söndag 15 december 2013

Ekonomiprat och Woolworths/ICA


Ekonomipratet under veckan blev en lyckad tillställning. 16 personer är en fin ökning procentuellt, men framförallt var det himla trevligt. Bland annat fanns representanter från Snåljåpen, Trygg Framtid, Christoffers investeringsblogg, Rullstolsinvesteraren, Fundamentalanalys, ett steg längre och Besser med. Också kul att det inte bara var män denna gång:-)

Vilka ämnen som diskuterades beror nog lite på var man satt. Tycker mig förstå att bostadsmarknaden var en het fråga vid bordet bredvid. Banker diskuterades också och Citygroup och Swedbank var två case som kom upp. Annars var amerikanare generellt och Prospect Capital och Realty Income i synnerhet populära ämnen. Att Stockholmsbörsen endast stod för 1 procent av världens samlade börsvärde är tänkvärt och något som åtminstone jag hade missat. 

Dollarn framtida utveckling diskuterades också. Amerikanska bolag som tjänar sina pengar utomlands borde dock vara säkrare eftersom vinsten i alla fall går upp vid dollarnedgång (räknat i dollar). Andra case som kom på tal var Skåne-Möllan, Ambarella, Argex och Swedish Match.

Nästa gång blir preliminärt onsdag 12 februari. Är det någon som har tips på ännu bättre ställe så tas det tacksamt emot. Har till och med för mig att någon som var med (jag och namn...) hade koppling till restaurangbranschen... kanske finns något tips där.

Förresten blev en halskrage kvarglömd och jag har den hemma hos mig.

Kul att att så många kom och hoppas ni hade lika trevligt som jag!


Woolworths
Mitt case och senaste inköp är australiensiska Woolworths. Passar på att skriva lite om dem:-)

De har en extremt säker och lättförstådd verksamhet. Stormarknader i Australien och Nya Zeeland är kärnan, men de har även andra verksamheter som bensinstationer, spritbutiker och hotell. Gillar att det är ett defensivt bolag med tillväxt. Woolworths och Coles är dominanta och Woolworths störst med 40 %. Tillsammans har de har 70 procent av marknaden, vilket innebär ett klockrent oligopol. Som en jämförelse har Walmart och närmsta konkurrenten tillsammans dryga 20 procent i USA.

Konkurrensfördelarna är att de kan få till bra priser på egna varor och pressa priser vid inköp av märkesvaror. De har även ett starkt varumärke. Reklamkampanjer också kosta mindre per såld enhet än för konkurrenterna. Marknaden växer och de kan växa med lönsamhet och bibehålla och stärka sina konkurrensfördelar.

Värderingen är ok. 4 % direktavkastning, P/E 17-18 och måttlig skuldsättning. ROE kring 25 som är stabilt över tid. Behåller du några år 2016 sjunker P/E till 15 och utdelningen stiger till 5 %. Inget kap men du lär inte bli besviken. En aktie att köpa och glömma bort. Vad kan gå fel?

Bolaget påminner om amerikanska utdelningsgiganter som JNJ, Coca Cola och Exxon, men du startar på en högre direktavkastning och får en annan dollarexponering (Australiensiska dollar:-).


Varför inte ICA?
Varför gå efter ån efter vatten? Jo, utdelningen är noll just nu och inte lika stabil. Avkastningen på egna kapitalet är gissningsvis lägre trots en lika hög marknadsandel. Om jag förstått rätt finns 2016 risken för halverad utdelning eftersom alla ICA-handlare då ska ha rätt till utdelning. Utdelningarna fram tills dess är alltså "dopade".

I affärsmodellen finns möjligen också en inbyggd intressekonflikt genom att ICA-handlarna också vill ha en del av kakan. De "skär emellan" vilket borde ske på aktieägarnas bekostnad. Flera ICA-handlare tjänar t.ex. bättre än en börs-VD enligt SvD. Visst räcker kakan åt båda parter, men i Woolworths är problemet inte lika stort om jag förstår rätt. ICA:s verksamhet i Norge och övriga kringverksamheter lockar inte heller.

Passar även på att ingå ett dumdristigt "vad": Woolworths totalavkastning kommer om 5 år ha varit bättre än ICAs! Förväntar mig inte att Woolworths ska bli den nya svenska folkaktien, men jag tycker de på punkt efter punkt vinner vid en jämförelse :-)

Vad anser du? Vilken aktie skulle du ha valt? Är jag för kritisk mot ICA? De kan ju fortfarande vara en fantastisk investering trots mina dubier. Jag tror bara att Woolworths är ännu bättre.

27 kommentarer:

 1. Kom det fram något intressant om Skåne-möllan under kvällen? Vad ansåg denna investerargrupp om företaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var en ganska liten diskussion men vi enades om att informationen är knapphändig. Det blir till att gissa utifrån de faktorer som kom upp i mitt senaste inlägg. Hur mycket som beror på prispress är oklart men vetepriset är i alla fall lägre än tidigare.

   Radera
 2. För att kunna göra en långsiktig jämförelse borde du väl titta på ägandeförhållanden, skuldsättning mm också väl? Om du vill kunna dra några riktiga slutsatser för vilket som känns som den bästa investeringen.

  Tar du med courtaget i ditt vad om totalavkastningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ägarförhållanden, skuldsättning etc ska man egentligen också kika på. Har faktiskt valt att inte kika närmare på ICA pga de enligt mig negativa faktorer jag tar upp (och här är jag kanske väl snabb i min kritik). Men jag vill inte köpa en aktie där utdelningen riskerar att halveras, eller där det krävs en dubblerad utdelningsandel för att bibehålla ev utdelningsnivå.

   Courtaget ska med, vilket gör att ICA är något snabbare ur startblocken :-)
   För jämförelsens skull ska sägas att ICA står i 193.4 SEK och Woolworths i 32.65 AUD.

   Radera
 3. Hej,

  Jag har också tittat en del på Woolworths. En fundering: vad är minimum som du handlar för med tanke på courtaget? Handla på Australienska börsen via Avanza kostar ju över 700:- dåman måste ringa in ordern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Australien räknas inte som övriga världen och kostar därför inte 749 kr. Courtaget ligger på 59 AUD vilket blir cirka 360 kr. Dock tillkommer växlingsavgift på 0.25 procent så totalt blir det en del.

   Huruvida man tycker det är värt courtaget blir upp till var och en att bedöma. Men för att närma sig 1 % i courtage måste man uppåt 40 000 kr.
   Sen får man komma ihåg att spreaden inte är så stor, och då tjänar man in lite grann jämfört med att köpa ett svenskt småbolag med stor spread.

   Telefonorder är det enda möjliga och tidsskillnaden gör tyvärr att man inte kan bevaka eller justera ordern. Men med tanke på omsättningen (ca 2 miljoner per dag) så borde risken för delavslut vara väldigt liten. Man kan alltså våga chansa på en kurs under gårdagens stängning om man vill det.

   Radera
 4. Tack för listan över bolag. Jag kan meddela att det sved en hel del då jag satt och rullade köttbullar den kvällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas du kan komma loss nästa gång:-) Köttbullar finns faktiskt på menyn ibland som "dagens husman" ifall det lockar.

   Radera
 5. Svårt det där med restaurang tycker faktiskt Belgobaren fyller sitt syfte och är ganska lättillgängligt. Lovar att återkomma om jag kommer på något annat. /krögarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundera gärna och återkom i så fall. Bishop arms var bland annat uppe, men Belgobaren ligger ju väldigt bra till.

   Radera
  2. Det känns lite som att Belgobaren blivit "vårt ställe", så det tar lite emot att bryta den traditionen. Jag tycker vi håller oss där!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  3. Har faktiskt i dagarna lagt in en ny bokning, håller med!

   Radera
 6. Även om jag ogillar att spekulera i forex så känns AUD jäkligt nertryckt just nu (under 6 kronor - här finns graf: https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/155736/aud-sek). Jag är också lite orolig över ICA-handlarnas del och jag har samma farhåga att de kommer sko sig på övriga aktieägare.

  Woolworths ser helt klart spännande ut, och diagrammen på 4-traders (http://www.4-traders.com/WOOLWORTHS-LIMITED-6491360/financials/) är fina.

  Angående öppettiderna så kan man så klart fiska någon cent(?) men 32.66 eller 32.7 borde inte vara det som avgör.

  Fördelar: Caset verkar fint, utdelningen bra, AUD nertryckt, ägande i de "första" tidszonerna.
  Nackdelar: Svårbevakat, kan AUD komma tryckas ner ännu mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ett australiensiskt dollarras kan ju drabba Woolworths ytterligare.

   Svårbevakat, kanske det? Men det finns bra källor.

   Rekommendationer hittar du här: http://www.fnarena.com/dsp_recommendations.cfm?searchsymbol=wow
   Byt förresten ticker så ser du för andra australiensiska aktier

   Brittiska morningstar har även kommentarer och 1-5 stjärnor (dvs värdering):
   http://tools.morningstar.co.uk/uk/stockreport/default.aspx?Site=uk&id=0P00006X26&LanguageId=en-GB&SecurityToken=0P00006X26]3]0]E0WWE$$ALL

   Radera
 7. Igår läste jag bloggen för att läsa om din afrikaportfölj och courtagen för aktiehandel i afrika, idag återkommer jag med en helt annan fråga.

  Hur hamnade du på ett försäkringsbolag och hur ser dina arbetsuppgifter ut? Finns det stimulerande aspekter av försäkringsjuridiken? (för en jurist med ekonomiskt intresse) Jag delar ditt aktieintresse och är snart färdig jur kand,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bytte till försäkringsbranschen efter att jag jobbat många år på en myndighet. Finns en hel del intressanta jobb, och jag trivs väldigt bra själv. Tror nog att du skulle kunna slänga iväg ett mejl till mig så kör vi diskussion där i ett lite mindre sammanhang.

   Radera
 8. Jag var på ICA Gruppens kapitalmarknadsdag. Den filmades. Den ska nog gå att se. Jag tycker de känns som en bra modell, ICA-Sverige. Däremot Norgedelen verkar helt puckat och det kom också massvis med frågor på det. Det kanske kan komma en hyfsad lösning på det men norrmännen verkar lite kinkiga. Varje dag som rullar med denna konkurrens nackdel känns skrämande, usch, men det ligger väl i kursen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns presentationen i alla fall: http://www.icagruppen.se/sv/investor-relations/presentationer/

   Jag reagerar på att handlaren plockar hälften av vinsten, tycker att det verkar lite mycket. Se sid 18: http://investors.icagruppen.se/sites/default/files/presentations/3_ica_kmd2013_icasverige.pdf

   Radera
 9. Hej
  Riktigt trevligt ekonomiprat i onsdags, bra initiativ. /Linus "långt hår"

  PS gick ifrån min etik om att inte investera i olja, blev inköp i Kinder Morgan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att snacka senast. Du hade många fina USA-aktier, nu har du en till. Blev det Kinder Morgan Inc?

   Kanske är det lite oetiskt, men det finns värre företag:-)

   Radera
  2. Jupp, Kinder Morgan Inc (KMI), upp 2,2% igår..
   Finns ju faktiskt värre företag...

   Såg du att jag börjat blogga? Länkade till din i ett inlägg..

   På återhörande

   Radera
  3. Vi hörs! Skrev några rader på din blogg nu. Ska bli spännande att följa.

   Radera
 10. Rullstolsinvesteraren18 december 2013 17:15

  Tittar du öht något på makrosituationen i de länder du bevakar och har investerat i? Anledningen till att jag frågar är att australien är i en rejäl svacjka både när det gäller handelsbalans och bytesbalans. Kanske det är förklaringen till den nertryckta AUD-kuyrsen. Idag läste jag att den australiska regeringen tror att det kan fortgå fram till och med 2015. Det finns dock en ljusglimt och det ska tydligen vara att de har börjat ta upp flytande naturgas och att man beräknar att Australien ska kunna vara större leverantörer av gas än Qatar år 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände inte till det om handelsbalansen och gasfynden. Får hoppas att det blir "gasen i botten" framöver för Australien :-)

   Brukar faktiskt inte alls titta på ländernas utveckling, vilket kanske är dumt. Sydafrikas valuta har bl.a rasat 60 % på något år, men jag tror faktiskt inte att jag hade kunnat förutspå det.

   Ambitionen är att välja riktigt bra aktier globalt, och sedan köpa regelbundet för att valutaeffekter ska jämna ut sig.

   Vissa länder går dock bort. Har svårt för Ryssland och ännu mer diktaturliknande stater. Brittiska "kolonier" som Australien, Sydafrika och USA:-) är ett populärt tema. Borde nog skriva ett inlägg om val av länder det är en intressant och ständigt aktuell fråga. Att investera i Sverige är ju också ett val t.ex.

   Radera
 11. Kul och givande ekonomiprat förra veckan! Kul att få dryfta saker med flera likasinnade "nördar" ;-).

  Konkret ledde mötet för min del till inspiration för köp av Swedbank. Funderat länge på att ta med en bank i portföljen, hade snarare tänkt på SHB, men Swedbank har ju en häftigare direktavkastning nu. Kanske dålig tajming ändå, bank har ju gått bra på sistone, vi får se...? 12 februari är i alla fall bokad!

  Nu ska jag ägna (en del av) julhelgen åt att kolla lite närmare på WOW. Spontant verkar det toppen och skulle bli ett spännande första insteg "down under" för mig.

  God Jul och Gott Nytt År!

  Peter (C. Gasell)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas att Swedbank är ett bra köp. En utdelningsfond jag kikar på har gått in i Nordea, men så långt kommer jag inte sträcka mig:-)

   Woolworths är verkligen ett WOW-bolag på alla sätt!

   Radera
 12. Grate article. New to Addhunters? It's incredibly easy to become a member of our community, and FREE to list your classified ads to interact with all members. Every day, hundreds of listings get listed for free by our Addhunters members. You can always upgrade your membership and get ahead of the crowd. With Addhunters you're going to benefit from our international usages!Items listed on Add Hunters include electronics, pets, cars and, vehicles and other categories including land and property. The categories with the highest volume on the site are vehicles and property. For more details please visit our web site http://www.addhunters.com porsche qatar

  SvaraRadera