lördag 26 mars 2016

Kan SimiGon lyfta? Och har minskat i Saltängen



Aktie: SimiGon, SIM:LSE
Notering: London AIM
Kurs: ca 15.5 Pence
Direktavkastning: 3 procent förväntad
Courtage hos Avanza: Från ca 230 kr + 0,5% stamp duty
Market Cap: 12 miljoner dollar. nano-cap
Elektronisk handel: Nej, telefonorder

SimiGon är ett noterat i London och är verksamma i den något udda nischen flygsimulatorer. På riktigt, inte som Falcon på PC. Typkunden är någon del av amerikanska militären som ska köra ett träningsprogram av något slag. De har även civila kunder. SimiGon har en egenutvecklad programvara/simulator som heter SimBox. Främst är det för flygning men andra typer av träningar är möjliga. Man kan se dem som ett företag inom e-learning då fokus är träning och SimiGon kan "koppla ihop" flera olika flygsimulatorer. (uppdaterat, se även Aktieingenjörens kommentar).

De ser ganska billiga ut: P/E under 8, förväntad utdelning på 3 procent, tillväxt och utan skulder. Men de är en liten spelare på en marknad med stora konkurrenter. Länk till Financial Timesderas hemsida, årsredovisning, senaste delårsrapport och trading update. Så här ser en simulator ut och här är en video om det övervägande grabbiga gänget bakom bolaget.

Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Bolaget grundades 1998 och är börsnoterat på London AIM sedan 2006. Har delat ut 2013 och 2014. Bolaget har Israeliska kopplingar då det grundats av en före detta Israelisk jaktpilot.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Förväntad utdelning på 3 procent och utdelningen har vuxit 2013 och 2014. Bolaget gick med vinst 2011 och den har ökat stadigt. En potentiell utdelningsväxare men inte helt säker historik.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Träning via dator kan ju vara smidigt och spara tid. Sen kanske jag inte direkt gillar militära aktioner men jag tror världen skulle bli sämre om man tog bort USA:s militär. Och att utbilda militären är ju en fredlig aktivitet i sig. Kan de öka sin träffsäkerhet så att "rätt" mål träffas så är det en god sak i det eller hur man nu ska säga. Nja, verksamheten är på gränsen. Nästan utrymme för en filosofisk diskussion då de säljer "spadar" till potentiellt nödvändiga dödgrävare. Vet inte om jag är bekväm med att investera i det här då de t.ex. utbildar drönarpiloter om jag förstår det rätt.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Här är min stötesten. För det första känns deras webbplats och videoklipp inte helt fräscha. Bolaget grundades 1998 och tycks leva kvar i den tiden. Eller så är jag ingen hejare på att bedöma sånt. Det viktiga är att deras simulator är "up to date" ur ett användarperspektiv. De vinner lite uppdrag då och då vilket tyder på att de åtminstone har "något".

Men en slags ranking utser inte SimiGon som någon vinnare i 2015 års tävling. Intressant är att ett 120-tal simulatorer deltar även om alla kanske inte är inriktade på flyg. SAAB är en av de som fått priser och Lockheed Martin och Raytheon är andra välkända namn bland årets vinnare. En karta från 2010 års tävling visar att simulator-företagen till viss del kämpar i olika kategorier, men ändå.

Det här får mig att tro att de faktiskt slår i underläge. Många konkurrenter för det första. Och en simulator måste väl utvecklas för att stå sig i konkurrensen och jättarna kan troligen lägga mycket mer pengar. Jag kan inte se att de har konkurrensfördelar, snarare tvärt om. Det här får mig i dagsläget att avstå från köp! Men jag kan missa något. I grunden är det en fin och kapitallätt verksamhet med möjlighet till återkommande kunder.

Ser man bolaget som en ledande aktör inom e-learning blir det intressant på så sätt att de kan "koppla samman" flera andra flygsimulatorer. (uppdaterat).

5. Måttlig skuldsättning
Japp, inga skulder.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Vet inte. Jag tycker ersättningen till VD:n ser något hög ut även om jag inte har koll på vad som är normala löner. Vinsten för 2014 var 1.36 miljoner USD och ersättningen till VD:n ca 575 000. Visserligen ett personberoende företag och reseersättning, pensionsavsättning etc ingår. Han är hursomhelst storägare med 10 miljoner aktier (kanske borde han inte ta ut den lönen med tanke på utdelningarna som trillar in).* Det här är ett minus.

*Teoretiskt finns en uppköpschans då bolaget skulle vara mer mycket mer lönsamt utan VD:s kostnader. Men varför skulle VD:n sälja utom till rejält överpris vilket minskar chansen.

7. Tillväxtmöjligheter
Digitaliseringen gör väl att träningen i simulatorer blir viktigare och viktigare. Och snart styrs väl de flesta militärplan av någon som sitter på marken i en flygsimulator (som då blir mer än en simulator).

Spontant är tillväxtmöjligheterna goda för branschen men det är tveksamt om SimiGon är en vinnare eller om deras programvara hamnar efter. Tillväxten är dock god (se vidare nedan).

8. Risker
Ett antal risker finns:
  • Beroende av nyckelpersoner, nya kontrakt och uppdaterad programvara
  • Större konkurrenter med starkare finansiella muskler
  • Att ledningen köper ut bolaget från börsen på dåliga villkor.
  • Dålig omsättning, svårsåld om det inte finns köpare.
  • Nyckelpersoner

Värdering och sammanfattning
Här är uppgifter från Financial Times och 4-traders. I korta drag:
  • P/E på cirka 8
  • Förväntad direktavkastning ca 3 procent
  • Vinsttillväxt 50% från 2013 till 2014 
  • Vinsttillväxt 18% i senaste delårsrapporten.
  • Minskade intäkter 2016 enligt trading update
  • Bruttomarginaler kring 70-80 procent och netto ca 20 procent.
Sammanfattningsvis relativt billigt värderat och fin tillväxt men jag vågar inte som sätta mig bakom spakarna. Det stora antalet konkurrenter och framförallt de namnkunniga sådana gör mig rädd. Men kanske växer de i någon mindre nisch? Är det här Eldorado-simulatorn för de som inte behöver något mer fancy? Vet inte. Fördelen med en investering skulle vara att du får en lukrativ och kapitallätt del av en bransch där du annars bara kan köpa stora jättar som SAAB och Raytheon. Men man vill kanske å andra sidan inte ha dem emot sig i ett krig om kunder?

Minskat i Saltängen
Jag har minskat i Saltängen från 5% till 2% av portföljen. Anledningen är att jag inte riktigt kan förlika mig med ICA-risken - i alla fall med den högre portföljandelen. Om ICA, i och för sig mot förmodan, skulle bygga nytt så är jag rädd för ett större ras. Ok, visst finns god uthyrningspotential, kontraktet är till 2022 och lokalen kan avdelas. Men till vilken kostnad och tänk om lokalen inte fylls? Insynsägandet är också lågt vilket jag hade hoppats skulle ha ökat.

Saltängen ger en direktavkastning på nästan 10% vilket är mycket bra i sig. Men ICA-risken och det låga insynsägandet har tillsammans ändå "gnagt" under en tid. Har också tagit till mig av synpunkter i kommentarerna. Hur jag gör med resten avgör jag efter stämman som är 6 april. Egentligen vill jag ha minst 5% i varje bolag så något borde göras, kanske landar bolaget istället i rese-och renoveringsfonden där summorna är mindre. Pengarna från försäljningen gick till Bonäsudden, Vitec och att fylla på kassan. I Bonäsudden ser jag en större riskspridning (20 fastigheter), stort insynsägande och väsentligt lägre långsiktig risk*.

*Man får vara medveten om att en fastighetskrasch kan slå på utdelningen (amortering istället), men jag ser det som något mer tillfälligt jämfört med om ICA lämnar Saltängen. 

Synpunkter?
Har du någon åsikt om SimiGon, eller branschen som sådan? Finns det måhända något flygaress därute? I alla fall framför datorn :-)? För mig slår bolaget an en nostalgisk ton eftersom jag i yngre dagar spelat såväl Falcon, F18 Interceptor som Battlehawks 1942. Är kluven till köp, lutar starkt åt nej, men får se vart det här inlägget landar :)

Och hur ser du på Saltängen? Vad är en lämplig portföljandel för ett mer "riskfyllt" bolag? Och är tanken om att ha minst 5% portföljandel för varje bolag en god tanke?

53 kommentarer:

  1. Som du vet så gillar jag att sprida riskerna på många innehav i portföljen.

    Känner mig mer bekväm med exempelvis 4-5 fastighetsbolag summerat till 15% än ett enda om än stabilt, t ex Castellum. Branschrisken är likartad för alla bolag men den totala bolagsrisken blir mindre samt utdelningarna goda totalt sett.

    Ser fram emot rapport från Saltängens stämma :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt med riskspridning! Har själv Northwest, 8990, Bonäsudden och lite i Saltängen då.

      Får se om det blir en rapport från stämman, är inte bekväm med att redovisa detaljer, men något allmänt kan jag nog säga. Jag har en del frågor och får se om jag blir nöjd med svaren!

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Kanske joinar dig om det inte är försent mvh

      Radera
    4. Är kanske för sent, men fråga dem för säkerhets skull:
      http://www.saltangenpropertyinvest.se/investor-relations/news/kallelse-till-arsstamma-44802

      Radera
    5. Det var försent tyvärr. Försök få klarhet I om ICA-handlarna som äger 5% I saltängen sitter på andra stolar på ICA central om du kan. En liten stad som V-ås borde vara behäftat med ett visst skydd emot att lura dom man arbetar med dagligdags att köpa centrallager eller investera I dessa bolag för att sedemera saga upp kontraktet. I v-ås gömmer man sig inte lätt, går du ner på stan så träffar du ICA ledningen inom samma vecka högst troligt. Den aspekten kanske kan stilla din oro nogot? Mvh

      Radera
    6. Bra fråga, men kunde tyvärr inte få fram något om det.

      Radera
    7. Vad fick du för intryck?
      Mvh

      Radera
    8. I och för sig ett gott intryck så, men har sålt, uppdaterade detta inlägg: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/04/kvartalsrapportoch-portfoljgenomgang.html

      Radera
  2. Ligger också i Saltängen med ca 5% för tillfället och gick in runt 98 SEK, min tanke är att ligga stilla tills 2019 i alla fall (om räntan börjar/misstänker att den kommer stiga då så gå ut innan lånen måste bindas om) och annars gå ut 2021 Q1 (tidigt nog att kursen inte bör ha tankat för mycket innan kontraktet går ut).

    Har familj i Västerås som läser VLT (lokal tidningen) varje dag så de är ombedda att meddela om någonting kommer upp (hoppas att en artikel om att ICA minskar personal/bygger ut etc. kan komma upp innan kontraktet eventuellt går ut som fingervisning).

    Så för mig så handlar det helt enkelt om att ta hem pengar i några år och sedan gå ut på relativt samma kurs (liknande vad jag fick göra med Lovisagruvan, en annan aktie som jag tyckte om) och sedan bevaka om de löser den risk som finns och gå tillbaka in i den. Det största faran ärligt talat är de sänker avkastningen för med 10% listad avkastning så kommer kursen inte att rasa mycket men om de måste sänka avkastningen så kommer kursen att rasa ihop och de två datumen för det är 2020 (nuvarande ränta måste omförhandlas) och 2022 (ICAs kontrakt ska omförhandlas).

    I ditt fall så känns 2% som för litet för att vara värt det (med beslut efter årsstämman om du ska sälja eller bygga tillbaka den till 5%+ beroende på hur du känner efteråt). 5% eller inget även om jag ärligt talat inte är överdrivet imponerad av Bonäsudden som alternativ (för lite avkastning för risken) men det är en personlig åsikt och jag förstår ditt resonemang runt dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så har jag tänkt i Saltängen själv. En riktigt stillasittande pjäs men inkasserade utdelningar under åren.

      Det jag funderar på är om ICA verkligen vill bygga nytt och inte förlänga, ja då måste det med marginal vara klart innan 2022 (med tanke på kritisk verksamhet). Risken kan i värsta fall vara "nu". Och även om kontraktet förlängs i säg 5 år så finns "bygga nytt"-risken då med. Men man får ju betalt för risken... och om räntorna inte sticker så är omförhandlingen inte större problem.

      Men ska fundera! 5 procent är nog det jag vill ha som minimikrav trots allt. Tack för input och att du delar med dig av tankegångarna!

      Radera
    2. @Jonas

      När du nu än har tänkt dig gå ut, efter att inkasserat dessa 10% i utdelning per år kan det vara nyttigt att fundera över följande frågeställning: Vem skall man sälja till? Var finns köparna till dessa aktier? Det räcker väl att ICA andas något om bygga nytt i egen regi så skall alla ut genom dörren samtidigt.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Samma personer som spekulerar på att Fingerprint's börsvärde är korrekt eller tycker att Telia är en bra långsiktig utdelningsaktie; d.v.s. personer som tar ännu mer risk än vad jag gör. Värsta fall så har jag ca 50% retur på investerat kapital till 2022 (utdelning) och har en stor lagerbyggnad med ett visst restvärde som minskar den eventuella slutgiltiga förlusten på positionen.

      Finns det risk? Naturligtvis men på samma sätt så kan J&J dras in i en fabrik skandal i Kina eller vi får ett nytt Enron men det finns också en anledning till att positionen är 5% och inte större.

      Radera
  3. Tittar förbi, och önskar en Glad Påsk!

    Saltängen? Skrev visst en kommentar om bolaget. Sälj. Du verkar inte nöjd. SimiGon? Bolaget verkar vara ren esoterika. Tveksamt om en pilot kan bedöma bolaget. Även om han kunde känner han ju inte aktiemarknadens förväntningar.

    Har läst på lite om Johnson&Johnson såg att du skrivit om bolaget så här såg din sammanfattning ut: Jag äger dem för deras stabila verksamhet, tydliga konkurrensgördelar, säkra utdelning och stora kassa.

    Själv tycker jag det räcker otroligt långt. Medelklassens behov av Ipren, Treo, Listerine och OB och allt vad det nu är kommer inte att minska. Är nybliven aktieägare.

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad påsk på dig med!

      Ja, det blir kanske sälj men jag behåller resten till stämman i alla fall. I SimiGons fall så är det ganska udda, och det blev ett inlägg av det. Kanske att någon har input som jag inte har, men lite för svårt att bedöma i dagsläget.

      JNJ är inte fel. Ska man satsa på stora stabila bolag så är det ett mycket bra val. Sambon äger den och jag vet att du gillar den portföljen bättre :-) För min del satsar jag på mindre bolag numera, men troligen inte på SimiGon :)

      Radera
  4. En modernisering av centrallagret i Västerås, ägt av saltängen propert invest får väl ses som positivt. till sommaren ska ett antal stapplingskranar bytas ut.
    Å andra sidan är ju inte aktien någon kursdubblare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, det och att skuldsättningsgraden är lägre (pga uppvärdering) är positivt. Sen gäller det att förlika sig med risken, särskilt kopplad till portföljandel :)

      Radera
  5. Som vanligt ett mycket givande inlägg!

    Vad gäller 5% i portföljandel? var står det att läsa? Koranen? Bibeln? Vedaböckerna? Jag går alltid efter ett bolags bransch, historik, finanser samt magkänsla när det gäller hur stort ett innehav skall vara i förhållande till övriga bolag. Självklart tar jag en viss hänsyn till vad de andra bolagen verkar i för bransch (vill undvika att ligga "tung" i te.x. banksektorn e.d.).

    Jag tycker nog du agerade korrekt i Saltängen men det är enbart vad jag tror.

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står att läsa i mina egna investeringskriterier, men de är ju ganska lätta att "skriva om" jämfört med de andra källorna :-) Poängen är att jag ska försöka satsa mest på de bästa idéerna och att det också finns en koppling till (helst) max 15-20 bolag. Hade jag satsat på fler bolag skulle lägre procentsats vara helt ok.

      Fem procent behöver inte följas slaviskt, man kan ju tex stegvis på in i ett bolag och bygga upp en position.

      Tack för input och det här är ju, liksom annat något att filosofera över :-)

      Radera
  6. Jag har läst på lite om SimiGon nu och tror att du missförstått bolaget en aning. SimiGon utvecklar inte simulatorer utan den teknikplattform som ser till att piloterna lär sig så mycket som möjligt. I princip kan man säga att SimiGon utvecklar e-learningsystem som är direkt kopplade till flygsimulatorer.

    Dessutom verkar man inom det här området vara partner till Lockheed Martin och Joint Strike Fighter projektet som troligtvis är världens viktigaste projekt inom stridsflygsimuleringar. Joint Strike Fighter (F-35) kommer att flygas av ett stort antal länder och man har som uttalat mål att bland annat minska antalet dyra flygtimmar genom att flyga mycket simulator.

    Om jag förstår det rätt så är SimiGon experter på att se till att utbildningen blir effektiv. I princip bör en pilot som tränas kunna sitta med en extremt avancerade simulator på jobbet där man arbetar i en realistisk cockpit och där programvaran (tillverkad av någon annan) klarar av avancerade beräkningar (t.ex. hur motorstyrkan påverkas av att man lyfter nosen från färdriktningen vilket skapar turbulens kring luftintagen samtidigt som luftflödet över kontrollytorna förändras vilket påverkar hur fort man kan lyfta nosen).

    Samma pilot kan sedan sitta vid sin laptop och använda ett helt annat simulatorprogram där målet t.ex. är att piloten ska lära sig känna igen terrängen kring Raqqa. Flygsimulatorn är då inte särskilt mycket mer avancerad än Microsoft Flight Simulator men målet är att bekanta sig med terrängen och öva kommunikation med en turkisk flygledare som via SIMBox följer övningen.

    Cool verksamhet men ingen aning om den är lönsam =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra feedback! Genom att lägga ut något som inte är helt genomtänkt kommer man genast mycket längre. SimiGon framstår nu som snäppet intressantare. Om fokus är på e-Learning så har de större chanser att bli en branschstandard (positivt)

      Som svar på din fråga: Ja det är en lönsam verksamhet! Goda marginaler och sett över tid en god tillväxt.

      Mina spontana funderingar efter din kommentar är:
      1. Kan e-Learning byggas in direkt i de simulatorer som används, dvs finns det någon risk att SimiGon frånkopplas?
      2. Kan man säga att de redan i dag är, eller är på väg att bli, branschstandard pga Joint Strike Fighter-projektet?
      3. Blir lite fundersam varför de inte vunnit utmärkelser i tävlingarna... men de kanske är att se som något som kopplar ihop flera olika simulatorer, att det är den stora poängen?
      4. Gör SAAB/Raytheon något likande som SimoGon om vi fokuserar på e-Learning?

      Tack för kommentaren som gjorde det hela lite mer spännande, och hemskt tacksam ifall du har någon input på mina spontana funderingar. Ska också försöka uppdatera inlägget!

      Radera
  7. Min kompetens inom området är väldigt begränsad. Att läsa om teknikutvecklingen inom stridsflyg är lite ett "guilty pleasure" men mina fackkunskaper är begränsade. Därför tror jag att det kan vara bra att fråga Mikael Grevs blogg om hur det ser ut för Saab, https://30001ft.com/ (@mikaelgrev på Twitter men tror att bloggen kan vara bättre att fråga på).

    Tävlingen tyckte jag såg ganska mycket ut som en bluff där man namedroppar stora företag med "revenue awards" och sedan ger pris åt småföretag som vill se mer seriösa ut. Gällande integration i simulatorsystem måste det finns någon form av form av integration eftersom tanken är att man ska kunna testa olika scenarion i olika miljöer och vara plattformsoberoende. Däremot har jag ingen aning om hur långtgående den är.

    Branschstandard tror jag blir omöjligt men det kan mycket väl vara så att JSF dels ger en bra finansiell bas för andra projekt mot en civil marknad (t.ex. pilotutbildningssystem för Cessna vilket man listar på hemsidan som produkt) och även kanske har licensavtal som innebär att varje ny JSF köpare innebär ökade intäkter för SimiGon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen! Mina kunskaper är, som du nog redan märkt, ännu mer begränsade. Tror att den här kan hamna i "för svår att investera i"-kategorin. Men får vara kvar på bevakningslistan och ska försöka gräva vidare vid tillfälle.

      Radera
  8. Jag brukar tänka mig två olika bolag. Ett bolag äger en nischad fastighet och har en kund, typ Saltängen. Ett annat äger tio nischade fastigheter och har tio kunder, men har lika svårt att hitta ny kund om en enstaka kund försvinner.

    Hur ska bolagen värderas och hur stora portföljandelar kan man ha?

    Givet är att risken är lägre i bolaget med tio fastigheter och man kan också ha större portföljandel. Säg 10 % för att hugga till med något. Då kan det vara lämpligt med 1 % i Saltängen. Det är rimligen så att Saltängen värderas med rabatt pga. den högre risken också.

    MEN! Och ett viktigt sådant: risken i Saltängen är sådan som går att diversifiera bort. Hittar man tio olika Saltängen som vart och ett handlas med rabatt mot det diversifierade bolaget gör man troligen en bra affär om man köper 1 % i de tio istället för 10 % i det stora bolaget.

    Om man bara hittar Saltängen kan det fortfarande vara korrekt att ta en 1 %-position men räkna med hög varians, dvs. att just den positionen kan gå dåligt. Om man hittar nio till kommer säkert åtta av tio att gå bra, precis som åtta av tio fastigheter går bra i det stora bolagets.

    Risker som kan diversifieras bort bör diversifieras bort. Jag äger inte Saltängen men skulle kunna tänka mig en position på 1 % i bolaget om jag inte hade några bättre alternativ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, så kan man se det och det är ju en korrekt och nyttig tankelek. Tyvärr finns det inte 10 Saltängen, finns en del enfastighetsbolag men Saltängen är den som ger högst utdelning.

      Radera
    2. Inte för att svära i kyrkan men Kenny låter ovanligt lik min finansprofessor här ;) Har EMH-studierna på jobbet påverkat dig mer än väntat Kenny? :D

      Radera
  9. Jag väljer att ha kvar mina pengar i Saltängen. Jag räknar så här;

    Kr 100000 i början på 2016 gör Kr 70000 i utdelning på 7 år. Räknar man därtill med ränta-på-ränta-effekten på kanske 7% (hos ett annat bolag) får jag väl in ca kr 10000 ytterligare.
    Om kursen på Saltängen har fallit med 80% i slutet på 2022 får jag tillbaka mina pengar. Allt däröver är ränta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med det synsättet så är risken på något sätt "låg". Det är detta som är lockande och 10 % i ett antal år blir ganska fort mycket pengar i handen, inte heller särskilt korrelerat med övriga börsen.

      Radera
    2. Teoretiskt så får du 9,964.95 i extra ränta men då du kan få 7% så är den faktiska vinsten bara 3% vilket blir 2,327.12 extra för sju år.

      Problemet nu är att du måste jämföra denna aktie med en 7% preferens och om risken är värt 2.3% extra ränta på dina 100k investering eller inte. För alternativet är inte att de sitter i plånboken under sju år utan en annan aktie istället eller preferens istället då uppsidan är begränsad.

      Radera
  10. Hur jag ser på en aktieplacering. Jag brukar tänka på något som kallas the Rubenstein rule. Kommer från när pianisten Artur Rubenstein skulle döma i en pianotävling i London. Deltagarna skulle få ett betyg som låg mellan noll och tjugo.

    Två fick betyget tjugo resten fick noll. Tävlingsledningen undrade hur detta kom sig. Enkelt svarade Rubenstein: Either they can play the piano or they cannot.

    Lite som med aktieplaceringar antigen är dom värde att satsa på, eller är dom det inte. Mina senaste köp HEBA, och JNJ har jag verkligen satsat på. Förstår inte meningen med att dra ner från 5% till 2% därför man inte kan förlika sig med ICA risken. Sälj då!

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ville inte sälja allt innan stämman. Och då kan jag inte heller gå på stämman :-) Lockelsen finns där, 10 procent per år okorrelerat med börsen, men vågar jag sätta 5% av portföljen där? Inte säker på det, men bestämmer mig efter stämman. Minst 5 eller inget är alternativen, jag har bara köpt mig tid att fundera :)

      Radera
  11. @Gustav

    Lockelsen finns där skriver du. Ja varför inte? Såg att Kenny på Aktiefokus nu har gått in i Vardia igen. Man hinner knappt vända ryggen till förrän det är färdigt. Jag trodde att detta investerande hade nått vägs ände men icke. Nu bjuds det upp till dans en sista gång innan ljuset släcks i lokalen.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha :) Det kan ändå vara så att andra aktier lockar mer. Trenden är nedåt och jag har minskat ganska mycket. Kan vara slutdansat efter stämman. Jag får lov att återkomma.

      Radera
    2. Ett av de främsta skälen till att äga Vardia är att det glädjer så många i diverse kommentarsfält. Det går nästan på nöjeskontot!

      Radera
  12. Lars: Hehe jag bara älskar dina härliga kommentarer! Snälla du, sluta aldrig att kommentera aktiebloggar. Du lyser upp varenda kommentarsfält som du "hemsöker". :-) Ett försenat Glad påsk till både dig och Gustav tillönskas från Rullstolsinvesteraren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med! När jag skriver ett inlägg eller kommentar så finns det någon liten "röst" i bakhuvudet som frågar, "vad kommer Lars svara?". Och trots att jag frågar mig själv innan brukar jag bli förvånad över svaret :-) Kritiken är vass och rolig, men också konstruktiv på sitt sätt. Tack Lars! Och tack också rullstolsinvesteraren för att du inte ställer dig i "hyllningskören" när du tycker man gör fel.

      Radera
  13. @Rullstolsinvesteraren

    Tack! När det gäller Vardia fortsätter tydligen investerandet. I min värld tycker jag det bara är ett spekulerande. Att en sista gång kasta några spelmarker på casinot i hopp om att vinna. Ett proffs spelar alltid på oddsen. En amatör alltid medvetet eller omedvetet på spänningen

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. “Successful investing means having people agree with you…later.” - Jim Grant

      Radera
  14. Kenny,

    Jag trodde faktiskt punkten var satt, och det var dags att gå vidare. Vardia föll visst 4% idag och handlas kring 68 öre. Ägamintid var inne och köpte i januari för 1,40kr. Samtidigt meddelar han läsekretsen att man inte skall "Glömma att signa upp för en prenumeration av Värdepappret". Man skall som bekant inte bara leva av sin förmåga att investera utan även på sin förmåga att investera.

    Hoppas det lyckas med din Vardia investering. Tydligen en binär placering. Det blir ett eller noll. Vilket det än blir tycker jag det är ett spel. Inte ett investerande.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det är en binär placering är en grov förenkling men en beskrivning som är ganska kraftfull och uppenbarligen får folk att haja till.

      När man investerar för att bry sig om vad folk tycker är man fel ute. När vi har facit om ett par månader spelar det ingen roll vad någon i ett kommentarsfält tyckte. Då spelar det roll hur det faktiskt gick.

      Radera
  15. Vad jag har svårt att förstå är att varför gå över ån...med att investera i amerikanska bolag, skulle de vara bättre än de ca 650 på listorna domestic???
    Valutarisker och terrordito, och nu även valrisker med Trump etc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser du något amerikanskt bolag i min portfölj? Nej, men allvarligt så kan det ju vara så att vissa typer av bolag inte finns i Sverige. Går det t.ex. att hitta någon motsvarighet till Famous Brands, Discovery eller Somero? Och vill du ha stora konsumentgiganter som "Starbucks" så är utbudet skralt.

      Radera
  16. Var vänlig och peka ut antalet utdelnings aristokrater (eller utdelningsbolag i allmänhet) i Sverige med kvartals eller månadsutdelning...

    SvaraRadera
  17. Hadde en skissad kommentar i huvudet om att flygproducenterna borde ha ett enormt övertag när det gäller att producera simulatorerna, och en rad andra punkter - innan jag såg Aktieingenjörens kommentar.

    Om Simigon bara tillverkar & utvecklar programvaran och har samarbete med en av världens största producenter av stridsflygplan som dessutom har en viktig ny generation på gång kan det ju vara otroligt intressant till P/E 8! Hur ser kapitalavkastningen ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var först påväg att också skriva en sån kommentar :-).

      Radera
    2. Funderar på om jag inte missbedömt dem. Om det är som Aktieingengören säger (vilket det brukar vara) så har vi ett mycket intressant bolag. Problemet är att jag inte riktigt kan bedöma det här (måste kika närmare och fundera mer). Kan någon annan komma med input?! Jag har lite svårt att se var "tyngdpunkten" i bolaget ligger.

      Hur kapitalavkastningen sett ut har jag lättare att se :)
      http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=SMGNF

      Tacksam om någon av er kunde kika, det här kan vara väldigt intressant!

      Radera
    3. Jag försöker investera så enkelt som möjligt (helst bolag på Börsdata) och Finansnovis har redan lurat iväg mig på dåligheter med ett Vitec-liknande bolag i Storbritannien. Men jag kan åtminstone försöka kolla på produkterna litegrann.

      Radera
    4. Vore schysst. Viktigast ur mitt eget lilla perspektiv är konkurrenssituationen och då är frågan om hur unika de är och om de samverkar med flygsimulatorer, lägger på ett ytterligare lager som få andra gör etc...

      Radera
  18. Jag sålde Saltängen, se en kort kommentar i detta uppdaterade inlägg:
    http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/04/kvartalsrapportoch-portfoljgenomgang.html

    SvaraRadera
  19. Går det att någonstans se ICA Finans aktuella innehav i Saltängen? Per 31/12 finns på Saltängens hemsida. Kanske sas det något på årsstämman? Tänker förstås att så länge som ICA har 5% av aktierna så borde risken vara lägre för uppsägning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner tyvärr inte till något sätt att få fram mer aktuella uppgifter. Inget särskilt sades om ICA:s innehav. Sen äger i och för sig ICA Finans aktier i andra högutdelare så vilken "tanke" de har med just den här investeringen är en fråga i sig.

      Radera
  20. Jag har följt Simigon sporadiskt och skriver nu av det från min lista. Deras IR-avdelning har aldrig svarat på mejl och man verkar ha en del problem både internt (https://www.glassdoor.com/Reviews/SimiGon-Reviews-E593160.htm) och med diverse kontrakt så jag tittar på andra bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, nej det låter inget vidare. Tack för info, stryker den!

      Radera