tisdag 8 oktober 2013

Minskat i H&MHar faktiskt minskat i H&M under slutet av förra veckan, och under denna vecka. Visst är H&M ett fantastiskt bolag, det handlar mer om värderingen.

Jag vet att jag ska ha ett långsiktigt perspektivt, men om något är övervärderat så är det nog inte fel att fundera på att minska. Grunden är "buy and hold" men jag kan tänka mig justeringar när något vuxit sig dyrt.

På grund av höga kvaliteten är jag visserligen beredd att betala mycket för H&M, men inte hur mycket som helst. Skälen till att jag minskat är följande:
 • Du betalar över 20 gånger den förväntade vinsten 2015
 • Du betalar knappt 25 gånger det förväntade fria kassaflödet 2015
 • Medioker förväntad direktavkastning för 2015, 3,5 procent.
Jag anser att det är rätt saftigt trots den höga kvaliteten till trots. Reservationer för att jag räknat rätt och att det hela är prognoser (med 4-traders som källa).

Det hela är också lite av en test då jag håller på att utveckla en värderingsmodell som ska ge hjälp för att avgöra när aktier är köp- och säljvärda. Kommer mer på bloggen om den. Jag vill såklart inte sälja vid minsta övervärdering utan det ska verkligen vara läge att sälja/minska.

Nog är det lite som att svära i kyrkan att sälja i H&M men samtidigt så ser jag att jag är i gott sällskap av andra mer namnkunniga bloggare:-)

H&M har nu gått från plats 1 till plats 4 i portföljen. Den toppas av Famous Brands, Discovery Holdings och Johnson & Johnson. Pengarna gick till småposter i Skanska och Telia men framförallt en "krigskassa".

Vad är din syn på H&M? Tror du jag tänker rätt? Jag behåller ändå merparten av mitt innehav.

12 kommentarer:

 1. Jag dumpade själv nyss hela mitt innehav (dock precis innan rapporten). men av skatteskäl. Hade hela innehavet i en depå och Tyckte inte att ett GAV på 201 gav en tillräckligt bra (direkt)avkastning efter skatten. Hade hoppats att kursen skulle sjunka mot 220 så man kunde börja köpa tillbaka, men det gick ju som det gick. Men får vi en bear market snart så kommer jag säkert köpa in mig aggressivt /László

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok! Jag kör mest med ISK numera. Dock inte möjligt att ha vissa utländska aktier där, och då får det bli kapitalförsäkring för dem.

   Skulle också kunna tänka mig att köpa tillbaka det jag sålde i H&M.

   Radera
  2. menade givetvis köpa tillbaka i ISK,

   Har du tescos ADR i kapitalförsäkring hos avanza? Jag lurar på att köpa in mig där. Hur är det att ringa in ordrar? man ringer växelnumret och uppger sina uppgifter plus sin order? inga problem?

   Radera
  3. Jag har Tesco plc i min kapitalförsäkring. Inga problem att ringa in en order. Tänk bara på att det är Tesco PLC - annars köper du fel!

   Avanza har gett ett förtydligande svar kring ADR och ISK i kommentarerna till det här inlägget: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2013/02/saljer-nog-rsa-men-ska-bli-mer-flexibel.html

   Det blir en liten avgift på utdelningen när man köper som ADR, men det uppvägs av det lägre courtaget (så länge man inte köper en riktigt stor post).

   Radera
 2. Jag behåller dem trots att jag förstår att du minskat innehavet baserat på värderingen. Är "krigskassa" något du bygger upp för att kunna handla när det stormar på marknaderna?

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, "krigskassan" är en buffert som är redo att slängas in, t.ex. vid ett börsras.

   Radera
 3. Verkar vara en hel del som säljer H&M nu. Jag äger inga H&M själv men när jag ser att så många säger att H&M är ett kvalitetsbolag(som det synnerligen är) och sedan säljer kommer jag att tänka på Warren Buffets mantran om att inte dansa in och ut ur marknaden. Kourtage, skatter plus att om du ska köpa H&M igen som du verkar vilja så ska kursen vara låg nog att motivera kostnaderna för försäljningen.

  Men visst, att H&M ser väldigt dyrt ut nu ifrågasätter jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, buy and hold är egentligen allra enklast och mest Warren Buffett. Samtidigt - och här är det risk för övermod - tror jag man kan tjäna på att minska eller öka när något är särskilt dyrt eller billigt. Det är det jag försöker hitta en modell för och på 280 kr så lyste det "rött".

   Men nog är jag lite inkonsekvent. Vissa har ju sålt allt för att H&M är övervärderad, jag har bara minskat. Just portfoliomanagement är något jag behöver utveckla. I alla fall så länge jag inte kör 100% buy and hold.

   Radera
 4. Att marginalerna stabiliserats talar för ett bra första halvår 2014, vilket kan få värderingen att se lite aptitligare ut ganska snart. Men i det stora hela håller jag med om att det är lite dyrt nu. Behåller dock mitt innehav. Ska bli kul intressant att se vad som händer. /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir spännande att följa. Hur kronan går kan säkert också påverka!

   Radera
 5. Jag sålde alla mina HM förra veckan. Ägt dom sedan 2009, hyvlade av lite 2012, me nu alltså finito. Kändes verkligen som att svära i kyrkan eftersom det är det mesthyllade bolaget bland alla oss Buffetnördar ;-), men jag tyckte den blev dyr och utdelningen har visserligen varit jämn men aldrig extraordinär. Ökade i Skanska och köpte Telia för pengarna. Båda stabila högutdelare men lägre värderade. Men det är inga lätta beslut, din värderingsmodell kan nog ge bra vägledning!
  C. Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att du gjorde rätt även om en minskning till noll är drastisk men mest konsekvent.

   Jag måste även erkänna att du ökade i Skanska och Telia innan mig och att jag "tog rygg" på dig i den frågan. De är riktigt imponerande när det gäller historiken och två av en liten skara bolag som inte sänkt utdelningen på 10 år: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2013/03/stabila-svenska-utdelningsaktier-tva.html

   Radera