söndag 6 mars 2016

Sverigeportföljen: H&M ut och Bonäsudden in


Flitiga läsare är kanske inte förvånade men jag har som nämnt på Twitter sålt H&M. Pengarna gick till att köpa in Bonäsudden och öka i Vitec. I korta drag beror förändringen på att jag inriktar mig på små bolag och också söker lite extra stabilitet inför eventuellt sämre tider.

Varför sälja H&M?
Framförallt handlar det om min inriktning mot mindre och dåligt omsatta bolag. Det beror inte på dig utan på mig...får jag säga till H&M, för vi har helt enkelt vuxit ifrån varandra:) Och när man gör en portföljmässig "skilsmässa", vad passar bättre än lite kritik?
  • De växer inte så snabbt. Senaste 5 åren har vinsten växt med ca 4% per år och utdelningen varit mer eller mindre oförändrad. Ganska hög värdering om inte tillväxten kommer. Visst är det ett starkt "brand" men det är främst i Sverige/Tyskland de är riktigt stora. Hur starka är de när de har ett fåtal butiker i ett land? Ett bolag som Indonesiska Matahari är en stark lokal aktör och har för övrigt dubbla ROA och mycket högre ROE.
  • De köper inte lokalt eller tillverkar själva. Konkurrenten Inditex (Zara) tillverkar i princip allt själva. Och Matahari köper 90% lokalt och stödjer därigenom egna landet. För att ha "hållbart" i affärsmodellen borde de ta ett större "ansvar" för hela kedjan. Min favoritfondförvaltare Arisaig-Partners håller Inditexs affärsmodell högre än H&Ms. Se sid 3 i deras månadsrapport.
  • De har en väldigt hög utdelningsandel. Med den höga förräntningen på egna kapitalet (ROE) skulle de kanske hållit tillbaka på utdelningen och återinvesterat mer? Är det så att bolaget faktiskt inte kan "svälla" mer? Poängen är att Inditex och Matahari har en lägre utdelningsandel och kanske har lättare att växa.
Missförstå mig rätt. H&M är en "säker" investering och nedsidan borde vara mycket begränsad på sikt. Men jag är inte säker på att de slår index. Eller Inditex för den delen. Och står de verkligen emot en större nedgång när de väger så tungt i index(fonder)? Trots allt ett fint bolag alltså men de passar inte min modell längre. Som ett långsiktigt byrålåde-storbolag så är det i och för sig inte dumt. Sambon har den i sin pensionsportfölj så här gör vi olika :-)

Varför köpa Bonäsudden?
Jag tänker mig att hyresrätter och samhällsfastigheter är riktigt stabilt. Bolaget ger en utdelning på dryga 7 procent på kurs 106. Det är Nordea- och Teliaklass men utan egentliga större risker. Kommer det sämre tider på börsen så har hyresfastigheter historiskt stått emot väldigt bra, se graf på sid 7 i den här broschyren. Bolaget äger ett 20-tal fastigheter i Linköping och hyresintäkterna består av:
  • 55% hyresrättslägenheter, mest 2:or
  • 37% vårdcentraler, äldreboende, servicehus m.m.
  • 8% övrigt, kontor, parkering m.m.
Nackdelen är att de växer mycket långsamt. Utdelningen bör i alla vara kvar på samma nivå, jfr sid 40 i bolagsbeskrivningen. Förhoppningsvis går värdet på bostäderna upp över tid. Säg 7% utdelning och 3% kursuppgång på aktien. Då har du dina 10% per år. En risk är att de har 70% belåningsgrad och att det vid 75% nog blir inställd utdelning, se sid 42 i bolagsbeskrivningen. En smärre bostadskrasch kan alltså leda till inställd utdelning trots att allt är uthyrt (om jag tolkar det rätt).

Till skillnad från Saltängen är insynsägandet i Bonäsudden ganska högt.

Konkurrensfördelar?
Kunderna är privatpersoner för hyresrätterna och kommunen för samhällsfastigheterna. Privatpersoner är trögrörliga och det finns byteskostnader (ett förstahandskontakt är väl hårdvaluta). Hyresregleringen kapar i och för sig en del av "uppsidan" med bostadsbristen. Men kommunerna bör ha rejäla byteskostnader för samhällsfastigheterna, alternativet är väl främst att bygga nytt, och kontrakten förlängs i de allra flesta fall.

Egentligen kan man säga att den stora invandringen gör att efterfrågan på både hyresrätter och samhällsfastigheter ökar och bör vara konstant högt. Kommunerna har med sämre ekonomi också svårare att bygga nytt. Uthyrningsgraden bör därför vara väldigt hög då Bonäsuddens tillgångar kommer vara ännu mer attraktiva i framtiden. En eventuell Ostlänk gör för övrigt Linköping till en särskilt bra plats - om den blir av. Sen verkar det oklart hur bra lösningen blir för just Linköping.

Värdering?
Relativvärderingen ser helt okey ut även om man får tänka på att de andra växer. Bonäsudden handlas till knappa 110% av substansvärdet och till 7% direktavkastning. Wallenstam (hyresrätter) värderas till dryga 150% av substansvärdet och ger 2,2% direktavkastning. Hemfosa (samhällsfastigheter) värderas till 120% av substansvärdet och ger 4,5 procents direktavkastning.

Sverigeportföljens fyra innehav
Jag har ca 10% var i Vitec och eWork och 5% var i Saltängen och Bonäsudden. De två senare är på något sätt en "parkeringsplats" inför sämre år. Sverigeportföljen har två offensiva och två defensiva innehav:

Vitec - offensivt, relativt ocykliskt och låg utdelning
eWork - offensivt, hög utdelning och mer cykliskt 
Saltängen - defensivt, riktigt hög utdelning men en hyresgäst
Bonäsudden - defensivt, hög utdelning och mer diversifierat.

Alla är små bolag. Vitec och eWork är mest spännande men med enbart dem skulle portföljandelen bli hög och defensiva motpoler är inte fel. Bonäsudden passar för övrigt bättre än H&M i min "svenska" portfölj. H&M är ju likt mig ute på exotiska äventyr världen över. Och när vi pratar internationellt så har Bonäsudden koppling till ett litet brittiskt bolag jag kollar på. Undra hur?

Vad tror ni om Sverigeportföljen? Skulle enbart eWork/Vitec vara för risky? Och vad tror ni om Bonäsudden? Och H&M?

48 kommentarer:

  1. Intressant inriktning Gustav. Är själv sugen på Ework och Vitec, kanske gör slag i saken snart och köper in de. Bytte för övrigt HCP mot NorthWest Healthcare. Lycka till framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. eWork och Vitec är högintressanta. Det svåra är att veta hur de påverkas i en allmän nedgång. Men som långsiktiga innehav tror jag de är guld.

      Då håller vi tummarna för NorthWest! Lycka till du med.

      Radera
  2. Flera av de aktier som gått bäst för mig genom åren är i sådana bolag som Vitec, dvs de expanderar genom att köpa upp mindre bolag. Andra exempel på bolag med liknande strategier (och som jag har aktier i) är Nibe, Indutrade, Hexagon.
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina bolag! Själv gillar jag också Vitec för deras starka konkurrensfördelar (ledande i nischer). Och eWork håller på att bygga upp starka konkurrensfördelar som jag ser det.

      Radera
  3. Bonäsudden? Defensivt? En belåningsgrad på 70%. Direktavkastning 7%. Låter som en högriskplacering i min värld.

    Själv har jag köpt aktier i HEBA. Hyresrätter i Stockholm. Belåningsgrad 30%. Höjd utdelning. En bottenlös efterfrågan på hyresrätter i HEBAS bestånd. Idag står 400000 personer i kö för att få en hyresrätt i Stockholm.
    Detta är defensivt i min värld.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tesen är att 7% direktavkastning borde indikera hög risk, men att risken (förhoppningsvis) är lägre i verkligheten.

      HEBA är inte dumt. Jag valde Bonäsudden pga att det är väsentligt mindre och mer okänt, har högre direktavkastning och en mix av hyresrätter och samhällsfastigheter.

      Men de placeringar du gör är alltid intressanta eftersom de har en hög grad av sunt förnuft och lågt risktagande. Ska ta en titt på Heba igen. Och jag blir nyfiken på vad mer du äger.

      Radera
    2. Gustav,

      Var visst den amerikanske råvarumannen Jim Rogers som konstaterade: Good investing is really just common sense. Han förordar också att man som investerare försöker att Buy value. If you buy value, you will not lose much even if your timing is wrong.

      Två bolag i min portfölj som representerar detta tänk är Berkshire och Lundberg.

      Ha det bäst

      Lars

      Radera
    3. Riktiga kvalitetsbolag båda tva, Lars.

      Sen kan man fundera på om inte Buffett själv skulle köpa mindre bolag om han kunde. Kolla den här länken, vet inte om allt stämmer, men det är ett spännande resonemang...att Buffett för småsparare tipsar om:

      1. Små bolag som inte följs av analytiker och
      2. Billiga bolag på Emerging markets

      Se länken: http://dailyreckoning.com/invest-like-warren-buffett/

      Radera
    4. Det jag är orolig över är att en av Hebas styrelseledamoter har sålt ett stort innehav.

      Radera
  4. Behåller HM, ett kärninnehav i min portfölj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte fel och de är ju mest ägt bland bloggare i stort:
      http://lillaekonomen.blogspot.se/2016/01/analys-av-ekonomibloggarnas-portfoljer.html

      Själv kör jag Vitec och eWork som riktiga kärninnehav.

      Radera
  5. Kan inget om denna aktie. Vad säger du om Beijer Alma? Funderar om det kan vara en defensiv placering ifall fordonsparken är gammal - folk har inte råd med ny bil - gynnar det Beijer Alma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint industribolag som jag ägt tidigare. Sålde dom och köpte eWork och Vitec vilket jag är glad för nu i efterhand:
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/06/beijer-alma-overvarderad-salja-och.html

      Ingen riktig åsikt om dem nu. Men jag håller eWork och Vitec högre. Där har jag något lättare att se långsiktiga konkurrensfördelar. Här är i alla fall en positiv syn på Beijer Alma: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/01/13/en-parla-for-portfoljen.html

      Radera
    2. Tack för infon! Letar efter industriföretag att investera i långsiktigt. Men är idag tveksam att köpa. Väntar in en ev. Brexit. Tror det kan bli köptillfällen framåt sommaren (eller så är mycket av detta redan inräknat i kurserna i Europa) Annars verkar råvarubolag gå bra för tillfället. Kan vara ett lättnadsrally då Kina inte står inför en hårdlandning

      Radera
    3. Chassifjädrarna utgör endast en del av intäkterna och de intäkterna är snarare kopplat till slitage i lastbilar (körmil och vägsalt) än personbilar. Det är antagligen ett av de mest attraktiva industribolagen som jag tittat på. Men jag kommer nog främst köpa det om priset dras ned av en svag industrikonjunktur.

      Radera
    4. Jag gillar Beijer Alma, men det hänger på priset när det är värt att köpa. Prislappen är lite för hög nu tycker jag, men ibland så går kursen nedåt lite mer och en köporder går igenom.

      Radera
  6. Svårtläst årsredovisning i Bonäsudden. De har precis betalat ut 16 miljoner till någon/något ("administrationsavgifter") vilket är många års vinst. De enda som sålde aktier i fredags var deras eget finansbolag (Pareto) och jag ser inga detaljer om vilka fastigheter de egentligen äger eller vilka behov de har framöver.

    Det kanske är därför de är billiga, folk som jag undviker dem så länge de inte är tydligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att den är svårläst. Den avser från september 2014 till december 2015 och intäkterna räknas bara med från förvärvet.

      De 16 miljonerna har i alla fall en förklaring i bokslutskommmuniken "Av administrationskostnader avser ca 16 mkr uppstartskostnader av engångskaraktär." Och i årsredovisningen står det att det "...ingår kostnader för upprättande av bolagsstrukturen".

      Att Pareto "handlar" tror jag beror på att de är likviditetsgarant och då agerar "market maker". De är inte själva några storägare och jag tror inte de brukar äga själva utan vara med i skapande av bolag m.m. Se länken nedan för info om likviditetsgarant

      Fastigheterna beskrivs i bolagsbeskrivningen på engelska och även här: http://www.bonasudden.se/fastigheter/

      Jag förstår vad du menar men jag menar att det här är ett rörigt år som jag inte kan dra för stora växlar på. Och styrelsen är själva ganska stora ägare så deras och aktieägarnas intressen bör "gå ihop". En fråga på stämman - jag ska försöka gå - kan i och för sig vara de 16 miljonerna (mer förklaring). Men den är i och för sig en engångsutgift som varit.

      I bolagsbeskrivningen på engelska sid 40 har du en 6-årsöversikt över förväntade intäkter och utgifter.

      Skickar med en samling länkar. Och fråga på om det är något mer du undrar eller funderar kring!

      Bolagsbeskrivning på engelska: http://investor.bonasudden.se/media/44511/bonasudden_bolagsbeskrivning.pdf

      Styrelsens innehav:
      http://investor.bonasudden.se/om-oss/styrelse/

      Årsredovisning:
      http://investor.bonasudden.se/investor-relations/nyheter/arsredovisning-2014-09-26-2015-12-31-44513

      Bokslutskommunike:
      http://investor.bonasudden.se/investor-relations/nyheter/?file=bokslutskommunike-for-2015-44487/Bonasudden_Bokslutskommunike_2015.pdf

      Pareto likviditetsgarant:
      http://investor.bonasudden.se/investor-relations/aktien/

      Radera
    2. Tack för all information! Det var inte meningen att du skulle skriva en rapport till om dem. :-)

      Det är fortfarande en intressant (på ett negativt sätt) konstruktion. So Bonäsudden är ett holdingbolag som sköts av Pareto, och det riktiga fastighetsbolaget är deras enda tillgång. Jag har inte sett bolag som är out-sourcade på det sättet förut. Det gör det hela mycket mindre tydligt och det blir svårare att bedöma hur mycket förvaltningen kommer kosta.

      Å andra sidan är det svårt att få exponering mot hyresfastigheter, speciellt om man inte vill betala för mycket (eftersom hyresrätter inte växer så finns det mycket liten tillväxt att betala för).

      Radera
    3. En given fråga till stämman hur de ser på kostnaden för förvaltningen? Är den rimlig, konkurrensutsatt etc? Man vill ju som aktieägare att det inte finns mellanhänder som tar för mycket betalt.

      Kommer du på några relevanta frågor, skriv dem här eller kör direkt på Twitter så ska jag försöka få svar! Här finns lite mer beskrivet om bolags- och fastighetsförvaltningen: http://investor.bonasudden.se/om-oss/

      Radera
    4. @Daniel

      Du skriver "inga detaljer om vilka fastigheter de äger, eller vilka behov de har framöver". Stämmer det kan vi lägga detta case åt sidan direkt. Själv tycker jag alltid det är tråkigt när pratet om "engångskostnader" börjar komma igång.

      Kan dock inget om Bonäsudden. Hade aldrig hört talats om bolaget förrän jag läste om det är.

      Gustavs böjelse för esoterika är svår.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    5. @Lars: Som Gustav skriver så finns/fanns informationen i prospektet inför börsintroduktionen. Däremot så var årsredovisningen informationsfattig. Jag vet inte vilka förväntningar man ska ha på ett så litet bolags årsredovisning men jag var inte imponerad.

      Radera
  7. Hur ser du på finansiell riskhantering i fastighetsbolag?

    Just nu ser det ut som att du viktar upp dig ganska kraftigt mot bolag där finansmarknaden kräver en hög direktavkastning som kompensation mot upplevda risker. Om låga räntor håller i sig kan det säkert vara lönsamt men jag tror att man bör titta på hur den här typen av investeringar utvecklat sig tidigare då det är lätt att ta på sig risker man inte tänker på.

    Sedan är en observation att även om flyktingmottagningen ökar efterfrågan på bostadsmarknaden så innebär det inte att hyresvärdar kan ta ut högre priser. Däremot vet vi att underhållskostnaderna snabbt kan dra iväg då trångboddhet och bristfälliga kunskaper om god hushållning gör att man får problem med mögel och slitage. Så jag tror att man får vara försiktig med vissa typer av hyresvärdar då befolkningsökningen är ett tveeggat svärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för varningen!

      I fallet Bonäsudden menar jag att marknaden (förhoppningsvis) missbedömt risken. Hade givetvis varit bättre att skuldsättningen varit lägre. I Saltängenfallet så är det inte finansiella risken i sig, utan hyresgästrisken.

      Ska försöka gå på båda stämmorna och försöka klura ut bra frågor. I Bonäsudden kring belåning och fastighetsskötsel t.ex.

      Tror du att jag är säkrare om jag istället viktar upp eWork och Vitec från 10 till 15% vardera?

      Radera
    2. Jag ser varje ny investering som en resa där jag börjar med frågor och sedan försöker besvara dem. Fastighetssektorn har jag i dagsläget givit upp på eftersom jag saknar den branschkännedom och det intresse som krävs för att bli bra på området. Om jag köper fastighetsaktier borde det alltså rent praktiskt motsvara att kasta pil på ett oviktat fastighetsindex. Medan det för dig är mer av en intellektuell verksamhet ;-).

      eWork och Vitec är två bolag jag gillar väldigt mycket men de ligger ovanför min högsta köpkurs för bolagen även om eWork definitivt ligger under min säljkurs och jag skulle inte ha sålt Vitec heller om jag fortfarande ägt dem. Därför är jag är ganska värdelös som rådgivare eftersom jag är försiktigt positiv eller neutral till både fastigheter och eWork/Vitec. Däremot kan helt klart högavkastande fastigheter passa in under "inte vara korkad doktrinen" (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/11/otur-och-den-enkla-tumregeln-att-inte.html) förutsatt att högavkastande fastigheter varit en framgångsrik investeringskategori rent historiskt.

      Så man kan väl säga att oavsett vad du väljer tror jag att du har en bättre position att avgöra rätt eller fel och min fråga är den enskilt viktigaste frågan jag skulle ha undersökt om jag befann mig i samma position.

      Radera
  8. Intressant med Bonäsudden. Linköping som stad är nog inte helt fel, men jag vet inte riktigt om det är rätt tajming att köpa fastighetsaktier nu. Ifall vi får en generell krasch lär Bonäsudden påverkas lika mycket som övriga fastighetsbolag och 70% belåningsgrad låter en aning saftigt. Men, 7% direktavkastning låter ju bra =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen garanti för timing på något sätt. Den här broschyren, eller partsinlagan, sid 7 menar att bostadshyresfastigheter påverkas mindre än vanliga fastighetsbolag:
      http://www.svenskabostadsfonden.se/media/82691/svenska_bostadsfonden_broschyr.pdf

      Nämna partsinlaga säger också att "...genom att använda en relativt försiktig belåningsgrad på 60-70 % skapas dessutom en hävstångseffekt." Det är ju också en syn på försiktig, "måttlig" eller liknande vore väl närmare sanningen antar jag?

      En fråga till stämman är vad som händer med utdelningen vid fastighetskrasch. Har spontant tolkat det som att inställd vid 75% men vem mäter och när etc...?

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Spännande läsning.. dock känns de aldeless för risky med 75%bel.-grad.. mer än jag skulle vilja ha om bostadsmarknaden svajjar till ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. 70% skuldsättningsgrad enligt bokslutskommunikén. Men ja, det här är nog risken. Och ska försöka fråga lite på stämman hur de tänker kring det (hoppas kunna närvara).

      Radera
  11. Frekvensen Köp och sälj har blivit oroväckande hög hos dig. Jag tycker mig märka att du försöker hitta nya strategier för att kunna rättfärdiga att du egentligen vill ha ruljangs och cirkulation på dina aktier. Det är helt ok om du vill ha det så. Dock vill jag varna dig för att det kan innebära en högre risk än du egentligen vill ta. Jag skulle tex aldrig ta i ett sådant här bolag som du nu presenterar. Småbolag i all ära men det får finnas en gräns också. Du vet att jag har en avvikande åsikt om Saltängen. Då viktar du upp i undervegetationen av fastighetsbranschen och säljer ett av världens bästa företag som du antagligen har fått till ett fint inköpspris. Det här, min vän, kan aldrig gå väl. Jag tycker att du ska gå tillbaka till din originalstrategi och hålla dig till den och inte bry dig så mycket om hur stora eller små bolagen är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ord och inga visor! Här gömmer sig flera frågor. Är det bra att gå ner i bolagsstorlek? Jag tror det, och finner stöd i statistiken och även självaste Buffett (om nu citaten stämmer):http://dailyreckoning.com/invest-like-warren-buffett/

      Argumenten i inlägget om marknadsledande småbolag tycker jag håller.

      Sen är det en risk att när man går ner i storlek också går ner i bolagskvalitet? Och här finns kärnan. Saltängen och Bonäsudden är inte lika hög kvalitet som eWork och Vitec bland annat därför att de saknar tillväxt. De är dock defensiva spelare (högutdelare) men orutinerade och kan i värsta fall åka på ett rött om det vill sig illa.

      Jag vill gå på båda stämmorna och se vilket intryck jag får och framförallt vilka svar jag får på mina frågor. Vill inte göra någon ändring igen.

      Vilket för oss till buy and hold, det stämmer att transaktionshistoriken ökat. Frågan är om affärerna tillför värde. Tycker ändå de gjort det, i alla fall på senare tid om vi talar om sälja WOW och köpa Somero och Savaria t.ex. även om den korta mätperioden ska ifrågasättas.

      Tack för bra input, jag ska fundera vidare! Mothugg och befogade varningar uppskattas!

      Radera
  12. Förutom dom centrala fastigheterna i Linköping sa har dom
    fastigheter i oattraktiva lägen. Nykil ligger exempelvis 20 km ifrån centrala Linköping och Brokind ligger 30 km ifrån...


    "Stadsdel": Folkmängd / Antal fastigheter

    Vikingstad: 2096 / 3 fastigheter
    Bestorp: 475 / 1 fastighet
    Brokind: 502 / 3 fastigheter
    Skeda udde: 283 / 1 fastighet
    Ljungsbro : 6620 / 2 fastigheter
    Nykil: 321 / 4 fastigheter !!!!
    Gistad: 288 / 3 fastigheter
    Bankekind 405 / 2 fastigheter

    Folkmängd tagen frn wikipedia (2010)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50 procent av intäkterna kommer i alla fall från Centrala Linköping, även om högre hade varit bättre.

      Saxat från bolagsbeskrivningen:
      "The Portfolio has approximately 50 % of its gross rent generated from central Linköping, and 50 % from
      surrounding areas"

      Radera
    2. Well,

      Som jag sagt tidigare känner jag nästan inga av de bolag som Gustav tar upp. Min okunskap är lika stor när det gäller geografin.

      Jag hade inte hört talas om metropoler som Bankekind, och Bokind. Det är alltså detta som går under beteckningen surrounding areas.

      Detta skall representera en parkeringsplats vid sämre tider?!

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. När det gäller HEBA som jag verkligen ser som en parkeringsplats av pengar så ligger deras bostadsfastigheter med noll procent i vakansgrad på Södermalm, Täby och Lidingö.

      Det är ju trots allt en mycket stor skillnad.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    4. Hur kan du inte ha hört talas om Brokind?
      Befolkningsmängden har ju rusat fran 194 pers (1960) till 502 pers (2010).. Stabil ökning med 6 personer per år.

      Radera
    5. Metropolfaktorn är måhända väldigt låg, men uthyrningsgraden är likväl hög, 100% under 2014. Tydligen så går det att bo även i lilla Brokind :-)

      Radera
  13. Hej Gustav, med en strategi att sikta in sig på mindre bolag är det logiskt att sälja stockholmsbörsens största bolag H&M.

    Sektorn Consumer discretionary består av 12 industrier och två av mina favoriter är "Fast fashion" och "fast food". Vem är då vinnaren inom "fast fashion"? Ska man äga Inditex, H&M, GAP, Next eller något annat? Next har branschens högsta ROA, ROE och EBITA-marginal men de driver sin tillväxt med mycket skuld vilket kan bli farligt om de hamnar i finansiella problem. Next går bort för min del eftersom jag inte vågar köpa bolag med så mycket skuld. För Marknadsledare inom consumer staples kan jag acceptera högre skuld men inte inom andra sektorer som Consumer discretionary, Industrials etc. Inditex är ett kvalitetssällskap men ROE, ROA, utdelning är lägre än H&M samtidigt som värderingen är högre. För mig liknar H&M en attraktiv allround-aktie med skaplig utdelning, skaplig tillväxt, Lagom ROE och ROA och hög soliditet. För en svensk investerare kan man dessutom köpa till lågt courtage och dessutom möjlighet att återinvestera utdelningen för att få en extra turbo i sin investering. Det brukar vara bra att köpa H&M när de haft det lite motigt ett tag och jag köpte 2012 då det gick lite knackigt. Jag håller med att H&M inte har någon stark "moat" men det tror jag inget bolag kan ha i denna branschen pga att det finns många risker där mode-risken torde var störst. Jag inbillar mig dock att mode-risken är lite mindre inom "fast fashion" jämfört med andra klädbolag som tex Van de Velde där mode risken är hög även om de verkar ha lojala kunder. Vidare får man riskspridning med H&M som verkar på flera marknader. Jag tror att lokala klädbolag som Matahari kan bli en utmärkt investering men personligen vågar jag inte investera i klädbolag på emerging markets.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, med mindre bolag på radarn är det i alla fall logiskt att sälja det största :)

      Intressanta tankar och just marknadsledare i sig är något att inrikta sig emot. Googla på boken "what works on wall street" för att få lite input. Det är en utmaning att hitta mindre bolag som är marknadsledande inom "fast fashion" och "fast food".

      Frågan med H&M är också när de börjar drabbas av de stora talens lag (trög tillväxt) men de kan i o f s växa på många marknader.

      Radera
  14. HM är HM men med senaste 5 årens klena utdelningstillväxt har jag påpekat på flera bloggar, vikten av rätt inköpskurs. För att räkna hem investeringen krävs kurstillväxt som inte verkar ske genom utdelningshöjningar. Vikten av rätt inköpskurs är därför av högsta betydelse såvida HM inte börjar höja sin utdelning igen.

    Kanintämjaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som utdelningsaktie är H&M kraftigt överskattad! (om man ser till de senaste 5 åren ska väl tilläggas)

      Radera
  15. Tycker folk är lite väl hårda mot Gustav. Tycker det är befriande med något som gått emot de senaste årens 5000 H&M-inlägg och väljer något helt annat. Därmed inte sagt att ni som äger H&M inte har ett bra bolag.

    Har själv aldrig valt H&M eftersom jag alltid undrat om jag inte missat tåget där, och de senaste 5-6 åren har de inte gjort mycket för att få mig att ändra mig. Jag hoppas dock att det går bra för er allihop.

    @gustav ... Sitter för övrigt med ett väldigt långt inlägg om valutarisken i portföljen baserat på den snabba tråden på Twitter. Får förhoppningsvis ut det imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för stödet! Sen finns det en till viss del befogad kritik i att jag förespråkar (eller i alla fall förespråkade) buy and hold och inte håller mig så väl till det själv. Får nog skriva något om det... för jag är långsiktig i den mening att jag har i princip 100% aktier men om något är övervärderat eller om jag renodlar strategi så blir det förändringar.

      Jag är hursomhelst övertygad om att förändringen mot mindre bolag är bra, och då är det inte logiskt på något sätt att ha största bolaget på börsen i portföljen. Och H&M...ja ett fantastiskt bolag är det inte om man tittar på senaste 5 åren. Men framtiden kan givetvis vara ljus.

      @GustavR Ser fram emot det inlägget!

      Radera
  16. HM har ungefär samma pris och utdelning som Investor. Tittar man på deras record efter finanskrisen är det svårt att välja HM framför Investor som utdelningscase, värderingscase eller ens tillväxtcase. Skulle däremot trenden från innan finanskrisen komma tillbaka blir läget ett helt annat.

    Generellt tycker jag Investor är ett undervärderat utdelningscase. Att de inte delar ut all sin utdelning spelar ju mindre roll för den som ändå tänkt återinvestera utdelningen. Nu gör ju bolaget det åt dig i nya och utökade innehav.

    Mvh Mattias
    Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Investor är inget dumt alternativ till en Sverigefond och ett mycket bra investmentbolag. Något för min sambos portfölj faktiskt om man verkligen tänkt sig köp och behåll och inte har något emot lite större bolag.

      Radera
  17. Köpte själv i februari såväl Bonusudden, Ework som Vitec nya innehav alla tre - tack för inspirationen! Köpte även HM i samma veva just för den relativa säkerheten och att jag inte helt vågar fokusera på småbolag (ännu), tänker tills vidare ha max 50% av portföljen i småbolag. Ligger fortfarande ca 20% likvid efter börsraset, frågan är om man vågar köpa mer just nu?
    Trevligt att NorthWest äntligen verkar ha bottnat! :-)

    En annan sak, någon som vet varför det inte går att svara (anonymt) på en Iphone 6 på bloggen, eller vad jag gör för fel?

    Seg Gasell

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att inspirera! Själv tycker jag eWork och Vitec är mest spännande i Sverige. Ska skriva om några mer idéer snart men då blir det mest utanför Sverige.

      Ingen aning om varför det inte fungerar, kollat om jag kan ändra någon inställning men hittar inget att göra (för tillfället). Kom gärna med input någon som vet!

      Radera