söndag 20 mars 2016

Sexton globala småbolag på radarn - del 2

Genomgången av de globala småbolagen får nu sitt andra inlägg med de åtta resterande. Är det några av dessa som bör få en närmare titt? Första delen hittar du förresten här. Alla åsikter intressanta, även spontana sådana!

Moneysupermarket
Tänk dig Compricer fast i England. De påstår sig vara den största jämförelsesajten. Sådana marknadsplatser är alltid intressanta eftersom fler användare gör att de kan förhandla fram bättre rabatter, vilket leder till ännu fler användare etc. Allt ser faktiskt ganska bra ut till man tittar på deras reklam. Tror den här är  mest anmälda reklamen i hela Storbritannien. Och man förstår varför.

Jag har lite svårt att investera i något som uppfattas som, eller vill vara provocerande. Kanske har jag fel men är det verkligen så här man bygger ett "brand" långsiktigt? Det blir närmast ett filosoferande om all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet eller inte. Ändå är det lockande med ROE kring 50 % utan skuldsättning och en förmodad nätverkseffekt.

Fakta: Notering London, Kurs 328 GBP, marketcap 2600 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 26 och yield ca 3 %
Tillväxt: Vinst 50 %, utdelning 20 % (snitt per år senaste 5 åren)

North West Company
Matbutiker i Kanadas utmarker, Alaska samt lite Karibiska öar. Genom att vara stor i avlägsna orter skapar de geografiska "monopol" och distributionsfördelar. En gissning är att det är svårt för andra aktörer att konkurrera och att marknaderna bara räcker till en större aktör. Fantastisk historik då bolaget i dess tidigare form fanns på 1700-talet.

Sen är jag rädd att ett långsiktigt lågt oljepris och råvarupriser leder till avfolkning. I sämsta fall är det som att investera i en ICA-butik i en avflyttningsort som till slut tvingas slå igen. Måste försöka luska mer i hur råvaruberoende de är, dvs om orterna påverkas kraftigt eller inte. Frågetecken för långsiktig tillväxt i så fall, och 5-årshistoriken ser inte särskilt imponerande ut. Analytikerkommentarer hittar du här.

Möjligen räcker det med det "Northwest"-bolag jag redan har men det här är ett udda spel på högre råvarupriser och geografiska monopol.

Fakta: Notering Toronto, Kurs 29 CAD, markcap 1080 milj USD 
Värdering: Förväntat P/E ca 20 och yield 4,3 %
Tillväxt: Vinst negativ, utdelning negativ (snitt per år senaste 5 åren)

Omega Flex
Nischat litet industribolag i USA. Gör rör för gasledningar, solenergi och allmän industri (ursäkta om min översättning är galen). I sin årsredovisning säger de att de är etta eller två på sina marknader och att det finns ett handfull större aktörer. Om jag fattade rätt (har inga goda baskunskaper) så är några av ledningarna "på rulle" och flexibla vilket gör dem lätta att installera.

Finns ett antal seeking-alpha artiklar om dem och bolaget är spännande, men kanske lite dyrt. Någon spekulerar i att en större aktör (via uppköp av någon av dem) skulle kunna ge sig in i branschen och förstöra de fina marginalerna. Tycks vara en lukrativ industrinisch men kanske är det si och så med bestående konkurrensfördelar. Ingen tydlig utdelningspolicy tyvärr vad jag kan se utan frekventa extrautdelningar eller vad man säger.

Fakta: Notering USA Nasdaq, Kurs 34 USD marketcap 345 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 22 och yield ?
Tillväxt: Vinst 28 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Rainbow Tours
En polsk researrangör, tänk dig Apollo i Polen om jag gissar rätt. Om Polen går bra gynnas de här av att en rikare polsk medelklass vill ut i världen. Men jag vet inte. Polen har trots allt sina politiska risker. Och namnet på resebyrån kanske inte tilltalar de mest konservativa. Resebranschen är inte alltid lätt. Svenska UTG är ett näraliggande alternativ men det handlas till typ 4 gr högre P/E-tal (UTG har dock justerat P/E-tal som är lägre, uppdaterat). Verksamheten ser fin ut men jag skulle hellre investera i den största i Polen.

Fakta: Notering Warsawa, Kurs 23,5 PLN, marketcap 90 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 10 och yield ca 3 %
Tillväxt: Vinst 50 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Savills
Ett brittiskt globalt men ganska litet bolag som t.ex. Bonäsudden anlitar för marknadsinformation! De är typ informationsssamlare, konsulter, mäklare och affärsmakare inom fastighetsbranschen. Har inte fått kläm på vad de gör i detalj, är de mest en lyxmäklare eller en informationscentral? Se i alla fall sid 5 för en överblick. De har ett kontor vid Sergels Torg, går förbi där varje dag, och ska kanske smita in för att kolla läget.

För de som jobbar inom fastighetsbranschen kanske de är vardagsmat? Kom gärna med input!

Fakta: Notering London, Kurs 743 GBP, marketcap 1500 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 13 och yield 3,8 %
Tillväxt: Vinst 18 %, utdelning 6 % (snitt per år senaste 5 åren)

SBC
Svenskt bolag som knappast behöver någon närmare beskrivning. Återkommande intäkter i form av bostadsrättsföreningar som betalar för ekonomisk förvaltning och medlemskap samt får halvdålig ränta på klientmedelskontona. En framsynt läsare skrev för några år sedan på bloggen att SBC var något att satsa på trots att de inte gav utdelning då. Själv var jag mer närsynt och följde inte rådet. Nu ger de utdelning men kursen har gått upp rejält.

Men det finns någonting med bolaget jag inte gillar. Ingen jämn utdelning, lite processer här och där, och tveksam historik. Får en slags "Feelgood-känsla" (i betydelse bolaget Feelgood som aldrig tycks lyfta). Bra verksamhet i grunden men är ledningen och företagskulturen tillräckligt bra? OBS! Ingen indikation att något är konstigt bara en "känsla" jag får pga historiken.

Fakta: Notering NGM, Kurs 22 SEK, marketcap 108 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 21 och yield 4,6 %
Tillväxt: Vinst - %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Siili Solutions
Finsk IT-konsult inriktad mot bland annat offentlig sektor. Avskräckande årsredovisningar på finska. Dåligt med återkommande intäkter? Ren IT-konsult eller något mer? Siffrorna ser fina ut i alla fall. Bara genom att vara bra på finska skulle man kunna skaffa sig en "edge" här eftersom språket lär avskräcka internationella investerare. Även Youtubeklippen är på finska förutom denna.

Fakta: Notering Finland, Kurs 22,6 Euro, marketcap 51 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 13 och yield 3,8 %
Tillväxt: Vinst 24 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

Skånska Energi
Sol vind och vatten är trevligt, även om intäkterna minskat senaste 5 åren. Men tänker man på ett annat sätt (typ vad fick Fortum betalt för sitt elnät?) så blir det ett annat perspektiv. De sysslar med elnät, elhandel, energilösningar och produktion. Borde nog värderas bit för bit för att utmynna i en slutsumma. Elnät har en tung vallgrav men reglering kan, eller snarare borde, stoppa övervinster. Vattenkraft är suveränt. Elhandel är väl si så där.

Problemet är att de är beroende av bra elpriser och bra reglering. Tolkar dem (välvilligt) som ett ganska stillastående bolag tillväxtmässigt och då vill man väl åtminstone komma in på en hög utdelning. En stark vallgrav är inte samma sak som tillväxt. På något sätt blir det här ett "spel" på högre elpriser och jag vet inte om jag vill ge mig in i den matchen.

Fakta: Notering First North, Kurs 41 SEK, marketcap 40 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 18 och yield 5 %
Tillväxt: Vinst negativ, utdelning negativ (snitt per år senaste 5 åren)

Synpunkter
Hedersomnämnande till den spännande trion Acme United, Brunswick och Takkt som jag inte hunnit titta tillräckligt på än men som kan utgöra stommen till en del 3. Simigon råkade bli ett helt eget inlägg som ska läggas ut vid tillfälle. Den riktigt observanta läsaren  upptäcker förresten ett tydligt S-tema på bloggen då Savaria och Somero är inköpta och Savills, SBC, Simigon, Silli Solutions och Skånska Energi är på bevakning. Nåja... alla behöver inte vara ess (S) i rockärmen :-)

Vilka av de bolagen är värda en närmare titt? Jag tycker särskilt Savills sticker ut som en intressant kandidat och Moneysupermarket om man kan se förbi reklamen och att de börjar på fel bokstav :) Vågar man förresten hoppas på lika bra kommentarer som senast (t.ex. från Jonas) trots min ganska ytliga research?

Vilka av bolagen tycker du är mest intressanta? Och har du fler tips på småbolag världen över med utdelning, konkurrensfördelar och goda finanser. Hojta till då med!

21 kommentarer:

  1. Oj vad trevligt att du nämner just Skånska energi, jag själv är intresserad av detta bolag men har inte kikat på dem ännu. Jag har sett att det finns lite andra bloggare som har detta bolag i sina portföljer, så jag hoppas att det blir lite spännande diskussion om bolaget. Vem är huvudägare etc, politiska risker, hur produceras elen? Kenny har ju mycket kunskap i detta ämne, så jag hoppas att han kommer med mycket input också :)

    Att ha lite energi i portföljen är ju en bra hedge för alla som får hem elfaktorur :)

    // Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en del att gräva i när det gäller dem då de olika benen bör värderas var för sig. Men helt klart intressant bolag. Även om tillväxten inte finns där så finns "moaten". Köper spontant hellre dem än t.ex. Fortum. Ska försöka titta på bolaget vid tillfälle.

      Radera
    2. Vi får se om jag skriver något någon gång. Huvudverksamheten i Skånska är elnät vilket innebär att regleringsrisken är den huvudsakliga risken som man måste bedöma. Det finns vattenkraft också som jag uppskattar gör nollresultat i nuläget men vid högre elpriser blir det en fin hävstång då kostnaderna är fasta. Sedan finns det en annan verksamhet också, energitjänster, som knappast är någon kassako utan snarare varumärkesbyggande eller dylikt.

      Ett liknande case är för övrigt Hafslund i Norge som är mycket större och värderas lägre sett till P/E men har en sämre balansräkning.

      Radera
    3. Elhandel finns också vilket är konkurrensutsatt lågmarginal-business som inte heller är någon kassako. Många energikoncerner har ju lite av varje :-)

      Radera
  2. Savills lät intressant. Annars tyckte jag att det mesta såg lite dyrt och vanskligt ut. Särskilt dagligvaruhandel i nordvästra Kanada känns som en bransch där bästa makroekonom vinner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Savills sticker ut, och jag föredrar NorthWest Healthcare framför North West Co. Vad har du förresten emot Moneysupermarket (förutom reklamen). Så dyra tycker jag nog inte de verkar på sikt om tillväxten fortsätter: http://www.4-traders.com/MONEYSUPERMARKET-COM-GROU-4007304/financials/

      Radera
    2. Jag är lite avskräckt efter hur Insplanet åkt på stryk av Compricer, men jag kan ha fel.

      Radera
    3. Jag tror snarare Insplanets kräftgång styrker tesen. Den som har bredast utbud (Insplanet är för smala!) och har fått flest besökare kan fortsätta att dra ifrån.

      Insplanet satsar typ bara på försäkring medan Compricer har försäkring, el, lån etc, så med en reklamkampanj når de många fler potentiella kunder. Borde vara en fördel.

      Radera
    4. Bra poäng. Eventuellt skulle kanske Rupert Murdoch imperiet kunna göra en Shibsted och pusha en egen konkurrerande lösning. Men du kan helt klart ha rätt och med sin position i Storbritannien är de kanske stora nog att stå emot såna försök också.

      Radera
    5. Visst kan de, men det borde bli dyrare och dyrare att komma ikapp. Behöver dock samla mer statistik för att styrka min tes (hur mycket större är de och hur mycket växer de relativt konkurrenterna?).

      Radera
  3. Det verkar som att reklamen är spärrad av just Moneysupermarket. Youtube skyller på upphovsrättsliga anspråk från dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kanske funkar, och har också lite text kring reklamen:
      http://www.birminghammail.co.uk/news/midlands-news/moneysupermarketcom-ad-love-hate-it-8473427

      Radera
    2. Nu ska länken i inlägget fungera, förhoppningsvis.

      Radera
    3. Tackar! Nu har jag sett den och jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga om den. Jag förstår den inte.

      Radera
    4. Poängen är nog typ bara att den ska fastna, och den har fått utmärkelser: http://www.campaignlive.co.uk/article/campaign-year-2015-moneysupermarketcom-youre-so-moneysupermarket/1376301

      Nästa i serien var denna, så konceptet är nog att personer beter sig konstigt/äkta (eller vad det nu ska vara) i form av dans etc när de sparat pengar: http://www.campaignlive.co.uk/article/moneysupermarketcom-epic-wolf-mother/1378494

      Radera
  4. Savills verksamhet i Thailand är en "lyxmäklare". De etablerades för typ 8-10 år sedan. Numera ser jag dem nästan inte alls, vet inte om de stängt ner sin verksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info. Kan vara så att de inriktat sig mer på kommersiella affärer?

      Radera
    2. Jag menar typ mellan företag och företag, på något sätt är väl alla affärer kommersiella :-)

      Radera
  5. Tycker att den finska IT-konsulten kan vara värd en närmare titt, kanske du kan få språkhjälp av nån kollega...;).
    Tänkte spontant även Savills såg riktigt intressant ut - tills jag hörde med frugan som råkar jobba i branschen..:). Hon menar att Savills är ett fastighetsrådgivningsföretag liknande Newsec men med färre tjänster (i Sverige). De hjälper till med fastighetsvärdering, analys och uthyrning. Ett typiskt konsultbolag och bolaget är därmed inte bättre än kompetensen hos sina anställda som tenderar att vara väldigt ”lättfotade”, risk att de lämnar och tar med sig både kunskap och kunder. Det senare drabbade bolaget nyligen då en hel gren (värderarna) i Göteborg slutade och startade eget, vilket blev problematiskt för bolaget (i alla fall för den svenska grenen).

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska försöka få finsk hjälp på den, men frågan är om de ganska mycket är en ren IT-konsult. Savills verkar tveksamt eftersom de, eller snarare de anställda, inte har något emot att såga av den gren de själva sitter på :-)

      Radera