticker de ut som ett köpvärt bolag, trots att kursen gått upp en hel del. Visst har de inte allt (vinsttillväxten är dålig) men annars finns väldigt många kvaliteter: Hög direktavkastning, stark vallgrav, nettokassa, och en verksamhet som får betraktas som basal och konjunkturokänslig. Sett till 2015 betalar du 15 gånger fria kassaflödet, 15 gånger vinsten och får en utdelning på 6 procent. Inte någon superrea men sett till kvaliteten tycker jag det är köpvärt.

Se även min gamla genomgång av dem i den här länken. Möjligen kan man tycka att det är galet att köpa något som handlar om fysiska brev... men, näthandel kan också gynna en poströrelse, och folk slutar inte skicka brev "som ett brev på posten". Det handlar om långsammare förändringar som förhoppningsvis kan mötas med en lägre kostnadsmassa (nu börjar jag nog svamla så jag stannar här).

Tips och synpunkter?
Vad anser ni om dessa bolag. Och är de köpvärda på dagens nivåer?

Finns det bättre alternativ som uppfyller mina krav på hög eller växande utdelning, starka konkurrensfördelar och goda finanser? Kom gärna med tips!

Ska nog också nämna att jag inte är så jätterutinerad när det gäller värdering. Jag är också villig att betala extra för bolag som uppfyller mina kriterier, så en brasklapp av detta slag är nog värt att nämna... (Uppdatering 131107) 

34 kommentarer:

 1. kanske öka i Tesco? kursen står och stampar och PE3 ser schysst ut. Marknaden verkar inte tro på någon vidare tillväxt kommande år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Räknade på dem men såg ingen stor undervärdering i förhållande till kvaliteten. Visst är det ett kvalitetsbolag, men inte så mycket tillväxt och också en del skulder. Morningstar säger rätt värderad (3 stjärnor), tror jag håller med. Men ska kika en vända till... har du förresten någon tes, t.ex. att marknaden missar kommande tillväxt etc?

   Sen får man se upp med att köpa Tesco (corp) och inte Tesco plc ifall man skulle vara i köptagen. Lätt att blanda ihop dem:-)

   Radera
  2. Rullstolsinvesteraren11 november 2013 14:35

   Är det Tesco Corp du menar att man ska köpa eller? Jag förstod inte ditt sista stycke. :-)

   Radera
  3. Råkade röra till det i onödan:-) Tesco plc är det brittiska bolaget som vi pratar om. Tesco corp är fel och något annat.

   Radera
 2. Hur ser du på Statoil kontra Exxon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte tittat så noga på Statoil trots att de ju ligger närmare till hands geografiskt. Spontant lite sämre kvalitet, t.ex. lägre ROE och inte lika stabil utdelningshöjare historiskt. Enligt Morningstar rätt värderad (= 3 stjärnor). Kan vara känslig för minskade tillgångar i norska kärnverksamheten, i och för sig är väl sådana typer av problem inte unika för Statoil.

   Lundaluppen har skrivit om Statoil och har nog en snäppet mer positiv syn än vad jag har: http://lundaluppen.blogspot.se/2013/02/analys-av-statoil.html

   Radera
 3. Industrivärlden vid 115 känns ok tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt. Själv saknar jag tydliga konkurrensfördelar för en del av deras innehav och jag har valt bort dem pga det. Framförallt är det Ericsson och SSAB som väl inte har något speciellt. Är även skeptisk till ICA gruppen (har ett eget inlägg på gång om en saken!).

   I dagsläget är det alltför många bolag i deras portfölj som jag inte gillar för att jag ska köpa Industrivärden. Sen kan det vara en bra investering ändå...mycket möjligt.

   Radera
 4. McDonalds kanske kan vara intressant?

  Tycker själv Handelsbanken är en solklar aktie att ha i portföljen. Exxon och Österrikiska posten ska jag kolla närmare på. Har du något motiverat pris på dessa två?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt, McD har rejäl kvalitet. Fantastisk "vallgrav", enkel affärsmodell och en historik som heter duga. Anledningen till att jag ratat dem är att Famous Brands (sydafrikas McDonalds) är mitt största innehav. Men ska kika närmare på McD. Jag tycker inte värderingen ser ansträngd ut alls. Frågan är hur stor del hamburgare/snabbmat man ska ha i portföljen...

   Har inte satt något motiverat pris då jag håller på och filar på värderingsmodellerna och de är lite mer åt trafikljushållet...

   Ska nog också nämna att man nog ska ta mina "värderingar" med en nypa salt. Jag försöker få ordning på mina tankar och prioriterar själv stabila utdelare med starka vallgravar och är nog beredd att betala mer än andra för just de egenskaperna. Är inte så rutinerad när det gäller värderingsbiten. Ska nog lägga in en brasklapp om det i inlägget:-)

   Radera
  2. Jag är inte så bevandrad i afrikanska bolag. Famous Brands har jag inte ens hört talas om. Kollade upp bolaget lite snabbt, vilken fin utdelnings- och omsättningstillväxt de har! Blev genast lite intresserad av bolaget. Var kan man handla det? Telefonorder? Vid vilka nivåer har du köpt in dig?

   Jag skulle säga Handelsbanken & Chevron.
   Tycker de ligger lite väl högt i kurs som det är dock.

   // Christoffer

   Radera
  3. Famous Brands är en riktig pärla. Köpte dem i Kapitalförsäkring (ISK går inte) och telefonorder via Avanza. Saftigt courtage på 750 spänn + lite avgifter. Har köpt in mig på kurser mellan 3000 och 4000.

   Ska du läsa in dig på dom rekommenderar jag denna sida och t.ex. denna artikel:
   http://www.moneyweb.co.za/moneyweb-investment-insights/has-famous-brands-caught-spur-and-taste-napping

   Några saker att ta hänsyn till är värderingen. Inte direkt billig idag. Mycket fint kvalitetsbolag men man betalar för tillväxten. Valutarörelser kan också få stor effekt, Sydafrikas Rand har gått ner typ 60% senaste åren.

   Chevron har jag tittat snabbt på...men missar vad som ev gör de bättre än Exxon.

   Tack för synpunkterna!

   Radera
 5. Hej! Jag har Handelsbanken och Oesterreichische Post på min bevakningslista. De är två bra bolag men jag kan inte motivera ett köp på nuvarande nivåer. Jag köper Handelsbanken under 245kr och Oesterreichische Post under 23 € (jag vet att det är -60% från nuvarande nivån).

  Jag har aldrig tittat på Exxon.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input!

   Angående Österrikiska posten så är de inte "billiga". Jag är dock beredd att betala ett i sammanhanget högt pris främst p.g.a.

   - hög direktavkastning som växer (dryga 5 %),
   - bra ROE (20 %)
   - nettokassa
   - stark vallgrav

   Det är möjligt att jag värderar dessa egenskaper för högt...?

   Vad gör dig så pass tveksam så att du bara är beredd att betala 23 Euro? Kollar du t.ex. på PE-talet jämfört med tillväxten? På 23 skulle utdelningen vara 8,3 procent... är det realistiskt?

   Är mycket nyfiken och tar tacksam emot ännu mer input då jag fortfarande funderar på att lägga en köporder. Men om det du säger har fog så borde jag ju snarare sälja hela rasket!

   Radera
  2. Utdelningen har varit lägre i 2011 och 2012 jämfort med 2008, 2009, 2010 och jag väljer därför att inte räkna ut värdet baserade på utdelningen.

   Jag ser ingen tillväxt i företaget heller och bedömmer en EPS på 2 € som rimligt i kommande 3 till 5 år. 2 € x 15 (rimlig P/E för Oesterreichische enligt mig) = 30 €.
   För ett bolag som verkar stabilt men inte kommer att växa vill jag ha en marginal på ca. 25% d.v.s jag köper vid 22-23 €.

   Man hade kunnat köpa mellan 20 och 25 € hela 2010, 2011 och första 6 månader av 2012. Just nu tycker jag att det finns mer attraktiva företag att köpa.

   Om jag hade köpt vid 20-25 € skulle jag behålla aktierna utan problem vid nuvarande nivå. Jag försöker ha en högre säkerhetsmarginal när jag köper än när jag säljer.

   /M

   Radera
  3. Tack, nu förstår jag hur du manar. Och du har helt klart gjort mig tveksam om jag ska trycka på köpknappen...

   Utdelningarna för 2007 och 2008 var extrautdelningar och jag skulle bli förvånad om de sänkte. Tror att nuvarande nivå är säker:
   http://www.post.at/en/footer_about_us_investor_relations_our_share_key_indicators_dividend.php

   Räknar man med 2.21 för 2013 (4-traders) blir P/E 15 en kurs på 33 Euro. Konsensus bland analytiker ligger på just 33, och skiftar mellan 27 och 37. Inte så värst "billigt" alltså med 35 men frågan är hur man ska vikta kvaliteten.

   Du har helt rätt i att det inte finns så värst mycket säkerhetsmarginal. Man kanske alltid ska ha en sådan. Att vanliga brevmarknaden minskar kanske också ska betaktas (samtidigt som paketdelen lär växa).

   Har du tips på andra mer attraktiva företag som kan passa bättre för en investering?

   Radera
  4. När man räknar med aktier det är inte bara matematik. Du kan ha rätt lika mycket som jag :-)

   Inga direkta tips, men jag kan säga vad jag har köpt de senaste 2-3 månader: Vale, Oracle, Industrivärden.
   Det hade varit jätteintressant att få läsa dina analys om något bolag fångar ditt intresse.

   /M

   Radera
 6. Skulle köpt Exxon alternativ Chevron. Kinder Morgan Inc ser väldigt attaktivt ut i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input! Kinder Morgan Inc är definitivt en typ av bolag som jag vill äga. Men... jag har ratat dem pga deras höga skuldsättning. Hur ser du på den saken? Givetvis att jag har fel, men... är det så att verksamheten är så stabil att skulderna ska accepteras?

   Här är det jag funderar kring: http://seekingalpha.com/article/1286481-kinder-morgan-debt-analysis

   Kinder-familjen har för övrigt så många "syskon" att det är lätt att blanda ihop dem. Mest har jag kikat på den som slutar med "partners"."The Kinder Morgan family of companies has four publicly traded entities: Kinder Morgan, Inc. (NYSE: KMI), Kinder Morgan Energy Partners, L.P. (NYSE: KMP) (one of the largest publicly traded pipeline master limited partnerships in America), Kinder Morgan Management, LLC (NYSE: KMR) and El Paso Pipeline Partners (NYSE: EPB). Combined, the Kinder Morgan companies have an enterprise value of approximately $110 billion."

   Radera
 7. Vad är din åsikt om Visa Inc samt Masercard?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För låg utdelning för min smak. Fantastiska bolag med finfin "vallgrav" men även om du håller i dem till 2015 får du inte ens 2% direktavkastning.

   Bortsett från det så gynnas de väl av en nätverkseffekt, starkt varumärke och ev andra starka konkurrensfördelar. Möjligen kan ny teknik vara något som hindrar, vem vet om man sköter alla betalningar via telefonen om 5 år?

   Radera
 8. Jag läser gärna mer kring hur du resonerat kring GL Beijer eftersom jag också gått och funderat... http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2013/10/gl-beijer-q3-2013.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag närmare skulle värdera bolaget så fastnade jag för att:

   - direktavkastningen inte är så hög (dryga 3 procent, i och för sig ok)
   - utdelningsandelen ganska hög (60-70 procent)
   - Utdelningstillväxten inte imponerande
   - Vinsttillväxten inte så hög

   När de dessutom har en hyfsad skuldsättning och - viktigast av allt - en något osäker vallgrav så tycker jag inte kvaliteten höll. I alla fall vill jag då ha lägre värdering som uppväger kvalitetsbristerna men det hittade jag inte heller. Till råga på allt så ligger en utdelningssänkning i fatet (se prognoser på 4-traders).

   Kanske är jag väl negativ, men när jag såg på det med friska ögon såg jag varken tillräcklig kvalitet eller en attraktiv värdering.

   Radera
 9. Av dina kandidater föredrar jag Handelsbanken, stabil verksamhet och goda finanser som med stigande räntor blir bättre.
  Själv håller jag ögonen på Psychemedics Corporation, PMD, i New York.
  Ledande inom drogtestning med unik teknik, skuldfritt och prima utdelning och stabil efterfrågan . Kanske aningen hög värdering, men de andra faktorerna, inte minst den ledande tekniken i kombination med stabil efterfrågan gör att jag kan tänka mig att betala lite extra. Helt klart värt att kolla upp.

  / P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handelsbanken känns som ett säkert kort, och jag funderar på att börja köpa in mig i omgångar.

   Psychemedics lät som något annorlunda och spännande. Skulle de ha sin verksamhet i Sverige skulle jag se stora politiska risker... men jag antar att det i USA (och flera andra länder) är mer ok att arbetsgivaren gör drogtester av sin personal.

   För övrigt verkar det inte finnas så mycket skrivet om bolaget - klassiska Seeking Alpha har t.ex. bara några artiklar. Därför kan det verkligen löna sig att kolla upp det närmare. Bra tips!

   Radera
 10. Köpte nu in en mindre post i Handelsbanken, ska köpa in mig mer allteftersom. Avvaktar med Österrikiska posten och Exxon tillsvidare.

  Tänkte även det kunde vara bra att inte ha en alltför stor del utländska aktier, valutarisk och eventuella svårigheter att få tillbaka betald källskatt.

  SvaraRadera
 11. Diverse amerikanska REITs verkar ha fallit i onåd på senare tid p.g.a. förväntad högre räntor. De kanske är intressanta att undersöka?

  Sedan har jag noterat att t.ex. Yacktman nyligen köpt Exxon och Blecher Electrolux. http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2013/11/manadens-miilf.html Kanske något att prioritera att titta närmre på?

  Du nämner Handelsbanken. Även Sandviken och Volvo verkar handlas på historiskt ok nivåer just nu. Du får som bekant exponering mot dem alla via Industrivärden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. REITs kan säkert vara något. Har själv ingen vidare koll på dem, är det några särskilda du tror är intressanta att kika på...? Klassiska Realty Income?

   Aha, Exxon kanske inte är så dum ändå. De finns fortfarande på radarn. Däremot Electrolux, jag har spontant svårt att se några bestående konkurrensfördelar.

   Industrivärden är nog bra, är bara lite anti mot Ericson. De är ett fint alternativ till en indexfond eftersom det är mycket spridning och viss rabatt till en låg förvaltningskostnad.

   Radera
  2. Nej jag har tyvärr ingen speciell REIT att rekommendera. Var mer en allmän observation. :)

   Radera
 12. Rullstolsinvesteraren10 november 2013 16:55

  Jag kanske ska berätta litet om mina nyckeltalsbegränsningar. för att jag öht ska bli intresserad av ett företag så måste ett av två kriterier vara uppfyllt, helst båda två. direktavkastning över 4 % och p/e runt eller under 11. där tycker jag att Diös ligger riktigt bra till. Dessutom är det ett stabilt företag som inte ligger i Stockholm vilket kan vara en fördel genom att ledningen inte blir så påverkad av det som händer här utan kan ta sina beslut i lugn och ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som enkla tumregler vilket är en fördel. Diös kände jag inte till men de verkar intressanta. Norrländska gallerior är inte lika "heta" och då är risken att man bränner sig på aktien mindre:-)

   Angående fastighetsbolag är det tyvärr inte alltid som P/E-talet "stämmer" eftersom värdeförändringar för fastigheterna påverkar resultatet (vilket blir lite hypotetiskt eftersom de ju inte säljs).

   Vet inte hur det är med Diös. De skriver såhär "Utdelning till bolaget aktieägare ska uppgå till 50 procent av resultatet efter skatt exklusive orealiserade värdeförändringar."

   Radera
  2. Rullstolsinvesteraren10 november 2013 20:35

   Diös gav 2013 en utdelning på 2.3 kr / aktie och Placeringsguiden prognosticerar att nästa år kommer bolaget att dela ut 2.5kr / aktie. Det blir en direktavkastning på 5.88 % räknat på fredagens slutkurs.

   Radera
  3. Intressant, jag lägger till dem för en titt i serien om okända utdelare!

   Radera
 13. Klövern pref. kanske vore något? Själv köpte jag 1.000 st. à 136 i våras. Idag är aktien dyrare (149), men utdelningen (4x2,50 = 10,00/år) ändå helt okej.

  /Redaktörn

  SvaraRadera