söndag 22 december 2013

En aktie som är bättre än Blocket?Serien om svenska utdelare tar en högst tillfällig paus. Har nämligen hittat en riktigt spännande aktie i Nya Zeeland som ligger ganska nära köpknappen. Aktien är även noterad på Sydneybörsen vilket innebär att courtaget kryper ner till 360 kr i istället för 750 kr i Nya Zeeland. Inte billigt men mer hanterbart.

Nu är det givetvis inget självändamål med aktier från andra sidan jordklotet, men vänta bara tills ni får höra om verksamheten...


Trade me group - 100% Blocket
Trade Me group är Nya Zeelands "Blocket". De har en Wide moat (dvs bred ekonomisk vallgrav) enligt Morningstar och det är inte svårt att förstå varför. 2/3 av befolkningen är medlemmar hos dem. Japp, ni läste rätt! Klart jämförbart med att 7 av 10 har köpt eller sålt något på Blocket.

Om man spekulerar i en nätverkseffekt hos t.ex. eWork så måste den vara betydligt starkare här. Med ett sådant underlag så lär det vara svårt för någon konkurrent att slå sig in. Sådana här annons-sajter är ju lokala till sin natur. Om jag minns rätt är t.ex. Yahoo superstarka i Japan eller Korea även om de är på dekis i resten av världen. Det gäller att vara först och bygga upp nätverket av köpare och säljare och sedan är det kört, eller i alla fall en rejäl uppförsbacke, för de som kommer efter.

Det som Morningstar skriver tycker jag talar för sig själv:
..Trade Me is one of the most popular websites in New Zealand, offering auction and classified services to its members. The company s online marketplace consists of 2.8 million members, or about 67% of New Zealand s population, with nearly one million members logging on to the website per month. Such strong brand equity, coupled with limited competition and the continued migration of trade online, provides Trade Me with a sustainable competitive advantage. Furthermore, the firm has a powerful business model driven by the network effect--more buyers attracts more sellers which attract more buyers and so on. As a result, Trade Me needs only modest investment to sustain exceptional returns, making it a compelling investment proposition at the right price and a wide-moat stock. Sound financial position and solid cash flows provide Trade Me with the ability to pursue organic as well as inorganic growth opportunities...
Här är uppgifter på 4-traders. Här är hur analytikerna ser på bolaget. Och en länk till hemsidan och investerarsidorna samt Wikipedia. I Wikipedialänken kan man läsa lite om deras andra webbsidor.


Tyvärr lite hög värdering...?
Tre stjärnor enligt brittiska Morningstar innebär att de anser den rätt värderad. Går man in på 4-traders ser man att för 2014 är P/E 20,  direktavkastningen 4 procent och priset mot fria kassaflödet 19. Håller du aktien till 2016 förväntas P/E bli ca 15, direktavkastningen 5 procent och du betalar cirka 15 gånger fria kassaflödet. (reservation för att det är prognoser och att jag kan räkna fel). ROE ligger på 12-14 procent, vilket är något lågt faktiskt.

Absolut inte en billig aktie. Snarare halvdyr, men det här är ett av en handfull bolag i Australien/Nya Zeeland som har en Wide moat.  

Jämfört med Ebay då? Där får du ingen utdelning, den går bort för mig. Jämfört med Schibstedt som äger Blocket då? De har inte alls lika renodlad verksamhet och du har ett P/E på 30. Utdelningen ligger på knappa 1 procent. Å andra sidan spridning med innehav som Aftonbladet, SvD, Lendo etc. Men Blocket tycker jag är kronjuvelen.

Åsikter om dem och Blocket?
Vad anser du om detta bolag? Är deras verksamhet något som gör dig exalterad? Har jag snöat in på nätverkseffekter? Är det galet att leta på andra sidan jorden? Finns det risker som jag inte tänker på?

Har Blocket något hot? Samma sak bör väl gälla Trade me i så fall. Kan t.ex. Facebook eller Google ge sig in i kampen. Ebay har t.ex. köpt Tradera men jag upplever att Blocket ligger långt före. Nej, hur jag än vänder på det så ser jag ytterst få risker och då borde det väl vara en bra investering så länge man inte köper för dyrt. Blocket kan ju höja sina priser utan problem och då har de ju "pricing power". Folk baklagar sig lite grann när priset är 50 kr istället för 30 kr men likt förbannat man lägger man ändå ut nästa annons på blocket.

19 kommentarer:

 1. Mycket intressant! jag handlar själv en del på Tradera och de har dubblat sina avgifter på några år. Tror det var nu vid årsskiftet de skulle öka från 9% till 10% av försäljningspriset, många klagar men ingen byter sida för att alla köpare finns på Tradera.

  Efter en titt på deras priser så tror jag att de kan ha svårt att höja priset eftersom jag tycker att det redan är rätt högt, betydligt högre än blocket iaf.

  http://www.trademe.co.nz/growyourbusiness/rates/

  Om man säljer en bil för 10 000$ får man en avgift på 149$ känns saftigt.

  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra reflektion! Om priserna redan ligger vid smärtgränsen så finns det inga lätta pengar att tjäna. Men om det inte finns så många konkurrenter att välja på så kanske smärtgränsen ändå är rätt hög? Men, men... ligger något i att den kanske är nära max.

   Däremot kan man tänka sig följande positiva trender:
   1. Befolkningstillväxt, men den är inte så hög
   2. Att folk har fler prylar att sälja
   3. Fler och fler handlar via internet
   4. Eventuella konkurrenter köps upp så att konkurrensfördelarna blir ännu starkare.

   För bilar kan man kanske jämföra priserna med www.kvd.se som Ratos köpt. Där kan man också prata om en nätverkseffekt. För en bil som kostar 50 000 kr tar de ut en "inropsavgift" på 3 000 kr så det går att ta ut en hel del om man har en bra tjänst i samband med försäljningen.

   Mvh
   Gustav

   Radera
  2. Fast Kvarndammen fungerar väl mer som en auktionssite som även kvalitetssäkrar bilarna de säljer vilket är ett betydande mervärde.

   Radera
  3. Stämmer, mer betalt blir nog aktuellt om man gör mer. Ser att Trade me nyligen köpt något som påminner om bilpriser.se och kvalitetssäkring av bilar nämligen: http://www.motorweb.co.nz/

   Tror dock att Kvarndammen är snäppet vassare, men ska läsa på mer.

   Radera
 2. Intressant! Den här ska jag kolla in.
  Tyckte kinneviks onlineportfölj överlag inte kändes så het med zalando, cdon etc. Men dom hade några guldkorn, bla Rysslands motsvarighet till blocket Avito. Tror dom hade ett par till utländska blocket med.
  Vet att en site som heter Gumtree var ruskigt stora i Oz och NZ förut.

  SvaraRadera
 3. http://www.nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/avito_holding_ab/1053

  Kan ju vara något hålla koll på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även chinas största radannonssite är börsnoterad http://ir.58.com/index.php?s=68

   Radera
  2. Bra tips, ska kolla in dom!

   Radera
 4. Jag ser Blockets fördelar men jag själv avskyr tjänsten och använder Tradera istället. Orsaken är, och ursäkta till alla där ute som känner sig träffade, att det är ett helvete att ha att göra med idioter. Blocket för mig betyder följande: folk hör av sig genom sms eller mejl (ringer gör de endast i undantagsfall) och säger att de är intresserade och man bestämmer tid och plats för att göra upp affären. Fyra gånger av fem hör personerna antingen inte av sig mer, hör av sig på vägen när de har "hittat något annat" eller så kommer de och vill pruta på plats.

  En gång sålde jag en soffa och tre personer i rad (!!!!!!) hörde av sig och sade att de hade stannat i Kungens Kurva på IKEA och köpt en annan soffa "på vägen". Det är helt bisarrt.

  Det kan funka bra att köpa saker på Blocket men det är ett helvete att sälja och jag själv slänger eller skänker hellre grejer som jag inte kan sälja på Tradera.

  Så: via "Lynchning" meddelar jag att aldrig mer kommer sälja en sak på Blocket och att jag därmed också skulle avstå en investering i Blocket eftersom jag själv ogillar produkten.

  Tradera däremot, det är grejer det. Då går det smidigt nio gånger av tio istället och betygssystemet är en riktig inlåsning av befintliga kunder. Visst har de höjt priset från 5 % för några år sedan till 10 % nu men frågan är var smärtgränsen går.

  Varför delar Ebay inte ut pengar? Om de expanderar som tokar är det bäst att hålla sig borta, men om man kan förvänta sig utdelning inom närtid skulle jag kika på Ebay istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tror Kenny har haft lite väl otur med variansen men det är en bra poäng.
   Man blir störd av telefonförsäljare, "däcksparkare" och annat jobbigt.
   Själv skriver jag aldrig ut telefonnummer utan bara en email numera, så ringer man upp dom seriösa svaren i efterhand. Har funkat bra för mig. Nu har jag iofs inte provat tradera, men är det inte svårt sälja lite dyrare saker som bilar på auktion där kunden gärna vill prova objektet innan köp?

   Radera
  2. Ja, kanske det! Men Blocket fungerar också bäst i Stockholm där man har ett stort urval av intresserade och man kan se vilka som är seriösa. Här i Sveriges sjätte största stad får man vara glad om det är en eller två intresserade och då kan det sluta med att man får betala femtio spänn för att jävlas med folk och i slutändan kasta sin pryl.

   På Tradera är det bara en viss typ av saker som lämpar sig att sälja. Främst är det sådant som går att skicka i relativt små paket och sådant som inte riskerar att gå sönder i frakten. Dyra prylar där man ändå måste träffas och pruta är Blocket klockrent för.

   Radera
  3. Nog finns det avarter på Blocket och jag är själv inte helt nöjd. Ta bara den sak att många annonser inte tas bort trots att varorna är sålda. Ganska irriterande i längden. Är själv en motvillig användare av blocket.

   Angående Ebay finns det de som hävdar att utdelning kan komma, även om t.ex. uppgifterna på 4-traders är ingen utdelning fram till åtminstone 2017 : http://seekingalpha.com/article/1876711-ebays-dividend-will-be-huge

   Radera
 5. Var hittar du alla case Gustav? /aktienybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet genom ett provmedlemskap i Australiensiska Morningstar:-) Rätt proffsigt att de skickar hem ett veckobrev trots att jag bor i Sverige. I ett av dem fanns en lista på alla bolag med "moat" och jag tänkte att de 5-6 med wide moat var värda att kika på närmare...

   Radera
 6. Håller med Kenny att det är många "däcksparkare" på Blocket. De mailar och vill se fler bilder, vill pruta innan de sett varan, försäljare hör av sig m.m.

  Företagsrelaterat så fungerar Blocket som en annonskanal utåt. Det kan vara värt att "synas" där då, men som privatperson säljer jag hellre billigare saker via någon Facebook grupp eller dylikt än tar tid till det merarbete som krävs att hantera "däcksparkare" via mail, telefon et.c.

  Inköp görs helst av någon som inte annonserar i något större forum (via kontakter eller lokaltidning). Brukar bli mer acceptabelt pris då. På Blocket tror alla att just hens gamla soffa är guld värd... (för att generalisera lite)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om tankarna, och då borde jag inte köpa in mig i något som påminner om Blocket? Nåja, ska fundera mer.

   Radera
 7. Får önska god jul, tar en liten julpaus nu. På återhörande!

  SvaraRadera
 8. Hej Gustav!
  Vad tror du om Tele2 aktien nu inför nyår. Värt att slå till med tanke all sms:ande och ringande som sker? Såg att aktiekursen ökande från ca 69 till 73 mellan den 18:e till den 23:e. Kan tänka mig ytterligare en ökning innan årets slut. Vad tror du?
  Mvh Kevin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen direkt uppfattning, särskilt inte om hur kursen kommer att röra sig:-) Däremot ger Morningstar dem 3 stjärnor vilket innebär rätt värderad. Telia är mitt val i sektorn, och jag gillar att de satsar på utbyggnad av Fiber.

   Radera