söndag 1 december 2013

Okända utdelare: Cision - en nyhet för mig


Jakten på okända utdelare går vidare. Ett bolag som möjligen kan vara intressant är Cision. Finns inte med på den första listan men kom på den av egen erfarenhet. Dels har de haft problem på senare tid och dels har jag erfarenhet av deras marknadsposition.

Så här löd en autentiskt konversation på mitt jobb:
Person A: Vi får gå ut med ett pressmeddelande
Person B: Ska du eller jag kontakta Cision?
Visst kan man tycka att rutinerna på mitt jobb är oklara:-) Men poängen är som ni listat ut att det inte var fråga om vart vi skulle vänta oss. Verkar som att Cision kan ha något när det gäller konkurrensfördelar. Men hur är det med resten?

Vad gör de?
Så här beskrivs verksamheten på deras hemsida:
"I över hundra år har Cision hjälpt mer än 20 000 kunder över hela världen att få ut sitt budskap. Från frilansare till Fortune 500, världens kommunikatörer tar hjälp av Cision för att lyckas nå ut med sina budskap. Och vi bidrar med lösningar för PR och medier - inklusive programvaror, tjänster och verktyg - för att hjälpa dem att navigera i det förändrade medielandskapet och täcka alla vinklar - från början till slut, runt om i världen. Cision finns i Europa, Nordamerika och Asien och har partners i många länder."
Fattar jag vad de gör? Japp, rätt enkelt typ att skicka ut pressmeddelanden, få ut budskap... ja det budskapet gick hem.

Växande eller hög utdelning?
Introduce har hyfsat trovärdiga prognoser på dem. Utdelning på 2 kr för 2013 och 2,40 för 2015 förväntas ge 6 och 7 procents direktavkastning för de åren. Högutdelare men inte så pålitlig då utdelningen varit noll vissa år.

Ett hot om stämning från Fingerprint skapar viss osäkerhet kring utdelningsförmågan. Tidigare år har utdelningen faktiskt dragits in pga stämning i USA så det skulle inte förvåna.


Starka konkurrensfördelar?
Utifrån mitt eget microcosmos så definitivt ja. På mitt jobb är Cision "the stuff".

Så här säger de i årsredovisningen:
Globalt erbjudande
Cision har en unik position på marknaden genom sin starka geografiska närvaro i Europa och Nordamerika. Utöver detta har Cision partners i många länder, vilket ger bolaget unika möjligheter att erbjuda en global tjänst. Cision är ett av få företag i branschen som kan erbjuda globala tjänster utifrån en stark närvaro på lokala marknader. Cision har därmed en fördel genom sin förmåga att arbeta över kulturella och geografiska gränser för ledande multinationella och snabbt växande företag av alla storlekar och inriktningar.

Integrerade tjänster
Cision utvecklar kontinuerligt sina tjänster för att behålla sin ledande ställning på marknaden. Med tjänsteplattformen CisionPoint kan kunderna effektivt hantera hela sin kommunikationsprocess genom att planera, följa upp och utvärdera sin kommunikation. Detta erbjudande är ledande på marknaden, som fortfarande domineras av företag som erbjuder enskilda tjänster inom Cisions tjänsteutbud.

Ledande mediedatabas och omfattande digital mediebevakning
Cision erbjuder sina kunder en av världens ledande mediedatabaser. Med över 1,5 miljoner mediekontakter och opinionsbildare inom sociala medier i mer än 200 länder har Cision ett mycket starkt erbjudande. Vidare erbjuder Cision via sina partners marknadens mest omfattande globala digitala mediebevakning i många länder.
Det här tycker jag låter rätt fint. Mynewsdesk är den enda konkurrent jag känner till. Jag ställer mig spontant frågande till Cision som namn. Vad betyder namnet? Mynewsdesk säger väldigt mycket mer, även om det blir ett längre ord och lite svårare (?) att uttala. En sak som talar mot starka konkurrensfördelar är att Cisions "return on equity" är låg, kring 10 procent.

Skandalen med Fingerprint kan också ha gett konkurrenterna luft under vingarna. I korthet så lyckades en bedragare få ut ett falskt pressmeddelande, vilket är pinsamt för Cision gick på en enkel fint. Vet inte hur mycket den påverkat. Kursen har gått ner dryga 30 procent i år, men vet inte om det är befogat (beror väl antagligen på om det blir någon stämning eller inte).

Goda finanser
Ok med debt/equity på 50 procent, men viss framtida oklarhet pga hot om stämning.

Värdering
I dagsläget gör de förlust (pga nedskrivningar). Sett över 5 års tid handlar det inte någon vidare tillväxt vilket man ser på 4-traders. Har dock inte rett ut vad som beror på tillfälligheter och vad som är bestående.

Om prognoserna på 4-traders slår in så betalar man på 2015 års siffror 8 gånger fria kassaflödet (starkt kassaflöde), 7 gånger vinsten och får en utdelning på 7 procent för det året. Ser ganska billigt ut om det skulle slå in.

Är de en kandidat?
Ja spontant, men jag har mina dubier. En viss "Ridley-känsla" infinner sig. Då menar jag att det är ganska sällan ett normalår inträffar, alltid är något som spökar... i Ridleys fall kan det vara fågelinfluensor, torka, översvämningar eller uppsagda kontrakt. I Cisions fall är det fru Justitia som ständigt knackar på dörren.

Rätt märkligt att de så ofta drabbas av hot om stämning från andra? Är det något fel i företaget månntro? En ledning som kör så det ryker? Eller en kultur som skapar (dålig) stämning på alla sätt? Jag har ingen aning och undrar om ni har någon erfarenhet eller synpunkter...

Vad anser du om Cision? Är de något att ha, och en kandidat för en aktieportfölj, t.ex. din eller min:-)

10 kommentarer:

 1. Kursen är ju nedtryckt, det är ett som är säkert, men jag är orolig för ledningen. Det verkar blåsa rätt hårt kring bolaget i tid och otid, så det verkar knappast vara någon safe haven dit man alltid kan vända sig. Kan definitivt vara ett bra köp, men stora risker också :(.

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju ett uttryck att man ska satsa på hästen (bolaget) och inte jockeyn (ledningen). Men jag skulle se det som att det inte räcker med en bra ledning.

   I detta fall kan det vara något som är konstigt när det gäller ledningen. Så länge det inte kommit in några betryggande (och övertygande) kommentarer här till Cisions försvar så är jag för nog alldeles för osäker för att gå vidare och närma mig köp.

   Radera
 2. Stämningen tar plats i Sverige så jag tror inte att det är någon risk för en signifikant kostnad. Fingerprint Cards har trots allt inte förlorat några summor som går att kvantifiera och all handel återkallades så jag har svårt att se hur det skulle kunna slå mot resultatet.

  I övrigt är jag helt befriad från åsikter då de för mig lever upp till rubriken ;-). Börsdatas graf visar dock på både sjunkande omsättning och slagiga vinster så jag är inte särskilt sugen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i och för sig slår kanske inte stämningen i sig så hårt, och det kan ju handla om att leta syndabockar och ha ryggen fri etc.

   Men frågan är om hela Cisions anseende har fått en knäck... (hur lättlurade är de? Vilka rutiner har de?). Det kan ju göra att fler sneglar på t.ex. Mynewsdesk vid nästa pressrelease. Om inte så kan det handla om någon slags vallgrav... om en skandal inte påverkar antalet kunder så är de ganska immuna. Men man blir aldrig immun mot en dålig ledning i och för sig, det hindret kvarstår:-)

   Radera
 3. Ser ut som vissa storägare (fonder) sålt ut sina aktier. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/agare-dumpar-cision-innehav_8714184.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man...mellan raderna verkar de inte alls ha förtroende för ledningen. Kan nog vara ett bolag att undvika!

   Kollar man insynsregistret via FI så ser inte ledningen ut att ha några jätteinnehav heller.

   Radera
 4. Ser intressanta ut mhv till utdelning etc och kanske även viss vallgrav. Men för mig infinner sig samma fråga som för CH Robinsso; hur, när och hur mycket tar de betalt av sina kunder egentligen;-). Det verkar ofta svårt att greppa för den här typen av tjänsteföretag. Intäkterna har ju tydligen varit slagiga på senare år, så Cision går nog bort för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur de tar betalt är ganska enkelt att förstå: http://se.cision.com/Paket--Priser1/

   Som företag betalar jag för att mina nyheter ska få genomslag. Slagigheten kan bero på nedskrivningar. Egentligen skulle man rensa för det och se vad underliggande resultatet är, men likt plack och andra otrevliga saker så tenderar de att dyka upp även i framtiden…

   En nätverkseffekt kan finnas (stor mediedatabas). Men ganska lättrörlig bransch och jag vet inte hur mycket databasen är värd i form av månadskostnad…

   Jag håller mig borta från aktien tillsvidare, men skulle behöva ännu mer input för att släppa den helt. Måste nog t.ex. fråga på jobbet om vi ska använda Mynewsdesk nästa gång och nyfiket lyssna på svaret:-)

   Radera
 5. Rullstolsinvesteraren3 december 2013 kl. 14:41

  Även jag håller mig borta! Det verkar inte vara ett företag med kvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med och avstår om inte något nytt och väldigt positivt kommer fram.

   Radera